Siemens και το ...λάδι

Πριν απ΄όλα να σας θυμίσω την μνημειδη φράση των γερμανών εισαγγελέων που εγάστηκαν πάνω στο σκάνδαλο της Siemens:

  • Ο «στρατηγικός» χαρακτήρας πολλών κρατικών επιχειρήσεων δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα του λαού, αλλά με το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές διαθέτουν τεράστια ποσά για προμήθειες και κατά συνέπεια δίδουν τη δυνατότητα για μεγάλες μίζες στο πολιτικό σύστημα.”

==========
«Είναι πολλοί μπλεγμένοι στην Ελλάδα»

Αποκαλυπτικός για τις πολιτικές μίζες στην Ελλάδα ο Σίκατσεκ, που έπεσε στα μαλακά
Με ένα μειδίαμα ανακούφισης άκουσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ (δεξιά), που είχε συνεχώς δίπλα του τον συνήγορό του Ούβε φον Σάαλφελντ
Στα μαλακά έπεσε ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, αρχιτέκτονας και διαχειριστής των μαύρων ταμείων, μέσω των οποίων διοχετεύονταν οι μίζες της Ζίμενς. Το Εφετείο Μονάχου τού επέβαλε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 108.000 ευρώ, ενώ στη διάρκεια της δίκης αρκετές ήταν οι αναφορές στην Ελλάδα.


«Δεν είμαι σίγουρος ότι στην Ελλάδα θέλουν να διαλευκανθεί η υπόθεση» λέει ο Σίκατσεκ στα «ΝΕΑ» μετά την έκδοση της απόφασης στη δίκη του Μονάχου.

Γιατί; «Διότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι που είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση αυτή», περιορίζεται να πει. Άλλωστε οι μίζες της Ζίμενς στην Ελλάδα δεν περιορίζονται χρονικά στη λειτουργία των μαύρων ταμείων από το 2000 και μετά. «Μίζες στην Ελλάδα δίνονταν και πολύ πριν από μένα», σημειώνει ο Σίκατσεκ. Στη διάρκεια της δίκης έγιναν συχνές αναφορές στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου και στο το 10% του τζίρου της Ζίμενς Ελλάς που πήγαινε για μίζες, και κάθε είδους «χρήσιμες πληρωμές».

Ο συνήγορος του Σίκατσεκ Ούβε φον Σάαλφελντ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «η Ζίμενς Ελλάς είχε την άδεια να διαθέτει το 10% του τζίρου της ανώνυμα για κάθε είδους ανάγκες. Τα ποσά αυτά δεν πήγαιναν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια για τα οποία ήταν υπεύθυνη». Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο Σίκατσεκ στις αρχές. Ο διευθυντής της Ζίμενς Ελλάς έπαιρνε το 2% απευθυνόμενος απευθείας στα κεντρικά του Μονάχου. Το υπόλοιπο πήγαινε στις εξωχώριες εταιρείες του διευθυντή της Ζίμενς Com Πρόδρομου Μαυρίδη. Στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία Βέρνης που ερευνά επίσης την υπόθεση υπάρχει και έμβασμα από τις εταιρείες που διαχειριζόταν ο Μαυρίδης για λογαριασμό διευθυντικού στελέχους ανταγωνιστικής εταιρείας, της Vodafone. Ο ίδιος ο Σίκατσεκ δηλώνει άγνοια για τους τελικούς αποδέκτες της μίζας. Πήγαιναν για τις λεγόμενες «χρήσιμες δαπάνες και ό,τι και να σημαίνει αυτό» λέει. Περισσότερα δεν θέλει να πει ο Σίκατσεκ. Θα έκανε την άδειά του στην Ελλάδα, αλλά, όπως λέει, τώρα τον ξέρει ο καθένας, πρέπει να κρατηθεί σε απόσταση.
Ένοχος για 49 περιπτώσεις
Ο Σίκατσεκ κρίθηκε ένοχος για απιστία σε 49 περιπτώσεις, στις οποίες διοχετεύτηκαν 49 εκατ. ευρώ για μίζες της Ζίμενς μέσα από ένα «σύστημα οργανωμένης ανευθυνότητας», όπως είπε ο πρόεδρος Πέτερ Νολ στην αιτιολόγηση της απόφασης. Μετά το 1998, όταν ποινικοποιήθηκε στη Γερμανία η δωροδοκία και στο εξωτερικό, ο κατηγορούμενος ανέπτυξε στη βάση του ισχύοντος τότε στην εταιρεία συστήματος δωροδοκιών την ιδέα των εικονικών συμβολαίων, για να διοχετεύονται λεφτά από τη Ζίμενς σε διάφορους λογαριασμούς, προκειμένου να διατεθούν «όπου δει» ως «χρήσιμες δαπάνες». Ο Σίκατσεκ λειτούργησε με την εντολή των ανωτέρων του που πήρε στη «συνωμοτική συνάντηση των πέντε», μεταξύ άλλων και του προϊσταμένου του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, στο γερμανικό εστιατόριο «Αlter Wirt» στο προάστιο Φόρστενριντ του Μονάχου, το φθινόπωρο του 2002. Έκτοτε ο Σίκατσεκ είχε τον απόλυτο έλεγχο στο σύστημα των μαύρων ταμείων και λειτουργούσε εντελώς αυτόνομα. Αυτό κατά τον πρόεδρο στοιχειοθετεί και την ενοχή του για απιστία εις βάρος της εταιρείας. Μπορεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου να ήταν ο Σίκατσεκ και όχι η Ζίμενς, για λογαριασμό της οποίας στήθηκε το σύστημα των μαύρων ταμείων, αλλά ο πρόεδρος Νολ καυτηρίασε με σκληρές διατυπώσεις τη συμπεριφορά των ανώτερων κλιμακίων της Ζίμενς. Ακόμη και το τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς στην εταιρεία αδράνησε ή το πολύ «προσπάθησε να σβήσει μια πυρκαγιά με το ποτηράκι της οδοντόβουρτσας». Άλλωστε και ο ίδιος ο Σίκατσεκ «δεν ήταν κάποιος μικρολογιστής». Ήταν ένα σημαντικό στέλεχος με διευθυντικές αρμοδιότητες. Δεν λειτούργησε με πρόθεση να βλάψει την εταιρεία, αλλά παραβίασε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση του. Ενδεικτική εδώ είναι η δυσκολία να επιστραφούν τα χρήματα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι εκατομμύρια στην Ελβετία και κανείς δεν ξέρει πώς θα ΄ρθούν πίσω» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080729&nid=9331453&sn=&spid=876
=================

Ζουμ σε γαλάζιες μίζες από D&P

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Απειλή για νέες αποκαλύψεις σχετικά με τη διοχέτευση μαύρου πολιτικού χρήματος της Siemens στην Ελλάδα την περίοδο 2005-2007 συνιστούν οι έρευνες που διεξάγονται, αυτές τις ημέρες, στην Αθήνα, από την αμερικανική εταιρεία Debevoise & Plimpton.
Πρόκειται για το φινάλε του εσωτερικού ελέγχου στη Siemens Hellas, που διεισδύει πλέον στην ανέγγιχτη τριετία από το 2005 μέχρι και το τέλος του 2007, αναζητώντας τα κανάλια μέσω των οποίων έχει διοχετευθεί το πολιτικό χρήμα σε κόμματα και «εκλεκτούς» του Μ. Χριστοφοράκου, δίχως να ιχνηλατείται μέσω των συνηθισμένων μέχρι τότε μεθόδων και διαδρομών.

Ο Μ. Χριστοφοράκος φαίνεται ότι είχε κομβικό ρόλο στις καταβολές πολιτικού χρήματος, που συνεχίστηκαν και μετά την αποκάλυψη των δικτύων του Σίκατσεκ.*Ο εσωτερικός έλεγχος της Siemens έχει βεβαιώσει ότι και στο χρονικό διάστημα της γαλάζιας διακυβέρνησης το 2% του ετήσιου τζίρου της ελληνικής εταιρείας παραδιδόταν κανονικά στον «αρμόδιο», δηλαδή στον διευθύνοντα σύμβουλο Μ. Χριστοφοράκο. Αυτό γινόταν, μάλιστα μέσω φορολογικής εκτροπής, καθώς από το 2003 καταργήθηκε με νόμο η δικαιολογία (αποδοχή) δαπανών άνευ παραστατικών για ποσά αντίστοιχα με το 2% του τζίρου των εξαγωγών της εταιρείας. Στη Siemens, ωστόσο, όλα λειτουργούσαν σαν να μην υπήρχε νέα νομοθεσία. Με το παλιό βολικό σύστημα.*Εν τω μεταξύ, την επίμαχη περίοδο είχαν κλείσει όλοι οι δρόμοι για τη διακίνηση της «πολιτικής ταρίφας» του 2%, καθώς οι ελβετικές και γερμανικές αρχές είχαν εντοπίσει και είχαν μπλοκάρει και το δίκτυο του Σίκατσεκ και τα «κελύφη» των εταιρειών Placid Blue Corporation και Fairways του Μ. Χριστοφοράκου.Ισχυροί επιχειρηματίες«Οι δρόμοι της MISENS» άλλαξαν από το καλοκαίρι του 2005, όταν η Εισαγγελία της Βέρνης σχημάτισε την -ανοιχτή ακόμα- δικογραφία και πάγωσε λογαριασμούς. *Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενδείξεις ότι έκτοτε οι ιθύνοντες της ελληνικής Siemens εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις του πολιτικού «σπόνσορινγκ» μέσω υποκατασκευαστών της εταιρείας σε έργα του Δημοσίου, μέσω συνεταίρων τους σε κοινοπραξίες, καθώς και μέσω επιχειρηματιών της απολύτου εμπιστοσύνης τους.*Οι υποψίες του εσωτερικού ελέγχου φθάνουν σε δύο σημαίνοντες έλληνες επιχειρηματίες του κύκλου του Μ. Χριστοφοράκου από το χώρο του εφοπλισμού και των κατασκευών. Πρόκειται για πρόσωπα υψηλής οικονομικής επιφάνειας που συνάμα διαθέτουν και ισχυρά ερείσματα στο κυβερνών κόμμα (και όχι μόνο), αλλά και προσωπικές σχέσεις με υπουργούς (και νυν και τέως). Αυτό που απομένει είναι η στοιχειοθέτηση του νέου κόλπου και η επιβεβαίωση της διακίνησης ύποπτου χρήματος από βαρύ ελβετικό λογαριασμό.*Στο στόχαστρο πάντως της D&P έχουν τεθεί και «ύποπτες» συμβάσεις της Siemens Ελλάδος με αμφίβολης υπόστασης αρμενικές και βουλγαρικές εταιρείες συμβούλων - υποκατασκευαστών.
Οι συμβάσεις αυτές συνήφθησαν από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και δικαιολόγησαν πληρωμές της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, με αιτίες που εμφανίζονται αληθοφανείς και νόμιμες. Πρόκειται, όμως, για συμβάσεις που χαρακτηρίστηκαν «μαϊμού» και προκάλεσαν τριγμούς στο εσωτερικό της Siemens Hellas, ενώ οδήγησαν τον προϊστάμενο λογιστηρίου της, Κυριάκο Μικέ, στο καταφύγιο της εταιρικής αμνηστίας. Ο ίδιος κατέθεσε σχετικά στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, ο οποίος ξεχώρισε την υπόθεση των δήθεν συμβάσεων και ζήτησε ξεχωριστή προδικαστική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι εταιρείες Silvi AG Ltd και Byurakh Ltd Αρμενίας, τις οποίες δεν γνωρίζουν στην Armentel. Ωστόσο, από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μαζί τους ο Διονύσης Δενδρινός της Siemens, αυτές εμφανίζονται να εκτελούν έργο χωροθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας για την Armentel, την περίοδο που τα πάντα είχαν παγώσει και ο ΟΤΕ πωλούσε το 90% του αρμενικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών στη ρωσική Vimpelcom.Εκβιασμοί στο παρασκήνιοΤην ίδια στιγμή που το κακό της Siemens περιτριγυρίζει και το κυβερνών κόμμα (μετά τα αποκαλυπτήρια Τσουκάτου), για πολιτικές «χορηγίες» επί νέας διακυβέρνησης, στο παρασκήνιο εκδηλώνονται και εκβιασμοί.*Πληροφορίες αναφέρουν ότι εν ενεργεία υπουργός πιέζεται εξαιτίας συναλλαγής του με πρώην κορυφαίο στέλεχος της Siemens που είχε γίνει «χορηγός» το 2000, εισφέροντας τότε σεβαστό ποσό υπέρ του κόμματος. Ο παράγων αυτός της Siemens (που διατηρεί και σήμερα δεσμούς με τη Ν.Δ.), συγκαταλέγεται στους υπόπτους και μετά την προσωποποίηση των κατηγοριών εκτιμάται ότι θα είναι εκ των πλέον φορτωμένων με αδικήματα.Οι πιέσεις του και οι εκβιασμοί του προς τον υπουργό εκδηλώθηκαν όταν διαπίστωσε ότι η «χορηγία» και τα υπόλοιπα μυστικά δεν τον σώζουν. Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι ο οιωνεί κατηγορούμενος όχι μόνο ζήτησε πίσω τη χορηγία, αλλά απαίτησε και αποζημίωση... για τα έξοδα των δικηγόρων του!*Ο υπουργός της κυβέρνησης, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή και, όπως φαίνεται, είχε ανάμειξη και με τις «εκτός βιβλίων χορηγίες», προφανώς βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Ο ιδιότυπος εκβιασμός είναι γνωστός σε στενό κύκλο αλλά και σε δημοσιογράφους, είναι όμως απρόβλεπτο πού θα οδηγήσει, καθώς ο «χορηγός» προσάπτει «αγνωμοσύνη» και άρνηση προστασίας του, ενώ απειλεί ευθέως: «Ή με σώζετε ή σας καίω».*Πάντως, στο κυβερνητικό διευθυντήριο φαίνεται ότι υπάρχει απώλεια ελέγχου σε σχέση με την υπόθεση της Siemens, που για την Ελλάδα μόλις ξεκινά. Γνωρίζουν ότι ακόμα και η χειραγώγηση των ανακρίσεων δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει εισαγόμενες αποκαλύψεις για γαλάζιες μίζες και δίχως επιτυχία έχουν επιδιώξει να προσεγγίσουν τη Debevoise & Plimpton. *Η τελευταία γνωρίζει πολύ περισσότερα απ' όσα έχει εμφανίσει ως ντοκουμέντα στη δικογραφία και η κυβέρνηση ανησυχεί.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/07/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=64242080

















ΑΠΟ ΤΑ 34,22 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΤΑ 85 (150% ΠΑΝΩ!) Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΚΑΛΥΨΗΣ




Χρυσαφένιο πληρώνει το δίκτυο GSM-R ο ΟΣΕ
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ




«Λάστιχο» έκαναν τον προϋπολογισμό του έργου ραδιοκάλυψης (GSM-R) στον σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνας, με συνέπεια αυτό να εκτιναχθεί στα 85 εκατ. ευρώ, από τα 34,22 εκατ. ευρώ που επισήμως είχε υπολογιστεί.


Σε αντικατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΣΕ και ευρύ ανασχηματισμό κορυφής στην ΕΡΓΟΣΕ προχωρά, κατά πληροφορίες, ο Κ. ΧατζηδάκηςΤο έργο της θυγατρικής του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, που πλέον σημαδεύεται και από τις σημειώσεις στα μαύρα ταμεία της Siemens για την πρόβλεψη προμηθειών 7-8% από την περίοδο που συντάσσονταν οι προδιαγραφές, «φούσκωσε» επικίνδυνα.



Στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών, που ονομάστηκε «Στρατηγικό Σχέδιο Επενδύσεων», της περιόδου 2000-2008, το διαβόητο GSM-R περιλαμβάνεται στα βασικά έργα.Το εκτιμώμενο κόστος του προσδιορίζεται στα 34,22 εκατ. ευρώ, έτσι όπως είναι καταχωρισμένο στην επίσημη έκδοση του Ιουλίου του 2002, με την κοινοτική και την ελληνική σημαία να δεσπόζουν.Λίγο αργότερα, το 2004, υπηρεσιακή μελέτη του ΟΣΕ για το συνολικό έργο (το ίδιο έργο) εκτιμούσε τη δαπάνη στα 38,9 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την κλίμακα του κόστους και διορθώνοντας πιθανή υποεκτίμηση της αρχικής πρόβλεψης.34-39-68-85Την άνοιξη του 2005, όταν η ΕΡΓΟΣΕ φτιάχνει τις προδιαγραφές, η Siemens προϋπολογίζει τις «ωφέλιμες πληρωμές» για το GSM-R που θα διεκδικήσει και ο ΟΣΕ έχει μείνει κάπου κοντά στα 39 εκατ. ευρώ, εγγράφως εκδηλώνεται μια σημαντική «σύρραξη».



Οι γνώστες του δικτύου του ΟΣΕ, η ΔΗΣΤΗΕ, που λίγο αργότερα έγινε παρελθόν με απόφαση του Μ. Λιάπη καθώς την κατήργησε, με έγγραφό της κατακεραυνώνει την ΕΡΓΟΣΕ. Η τελευταία είχε συντάξει προδιαγραφές, αλλά και ακριβή προϋπολογισμό για το GSM-R που θα δημοπρατούσε, δίχως να ρωτήσει τον ΟΣΕ, δηλαδή τον χρήστη του δικτύου ραδιοκάλυψης. Ετσι, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του ΟΣΕ, που πετάχτηκαν στον κάλαθο τον αχρήστων, η θυγατρική ΕΡΓΟΣΕ προκήρυξε το GSM-R με 67,7 εκατ. ευρώ.



Στη Siemens κατακυρώθηκαν με συνολικό κόστος της ΕΡΓΟΣΕ τα 68 εκατ. ευρώ (συνυπολογισμένου και του ΦΠΑ) και, ενώ η σύμβαση «τρέχει», νέος μειοδοτικός διαγωνισμός ύψους 17 εκατ. ευρώ, που αφορά μόνο τον τερματικό εξοπλισμό, φτάνει το έργο στα 85 εκατ. ευρώ.Τα ερωτήματα και μόνο από τη «μεταμόρφωση» του έργου που αρχικά εκτιμήθηκε σε 34,22 εκατ. ευρώ για να σταθεί στα 85 εκατ. ευρώ είναι πολλά και αμείλικτα. Το βασικότερο, όμως, έχει να κάνει με την αξιοπιστία των επίσημων προβλέψεων του κόστους του έργου, έναντι αυτού που διαμορφώθηκε τελικά. Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται όσοι προβλέπουν και όσοι εγκρίνουν έργα και προμήθειες ή είμαστε αντιμέτωποι με μια λαθροχειρία ολκής που ανεβάζει κατά 150% τις αρχικές προβλέψεις και κάποιοι ωφελούνται.





Τι λέει η ΕΡΓΟΣΕΗ ΕΡΓΟΣΕ, μετά το δημοσίευμα της «Ε» στις 19 Ιουλίου περί του φωτογραφικού διαγωνισμού για το GSM-R και της δεύτερης προκήρυξης των 17 εκατ. ευρώ που έγινε στις 19 Ιουνίου για να παγώσει με άνωθεν εντολή, έσπευσε να απαντήσει. Η ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα βρίθει ανακριβειών, τις οποίες όμως δεν επισημαίνει.



Η εταιρεία προβάλλει «πιστοποιητικά» νομιμότητας της διαδικασίας ανάδειξης του αναδόχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα οποία ουδέποτε θίξαμε ή αμφισβητήσαμε, και με ευκολία προσπερνά τη διαφωνία του προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών που είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της Siemens! Χαρακτηρίζει τις αιτιάσεις του τεχνική λεπτομέρεια την οποία παραμέρισε το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ αποφεύγει να αιτιολογήσει το σπάσιμο του διαγωνισμού σε δύο μέρη (στο έργο και στον εξοπλισμό).



Προς ανασχηματισμόΠάντως το GSM-R και οι αποκαλύψεις για τις φωτογραφίες Siemens και στην ΕΡΓΟΣΕ υποχρεώνουν την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να αποστασιοποιηθεί από έργα και ημέρες υψηλόβαθμων παραγόντων της θυγατρικής αλλά και της μητρικής (του ΟΣΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό κορυφής στην ΕΡΓΟΣΕ, πιθανότητα εντός του μηνός, αλλά και σε αντικατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών στον ΟΣΕ.Η «Τέρνα»Εν τω μεταξύ για το δημοσίευμα της «Ε» του περασμένου Σαββάτου αντέδρασε και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία είναι η δεύτερη διεκδικήτρια του διαγωνισμού της ΕΡΓΟΣΕ για τον τερματικό εξοπλισμό του GSM-R μετά τη Siemens.



Ο πρόεδρος της εταιρείας Γεώργιος Περδικάρης επισήμανε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατήλθε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό προσφέροντας εξοπλισμό της Nortel, με την οποία έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας, και ότι η προσφορά της είναι ευθέως ανταγωνιστική μ' αυτήν της Siemens. *


ΑΠΟΨΕΙΣ




Μαγικοί αριθμοί
ΤΕΡΑΣΤΙΟ εργοτάξιο, που μαστίζεται από κακοδαιμονία, ανοργανωσιά, αναβλητικότητες και περίεργες διαδικασίες που αφορούν έργα, είναι ο ΟΣΕ, κυρίως όμως, καθώς φαίνεται, η θυγατρική του ΕΡΓΟΣΕ.



ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του δικτύου, ηλεκτροκίνηση, κινητή ενδοεπικοινωνία, προαστιακός είναι ορισμένες από τις ανοιχτές πληγές, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για να προωθηθούν τα έργα αυτά και να αλλάξει κάπως το πρόσωπο των σιδηροδρόμων, να αποκτήσουν ορθή διαχείριση και να κερδίσουν την αξιοπιστία των πολιτών.ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ που αποδίδονται, με εξαιρετικά μεγάλη ευκολία, σε ανθρώπινο λάθος, καθυστερήσεις, μειώσεις και ματαιώσεις δρομολογίων, βαγόνια που αποκόπτονται από τον συρμό επειδή είναι υπεράριθμα, για να αποκαλυφθεί ότι κυκλώματα λυμαίνονται τις εμπορευματικές μεταφορές, είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων.



ΟΣΑ ΠΑΡΕΘΕΣΕ η «Ε» το περασμένο Σάββατο είναι αποκαλυπτικά: Το νέο σκάνδαλο αφορά την κινητή τηλεφωνία των τρένων δηλαδή το σύστημα ραδιοκάλυψης GSM-R, με όλες τις παράπλευρες λειτουργικές υπηρεσίες του και που αφορά το δίκτυο Πάτρας- Ειδομένης και παραμένει ανολοκλήρωτο.



Είναι μάλιστα αμφίβολο αν κατορθώσει ο Οργανισμός να εκσυγχρονιστεί συντόμως.Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ για το σύστημα αυτό είχε γίνει το 2002. Η δαπάνη για το έργο της ραδιοκάλυψης είχε υπολογιστεί τότε σε 34,22 εκατ. ευρώ και ανέμενε την προκήρυξή του για την ανάθεση του έργου. Ο διαγωνισμός για το GSM-R εδέησε να διενεργηθεί το 2005.



Ως τότε όμως «αβγάτισε» το απαιτούμενο ποσό και από 34,22 εκατ. ευρώ του 2002 έγινε 68 εκατ. ευρώ, με βάση τις προδιαγραφές που συντάχθηκαν την άνοιξη του 2005, όταν υπουργός Μεταφορών ήταν ο Μιχ. Λιάπης. Ο διαγωνισμός έγινε τον Δεκέμβριο και κατακυρώθηκε τον Απρίλιο 2006.



ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ πώς, εδώ εμπλέκεται και πάλι η Siemens, στα μαύρα ταμεία της οποίας υπάρχει χειρόγραφη σημείωση για προμήθεια (προς ποίους;) 7-8% για το σύστημα GSM-R, από τον Απρίλιο 2005, τότε που συντάσσονταν οι προδιαγραφές του έργου από την ΕΡΓΟΣΕ, με τις οποίες διαφώνησαν τόσο ο ΟΣΕ όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης της ΕΡΓΟΣΕ.



ΠΩΣ ΤΑ 34 εκατ. ευρώ του αρχικού προγραμματισμού έγιναν 68 εκατ.; Αγνωστον. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, την ώρα που άρχισε να βράζει το σκάνδαλο της Siemens με τα μαύρα ταμεία και τις μίζες, προκηρύσσεται και νέος συμπληρωματικός διαγωνισμός για να φθάσει το τίμημα στα 85 εκατ. ευρώ!




Ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ του φαίνεται ότι πάσχουν βαθύτατα και βαρύτατα. Επομένως, στο προϊστάμενο υπουργείο πέφτει η ευθύνη για όσα συμβαίνουν εκεί. Πρόκειται φυσικά για πολιτική ευθύνη. Μόνο που και τα δύο συνθετικά του όρου έχουν χάσει τη σημασία τους. Και η ευθύνη και η πολιτική...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/07/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=5044896,77793248

========


«Κρατάμε αρχείο με τις μίζες σε πολιτικούς»




Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Δύο «βαθιά λαρύγγια» της Siemens, παππούδες πια των μαύρων ταμείων της και πρόσωπα που διαφέντευαν τα τελευταία 20 χρόνια τις «ωφέλιμες πληρωμές», αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους.


«Την Τηλεβιομηχανική ήθελε ο Σ. Κόκκαλης και μάλιστα χωρίς να πληρώσει», υποστηρίζουν στην «Κ.Ε.» τα δύο στελέχη της Siemens.Μίλησαν στην «Κ.Ε.» σκληρά για την υποκρισία των επικεφαλής της εταιρείας αλλά και των πολιτικών, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους μέχρις ότου βγει η ετυμηγορία για τον συνάδελφό τους Ράινχαρντ Σίκατσεκ, που δικάζεται για απιστία.*Και οι δύο είχαν το ρόλο του «πλέι μέικερ» στο μοίρασμα του μαύρου χρήματος της Siemens σε όλο τον κόσμο, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και το 2006, όταν το «σύστημα» προδόθηκε από τράπεζα και καταδότη. Ετσι λένε. Η επαφή μαζί τους ήταν δύσκολη. Δεν ήθελαν να γράψουμε τη φωνή τους. Είχαν άρτια πληροφόρηση για το εν Ελλάδι Siemens-Gate, όμως διάχυτη ήταν η καχυποψία για τους δημοσιογράφους και τους «συνεργαζόμενους με τις Αρχές», καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κατηγορηθούν και στην Αθήνα.Μυστικά σε θυρίδες*Αποκάλυψαν πολλά και κυρίως ότι κρατούν ένα παγκόσμιο αρχείο με πληρωμές σε πολιτικούς, κόμματα και κρατικούς αξιωματούχους. Πολλά μυστικά είναι σε θυρίδες και σε δικηγόρους.*«Θα καταθέσουμε», είπαν, «αν δικαστούν οι υφιστάμενοί μας στην Αθήνα και τότε πολλοί θα εκπλαγούν. Οι παππούδες των μαύρων ταμείων θα υπερασπιστούν τώρα τα... παιδιά τους».*Απολογητικά επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόδωσαν τους συνεργάτες τους, αλλά πιάστηκαν με τις εταιρείες, τα παραλογιστήρια και τα μαύρα χρήματα στα χέρια.*Προεξοφλούν ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί τη Siemens και «δεν θα παραδοθεί στους Αμερικανούς», ενώ θεωρούν βέβαιο το πρόστιμο και την έξοδό της από το χρηματιστήριο Ν. Υόρκης.*Είναι βέβαιοι ότι η Siemens θα κάνει αποεπένδυση στην Ελλάδα και μιλούν για την Τηλεβιομηχανική στη Θεσσαλονίκη που την ήθελε τζάμπα ο Σωκράτης Κόκκαλης, το πρόσωπο που οι μισοί αποδέχονταν και οι υπόλοιποι (της Siemens) μισούσαν. **Ρωτήσαμε ποιους πολιτικούς και ποια ελληνικά κόμματα πλήρωσε ο γηραιότερος συνομιλητής μας, μια προσωπικότητα με ισχύ ακόμα και σήμερα στη Siemens.


Oι «παππούδες» των μαύρων ταμείων της Siemens θεωρούν «πιλότο» τις τελικές αποφάσεις για τον Ρ. Σίκατσεκ (φωτό) και για τον Αν. Κλέι που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για δωροδοκίες στελεχών της ιταλικής ENEL.-Μας απάντησε απειλητικά ότι «όλα θα ειπωθούν στην ώρα τους» και εξεμάνη «γιατί οι πολιτικοί σας συνωμότησαν για να κρύψουν τις παροχές τους». Υπουργοί και κόμματα εξουσίας είχαν, είπε, σταθερή χρηματοδότηση, «όχι μόνο από τη Siemens αλλά και από ανταγωνιστές της ή άλλους μεγάλους αντισυμβαλλόμενους με το κράτος. Αυτό γίνεται παντού».Και συνέχισε: «Θύμωσα όταν μου διάβασαν από τις ελληνικές εφημερίδες ότι ξέπλυναν τους πολιτικούς στην Αθήνα και μάλιστα με επίσημες δηλώσεις. Θα διαψευστούν. Τους το οφείλουμε. »Εμείς, αν τιμωρηθούμε, θα αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Εμείς, δηλαδή η εταιρεία, δίναμε. Οι πολιτικοί έπαιρναν. Πολλές φορές απαιτούσαν προκαταβολικά και με εκβιαστικό τρόπο. Ετσι μας έλεγαν αυτοί που κινούσαν τα projects. Η δωροδοκία και η δωροληψία ολοκληρώνουν τις συναλλαγές. Δωροδοκούσαμε τις κυβερνήσεις που είχαν την ισχύ να παίρνουν αποφάσεις, ενώ συμβάλλαμε στηρίζοντας κάποιες δικές σας πολιτικές προσωπικότητες ή ιδρύματά τους που μας υποδείκνυαν».*Στο ερώτημα «πόσα τελικά δώσατε, ποιο είναι το μέγεθος του πολιτικού χρήματος της Siemens στην Ελλάδα», η απάντηση του άλλοτε κραταιού διαχειριστή των μαύρων ταμείων ήταν η εξής: «Το αμιγώς πολιτικό χρήμα τα τελευταία χρόνια μπορεί να φθάνει και τα 200 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά τα έχουν ήδη στα χέρια τους οι Ελληνες εισαγγελείς που μπορούν να βρουν τους περισσότεορυς αποδέκτες, έστω κι αν είναι παρένθετα πρόσωπα πολιτικών ή κομμάτων. Δεν θα βρουν το cash. Ομως, τα 100 εκατ. ευρώ που συνολικά προϋπολογίστηκαν για «ωφέλιμες πληρωμές» στην Ελλάδα και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι εισαγγελείς τα βλέπουν. »Τα 45 εκατ. ευρώ δόθηκαν σταδιακά για τη μεγάλη συμφωνία με τον ΟΤΕ (την 8.002) από το 1998 μέχρι και το 2001, άλλα τόσα είναι δεσμευμένα στην Ελβετία ή σε λογαριασμούς του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Ελλάδος Πρ. Μαυρίδη που του υπέδειξε η εταιρεία. Πώς, λοιπόν, λένε πως δεν βρίσκουν τους αποδέκτες;»**Γιατί, ρωτήσαμε, ο Μαυρίδης βρέθηκε με τόσα εκατομμύρια; «Ηταν ο αρμόδιος», μας απάντησε ο νεότερος εκ των συνομιλητών μας, «ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης, έφερνε δουλειές και η Ελλάδα εδικαιούτο τα ποσά αυτά. Δεν προορίζονταν για μίζες. Αυτό ήταν ένα ταμείο έκτακτων αναγκών. Ηταν ένα απόθεμα, που εχρησιμοποιείτο για να μάθουμε τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας, για να μπαίνουμε σε νέες αγορές, ακόμα και για να στηρίζουμε το μερίδιο αγοράς μας, αναλαμβάνοντας έργα υψηλού ρίσκου ή που ξέραμε ότι θα μας έβαζαν μέσα. Δεν πουλάμε αέρα, αλλά προϊόντα και υπηρεσίες που πατεντάραμε με κόπους και δαπάνες. Δεν είμαστε τυχάρπαστοι, ούτε άγγελοι. Μήπως άγγελοι είναι οι πολιτικοί σας;»**Ο πρώτος συνομιλητής μας σ' αυτό το σημείο επενέβη λέγοντας: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε ποινική απειλή στην Ελλάδα, θα έρθουμε να καταθέσουμε. Υποθέτουμε ότι θα είμαστε χρήσιμοι μάρτυρες. Οι υφιστάμενοί μας δεν ήταν ανεξέλεγκτοι. Υπηρετούσαν στόχους και μας διαβίβαζαν αιτήματα. Τους ελέγχαμε. Πολλές φορές στέλναμε και απευθείας εμβάσματα σε πολιτικούς γιατί θέλαμε να σιγουρευόμαστε ότι πήγαιναν στους υποδεικνυόμενους αποδέκτες και δεν χάνονταν κάπου ενδιάμεσα, ούτε "αραίωναν". Και συνεχίζει: «Διαπιστώσατε ότι οι πολιτικοί σας αρέσκονταν στις εξυπηρετήσεις. Προτιμούσαν τις εκπτωτικές ή δωρεάν συσκευές. Εμείς κάναμε δαπάνες πολιτικών δημοσίων σχέσεων. Πού το κακό;


Αν. Κλέι«Προστασία υπουργών»»Παλαιότερα κάποιοι κρατικοί λειτουργοί ζητούσαν εξυπηρετήσεις σε συνάλλαγμα για σπουδαστικά εμβάσματα, θυμάμαι. Κυνηγούσαν θέσεις εργασίας για τα παιδιά τους. Κάποια απ' αυτά χωρούσαν στη Siemens. Αλλοι αρέσκονταν σε πολυτελή φιλοξενία σε ξενοδοχεία ή σε θέρετρα, ενώ κάποιοι ήθελαν να εξασφαλιστούν και ζητούσαν ποσά».**Επισημάναμε στους συνομιλητές μας ότι, σε αντίθεση με τη Νιγηρία, κανένας πολιτικός στην Ελλάδα δεν έχει πιαστεί ούτε έχει τιμωρηθεί για δωροδοκία και η απάντηση ήταν... πληρωμένη.«Στη Νιγηρία πήγαν φυλακή γιατί εκεί δεν υπάρχει ο δικός σας νόμος προστασίας των υπουργών» (περί ευθύνης υπουργών, εννοούσε ο συνομιλητής μας).*Ρωτήσαμε και τους δύο για την τύχη της Siemens μετά το σκάνδαλο και για τη θυγατρική της Αθήνας, που κάποτε ήταν το καμάρι. Οι εκτιμήσεις τους συμβαδίζουν· και οι δύο μας είπαν:Αμυνα έναντι ΗΠΑ«Να είστε βέβαιοι ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Η Γερμανία θα αμυνθεί. Θα υπερασπιστεί τη Siemens. Γιατί θυσία της Siemens στους Αμερικανούς θα σηματοδοτήσει παράδοση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πυλώνα. Ισως χρειαστούν χρόνια, που θα είναι σκληρά. Δεν θα επιτρέψουν για πολύ ακόμα η εταιρεία να διοικείται από δικηγόρους, ούτε να καραδοκούν οι εκκαθαριστές. Πόσο μάλλον οι Αμερικανοί, που κερδίζουν με άλλους τρόπους αγορές και συμβόλαια. Σίγουρα θα γίνει αναδιοργάνωση. Εχει αρχίσει.»Η Siemens ίσως αποσύρει τη σημαία της από την Ελλάδα στο πλαίσιο της ανασύνταξης. Την Τηλεβιομηχανική που ξέρετε την ήθελε ο Κόκκαλης. Οι μισοί στη Siemens τον θεωρούσαν αρχηγό, οι υπόλοιποι δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν το όνομά του. Πρόκειται περί αμφιλεγόμενου προσώπου, που τελικά καταπίεσε τη Siemens. Είχε ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις και ανθρώπους παντού, και στη Siemens. Δεν ήθελε να πληρώσει για την Τηλεβιομηχανική και το σχέδιο για συνεταιρισμό μαζί του πολεμήθηκε σφοδρά και από στελέχη μας στην Αθήνα».*Η συζήτηση ολοκληρώθηκε εδώ, γιατί το αεροπλάνο έφευγε για Ντουμπάι. *Ο 70χρονος τέως ισχυρός άνδρας της Siemens βιαζόταν. Υποσχέθηκε πως η επόμενη συνομιλία μας μπορεί να γίνει και βάσει ντοκουμέντων. «Διαφορετικά», είπε, «ίσως ανταμώσουμε σε κάποια δικαστική αίθουσα». *Ο «Βενιαμίν» των ταμείων αποχώρησε, επισημαίνοντας ότι τώρα τον νοιάζει μόνο η δίκη του Μονάχου. Η απόφαση για τον Ρ. Σίκατσεκ θα είναι πιλότος, ενώ η εφετειακή απόφαση για τον Αντρέας Κλέι, το στέλεχος του κλάδου ενέργειας της Siemens, θα δείξει πολλά. Ο Κλέι έχει πρωτοδίκως καταδικαστεί σε δύο χρόνια με αναστολή για δωροδοκίες στελεχών της Enel Ιταλίας.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/07/2008






=====


=====




Σε εφοριακούς 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του «μαύρου Tαμείου»




Του Τασου Tελλογλου
Eνας από τους υπαλλήλους της Siemens Hellas, που εξετάστηκε από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise & Plimpton LLP είχε παραδεχθεί, αλλά μόνο ενώπιον των πολύ σκληρότερων ερωτήσεων των Αμερικανών δικηγόρων, ότι είχε «λαδώσει» υπαλλήλους της εφορίας στην προσπάθεια να δικαιολογήσει χρήματα της εταιρείας, τα οποία διακινούνταν χωρίς παραστατικά ή για σκοπούς άσχετους με εκείνους που ανέγραφαν τα παραστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο εν λόγω υπάλληλος, καταθέτοντας για πρώτη φορά ενώπιον των Αμερικανών δικηγόρων το φθινόπωρο του 2007, είχε υποστηρίξει ότι είχε διαθέσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ «σε δημοσιογράφους». Οταν όμως εκλήθη να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με το σε ποιους δημοσιογράφους, πότε, πού και γιατί έδωσε τα χρήματα, είπε την αλήθεια: Δηλαδή ότι η διαχείριση της Siemens Hellas τον είχε αναγκάσει, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα «κλεισίματα» στην εφορία, να διαθέσει ένα ποσό που προσέγγιζε το 1 εκατομμύριο ευρώ για την «τακτοποίηση» του ελέγχου των χρήσεων από το 1997 ώς το 2002.

Διαχείριση εν λευκώ


Το Δ.Σ. της θυγατρικής εταιρείας είχε δώσει στον πρώην γενικό διευθυντή κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο το δικαίωμα να διαχειρίζεται εν λευκώ ποσά ως εξής:
• Εως το 2% του τζίρου των εξαγωγών, χωρίς παραστατικά, για ποσά μέχρι 750 εκατ. δραχμές
• Εως 1% του τζίρου για ποσά που δεν ξεπερνούσαν τα 3 δισ. δραχμές.
• Εως 0,5% για ποσό, που υπερέβαινε τα 3 δισ. δραχμές.

Η εφαρμογή της διάταξης αυτής από τις οικονομικές υπηρεσίες της Siemens Hellas ελεγχόταν από το κέντρο ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομικών στο Γαλάτσι. Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της την περασμένη Πέμπτη εξέφρασε την άποψη ότι φορολογικός έλεγχος στη Siemens Hellas θα μπορούσε να διεξαχθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) μετά το τέλος της κυρίας ανάκρισης. Oι δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών από την «Καθημερινή» και τον τ. υπουργό κ. Στέφανο Μάνο υπέρ της επιβολής προστίμου από το ελληνικό Δημόσιο στη Siemens Ηellas, φαίνεται πάντως ότι δεν αφήνουν ασυγκίνητη τη θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα.
Ετσι το Δ.Σ. της εταιρείας συζήτησε το ενδεχόμενο να επιβληθεί από τις ελληνικές αρχές κάποιο βαρύ πρόστιμο ή και να στραφεί με αγωγή το ελληνικό Δημόσιο κατά του γερμανικού κολοσσού.
«Καμία άλλη διέξοδος»
«Στο κλίμα που διαμορφώνεται η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία άλλη διέξοδο», έλεγαν στελέχη της εταιρείας στην «Καθημερινή». Τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζητούν σε κλίμα απόγνωσης τη δραματική μείωση των πωλήσεων της εταιρείας, που χωρίς τα έργα του εξωτερικού, προσεγγίζει το 40%. «Τα καθαρά μας κέρδη έχουν σημειώσει καθίζηση», σημείωναν οι ίδιοι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα γύρω από τον νέο Ισπανό επικεφαλής τους για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Η ελληνική εταιρεία υπήχθη με τη νέα διοικητική δομή της Siemens στο κέντρο της Ισπανίας και έχασε την ξεχωριστή θέση που είχε στο διοικητικό σχήμα του γερμανικού κολοσσού.
Πάντως η πρόταση του κ. Μάνου να μην παίρνει πλέον η Siemens κρατικά συμβόλαια ή να μην υλοποιεί συμβάσεις που έχει κερδίσει, φαίνεται να υλοποιείται κατά ένα παράδοξο νεοελληνικό τρόπο: Την εβδομάδα αυτή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην… αποφασίσει σχετικά με τους φορητούς οδηγούς των μουσείων λόγω της υπόθεσης του ταξιδιού του υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη στη Γερμανία και την Αυστρία τον Ιούνιο του 2005.
Τους οδηγούς έχει αναλάβει να εγκαταστήσει η γερμανική εταιρεία σε 15 αρχαιολογικούς χώρους. Αν το έργο δεν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2008, η Ελλάδα θα αποδείξει ότι ούτε οδηγούς στα μουσεία της δεν είναι σε θέση να εγκαταστήσει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_05/07/2008_276596

=============


ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΣΕ


Καταγγέλλουν χορό δισ. κάτω από τη μύτη του υπουργού
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ



Την ίδια περίοδο (2005) που ο Μιχάλης Λιάπης, ο τότε υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, ακολουθούσε το ταξιδιωτικό πρόγραμμα της Siemens σε Αυστρία και Γερμανία με παρέα του τον βασικό προμηθευτή των ΔΕΚΟ, που επόπτευε και τον κύριο ανταγωνιστή της «Ολυμπιακής», έβραζε ο τόπος.



Κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ζητούσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, καταγγέλλοντας επωνύμως σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ, χορό δισεκατομμυρίων ευρώ προμηθευτών και κατασκευαστών, αλλά και πλήρη «αναδοχή» του διεφθαρμένου συστήματος από τη νέα διακυβέρνηση.Το SOS που εξέπεμψαν στο Μαξίμου αποτυπώνεται στις επιστολές που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή συνοδευόμενες από σωρεία ντοκουμέντων, που αρχικά είχαν κοινοποιηθεί στον αρμόδιο υπουργό Μ. Λιάπη, αλλά... παραμερίστηκαν.


Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει τρεις επιστολές-κόλαφο και για τον Μ. Λιάπη, προς τον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα στον ΟΣΕ και για το καθεστώς της γαλάζιας διαπλοκής στον Οργανισμό με τη Siemens, την ΑΚΤΩΡ, την ΤΕΡΝΑ, κ.ά.


Τις απέστειλαν δύο κομματικά στελέχη, ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Εμμανουήλ Παναγιώτου, αλλά και ένας μη κομματικός αρχιμηχανικός του ΟΣΕ από τη Θεσσαλονίκη, ο Νικόλαος Κούλαλης.*


Ο πρώτος που κινήθηκε προς τον πρωθυπουργό είναι ο Δημήτρης Καραπάνος ή Νέστορας του ΟΣΕ.


Με επιστολή του (προς το γραφείο του πρωθυπουργού, υπ' όψιν του Γιάννη Αγγέλου). Ο Δ. Καραπάνος στις 25 Ιανουαρίου 2005 ζητά συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, υπό την ιδιότητα του στελέχους της Ν.Δ., αιρετού μέλους του Δ.Σ. του ΟΣΕ και τέως γενικού διευθυντή.Πρώτη επιστολήΤα όσα γράφει είναι ενδεικτικά της κατάστασης:


«Ενα χρόνο με κυβέρνηση Ν.Δ. και στον ΟΣΕ βιώνουμε φαινόμενα ίδια και χειρότερα των όσων ως αντιπολίτευση καταγγείλαμε. Τίποτε από τα υπεσχημένα στο Κυβερνητικό μας πρόγραμμα (σελίδα 65) δεν προωθείται. Κινούμεθα σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, οι οποίες όμως ταυτίζονται με την πολιτική και τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ. Οδηγούμεθα σε επενδυτική τραγωδία από την τεράστια απώλεια κοινοτικών πόρων. Ο ρυθμός αύξησης του ελλείμματος στο τέλος του 2005 θα έχει υπερδιπλασιασθεί.Οι υπεύθυνοι κατ' εξακολούθηση φυσικοί αυτουργοί αυτής της κατάστασης παραμένουν στη θέση τους, αφ' ότου προωθήθηκαν το 1994 στην πυραμίδα του ΟΣΕ με την στήριξη ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και του σκληρού πυρήνα της ΠΑΣΚ. Ανέλαβαν από τότε την διαχείριση όλων των αναπτυξιακών έργων και των κοινοτικών πόρων. Εκτοτε λειτούργησαν ως βραχίονες ή ιμάντες ανάλογα, του συστήματος ή της εξουσίας ΠΑΣΟΚ στον ΟΣΕ. Η διαιώνιση της παραμονής των στις θέσεις των και επί Ν.Δ., εκπέμπει αρνητικά μηνύματα, διότι ισοδυναμεί με αμνήστευση και επιβράβευση των εγκλημάτων τους, με ταυτόχρονη ακύρωση του αντιπολιτευτικού λόγου της Ν.Δ. προς μεγάλη απογοήτευση όλων των Νεοδημοκρατών.Προσωπικά αισθάνομαι ηττημένος σε περιβάλλον Νίκης. Διαπιστώνω το ίδιο αίσθημα ήττας να διακατέχει τους οπαδούς μας και στους 28 Νομούς, που διέρχεται Σιδηρόδρομος».Και καταλήγει:«Μετά από 20 χρόνια αγώνων και συνέπειας σε αρχές και αξίες συστράτευσης με τη Ν.Δ. δεν αλλάζω και δεν συμβιβάζομαι. Παραμένω πολέμιος της διαπλοκής και της διαφθοράς, ανεξαρτήτως χρώματος, όπως αναγκάστηκα πρόσφατα να γράψω σε προσωπική - εμπιστευτική μου επιστολή στον υπουργό κ. Λιάπη. Ασφαλώς είναι δικαίωμα του κ. υπουργού να αποφεύγει να πληροφορηθεί για τον ΟΣΕ...Ζητώ με το δικαίωμα του θεσμικού μου ρόλου ως εκπροσώπου των εργαζομένων, της ανιδιοτελούς προσφοράς μου και των κοινών αγώνων, τολμώ να επικαλεσθώ και την απεριόριστη αγάπη μου στο πρόσωπο του Προέδρου, την οποία εμπράκτως απέδειξα στις δύσκολες εποχές, να μεταφέρετε το αίτημά μου για μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του. Είμαι απολύτως βέβαιος, πλέον, ότι μόνον ο Πρόεδρος, εάν γίνει γνώστης κάποιων καταστάσεων, μπορεί να αποτρέψει την πολύ επικίνδυνη πορεία εξέλιξης των ήδη υφισταμένων δυσάρεστων καταστάσεων».


«Παραιτήσου»Είχαν προηγηθεί υπομνήματα και επιστολές προς τον Μ. Λιάπη για το σκάνδαλο των προγραμματικών συμφωνιών ΟΣΕ - Ναυπηγείων - Siemens, για τις μεθοδεύσεις πριν από την ανάθεση του προαστιακού στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - Siemens, για τον εκτροχιασμό των μελετών που ανετίθεντο κ.ά. Ολα από το υπουργείο Μεταφορών πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων!


Ο Δημήτρης Καραπάνος δαιμονοποιήθηκε και άρχισαν οι σε βάρος του εχθροπραξίες.Πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2005 τον συνάντησε ο πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στο αίτημά του. Μόνον οι δυο τους όμως ξέρουν τι κουβέντιασαν ή αν διατηρούν επαφή μέχρι σήμερα.Τον Νοέμβριο του 2006, ο Δ. Καραπάνος με ανοιχτή επιστολή του κάλεσε τον Μιχάλη Λιάπη να παραιτηθεί από υπουργός. Είχε προηγηθεί ανεπιτυχώς απόπειρα έξωσής του από το Δ.Σ. του ΟΣΕ (αν και αιρετός) με εντολή Λιάπη στη διοίκηση του οργανισμού, όταν ως μέλος είχε ζητήσει στοιχεία για συμβάσεις και για την πορεία των οικονομικών.


Ο Δ. Καραπάνος τον Μάρτιο του 2007, και πάλι επί υπουργίας Λιάπη, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό του κόμματος για διαγραφή. Η απολογία του είναι αμείλικτο κατηγορώ, που εξανάγκασε τους διώκτες του να παγώσουν τις... διαδικασίες.* Τ


ο δεύτερο στέλεχος της Ν.Δ. από τον ΟΣΕ που απηύθυνε επιστολή στον πρωθυπουργό είναι ο Εμμανουήλ Παναγιώτου, τότε αρχιμηχανικός της Διεύθυνσης Ηλεκτροκίνησης - Σηματοδότησης και Τηλεπικοινωνιών.


Στο τέλος του 2005, και πάλι επί υπουργίας Λιάπη, ο Εμμ. Παναγιώτου έστειλε φάκελο στον Γιάννη Αγγέλου με επιστολή για διαπλοκή και διαφθορά.


«Φαγοπότι»Ακολούθησε επιστολή του Εμμ. Παναγιώτου προς τον πρωθυπουργό, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:«...Στον οργανισμό λοιπόν αυτό, ο οποίος βουλιάζει όλο και πιο πολύ στα ελλείμματα, αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και της αδιαφάνειας που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει επικεφαλής ο κ. Κ. Γιαννακός, ο οποίος αποτελεί τον εκπρόσωπο και τον τοποτηρητή ενός διεφθαρμένου "συστήματος", που δομήθηκε στον ΟΣΕ τα τελευταία περίπου δέκα (10) χρόνια από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου των κατασκευών, των μελετών και των προμηθειών. Είναι αλήθεια ότι το "σύστημα" ήταν προσεκτικό την πρώτη περίοδο της κυβέρνησή μας, αλλά εκμεταλλευόμενο το διάστημα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο οποίο δεν έγιναν εκτεταμένες αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για να μη διαταραχθεί η ομαλή πορεία ολοκλήρωσης των έργων που είχαν σχέση με τους Ο.Α., βρήκε σιγά σιγά τις "άκρες"του και με τη νέα κατάσταση».«Αποκορύφωμα, αλλά και κομβικό σημείο για τις μετέπειτα εξελίξεις ήταν η υπογραφή, Μεγάλη Τρίτη (26 Απριλίου 2005), της σύμβασης (αρ. 994/2005) του τμήματος του Προαστιακού ΣΚΑ-Πειραιάς, που σαν αντιπολίτευση είχαμε καταγγείλει σαν μεγάλο σκάνδαλο και είχαμε καταφέρει να μπλοκάρουμε την υπογραφή της προεκλογικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Προηγουμένως οι "Εθνικοί Εργολάβοι" κατάφεραν να λύσουν τα προβλήματα που είχαν με τον "Βασικό Μέτοχο" και ποιος λαμβάνει υπόψη του ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να εκτελεστεί ούτε στον χρόνο των οκτώ (8) μηνών (!!!), ούτε με τις μελέτες με τις οποίες διακηρύχθηκε.Αυτά είναι λεπτομέρειες και το ζητούμενο για το "σύστημα" είναι ότι αρχίζει το φαγοπότι, που με τις συμπληρωματικές συμβάσεις, τις παρατάσεις προθεσμιών, τις Β' φάσεις κ.λπ. θα εκτινάξει το κόστος του έργου τουλάχιστον στο διπλάσιο από τα 160 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Και μπροστά σ' αυτό τον στόχο του, το "σύστημα", το οποίο πλέον νιώθει παντοδύναμο, δεν σταματά μπροστά σε τίποτα και φτάνει μέχρι του σημείου να καταργήσει από το Οργανόγραμμα του ΟΣΕ την πλέον σημαντική Τεχνική Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης, Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΔΗΣΤΗΕ), η οποία έχει υπό την ευθύνη της τα συστήματα ασφαλείας, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται ο χειρισμός, ο έλεγχος και η ασφάλεια της κυκλοφορίας των τρένων. Αν είναι ποτέ δυνατό... Ομως, ποιος νοιάζεται πόσο σημαντική είναι η Διεύθυνση που καταργείται και τι προβλήματα θα δημιουργηθούν μ' αυτή την κατάργηση... Φτάνει το ότι αυτό είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος του "συστήματος". Αφού η ΔΗΣΤΗΕ δεν είναι πρόθυμη να συμπράξει στις μεθοδεύσεις του και να βάλει τις υπογραφές που απαιτούνται».


Η τιμωρία!


Ο Εμμ. Παναγιώτου επικαλείται σειρά σημειωμάτων που είχε αποστείλει στην ιεραρχία του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Σταϊκούρα, για να αποτραπούν τα σκάνδαλα στον ΟΣΕ. Ομως ακόμα και ο τελευταίος στάθηκε αδύναμος να προλάβει τις καταστάσεις.Με απόφαση του Μ. Λιάπη, που εκτέλεσε ο τότε γενικός γραμματέας Γιάννης Γκόλιας, η κομβική διεύθυνση (ΔΗΣΤΗΕ) καταργήθηκε με τροποποίηση του οργανογράμματος!Το έμπειρο στέλεχος του ΟΣΕ... τιμωρήθηκε και αυτό με μια απόφαση Μ. Λιάπη.Αλλά, έπεται και συνέχεια... *


http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=6362992,14187760,36383728,58328816,79033840


==============


Στη μακρινή Νορβηγία


Tου Κωστη Η. Φαφουτη
Το ταξίδι που είχε οργανώσει η χορηγός εταιρεία είχε στόχο τον συνδυασμό της αναψυχής με την εξάσκηση και κόστισε «μόλις» 2.500 ευρώ. Οι τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι του νορβηγικού στρατού, καλεσμένοι της Siemens, επισκέφθηκαν το 2004 την Ισπανία για να παίξουν γκολφ. Ανάμεσά τους και ο ναύαρχος Ατλε Τορμπγιόρν Κάρλσβικ, με εξαιρετικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο άθλημα, αλλά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, και συνηθισμένος να πραγματοποιεί αμφιλεγόμενα έξοδα, όπως ταξίδια και ακριβά δείπνα, σε βάρος του υπουργείου Αμυνας. Το συγκεκριμένο ταξίδι αποτέλεσε την άκρη του νήματος για το ξετύλιγμα του σκανδάλου των μαύρων ταμείων της Siemens στη σκανδιναβική χώρα. Το ποσό των 2.500 ευρώ για εμάς τους κουβαρντάδες Ελληνες προφανώς θεωρείται ευτελές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους... ψυχρούς Νορβηγούς. Οι υπάλληλοι της Siemens που διοργάνωσαν το ταξίδι αναψυχής, αλλά και η ίδια η εταιρεία τιμωρήθηκαν με την κατηγορία της διαφθοράς. Στη Siemens Νορβηγίας η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ, ενώ οι δύο εργαζόμενοι θα πληρώσουν από 9.300 ευρώ. Οι νορβηγικές αρχές, όμως, δεν περιορίστηκαν στη διερεύνηση μόνο του ισπανικού ταξιδιού αναψυχής. Εως σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά τον Νοέμβριο του 2006, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι ο γερμανικός κολοσσός είχε στήσει εκτεταμένο δίκτυο δωροδοκιών σε πολλές χώρες του κόσμου, έχουν συμβεί τα εξής: η ειδική ομάδα δίωξης οικονομικού εγκλήματος έκανε εφόδους στα σπίτια υπαλλήλων του υπουργείου Αμυνας και αξιωματικών του στρατού, κατέσχεσε έγγραφα και απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος 15 προσώπων. Στη μονάδα της Siemens στο Οσλο έχει επιβληθεί πρόστιμο μεγαλύτερο από 1,1 εκατ. ευρώ για υπερτιμολογήσεις συμβολαίων που αφορούσαν το υπουργείο Αμυνας, που εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Siemens και το νορβηγικό επιτελείο στρατού είχαν συμφωνήσει να καταβάλει η εταιρεία, ως αποζημίωση, 7,5 εκατ. ευρώ. Αν ήμουν, λοιπόν, Νορβηγός πολίτης θα ήμουν ικανοποιημένος από τα μέτρα που έλαβε το κράτος για την τιμωρία όσων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, ακόμη και αν είχα την υποψία ότι δεν επετεύχθη πλήρης κάθαρση. Και ίσως, τώρα που άρχισε το καλοκαίρι, θα ερχόμουν ως τουρίστας στην Ελλάδα, που παραμένει ειδυλλιακός, αν και πανάκριβος, τόπος διακοπών. Οπως και ιδανικό θερμοκήπιο της διαφθοράς. Σε αντίθεση με τη Νορβηγία, αλλά και άλλες χώρες, εδώ μία εταιρεία έχει ομολογήσει επισήμως πως έχει λαδώσει και έχει δώσει μίζες προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια με το Δημόσιο, έχει δηλαδή παραβεί τα μισά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, και δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Ουδείς έχει τιμωρηθεί, κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί και η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα, απολαμβάνοντας τα οφέλη από τις συμφωνίες που πέτυχε με αθέμιτους τρόπους και διεκδικώντας νέα συμβόλαια. Εν τω μεταξύ, η ουσία χάνεται ανάμεσα στις κραυγές των κομμάτων, των αναλυτών των τηλεοπτικών παραθύρων και των δαιδάλων των βραδυκίνητων ανακριτικών ερευνών, που δείχνουν ότι όλοι φοβούνται τη Siemens. Εως την τελική έκπτωση.




09/IOYΛΙΟΥ/2008



Ο γραφολόγος δείχνει τον «Rocos»
Αρνείται κάθε ανάμειξη ο συνεργάτης του Τ. Μαντέλη για το σημείωμα των 10 εκατ. μάρκων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα minam@dolnet.gr

Νέα διάσταση στη δικαστική έρευνα για τα μαύρα ταμεία της Siemens σηματοδοτεί η γραφολογική αποκρυπτογράφηση του συντάκτη χειρόγραφου σημειώματος, που έδινε εντολή να κατατεθούν δέκα εκατομμύρια μάρκα στον μυστηριώδη κωδικό «Α. Rocos».


O γραφολόγος που εξέτασε το επίμαχο σημείωμα για την εντολή κατάθεσης των χρημάτων στην τράπεζα Canadian Ιmperial Commer LΤD κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό έχει γραφτεί «διά χειρός» του κ. Αριστείδη Μαντά, στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού


Μεταφορών Τ. Μαντέλη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε κατηγορηματικά αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στην ερευνώμενη υπόθεση. Το αποτέλεσμα της γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης που είχε διατάξει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, δείχνει υπουργική σκιά, ενώ πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη της ταυτότητας του πραγματικού αποδέκτη των συνολικά 10.000.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έχουν κατατεθεί επ΄ ονόματι του «Α. Rocos».



Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο για τα... αποκαλυπτήρια του αποδέκτη, που κρύβεται πίσω από τον συγκεκριμένο κωδικό, θα παίξει η απάντηση της ελβετικής τράπεζας, στην οποία έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για την άρση του απορρήτου του επίμαχου λογαριασμού.
Δικλίδα ασφαλείας






  • Συγκεκριμένα, ο γραφολόγος που διενήργησε την πραγματογνωμοσύνη για τον συντάκτη του σημειώματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χειρόγραφες ενδείξεις είναι του κ. Αριστείδη Μαντά, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν συνιστούν προϊόν φωτομοντάζ ή συρραφής.





  • Επισήμανση που, όπως λέγεται, τίθεται ως δικλίδα ασφαλείας στις γραφολογικές πραγματογνωμοσύνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας που εξέτασε το σημείωμα αναφέρει ότι κατά τη λεπτομερή εξέταση και ανάλυση της γραφής τού εν λόγω ατόμου διαπιστώνεται επισταμένη εκ μέρους του προσπάθεια παραποίησης τής εν γνώσει του σκοπού γραφής του, η οποία συνίσταται:





  • Κυρίως στην ελεγχόμενη χαρακτική ροή και ταχύτητα.





  • Στις παρατηρούμενες διορθώσεις επιμέρους χαρακτήρων, που αποσκοπούν στην τροποποίηση των αρχικά σχηματισθέντων μορφών τους.





  • Στην απόδοση γραμμάτων, ενίοτε και αριθμών, με πολλαπλές χαρακτικές κινήσεις.





  • Στον ιδιόρρυθμο τρόπο σχηματισμού ορισμένων γραμμάτων και αριθμών, καθώς και στο μέγεθος αυτών σε περιορισμένο βαθμό συνδέσμωσης.





  • Στις επιχαράξεις και επαναχαράξεις επιμέρους χαρακώσεων, στον δισταγμό και την αναποφασιστικότητα και την απόδοση της γραφής και στην εν γένει αταξία της γραφής. Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την αποκάλυψη του επίμαχου σημειώματος ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Αθανασίου είχε καλέσει και είχε εξετάσει ως μάρτυρα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, τον κ. Αρ. Μαντά.





  • Ο μάρτυρας καταθέτοντας αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το σημείωμα. «Δεν γνωρίζω ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα “Α. Rocos”, ένθερμα όμως υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό εις βάρος του υπουργού», φέρεται να είχε πει μεταξύ άλλων στον κ. Αθανασίου ο πρώην συνεργάτης του κ. Τ. Μαντέλη.
    «Συκοφαντικά δημοσιεύματα»





  • Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σημειώματος με γραπτή δήλωσή του από το Μπακού είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον φωτογράφιζαν ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens δηλώνοντας ότι: «Είναι εξοργιστικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από τη Siemens.





  • Ζητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν να δοθούν στη Δικαιοσύνη για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια». Από ΄δώ και πέρα το αποτέλεσμα της γραφολογικής εξέτασης θα διαβαστεί στον 4ο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, ο οποίος έχει αναλάβει τη δικαστική διερεύνηση για τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας και θα αξιολογήσει το νέο στοιχείο που έχει πλέον στη διάθεσή του.





  • Με τη σειρά του ο κ. Μαντάς, όταν κληθεί από τον ανακριτή, έχει το δικαίωμα να ζητήσει να οριστεί δεύτερος γραφολόγος ως τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος θα υποβάλει το δικό του πόρισμα, ενώ ο δικαστικός λειτουργός μπορεί να απευθυνθεί και σε τρίτο γραφολόγο, αν το κρίνει σκόπιμο, για να μη μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση της υπόθεσης. Εκείνο πάντως που με ενδιαφέρον αναμένεται, είναι η απάντηση της ελβετικής τράπεζας.





  • Η διαδικασία αυτή όμως, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, είναι χρονοβόρος, ενώ δεν αποκλείεται ο πραγματικός δικαιούχος «Α. Rocos»- όποιος και αν είναι αυτός- να έχει ήδη ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του με σκοπό να... μπλοκάρει το άνοιγμα του λογαριασμού του, γεγονός που θα καθυστερήσει περαιτέρω τις ελληνικές αρχές.






=============



http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080709&nid=9144409&sn=&spid=876
Στο φως από τον εισαγγελέα και τα... έξοδα κίνησης του «Rocos»



ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ «καυτό» έμβασμα ύψους 200.000 μάρκων, που οδηγεί στα ίχνη του κωδικού «Α. Rocos», έκρυβε η δικογραφία για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, ερευνώντας αν ο μυστηριώδης κωδικός έχει σχέση με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, διαπίστωσε ότι υπήρχε εντολή κατάθεσης 200.000 μάρκων από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ζίμενς Ηλία Γεωργίου, οποίος είχε εξεταστεί δύο φορές ως ύποπτος τέλεσης αξιοποίνων πράξεων που συνδέονται με την εκροή χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.


Το τιμολόγιο 1254. Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλ. Γεωργίου, δύο μήνες μετά την αποχώρησή του από τη Ζίμενς, έδωσε εντολή να κατατεθούν στο όνομα «Α. Rocos» 200.000 μάρκα σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Canadian Ιmperial Βank.



Η εντολή αυτή, όπως προκύπτει, δόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1998 και αφορούσε εξόφληση τιμολογίου με αριθμό 1254. Ο κ. Γεωργίου έδινε εντολή να φύγουν τα χρήματα από το λογαριασμό που είχε ανοίξει στην τράπεζα UΒS της Ζυρίχης η εφοριακός και στέλεχος της ΔΑΚΕ Αντωνία Μάρκου, με σκοπό να καταλήξουν στον λογαριασμό με αριθμό 22157 «Α. Rocos».


Όπως είναι γνωστό, η Α. Μάρκου, η οποία έχει καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση της Ζίμενς, διατηρούσε στενή προσωπική σχέση με το πρώην στέλεχος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών Δ. Νέγρη (σ.σ.: είναι συμπέθερος του κ. Ηλία Γεωργίου). Αποκλειστικός δικαιούχος όμως του λογαριασμού δεν ήταν άλλος από τον κ. Γεωργίου. Ο τελευταίος πάντως, εξεταζόμενος με την ιδιότητα του υπόπτου από τον εισαγγελέα, είχε υποστηρίξει διά του συνηγόρου του Άγγελου Πάρσαλη ότι η επίμαχη εντολή για τη μεταβίβαση του εμβάσματος δόθηκε από τον ίδιον σε εκτέλεση παραγγελίας από τη μητρική Ζίμενς, παρά το γεγονός ότι προ διμήνου είχε αποχωρήσει από την εταιρεία.


Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα κ. Αθανασίου αν ο μυστηριώδης «Α. Rocos» έχει σχέση με τον Τ. Μαντέλη, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν ταυτοποιείται ο συγκεκριμένος κωδικός με τον πρώην υπουργό.
===========





ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ SIEMENS ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ


10/7/2008
Στα απόρρητα οι Αμερικανοί

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ



Οι Αμερικανοί ξανάρχονται στην Αθήνα και στη Siemens για νέες ακροάσεις, που πολλοί ονομάζουν «ανακρίσεις» στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου για τις μυστικές πληρωμές και τα ταμεία της διαφθοράς.



Το νέο σήμα από το Μόναχο έφτασε στη θυγατρική της Αθήνας και αναφέρει ότι κλιμάκιο της δικηγορικής εταιρείας Debevoise - Plimpton LLP θα φτάσει στην οδό Αρτέμιδος στις 21 Ιουλίου και για ένα πενθήμερο θα εξετάσει στελέχη, συμβάσεις, πληρωμές, ενώ θα διασταυρώσει νέα ύποπτα «ευρήματα».



Η επέλαση των Αμερικανών ελεγκτών, που εξελίσσεται επί ενάμιση περίπου χρόνο, αυτή τη φορά αγγίζει συμβάσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με την ΕΥΠ και άλλους κρατικούς φορείς, αλλά και τομείς όπως οι μεταφορές (τρένα, συγκοινωνίες) και οι εξοπλισμοί στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων.


Ηδη από το εσωτερικό της ελληνικής Siemens, υψηλόβαθμα στελέχη εγείρουν ζητήματα που άπτονται του απόρρητου συμβάσεων με κρατικές αρχές και τις Ενοπλες Δυνάμεις.


Αν παραδώσουν τις συμβάσεις αυτές στην ελεγκτική εταιρεία, λένε, θα παραβιάσουν ρήτρες μυστικότητας και κυρίως θα καταστούν συνυπεύθυνοι σε οποιαδήποτε «χρήση» γίνει περαιτέρω των διαβαθμισμένων πληροφοριών ή κωδίκων.


Κάποια στελέχη της Siemens, που εξετάστηκαν από κλιμάκιο της Debevoise την άνοιξη, απαίτησαν να γραφτεί στις καταθέσεις τους ειδική διατύπωση για το απόρρητο κάποιων συμβάσεων, που περιήλθαν στην αμερικανική ελεγκτική εταιρεία.


Τώρα το ίδιο θέμα επανέρχεται, με τους εργαζομένους στη Siemens να διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν, ενώ από μερίδα νομικών εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της προσφυγής σε ένδικα μέσα για την προστασία διαβαθμισμένων συμβάσεων από ιδιώτες... ελεγκτές.


Η μελέτη αυτής της πτυχής, πάντως, που έχει απρόβλεπτες προς το παρόν διαστάσεις, δεν εκδηλώνεται από συντελεστές που επιθυμούν τη συγκάλυψη του σκανδάλου των δωροδοκιών.


Εν τω μεταξύ, στην εταιρεία διάχυτη είναι η αίσθηση ότι «το κακό στη Siemens Ελλάδας έρχεται με δρασκελιές», όσο ο όμιλος διοικείται από δικηγόρους και οι ανταγωνιστές κερδίζουν έδαφος. Η καχυποψία για τον ρόλο των ελεγκτών μεγαλώνει, κυρίως απ' όσους έχουν διακρίνει ότι η Debevoise δρα χειρουργικά, ρεπορτάρει επιλεκτικά, κόβοντας και ράβοντας στοιχεία της έρευνας.


Η ελεγκτική εταιρεία, αν και έχει πλέον στο πιάτο όλα τα άπλυτα της Siemens και για την Ελλάδα, επέλεξε, προφανώς με την έγκριση της εργοδότριάς της Siemens, να παραδώσει στην Εισαγγελία στοιχεία επιλεγμένα με δικά τους κριτήρια, αποσπασματικά και κυρίως σε δόσεις.


Δύο ή τρεις φορές παραδόθηκαν πίνακες και στοιχεία, που συνέλεξε η Debevoise, με ελλείποντα παιγνιόχαρτα τις πολιτικές πληρωμές κάποιων χρόνων, κρίσιμες διαδρομές μαύρου χρήματος και μισά παραστατικά.Δεκάδες σελίδες λείπουν, ενώ κάποια πρόσωπα καίγονται εμφανώς, όταν πρόσφατες αμαρτίες δεν παραδίδονται όπως έχουν ιχνηλατηθεί.



Πάντως, ο εσωτερικός έλεγχος της Siemens έχει συλλάβει πλείστες συμβάσεις εικονικού χαρακτήρα από το 2005 και μετά, μέσω των οποίων εξασφαλιζόταν άνομο χρήμα για το πολιτικό σύστημα, όταν τα «Ταμεία» είχαν πέσει στα χέρια των ξένων εισαγγελέων.



Κάποιοι, πάντως, απ' όσους μέχρι στιγμής κατέθεσαν στην Debevoise διέκριναν τάσεις προστασίας εγχώριων πολιτικών τζακιών, όταν, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν μικροεκταμιεύσεις υπέρ της φύλαξης προσώπων, που φιλοξενήθηκαν από τη Siemens στο εξωτερικό.


Αγνωστο προς στιγμήν παραμένει αν ο έλεγχος της εταιρείας έχει προσεγγίσει και κονδύλια, που διαχειρίστηκε επί χρόνια φορέας πολιτικής επικοινωνίας για λογαριασμό της Siemens. Ο τελευταίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα. *
Απόψεις
Γιατί οι Αμερικανοί;
ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ απίστευτα πράγματα και προκύπτουν πλήθος ερωτήματα, για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι Αμερικανοί δικηγόροι στην Ελλάδα, τους οποίους έχει ορίσει η Siemens να διενεργήσουν έρευνα για τις υποθέσεις της με το Ελληνικό Δημόσιο.


ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ως «εσωτερικοί ελεγκτές της Siemens», οι Αμερικανοί δικηγόροι έφτασαν να ακουμπούν κατά την έρευνά τους κρατικά απόρρητα ελληνικών στρατιωτικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν προμηθευτεί εξοπλισμούς από τη γερμανική εταιρεία, αλλά και να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και εργαζομένων.


ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ η αμερικανική δικηγορική εταιρεία, διά του εδώ συνεργάτη της, την κοινοτική νομοθεσία, η οποία, όπως ισχυρίζεται, καλύπτει τις ενέργειές της, και επίσης ανέφερε ότι έχει ενημερώσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


ΤΙΘΕΤΑΙ, λοιπόν, το μείζον ερώτημα: Η ελληνική πλευρά πώς διασφαλίζει τα απόρρητα του κράτους; Επίσης, πώς προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, όταν οι Αμερικανοί δικηγόροι θα έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των εργαζομένων που θα ελέγξει;


ΕΡΕΥΝΑ για την υπόθεση της Siemens διενεργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Θα διενεργηθεί, επίσης, από αρμόδιες υπηρεσίες και διαχειριστικός έλεγχος. Αν, πράγματι, από ελληνικής πλευράς γίνει έλεγχος σε βάθος, τότε και η αμερικανική δικηγορική εταιρεία μπορεί να έχει τα στοιχεία που αναζητεί και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τα διασταυρώσει.


ΟΤΑΝ, ΟΜΩΣ, υπάρχουν αμφιβολίες για την πληρότητα της έρευνας που διενεργεί η ελληνική πλευρά, τότε «νομιμοποιείται» ο έλεγχος των Αμερικανών δικηγόρων, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό της Siemens, της οποίας είναι άμεσο το ενδιαφέρον.


ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μέχρι στιγμής, η ελληνική έρευνα της υπόθεσης Siemens, μιας υπόθεσης που τραυματίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας, είναι πολύ πίσω από την έρευνα η οποία διενεργείται από τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας.


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ τελικά εκ Γερμανίας το φως και από ιδιωτική αμερικανική δικηγορική εταιρεία, εντολοδόχο της Siemens, τα στοιχεία. Η ελληνική υστέρηση είναι πρόδηλη και το κόστος είναι η εξάρτηση.


Η κυβερνητική αβουλία για οποιονδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, με εξεταστική επιτροπή ή έστω μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επιτείνει την υστέρηση και αυξάνει το κόστος. Το ισχνό, από την αρχή, άλλοθι της δικαστικής έρευνας έχει ήδη καταρρεύσει.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θέμα πατριωτισμού ή εθνικής αξιοπρέπειας. Ο κίνδυνος από την επιλεκτική διοχέτευση στοιχείων και αποσιώπηση άλλων, με κριτήρια που εξυπηρετούν ξένα δίκαια, συμφέροντα ή ανάγκες, είναι ορατός. Είναι ο κίνδυνος δικαστικής αλλά και γενικευμένης πολιτικής πλάνης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/07/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=73897216,45895808


==========


Αποστάσεις γερμανικού κράτους απ' τη Siemens




Γκλος: Είναι καινούργια η διοίκησηΠαρέμβαση στο ζέον θέμα της Siemens έκανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Μ. Glos, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη χαρακτήρισε τη νέα ηγεσία της Siemens άξια «πλήρους εμπιστοσύνης» και επιχείρησε, για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας, φυγή προς τα εμπρός, τονίζοντας ότι «πρέπει να βλέπουμε μπροστά με θετικό τρόπο το μέλλον».


Η σχετική δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας έχει ως εξής:«Διαπιστώνω στη σύντομη παρουσία μου στην Ελλάδα ότι υπάρχει αυτό τον καιρό αναστάτωση με το θέμα της Siemens, που είναι μια εταιρεία με παγκόσμια δραστηριότητα. Εμείς, ως κράτος, δεν έχουμε άμεσα καμία σχέση με τη Siemens. Η Δικαιοσύνη της χώρας μας επιβλέπει για την τήρηση του κράτους δικαίου. Και η Siemens από την πλευρά της φροντίζει να ξεδιαλύνει τα προβλήματα του παρελθόντος. Η νέα ηγεσία της Siemens είναι άξια πλήρους εμπιστοσύνης. Ενας Βούλγαρος πολιτικός κάποτε μου είπε, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς εκεί -και το θυμάμαι ακόμα αυτό-, ότι "εάν ο Θεός ήθελε να μπορούμε να βλέπουμε προς τα πίσω, τότε θα μας είχε δημιουργήσει με τα μάτια μας πίσω".


Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά με θετικό τρόπο το μέλλον».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/07/2008




=================


Ολα Siemens, από λάμπες έως τρένα



Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ
Οπως οι πολίτες που σχεδόν κάθε εβδομάδα πάνε στο σουπερμάρκετ για ψώνια, έτσι και το ελληνικό Δημόσιο (υπουργεία, κρατικές εταιρείες κ.ο.κ.) «ψώνιζε» τα τελευταία χρόνια από τα «ράφια» της Siemens, πότε ανά εβδομάδα και πότε ανά μήνα, ενώ είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι δύο πιο πρόσφατες συμβάσεις -που αφορούν ιατρικό εξοπλισμό- έγιναν πριν από 17 μόλις ημέρες, στις 26 Ιουνίου 2008.



*Ο όμιλος Siemens στην Ελλάδα είχε τζίρο πάνω από 5 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, σχεδόν το μισό αυτού του τζίρου ήταν από δουλειές με το Δημόσιο, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί έδινε «κουπόνια» ανταμοιβής-επιστροφής χρημάτων στον «πελάτη», υπό τη μορφή μίζας.


Η Siemens Α.Ε. την πενταετία 2002-2007 είχε συνολικό κύκλο εργασιών (τζίρο) 2,022 δισ. ευρώ και κέρδη 140 εκατ. ευρώ. Κατά την περυσινή χρονιά ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 332 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 18,9 εκατ. ευρώ.


Οι άλλες εταιρείες του ομίλου (SIS, ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ, OSRAM, BSH, FUJITSU, Nokia-Siemens) το διάστημα από 2002 έως 2007 είχαν συνολικό κύκλο εργασιών λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ και κέρδη περί τα 210 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, συνολικά ο όμιλος είχε έσοδα... made in Greece άνω των 5 δισ. ευρώ και κέρδη 350 εκατ. ευρώ.Τομογράφοι και βαγόνιαΚατά τα λοιπά, με κάθε λογής προϊόντα γέμιζε το καλάθι του το... ανοικοκύρευτο ελληνικό Δημόσιο: από «ψιλικά», όπως αξονικούς τομογράφους για τα νοσοκομεία και μηχανές «εμφακελλώσεως και γραμματοσημάνσεως» για το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι βαγόνια για τον ΟΣΕ και τηλεπικοινωνιακά έργα για τον στρατό και τον ΟΤΕ.


*Στα μεγάλα, μάλιστα, έργα η γερμανική εταιρεία είχε συνοδοιπόρους -συνδιεκδικητές δηλαδή- στους διαγωνισμούς ορισμένους ελληνικούς ομίλους, για τους οποίους το Δημόσιο βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στη λίστα του πελατολογίου τους. Αυτή την περίοδο, η Siemens συμμετέχει με τον Ακτωρα (κατασκευαστική εταιρεία, θυγατρική του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής) στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την επέκταση του μετρό προς το Ελληνικό με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ και την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα ΣΚΑ - Πειραιάς, σύμβαση αξίας 160 εκατ. ευρώ που υπεγράφη με τον ΟΣΕ το 2005. *Μεγάλη δουλειά με τον ΟΣΕ (ύψους 235 εκατ. ευρώ) ήταν και αυτή που είχε «κλειστεί» το 1997 για 30 ηλεκτροκίνητες μηχανές έλξης και 100 βαγόνια. Αυτά κατασκευάστηκαν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη Siemens, αλλά βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια αχρησιμοποίητα στη Θεσσαλονίκη, αφού με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο αυτά δεν... τσουλάνε: θέλουν άλλες ράγες.


*Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία μαζί με την κατασκευαστική Ιντρακάτ, του ομίλου Ιντρακόμ, συμμετέχει στην τοποθέτηση του συστήματος GSM-R, έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής στο δίκτυο του ΟΣΕ, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ, βάσει της σύμβασης του 2006.


Η Siemens μαζί με την Ιντρακόμ ήταν αυτές που από το τέλος της δεκαετίας του '80 «μονοπωλούσαν» τις συμβάσεις των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Υπολογίζεται ότι το 2002, τελευταίο έτος των προγραμματικών συμβάσεων του Οργανισμού με τις δύο εταιρείες, η αξία αυτών είχε φτάσει στα 565 δισ. δρχ. (1,52 δισ. ευρώ). Ο ΟΤΕ πέρυσι έκανε και μία ακόμη μεγάλη σύμβαση με τη Siemens για τεχνική υποστήριξη τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ύψους 33,1 εκατ. ευρώ.


Το C4I και ο «Ερμής»Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας δύο είναι τα μεγάλα ντιλ στα οποία είχε συμμετοχή η γερμανική εταιρεία. Το ένα ήταν το σύστημα C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το οποίο βέβαια δεν λειτούργησε. *Σύμφωνα, όμως, με την τελευταία τροποποίηση (Μάρτιος 2007) της αρχικής σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της κοινοπραξίας SAIC, στην οποία συμμετείχε η Siemens, το τίμημα διαμορφώθηκε στα 245 εκατ. ευρώ.


Το άλλο ήταν το σύστημα επικοινωνιών του στρατού με την ονομασία «Ερμής ΙΙ», ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως είναι άγνωστο πώς και πότε θα υλοποιηθεί, ενώ το «Ερμής Ι» στο οποίο επίσης η Siemens είχε συμμετοχή, έχει ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια. *Εκτός, όμως, από τις «μεγάλες» δουλειές, η Siemens υπέγραφε κάθε χρόνο δεκάδες μικρότερες αλλά καθόλου ευκαταφρόνητες συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου.


Για παράδειγμα, από τα διαθέσιμα στοιχεία της Γραμματείας Κρατικών Προμηθειών του υπουργείου Ανάπτυξης, προκύπτει ότι από το Μάρτιο του 2001 μέχρι και τον Ιούνιο του 2008 η γερμανική εταιρεία είχε συνάψει 45 συμβάσεις αξίας 16,6 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, μηχανημάτων αναισθησίας, ακτινολογικών κ.ά. σε δημόσια νοσοκομεία και ιατρεία του ΙΚΑ.


Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, συνήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιουνίου και αφορούσαν την αγορά μαγνητικών τομογράφων ύψους 955 χιλ. ευρώ και ακτινοενδοσκοπικών μηχανημάτων αξίας 273 χιλ. ευρώ.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/07/2008




==========
Μεταγενέστερη ανάρτηση (6/11/2008)
http://politis-gr.blogspot.com/2008/11/blog-post_06.html


Πέμπτη, 6 Νοέμβριος 2008


Ανοίγουν στόματα για τις μίζες.



Τουλάχιστον τρεις Έλληνες, ο ένας πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΟΤΕ επί ΠαΣοΚ και οι δύο άλλοι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, εκ των οποίων το ένα χαρακτηρισμένο ως εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων» για την Ελλάδα, φαίνεται ότι «συνδέονται» με δύο στελέχη της μητρικής εταιρίας στη Γερμανία που στο τέλος Νοεμβρίου θα δικαστούν στο Μόναχο για το σκάνδαλο.
Με το φόβητρο της καταδίκης και μάλιστα με ποινές φυλάκισης, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα στόματά τους και να προβούν σε αποκαλύψεις για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης.
Οι Βόλφγκανγκ Ρούντολφ (Wolgang Rudolph) και Χάιντζ Κέιλ Βον Τζάγκεμαν (Heinz Keil Von Jagemann), ως «βοηθοί» του κύριου διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Σίκατσεκ, έστειλαν, από το 1999 έως και το 2004, χρηματικά ποσά που προορίζονταν για μίζες στην Ελλάδα και που σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ.
Τα χρήματα διοχετεύθηκαν μέσω λογαριασμών, offshore εταιριών ή και σε ρευστό. Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται άλλα μεγάλα ποσά, τα οποία, ναι μεν εστάλησαν από τα ίδια πρόσωπα και τις εταιρίες, αλλά οι τελικοί παραλήπτες τους, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστοι.
Όπως επίσης και ποσά τα οποία διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα μέσω άλλων προσώπων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της γερμανικής Δικαιοσύνης.
Σημαντικό τμήμα αυτών των χρημάτων προοριζόταν για μίζες, προκειμένου η εταιρία να διασφαλίσει μεγάλες «δουλειές» στον ΟΤΕ, αλλά και σε άλλους τομείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4i.
Για το τελευταίο έργο, ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε αναλάβει η αμερικανική (εδώ) SAIC,( εκπροσωπούμενη από τον …μπαινοβγαίνοντα στα γραφεία του ΠαΣοΚ κ. Γ. Τρεπεκλή και προσωπικό φίλο του κ. Γ. Παπανδρέου) με υπεργολάβο τη Siemens υπολογίζεται ότι διοχετεύθηκαν, μέσω offshore εταιριών, πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Debevoise&Plimpton, που δουλεύει για λογαριασμό της Siemens, χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των Ρούντολφ και Τζάγκεμαν εστάλησαν το 1999, το 2000, το 2001 και το 2002 προς λογαριασμούς ο οποίοι αποδίδονται στο πρώην στέλεχος της Siemens Hellas κ. Πρόδρομο Μαυρίδη, καθώς και στο έτερο πρώην στέλεχός της, κ. Αλέξανδρο Αθανασιάδη.
Ποσά από λογαριασμούς του Β. Ρούντολφ, σύμφωνα με το γραφείο, φαίνεται ότι εστάλησαν το 2000-2001 και σε λογαριασμό που αποδίδεται στον αντιπρόεδρο του ΟΤΕ επί ΠαΣοΚ, κ. Γ. Σκαρπέλη.
Ακόμα, το 1998 και το 1999 εστάλησαν προς τους δύο επιχειρηματίες, κυρίους Πιταούλη και Βόγια, από ένα εκατ. μάρκα.
Οι δυο τους φέρονται να έδωσαν τα χρήματα στον κ. Θ. Τσουκάτο ο οποίος υποστήριξε ότι έδωσε τα χρήματα στο ΠαΣοΚ.
Συγχρόνως ύποπτους λογαριασμούς που σχετίζονται με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens αναζητούν οι ελληνικές δικαστικές αρχές και σε τράπεζες της Αμερικής.
Το άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες της Αμερικής που συνδέονται με πρόσωπα τα οποία είναι ήδη γνωστά στην ανάκριση είναι έτοιμος να ζητήσει μέσω της οδού της δικαστικής συνδρομής ο 4ος ειδικός ανακριτής της υπόθεσης, κ. Ζαγοριανός.
Πρόθεση του ανακριτή είναι να ισχυροποιήσει μέσω και αυτών των στοιχείων τις ενδείξεις που υπάρχουν στη δικογραφία, ειδικά για πρόσωπο το οποίο φέρεται να συνδέεται με .....μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια κατά τη σύνταξη των κατηγορητηρίων να προσωποποιήσει αδίκημα και σε βάρος του συγκεκριμένου εμπλεκόμενου.
========================

SIEMENS ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ




Δύο «πολυσχιδή» και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ στα «μαύρα ταμεία»




Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ




Δύο ανώτερα στελέχη του ΟΤΕ, που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στη μοιρασιά των προγραμματικών συμβάσεων του 1997 στις εταιρείες Intracom και Siemens και ακολούθως τις «εξήγαγαν» στη Romtelecom και στην Armentel με σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις, αμείβονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Και τα δύο παραμένουν στο απυρόβλητο. Είναι άγνωστα στους εισαγγελείς και στον ανακριτή μέχρι σήμερα.




Η «Ε» αποκαλύπτει τους μυστικούς λογαριασμούς των δύο αυτών στελεχών του ΟΤΕ, στους οποίους η Siemens έστειλε απευθείας εμβάσματα, σε εκτέλεση εντολής που δόθηκε από το παραλογιστήριο του Μονάχου με σημείωμα της 14ης Μαΐου 2001. Ηταν η εποχή που ξεχείλωναν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, καθώς έντεχνα προστίθεντο σ' αυτές νέα υλικά, για να διπλασιαστούν τελικά, έναντι όσων είχαν αρχικά εγκριθεί, φτάνοντας απολογιστικά στα 2 δισ. ευρώ περίπου.


Ταυτόχρονα, οι τότε εθνικοί προμηθευτές Intracom και Siemens έκαναν πάρτι στο Βουκουρέστι και στο Ερεβάν, όπου ο ΟΤΕ με τα ίδια στελέχη προωθούσε αγορές εξοπλισμού για να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα που είχε αγοράσει, πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ για την επέκτασή του. Σ' αυτό το σκηνικό ωφελήθηκαν και κάποιοι του ΟΤΕ. Οπως προκύπτει από επίσημα δικαστικά και τραπεζικά έγγραφα που αντηλλάγησαν με αιτήματα συνδρομής μεταξύ των Εισαγγελιών της Βέρνης και της Βιέννης, στο πλαίσιο της έρευνας για το σύστημα των δωροδοκιών της Siemens, οι δύο Ελληνες του ΟΤΕ, αποδέκτες άνομου χρήματος, έχουν εντοπιστεί -μεταξύ άλλων- από τον Δεκέμβριο του 2006. Αναλυτικά οι δοσοληψίες τους με τα μαύρα ταμεία της Siemens βρίσκονται στην Εισαγγελία της Βέρνης από τον Μάιο του 2007, στην Αθήνα όμως... ξαστεριά και στην Ελβετία αδιαφορία, καθώς τα στελέχη του ΟΤΕ εκεί, ούτε ερευνώνται για δωροδοκία, ούτε διώκονται για ξέπλυμα χρήματος.



Εκατοντάδες χιλιάδες μάρκα στους λογαριασμούς των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ στην Ελβετία μετά την εντολή της SIEMENS (στη φωτογρ. τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι)
Ας δούμε όμως τι δείχνουν τα ντοκουμέντα:


* Η Schwarzstrasse 13-15 στο Ζάλτσμπουργκ είναι ο μυστικός παράδεισος και των δύο στελεχών του ΟΤΕ, καθώς αμφότεροι έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Raiffeisenverband, στο ίδιο υποκατάστημα που η Siemens χρησιμοποιούσε για να διακινεί τα μυστικά κονδύλια μέχρι το 2003.


* Η τράπεζα ασφαλώς δεν επελέγη συμπτωματικά από τα στελέχη του ΟΤΕ, αλλά υπεδείχθη από τη Siemens, που είχε την τεχνογνωσία για τη «δουλειά» και τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.


Και τα δύο στελέχη του ΟΤΕ εμφανίζονται ως δικαιούχοι λογαριασμών στην Raiffeisenverband, καλυμμένα πίσω από τους κωδικούς WP 6183651 ο ένας, και WP 6187256 ο άλλος. Ετσι αποφεύγουν την εμφάνιση των ονομάτων τους στο σημείο της εντολής εμβάσματος που δίδει η Siemens στην τράπεζα, εκεί, όπου αναγράφεται ο δικαιούχος. Ετσι, οι δικαιούχοι είναι κωδικοί με αριθμό λογαριασμού 14.245.085 ο πρώτος, και 14.859.599 ο δεύτερος, όσο οι συναλλαγές γίνονται σε μάρκα. Αργότερα, το 2002, αμφότεροι αποκτούν νέους λογαριασμούς σε ευρώ.


* Στις 17 Μαΐου 2001 η Siemens μέσω των διαχειριστών του παράνομου λογιστηρίου της δίδει εντολή η οποία και εκτελείται αυθημερόν, και στους λογαριασμούς των δύο στελεχών του ΟΤΕ εμβάζονται συνολικά 500.000 μάρκα, 250.000 μάρκα σε κάθε «δικαιούχο». Ολα τα σχετικά παραστατικά είναι στη διάθεση της «Ε».


Το σημείωμα


Τρεις ημέρες πριν από τις «δωρεές», στις 14/5/2001, στα μυστικά βιβλία της Siemens που διατηρούσαν οι αλεπούδες των μαύρων ταμείων στο Μόναχο είχε γραφτεί σημείωμα με τίτλο: ΕΛΛΑΔΑ - ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. Σ' αυτή την παρτίδα είχαν μοιραστεί «μαύρα» αξίας 10,5 εκατ. μάρκων (!) από τις 17 έως τις 29 Μαΐου 2001, για δουλειές της Siemens με τον ΟΤΕ και για υπεσχημένα μπαξίσια.


* Τα ονόματα των δικαιούχων των επίμαχων λογαριασμών του Ζάλτσμπουργκ, από τα οποία προκύπτει ότι είναι στελέχη πρώτης γραμμής του ΟΤΕ, οι κινήσεις των λογαριασμών τους που τροφοδοτούντο και από τη Siemens, οι συνδικαιούχοι και το σύνολο των τραπεζικών τους πράξεων βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στην Εισαγγελία της Βέρνης. Η τελευταία, με αίτημα δικαστικής συνδρομής που διαβιβάστηκε με τη μεσολάβηση των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελβετίας - Αυστρίας, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία της Βιέννης και ζήτησε την 1η Δεκεμβρίου 2006 στοιχεία για εταιρείες και λογαριασμούς που χειρίζονταν οι R. Siekaczek, Ρ. Floriani, Hamid Reza Amini, R. Oppedisano και ο Πρόδρομος Μαυρίδης.


Ετσι προέκυψαν και τα πρόσωπα του ΟΤΕ, καθώς λάμβαναν χρήματα από το ίδιο κανάλι της Siemens, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.


Στο πακέτο των παραστατικών που εστάλησαν στη Βέρνη περιλαμβάνονται φωτοτυπίες από τα διαβατήρια των Ελλήνων δικαιούχων των λογαριασμών, δηλαδή των ΟΤΕτζήδων, αλλά και τα στοιχεία των συνδικαιούχων. Δηλαδή των συζύγων και των τέκνων τους. Σύνολο επτά ατόμων. Και αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεση της «Ε».









Μέχρι τον Ιούνιο θα βγει ο «Roccos»




Σημειώματα προς τους πληρεξούσιους δικηγόρους πέντε Ελλήνων εμπλεκομένων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Ζίμενς φέρεται να επέστειλαν οι ελβετικές Αρχές, ειδοποιώντας τους ότι, σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία, έχουν τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα να «μπλοκάρουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν πλέον ανοίξει και τα στοιχεία τους αναμένεται να σταλούν και στην ελληνική Δικαιοσύνη.


Νομικοί κύκλοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που ειδοποιήθηκαν για την εξέλιξη αυτή είναι και πληρεξούσιος δικηγόρος του προσώπου που κρύβεται πίσω από την κωδική ονομασία «Α. Roccos», στους λογαριασμούς του οποίου έχει εντοπιστεί έμβασμα ύψους δέκα εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 1998. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- ότι με την αποστολή των λογαριασμών που έχουν ανοίξει από τις ελβετικές Αρχές στον 4ο ειδικό ανακριτή, Ν. Ζαγοριανό, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα φανεί εάν ο περιβόητος «Roccos» είναι ένα μεμονωμένο πρόσωπο, παράκτια εταιρεία ή κάτι άλλο.


Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «δεν αποκλείεται, επειδή υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, να ασκηθούν και συμπληρωματικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου από τον ανακριτή Ζαγοριανό, ο οποίος διερευνά την υπόθεση για τα κακουργήματα της «απιστίας σε βάρος του Δημοσίου» και «παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων».




Αντ.Ξ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=28400876,36282988,58233196


=============


Μπλόκο σε λογαριασμούς κι εμβάσματα-μυστήριο


Με ένα νέο μπλοκάρισμα λογαριασμών, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, και με προσπάθειες εμπλεκομένων να καθυστερήσουν την αποκάλυψη ονομάτων στα οποία ανοίγουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, συνεχίζεται η ανάκριση για την υπόθεση Siemens. Κι αυτά ενώ ο ανακριτής Ν. Ζαγορανός ερευνά έμβασμα-μυστήριο ύψους 100.000 μάρκων προς την υπεράκτια εταιρεία Plexus και τους λογαριασμούς της στην Ελβετία, ενώ ετοιμάζεται να καλέσει τους πρώτους κατηγορούμενους.



*Ηταν παραμονές Χριστουγέννων όταν ο έλληνας ανακριτής πήρε επείγουσα ειδοποίηση από τράπεζα ευρωπαϊκής χώρας ότι εμπλεκόμενος στην υπόθεση ζητούσε να αποσύρει ένα υπέρογκο ποσό από λογαριασμό, που είχε δεχθεί χρήματα της Siemens.


Με έγγραφο, που έστειλε, μέσω δικαστικής συνδρομής, η Αθήνα κατάφερε να «παγώσει» την κίνηση του λογαριασμού επικαλούμενη, βέβαια, την εκκρεμή ανακριτική διαδικασία, καθώς ο συγκεκριμένος κάτοχος θα είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση: «Την τελευταία στιγμή καταφέραμε να μπλοκάρουμε την ανάληψη», όπως παραδέχτηκε στην «Κ.Ε.» παράγων που ανέλαβε να προωθήσει γρήγορα το δικαστικό αίτημα.


*Στο «γαϊτανάκι» της παρεμπόδισης των αποκαλύψεων προστέθηκε και στέλεχος-κλειδί της Siemens Ελλάς κατά τη δεκαετία του '90 που έχει προσφύγει στην Ελβετία (επικαλούμενος το «δικαίωμα εναντίωσης», όπως αποκαλείται εκεί), ζητώντας να μην ανοιχθούν οι λογαριασμοί του. Ενας από αυτούς έχει δεχθεί εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, αλλά και ευρώ (μετά το 2001) από τη Siemens. Και, μετά, είχε στείλει ποσά προς εταιρείες και έλληνες δικαιούχους.


*Στο επίκεντρο βρίσκεται και μια γνωστή σε εμάς από το παραδικαστικό εταιρεία, η υπεράκτια Plexus, η οποία σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έχουν έρθει στην ανάκριση, έχει δεχθεί έμβασμα 100.000 γερμανικών μάρκων από μαύρο ταμείο της Siemens, στα τέλη της δεκαετίας του '90.


*Μαζί, αναμένεται να εγείρει αντιρρήσεις στην Ελβετία και άλλος παράγων, επίσης πρώην στέλεχος της Siemens, με το επιχείρημα ότι ακόμη κι αν έχουν τελεστεί παράνομες πράξεις, έχουν παραγραφεί.


Ανάλογες κινήσεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ πρόσφατα στοιχεία που έφτασαν στην Ελλάδα από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας και το Μονακό, «δείχνουν» τώρα και νέους λογαριασμούς, πέραν εκείνων που η δικαστική συνδρομή είχε αποκαλύψει την άνοιξη.


Πρόκεται για διαδρομές χρημάτων από την εταιρεία του Γ. Καλδή «Placid Blue», η οποία ιδρύθηκε κατ' εντολήν του άλλοτε ισχυρού της Siemens Ελλάς, Μιχ. Χριστοφοράκου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δικαιούχου της.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης ορίζει τις επόμενες ημέρες τον νομικό παραστάτη, ο οποίος και θα το εκπροσωπήσει. Πάντως, ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, που προσεγγίσθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναλάβει την υπόθεση (λόγω εμπειρίας του από τους λογαριασμούς Μπουρμπούλια), δήλωσε κώλυμα, καθώς ανέλαβε κάποιους από τους εμπλεκομένους!


Η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης βεβαιώνει ότι θα αρθούν όλα τα εμπόδια ώστε να ολοκληρωθεί, επιτέλους, η ανάκριση που άρχισε το 2006 και αφορά μια υπόθεση μίζας και πολιτικής. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται σε έγγραφα της δικογραφίας, που έφτασαν στη χώρα μας από τη Γερμανία και δείχνουν ότι το 2% του τζίρου της Siemens Ελλάς κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα...




ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/01/2009
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=87007276


ΙΔΟΥ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS


Με ονόματα, διευθύνσεις και υπογραφές


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


Με ονόματα, με διευθύνσεις, με συναλλαγές και με επενδύσεις βρίσκονται στην πολύκροτη δικογραφία της Siemens, που έχει συγκροτηθεί στην Εισαγγελία της Βέρνης, τα δύο ανώτερα στελέχη του ΟΤΕ, για τα οποία η «Ε», το περασμένο Σάββατο 17/1, έγραψε ότι έλαβαν εμβάσματα ύψους 500.000 μάρκων έπειτα από εντολή του μαύρου ταμείου.


Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει ποια είναι τα πρόσωπα στα οποία η Siemens έδωσε «bonus», προφανώς για «διευκολύνσεις» που αυτά τής προσέφεραν, από τις επιτελικές θέσεις που τότε κατείχαν στον όμιλο του ΟΤΕ.


Παν. Νικάκης


* Πίσω από τον κωδικό WP 6183651 στον οποίο η Siemens έστειλε,στις 17 Μαΐου 2001, έμβασμα 250.000 μάρκων, κρύβεται ο κ. Παναγιώτης Νικάκης, ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ, που τότε κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή Ανάπτυξης στη Romtelecom (ο οργανισμός απέκτησε τον έλεγχό της, 54%, στο τέλος του 1998). Στο υποκατάστημα της Schwarzstrasse 13-15 στο Ζάλτσμπουργκ, στην Τράπεζα Raiffeisen το έμβασμα της Siemens κατετέθη στον λογαριασμό 17.245.085 που μετά την αποκάλυψή του φαίνεται ότι ανήκει στον κ. Παναγιώτη Νικάκη.


Από τα τραπεζικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία της Βιέννης στη Βέρνη (1-12-2ο06, 29-1-2007 και 9-5-2007) προκύπτουν όλα τα στοιχεία του κατόχου του λογαριασμού, προσκομίζονται οι υπογραφές του στην τράπεζα Raiffeisen κατά τις συναλλαγές του, ενώ υπάρχει και φωτοτυπία του διαβατηρίου του με ημερομηνία γέννησης το έτος 1943.


Γ. Αυλωνίτης


* Πίσω από τον δεύτερο κωδικό, τον WP 6187256, στον οποίο η Siemens έστειλε την ίδια ημέρα 250.000 μάρκα με πανομοιότυπη εντολή μ' αυτήν προς τον κ. Νικάκη, κρύβεται ο κ. Γεώργιος Αυλωνίτης, επίσης ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ. Την περίοδο της άνομης αμοιβής του ο κ. Γ. Αυλωνίτης ήταν σχεδόν το Νο2 στη διοίκηση της Romtelecom, κάτω από τον φίλο του -τότε- διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Βασίλη Τσακωνιάτη. Ο τελευταίος, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Siemens, εκλήθη ως ύποπτος το περασμένο καλοκαίρι από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, καθώς συμμετείχε -το 1997- σε επιτροπή που προώθησε τις επίμαχες προγραμματικές συμφωνίες με Intracom και Siemens.


Ο λογαριασμός του κ. Γ. Αυλωνίτη στη Raiffeisen στον οποίο έγινε το έμβασμα της Siemens, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, είναι ο 14.859.599 (σε μάρκα). Ωστόσο ο ίδιος εμφανίζεται και με δεύτερο λογαριασμό, τον 17.264.912 (σε ευρώ), στην ίδια τράπεζα, οι αναλυτικές κινήσεις του οποίου περιέχονται στον φάκελο της Βέρνης.


Στη Romtelecom


* Και τα δύο στελέχη καριέρας του ΟΤΕ, που συναντήθηκαν στη Romtelecom την περίοδο που αφειδώς γίνονταν απευθείας αναθέσεις σε Intracom, Siemens και Alcatel, κατείχαν σημαντικές θέσεις στον ΟΤΕ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.


* Ο κ. Π. Νικάκης ως βασικό του ορμητήριο είχε τη Διεύθυνση Διεθνών Επενδύσεων, ήταν διακεκριμένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΑΚΕ-ΟΤΕ και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου των Φυσικών. Συμμετείχε ενεργά σχεδόν σε όλες τις ομάδες διαπραγμάτευσης όταν ο ΟΤΕ εξαγόρασε την Armentel, την Romtelecom και το μερίδιο στην Telecom Serbia. Από τους συναδέλφους του εθεωρείτο ότι ανήκε «στην επιρροή της Παιανίας», που τώρα με απορία διαπιστώνουν ότι λάμβανε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο κ. Νικάκης συνταξιοδοτήθηκε από τον ΟΤΕ το 2005. Τον επίμαχο λογαριασμό στο Ζάλτσμπουργκ τον κινούσε μέχρι και το 2005, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ συνδικαιούχοι και συναλλασσόμενοι μέσω του ίδιου λογαριασμού εμφανίζονται η σύζυγός του και η μεγαλύτερη κόρη του. Ολοι τους υπογράφουν τραπεζικά παραστατικά.


* Ο κ. Γεώργιος Αυλωνίτης, σύμφωνα με τα παραστατικά γεννημένος το 1937, υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις στον ΟΤΕ, όπως στις διευθύνσεις Μελετών-Κέντρων, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση των προμηθειών του οργανισμού αλλά και στην προώθηση των προγραμματικών συμφωνιών-μαμούθ του 1997. Η εξειδίκευσή του ως μηχανικού τού προσέφερε ταχεία ανέλιξη, ωστόσο οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι βοηθήθηκε και εξαιτίας της πολιτογράφησής του ως ήπιου υποστηρικτή του ΠΑΣΟΚ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2002, ενώ τους λογαριασμούς στη Raiffeisen τούς διέθετε πριν από το επίμαχο έμβασμα της Siemens.


Στις τραπεζικές αναφορές (31-12-2000) της Raiffeisen ο κ. Γ. Αυλωνίτης εμφανίζεται με λογαριασμό αξιογράφων που απαρτίζεται από χαρτοφυλάκιο τριών τουλάχιστον επιλογών, με επενδύσεις σε μετοχικά αμοιβαία και κυρίως σε προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων. Στα στοιχεία της Βέρνης περιλαμβάνονται οι συμβάσεις του με την τράπεζα, αποτιμήσεις χαρτοφυλακίου, κινήσεις καταθέσεων - αναλήψεων, εντολή κλεισίματος λογαριασμού κ.ά. Συνδικαιούχοι στο λογαριασμό του κ. Γ. Αυλωνίτη εμφανίζονται, με τις υπογραφές και τα διαβατήριά τους, η σύζυγος και τα δύο τέκνα του.


Ακόμη να σταλούν


Οι λογαριασμοί των δύο στελεχών του ΟΤΕ, που υπάρχουν «ορφανοί» και στη δικογραφία της Αθήνας, δεν έχουν σταλεί ακόμη στον ανακριτή παρά το γεγονός ότι σχετικό αίτημα εκκρεμεί από το καλοκαίρι. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2009



Mεταγεννέστερη εγγραφή: (23/1/2009)
http://politis-gr.blogspot.com/2009/01/blog-post_23.html
Νέα επεισόδια άρχισαν να παίζονται από εχθές το πρωί στην πολύκροτη υπόθεση της Siemens. Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την δέσμευση των λογαριασμών 34 προσώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την συγκεκριμένη ιστορία δείχνει ότι σιγά - σιγά αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα ενός περιέργου κουβαριού.
Πρόκειται για 34 διευθυντικά στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, επιχειρηματίες και χρηματιστές . Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των 34 προσώπων βρίσκεται και ….εκπρόσωπος εργαζομένων της ΠΑΣΚΕ. Οι μίζες καθώς φαίνεται είχαν απλωθεί ως βεντάλια φτάνοντας σε απίθανα πρόσωπα .
Εκτός των ανωτέρω, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί του Θεόδωρου Τσουκάτου, πρώην συμβούλου του Κώστα Σημίτη, του Αριστείδη Μαντά, στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ Τάσου Μαντέλη και του Χρ. Καραβέλα, πρώην οικονομικού διευθυντή του ΟΤΕ.
Aνησυχία προκαλεί η εξέλιξη των ερευνών στην Χαριλάου Τρικούπη , αφού το τελευταίο διάστημα δέχονται συνεχείς πιέσεις από υπαλλήλους του λογιστηρίου του ΠαΣοΚ( νυν και πρώην) , οι οποίοι χωρίς στην ουσία να φταίνε οι ίδιοι θα βρεθούν μπλεγμένοι στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ στην Ελβετία έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς του «Rocos» και ακόμη τεσσάρων προσώπων. Και για τον λόγο αυτό απέστειλαν σημειώματα προς τους πληρεξούσιους δικηγόρους των πέντε εμπλεκομένων, γνωστοποιώντας τους τη δυνατότητα που έχουν, με βάση την ελβετική νομοθεσία, να «μπλοκάρουν» το άνοιγμα των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών.
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η έκβαση της δικαστικής έρευνας στην Ελλάδα για την υπόθεση της Siemens θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ελβετία όπου τηρούνται οι ύποπτοι λογαριασμοί.
Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη αξίζει να αναφερθεί και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών, ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τον άμεσο ορισμό εκπροσώπου - νομικού παραστάτη του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των ελβετικών αρχών, προς υποστήριξη των σχετικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν στην υπόθεση της Siemens.
O νομικός παραστάτης θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση αυτή και θα ενημερώνει για τυχόν υπάρχοντα προβλήματα, ώστε να επισπευσθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και... δεύτερο «χτύπημα» σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων, καθώς ο ανακριτής έχει ξεκινήσει και άλλη διαδικασία βάσει του νόμου για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, προκειμένου να προχωρήσει επιπλέον στη δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οικοπέδων, επιχειρήσεων, αυτοκινήτων κ.λπ.) για όλους όσους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είχαν μυστικά πάρε - δώσε με το ύποπτο χρήμα του γερμανικού κολοσσού.
Για τον σκοπό αυτόν ο κ. Ζαγοριανός έστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), για να του αποστείλει φορολογικά στοιχεία από τα έντυπα Ε9 όλων των εμπλεκομένων προσώπων, προκειμένου να εκδώσει νέα διάταξη.
Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούσαν επίσης ότι οι ενέργειες δέσμευσης που κάνει ο ανακριτής δείχνουν ότι δεν είναι μακριά ο χρόνος που θα καταστούν και επίσημα κατηγορούμενοι όσοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens.
Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στο έγγραφο του ανακριτή που αφορά τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών οι εμπλεκόμενοι δεν αναφέρονται ως «ύποπτοι» αλλά ως.... «κατηγορούμενοι».
Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν, όπως δείχνουν τα πράγματα , στο να προσωποποιηθούν τάχιστα κατηγορίες σε μια πρώτη ομάδα υπόπτων και να διαταχθούν και προφυλακίσεις, ενώ να ακολουθήσει και δεύτερο κύμα, βάσει των στοιχείων που θα αποδεσμευθούν.
Έτσι εκτιμάται ότι θα ανοίξουν στόματα, αλλά και λογαριασμοί και θα διευκολυνθεί η περαίωση της υπόθεσης που κολλάει στο ελβετικό τραπεζικό άβατο και στις εναντιώσεις που εγείρονται.
Αυτή η ενέργεια των δικαστικών αρχών (με τις προφυλακίσεις) , έρχεται λίγο καθυστερημένα , φανερώνοντας την παθογένεια που κρύβεται επί χρόνια κάτω από το χαλάκι, όσο αφορά τους νόμους μας και την αναποτελεσματικότητα τους.
Σχετικό άρθρο είχα γράψει από τον Ιούλιο με τίτλο «Όταν η δημοκρατία ….τρε(πε)κλίζει !» (εδώ).
Εάν είχαμε ακολουθήσει το … γερμανικό μοντέλο , τα στόματα θα είχαν ανοίξει από την αρχή και η υπόθεση θα είχε πλήρως διαλευκανθεί.
=============


ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ SIEMENS, ΤΟΥ ΟΤΕ, «ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ» ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ


Δέσμευσε 34 λογαριασμούς


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


«Πάγο» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τίτλους και χρηματοπιστωτικά προϊόντα έβαλε από προχθές ο 4ος ειδικός ανακριτής με διάταξη που εξέδωσε και αφορά σε 34 πρόσωπα της υπόθεσης Siemens που είχαν κληθεί ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου.


Ο ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου για τα αδικήματα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και επικαλούμενος τις βάσιμες υπόνοιες ότι οι 34 χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για τη διακίνησή του, μπλοκάρει λογαριασμούς, θυρίδες και χρηματιστηριακές συναλλαγές ακόμα και συνδικαιούχων των υπόπτων.


Εντύπωση προκαλεί ότι άπαντες στη διάταξη αυτή περιγράφονται ως κατηγορούμενοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα προσωποποιηθεί οι διώξεις που το περασμένο καλοκαίρι ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου. Στα 34 ονόματα που περιλαμβάνει η σχετική διάταξη συγκαταλέγονται πρώην στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ με αποδεδειγμένες συναλλαγές με τα μαύρα ταμεία, στελέχη του ΟΤΕ που απλώς μετείχαν σε συμβούλια και σε αποφάσεις, διακινητές χρήματος, ενδιάμεσοι αλλά και 9 πρόσωπα που χρησιμοποίησε ο τέως «στρατηγός» Θ. Τσουκάτος για την είσπραξη της «χορηγίας». Πάντως, οι λογαριασμοί του Θ. Τσουκάτου και άλλων δύο προσώπων παγώνουν σήμερα με πρόσθετη διάταξη, κάτι που μάλλον φανερώνει ότι ο ανακριτής κινήθηκε εσπευσμένα, με συνέπεια να ξεχάσει σημαντικούς συντελεστές. Εκτιμάται ότι ο κ. Ζαγοριανός σύντομα θα δρομολογήσει και νέο κύμα διατάξεων για πρόσθετα πρόσωπα που θα κληθούν απευθείας για απολογία και τα οποία προκύπτουν από το άνοιγμα λογαριασμών αλλά και από στοιχεία δικαστικής συνδρομής.


Η κίνηση του ανακριτή έχει προκαλέσει νέα κινητικότητα στην υπόθεση της Siemens, η οποία εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς, ωστόσο επικρίνεται γιατί στρέφεται κατά πάντων χωρίς διάκριση. Μάλιστα, εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη καθυστέρηση, που επέτρεψε να γίνουν κινήσεις τακτοποίησης, απ' όσους είχαν χρόνο και λόγο να κρύψουν χρήμα ή περιουσιακά στοιχεία.


Κατά την εκτίμηση κάποιων, το μπλοκάρισμα λογαριασμών εκλαμβάνεται ως προοίμιο της σύνταξης κατηγορητηρίων, ωστόσο κάποιοι θιγόμενοι από το μέτρο, με ένδικα μέσα που τους παρέχονται, θα επιδιώξουν την άρση της απαγόρευσης. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο, για την υπόθεση της Siemens, έχουν ασκηθεί διώξεις κατά παντός υπευθύνου για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος. *





Με ονόματα, από τη σκιά στο φως


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


Μ. Χριστοφοράκος, τέως διευθύνων σύμβολος της Siemens.


Π. Μαυρίδης, τέως γενικός διευθυντής της Siemens.


Η. Γεωργίου, τέως γενικός διευθυντής της Siemens.


Δ. Δενδρινός, τέως διευθυντής της Siemens.


Α. Αθανασιάδης, τέως οικονομικός διευθυντής της Siemens.


Γ. Σκαρπέλης, τέως εντεταλμένος σύμβουλος του ΟΤΕ.


Δ. Νέγρης, στέλεχος της Ν.Δ.


Jun Volker, πρώην πρόεδρος της Siemens Hellas.


Β. Τσακιωνιάτης, τέως διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ.


Δ. Παπούλιας, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ.


Ε. Κυριαζής, τέως διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ.


Κ. Γκόγκας, τέως διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ.


Β. Κούτρης, τέως διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ.


Α. Γρεβενίτης, πρώην γενικός διευθυντής ΟΤΕ.


Χ. Καζαντζής, πρώην γενικός διευθυντής ΟΤΕ.


Γ. Χρυσολούρης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.


Γ. Ορφανός, πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ.


Ε. Σταυριανός, πρώην διευθυντής της Siemens Hellas.


Α. Λέτσας, διαχεριστής της Fairways (εταιρεία-βιτρίνα πολιτικού χρήματος).


Γ. Καλδής, διαχειριστής της Placid Blue (εταιρεία-βιτρίνα πολιτικού χρήματος).


Σ. Γιαννακάκης, χρηματιστής.


Β. Τυρογαλάς, επιχειρηματίας.


Α. Ράμμος, χρηματιστής.


Ν. Δεβλέτογλου, χρηματιστής.


Γ. Χριστογιάννης, συνεργάτης του Θ. Τσουκάτου.


Θ. Βόσσος, συνεργάτης του Θ. Τσουκάτου.


Γ. Γενναίος, συνεργάτης του Θ. Τσουκάτου.


Σ. Βίος, συνεργάτης του Θ. Τσουκάτου.


Ηλ. Πιταούλης, αποδέκτης «μαύρου» χρήματος για λογαριασμό του Θ. Τσουκάτου.


Π. Χαραμής, συνεργάτης του Θ. Τσουκάτου.


Π. Παπούλιας, συνεργάτης του Θ. Τσουκάτου.


Σοφία Αραβοσιτά, συνεργάτις του Θ. Τσουκάτου.


Φ. Γενναίος, συνεργάτης του Θ. Τσουκάτου.


Μ. Βόγιας, αποδέκτης «μαύρου» χρήματος της Siemens.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2009
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=84679868,99050044


=========
Μεταγεννέστερη προσθήκη (21/2/2009)
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ


Αιφνιδιαστική επιδρομή


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


Επιχείρηση «πλυντήριο», εντυπωσιαμού και ένδειξης κινητικότητας ή απόπειρα αντιπερισπασμού συνιστά η χθεσινή «επιδρομή» του ανακριτή στη Siemens; Το ερώτημα αυτό διατυπώνεται έντονα από ειδικούς και μη (ακόμα και από λειτουργούς της Δικαιοσύνης) μετά τη χθεσινή μετάβαση του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού στην έδρα της Siemens στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι, η οποία έλαβε χώρα λίγο πριν το μεσημέρι.


Ο κ. Ζαγοριανός, που συνοδευόταν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Λεωνίδα Νικολόπουλο και από κλιμάκιο υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), κατευθύνθηκε προς το εμπιστευτικό αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης του ομίλου, εκεί όπου φυλάσσονται τα πρωτότυπα των εξοδολογίων παραστάσεων, ταξιδιών, κοινωνικών εκδηλώσεων, «χορηγιών» και των δωρεών οικιακών συσκευών, τηλεφωνικών κέντρων κ.ά. Δηλαδή, εκεί όπου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος αρχειοθετούσε τα ρουσφέτια προς τους πολιτικούς (βουλευτές, υπουργούς κ.ά.) και προς άλλους VIP «φίλους» της εταιρείας.


Η μετάβαση του ανακριτικού κλιμακίου στη Siemens θεωρείται απότοκο δύο πρόσθετων μαρτυρικών καταθέσεων που πρόσφατα έλαβε ο κ. Ζαγοριανός από την κ. Αικατερίνη Τσακάλου (την εξ απορρήτων γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου κατά τη διάρκεια των 11 ετών της θητείας του στην ηγεσία της Siemens) και τον κ. Κυριάκο Μικέ, διευθυντή λογιστηρίου της εταιρείας. Αμφότεροι έχουν δώσει μέσω τριών καταθέσεών τους (από τον Μάιο του 2008) στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου παραστατικά:


  • * Για το διαβόητο ταξίδι του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη (τον Ιούνιο του 2005) που οργανώθηκε από τον Μ. Χριστοφοράκο και τη Siemens.
  • * Για το τηλεφωνικό κέντρο και τους υπολογιστές που δόθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τα σχετικά τιμολόγια επιχειρούνταν να φορτωθούν σε θυγατρικές της Siemens.
  • * Για το τηλεφωνικό κέντρο που ξέχασε να εξοφλήσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και για το πλυντήριο-στεγνωτήριο που πήγε στο Καρπενήσι.
  • * Για το έτερο τηλεφωνικό κέντρο της αδελφής της υπουργού Αικατερίνης Μητσοτάκη.
  • * Για το πλυντήριο της τέως συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας.
  • * Για τις δωρεάν συσκευές που κατ' εξακολούθηση πήρε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος την περίοδο 1998-2004 κ.ά.
Σύμφωνα με πηγές από τη Siemens, ο κ. Ζαγοριανός πήρε και τους φακέλους του εσωτερικού ελέγχου που πραγματοποίησε η εταιρεία Debevoise @ Plimpton στην ελληνική θυγατρική. Πρόκειται, όπως μας είπαν, για τα ίδια στοιχεία που ήδη έχουν αποσταλεί από την εταιρεία στην Εισαγγελία μέσω του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου! Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε το «λάφυρο» του ανακριτή, που έφυγε με πολλές κούτες εγγράφων, είναι μάλλον επικοινωνιακό και αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος λίγο πριν τη σύνταξη των κατηγορητηρίων, που αναμένονται τον Απρίλιο.


Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι, σε σχέση με την υπόθεση της Siemens, πρόσφατα επιχειρήθηκε ένας σχεδιασμός, ο οποίος υπολογίζει τον πολιτικό χρόνο και την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση το κυβερνών κόμμα θέλει να εμφανίσει έργο («εξιχνίαση» της υπόθεσης Siemens), να το χρωματίσει ως πράσινο σκάνδαλο και οι «τελάληδες» να κράζουν για τη χορηγία του 1 εκατ. μάρκων προς τον Θ. Τσουκάτο, καθώς το υπουργικό χρήμα πίσω από τον Α. Roccos δεν θα έχει διασταυρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Το «διευθυντήριο» αυτού του σχεδιασμού (στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Αρειο Πάγο) φέρεται να έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με στόχο τη χειραγώγηση της υπόθεσης Siemens και την περιχαράκωσή της μακριά από το γαλάζιο πολιτικό χρήμα, είτε αυτό σχετίζεται με τις «χορηγίες» Χριστοφοράκου διά παρενθέτων προσώπων της Placid Blue και της Fairways, είτε με τη μαγική Mayo (που παραμένει ανέγγιχτη και αρχειοθετημένη με δόξα και τιμή από το 2002). Μάλιστα εσχάτως, ο κ. Θ. Τσουκάτος, προφανώς αντιλαμβανόμενος το κυβερνητικό ταμπού περί τη Mayo, αιτείται και αυτός αντίστοιχη της Mayo μεταχείριση, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα αρχειοθέτησής της ως «μοναδική δικανική κρίση επί συναφούς υποθέσεως».


Πάντως χθες, η «αιφνίδια» αλλά προγνωστοποιημένη επίσκεψη του ανακριτή στη Siemens υποχρέωσε την εταιρεία να αντιδράσει άμεσα με ανακοίνωσή της. Μ' αυτήν η Siemens γνωτοποίησε ότι «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας οι ελληνικές δικαστικές αρχές επισκέφθηκαν σήμερα τα γραφεία μας» και «συνεργαστήκαμε πρόθυμα μαζί τους διευκολύνοντας το έργο τους».


Το προσωπικό της Siemens ενημέρωσε άμεσα με μήνυμά του μέσω του Internet ο νέος διευθύνων σύμβουλος Πάνος Ξυνής, ο οποίος σημειώνει ότι η εταιρεία έχει ήδη συμμορφωθεί με τις αρχές της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ επιθυμεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/02/2009
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=40977508



===
SIEMENS

Καθυστέρησαν δυόμισι χρόνια!

Με φαρσοκωμωδία μπορεί να παραλληλιστεί η χθεσινή «επιδρομή» των δικαστικών αρχών στη Siemens, αλλά και η προ μηνός ανακριτική διάταξη για τη δέσμευση των λογαριασμών συνολικά 38 υπόπτων. Και οι δύο ανακριτικές ενέργειες έγιναν με καθυστέρηση σχεδόν δυόμισι ετών, ενώ οι βασικοί -τουλάχιστον- εμπλεκόμενοι της υπόθεσης Siemens είχαν άπειρο χρόνο για τις δυνατές «τακτοποιήσεις» αλλά και για τη συγκρότηση «επιχειρημάτων».

Οι «πρωταγωνιστές» ήξεραν ότι:


* Από τον Μάιο του 2006 οι ελβετικές δικαστικές Αρχές είχαν αρχίσει να ξηλώνουν τα μαύρα ταμεία της Siemens. Από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι και τον Μάιο του 2006 η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και η Αρχή κατά του Ξεπλύματος μαύρου χρήματος είχαν κάνει επιδρομές σε σπίτια και τραπεζικές θυρίδες, είχαν βρει τις μαύρες εταιρείες, είχαν κατασχέσει έγγραφα και τραπεζικά παραστατικά, είχαν συγκροτήσει δικογραφίες, ενώ από τότε πάγωσαν και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανθρώπων της Siemens.


* Τον Νοέμβριο του 2006 η Εισαγγελία του Μονάχου εισέβαλε στα κεντρικά της Siemens, αλλά και σε «κρησφύγετα» που χρησιμοποιούνταν ως παραλογιστήρια. Ταυτόχρονα οι κεφαλές των «ωφέλιμων πληρωμών» συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν σχεδόν με τις πιτζάμες, μέχρι που άρχισαν να μιλούν και να παραδίδουν φακέλους.


* Τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου μετέβη στη Siemens, όταν στον Τύπο γράφτηκε για τις χορηγίες της εταιρείας σε πολιτικά τζάκια. Αναζήτησε ό,τι είχε απομείνει -και να παραπέμπει σε απαξία τους πολιτικούς που έπαιρναν τσάμπα και ηλεκτρικές συσκευές- από το αρχείο των ρουσφετιών. Η κ. Τσακάλου -τότε- υποστήριξε ότι ο προϊστάμενός της της είχε δώσει εντολή -τον Αύγουστο του 2007- να καταστρέψει το μυστικό αρχείο μέχρι και το τέλος του 2005. Παρά ταύτα βρέθηκαν αρκετές «δωρεές» προς VIP, ενώ γιγαντώθηκε το ερώτημα γιατί δεν βρέθηκε ακόμα όλο το πολιτικό χρήμα (δηλαδή το 2% του ετήσιου τζίρου) που κατευθυνόταν και στα δύο κόμματα εξουσίας.


Ως εκ τούτου η μόνη δικαιολογία του χθεσινού ανακριτικού «ταξιδιού» στο Μαρούσι που απομένει, είναι ίσως η αμφισβήτηση ότι πράγματι παραδόθηκε ατόφιο το υλικό του εσωτερικού ελέγχου αλλά και τα αποδεικτικά όλων των δωρεών. Γιατί λείπουν χρόνια, λείπει χρήμα και τα πιο κραυγαλέα διαφεύγουν ή συγκαλύπτονται, θαρρείς και την ιστορία του σκανδάλου της Siemens πασχίζουν να τη γράψουν οι νικητές (εν προκειμένω οι κυβερνώντες).




Α.Μπ.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/02/2009
========

Καρφώνει πρώην δικούς της η «Ζίμενς» για τα μαύρα ταμεία



Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
Με ένα εμπιστευτικό έγγραφο στον εισαγγελέα η Siemens «δίνει» τα πρώην παιδιά της. Παράλληλα τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ Μονάχου και Αθήνας ανάμεσα στα μεγαλοστελέχη επισφραγίζουν τον πακτωλό των μιζών που διοχετεύθηκαν είτε σε κόμματα είτε σε πολιτικά πρόσωπα είτε σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που έπαιρναν αποφάσεις για συμβάσεις εκατομμυρίων.
Ειδικότερα, η Siemens AG στις 6 Ιουνίου 2008 παρέδωσε έγγραφο 23 σελίδων στον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου που έχει συνταχθεί με την ευθύνη της DEBEVOISE & PLIMPTON LLP και το οποίο τιτλοφορείται «Σύνοψη επιλεγμένων εξετάσεων μαρτύρων αναφορικά με την καταβολή προμηθειών στη Siemens Ελλάδος».
Στο έγγραφο αυτό περιγράφονται οι προμήθειες του 8% του τζίρου των πωλήσεων της Siemens Ελλάδος, καθώς και η συμφωνία για την παροχή ετησίως του 2% για VIP μίζες, έτσι όπως τις αναφέρουν συνολικά δεκατέσσερις μάρτυρες είτε στον εσωτερικό έλεγχο είτε με τις καταθέσεις τους στην Εισαγγελία του Μονάχου.
Πολιτική αγωγή
Με την παρέμβασή της αυτή, η Siemens AG δίνει την αίσθηση ότι παρεμβαίνει στην ανακριτική διαδικασία επιζητώντας ρόλο πολιτικής αγωγής, προφανώς για να αποσείσει από πάνω της το στίγμα της εταιρείας που λάδωνε διαχρονικά μέσω στελεχών της, τα οποία πλέον είναι καμένα και αντιμέτωπα με την ποινική Δικαιοσύνη.
Ρ. Ζίκατσεκ: Είχα στενή επαφή με τον Μαυρίδη για τις καταβολές προμηθειών Ρ. Ζίκατσεκ: Είχα στενή επαφή με τον Μαυρίδη για τις καταβολές προμηθειών Από το έγγραφο-κόλαφο προκύπτουν:
*Rainer Niedl:
«...υπήρχε ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ της Siemens AG, βάσει της οποίας το ICN/COM κατέβαλλε το 2% του ετήσιου τζίρου σε λογαριασμούς που είχαν καθοριστεί από τον Χριστοφοράκο. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για την παραγματοποίηση πληρωμών σε πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Οταν ο Μαυρίδης ανακάλυψε τη συμφωνία του 2%, διαμαρτυρήθηκε στον Niedl γιατί δεν υπήρχε ανάγκη ξεχωριστής συμφωνίας με τον Χριστοφοράκο, καθώς ο ίδιος πλήρωνε ήδη όλους τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων».
- Και σε άλλο σημείο:
Μ. Χριστοφοράκος: Δεν γνωρίζω τίποτε για τις προμήθειες ούτε του 8% ούτε του 2% Μ. Χριστοφοράκος: Δεν γνωρίζω τίποτε για τις προμήθειες ούτε του 8% ούτε του 2% «...οι προμήθειες ήταν αναγκαίες για την εξασφάλιση της σύμβασης-πλαίσιο με τον ΟΤΕ και το κόστος τους είχε συνυπολογιστεί στην τελική τιμή προς τον πελάτη. Ο Καραβέλας και ο Γεωργίου είχαν πραγματοποιήσει τις διευθετήσεις με τους αρχικούς παραλήπτες των προμηθειών για τη σύμβαση 1997-2002, με τον Μαυρίδη να εισάγει νέους παραλήπτες το 1999. Η δωροδοκία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα και μεταξύ εκείνων που επωφελούνταν ήταν όχι μόνο υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ αλλά και εκπρόσωποι διαφόρων υπουργείων της κυβέρνησης».
*Michael Kutschenreuter:
«...τα κεφάλαια που ζητούσε ο Χριστοφοράκος θα χρησιμοποιούνταν από τον ίδιο για δωροδοκίες προκειμένου να υποστηριχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Siemens Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα δωροδοκίες σε πολιτικά κόμματα. Την άνοιξη του 2004 ο Χριστοφοράκος μού είπε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια" ότι ήταν αναγκαίες περισσότερες καταβολές προκειμένου να καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων. Αν και απρόθυμα συμφώνησα με το αίτημά του, πήρα τον φάκελο με τα στοιχεία πληρωμής και τον έδωσα στον Ζίκατσεκ».
«...Τα συμφέροντα της Siemens και της Ιντρακόμ στην Ελλάδα έναντι του ΟΤΕ ήταν στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Είχα αντιληφθεί ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης αποτελούσε προσωπική επαφή του Χριστοφοράκου καθώς και του Volker Jung. Είχα αντιληφθεί επίσης ότι πολλές από τις υποκείμενες διευθετήσεις αναφορικά με τον ΟΤΕ, οι οποίες επηρέαζαν τη Siemens και περιελάμβαναν την καταβολή προμηθειών, πραγματοποιούνταν από τον ίδιο τον Κόκκαλη».
*Μιχάλης Χριστοφοράκος:
«...Δεν γνωρίζω περί της συμφωνίας του 2% και δεν έχω υποβάλει ποτέ αιτήματα καταβολής προμηθειών». (Οταν κατά τη διαδικασία του επεδείχθησαν τεκμηριωτικά έγγραφα, ο Μιχ. Χριστοφοράκος δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν εξ ολοκλήρου αναληθείς)
«...Δεν γνωρίζω τίποτε για τη συμφωνία του 8% και σχετικά με την πρακτική της καταβολής προμηθειών στη διοίκηση του ΟΤΕ».
*Franz -Josef Richter:
«...Για το 8% ο Μαυρίδης με ενημέρωσε ότι ένα μέρος των χρημάτων χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή υπαλλήλων του ΟΤΕ, ένα άλλο για την άσκηση επιρροής (lobbying) σε πολιτικά κόμματα και ένα άλλο για την πληρωμή διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός καθηγητή σε ένα ινστιτούτο οικονομικών ερευνών».
*Michael Beyer:
«...η Siemens AG "είχε κλείσει" ποσό 20,271 εκατομμυρίων ευρώ για κόστη προμηθειών για ένα έτος που είχε τζίρο 54,585 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική εταιρεία της Ελλάδας. Οι αριθμοί με ανησύχησαν, καθώς οι προμήθειες για τα έργα του ΟΤΕ θα ανέρχονταν σε 8% και αυτές πλησίαζαν το 40%. Ο λόγος για τον οποίο το ύψος των καταβολών προμηθειών ήταν τόσο μεγάλο, εξήγησε ο Niedl, ήταν ότι είχαν δοθεί προκαταβολές για τα επόμενα έτη (σ.σ. μετά το 2001)».
*Reinhard Siekaczek:
«...από το 2001 άρχισα να έχω στενή επαφή με τον Μαυρίδη αναφορικά με τις καταβολές προμηθειών. Ο Μαυρίδης μου έλεγε συχνά ότι πλήρωνε συνεχώς κάπου πενήντα με εβδομήντα άτομα στον ΟΤΕ, από τον γενικό διευθυντή και κάτω. Θυμάμαι πως ο Μαυρίδης μου είχε αναφέρει το όνομα Σκαρπέλης, πιθανότατα στο πλαίσιο της καταβολής των προμηθειών». Ερωτηθείς εάν ο Μαυρίδης είχε ποτέ αναφέρει το όνομα Βουρλούμης, ο Siekaczek απάντησε ότι ήταν πιθανό αλλά δεν μπορούσε να το θυμηθεί. «Μου είχε πει ότι είχε καταβάλει ένα εκατομμύριο στον Γιώργο Κορωνιά όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος της Vodafone στην Ελλάδα. Και η καταβολή ενδεχομένως να είχε πραγματοποιηθεί στο όνομα της συζύγου του και όχι απευθείας σε εκείνον».
«...Θυμάμαι πως ο Μαυρίδης είχε αναφέρει ότι δεν τον ανησυχούσαν τα νομικά προβλήματα στην Ελλάδα διότι εκεί τα πράγματα ήταν πολύ πολιτικοποιημένα για να διωχθεί εκείνος, ιδιαίτερα λόγω του ότι πολλά άτομα είχαν πράγματα να κρύψουν».
*Heinz Keil-von Jagemann:
«...Εμαθα από τον Rudolph πως ο Καραβέλας διέθετε ένα λογαριασμό στον οποίο λάμβανε καταβολές προμηθειών. Ηταν ευρέως γνωστό εντός της Siemens ότι ο Καραβέλας ήταν πολύ πλούσιος και ότι διέθετε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας». *
=========

Υπόθεση Siemens: Μαύρα ταμεία και «ωφέλιμες πληρωμές»


Mεγάλα ποσά δίνονταν τακτικά σε πολιτικούς και άλλους παράγοντες ως «ωφέλιμες πληρωμές» (μίζες) από την εταιρεία, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens Ράιχαρντ Σίκατσεκ αλλά και άλλων πρώην στελεχών της.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Συγκεκριμένα, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως ήταν η μίζα για την αγορά ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ του C4I από τη χώρα μας, όπως προκύπτει από την κατάθεση του Σίκατσεκ.
Όπως υποστηρίζεται, μάλιστα, σε κατάθεση υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, ειδικά στον ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα «λαδώνονταν» τακτικά «πενήντα με εβδομήντα άτομα, από το γενικό διευθυντή και κάτω». Υπενθυμίζεται ότι για την ψηφιοποίησή του, που στοίχισε 632 εκατ. ευρώ, δόθηκε μίζα τουλάχιστον 57 εκατ. ευρώ για την οποία ήδη κατηγορούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, αφού έχει πιστοποιηθεί από τον ανακριτή.
«Η πληρωμή πολλών πριμ, σύμφωνα με έναν εμπλεκόμενο, κατέστη αναγκαία επειδή η διοίκηση του ΟΤΕ άλλαξε ολόκληρη τέσσερις φορές συνολικά κατά τα προηγούμενα έτη και ως εκ τούτου έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα άλλαζε τίποτε στην πρακτική που ακολουθούνταν και η οποία ήταν ευνοϊκή για τη Siemens». Ως σύνδεσμοι στην Ελλάδα κατονομάζονται τα πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης, που σύμφωνα με τους Γερμανούς είχαν αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις, μέσω των «ωφέλιμων πληρωμών».
Παράλληλα, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, τα πραγματικά μεγάλα ποσά διακινούνταν μέσω συγκεκριμένης τράπεζας στο Σάλτσμπουργκ που κάθε χρόνο μοίραζε μίζες 150 με 200 εκατ. μάρκα. Για την Ελλάδα, αναφέρεται συγκεκριμένα η διαδικασία που γινόταν μέσω εμβασμάτων ή πληρωμών τοις μετρητοίς. Σύμφωνα με τις σχετικές καταθέσεις, σε ετήσια βάση δίνονταν από τον Σίκατσεκ 10 με 12 εκατομμύρια για Έλληνες πολιτικούς κ.ά., χωρίς απαραιτήτως να σχετίζονται με συγκεκριμένα έργα. Ήταν απλά για τη διατήρηση καλών σχέσεων με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα συναρμόδια υπουργεία.

=============

Ιδού ο κατάλογος με τις μίζες, από λογαριασμό... ντελίβερι



Λογαριασμός delivery ήταν τελικά ο 0230/480.028 στην ελβετική UBS της Ζυρίχης που τροφοδοτούνταν με εκατομμύρια ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Από τον λογαριασμό αυτό που διατηρούνταν από το 1993 μέχρι και το 2003 στο όνομα της Αντωνίας Μάρκου αλλά τον διαφέντευε ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, πέρασαν περισσότερα από δέκα εκατομμύρια γερμανικά μάρκα. Αυτά διανεμήθηκαν σε επώνυμους και ανώνυμους, κρυφά, δίχως αιτιολογία, ενώ μεγάλα ποσά χρησιμοποιήθηκαν και κατά την περίοδο του χρηματιστηριακού ντελίριο του '99 από «παίκτες», όπως ο γνωστός Τρύφωνας Αποστολόπουλος.
70.000 μάρκα στον κ. καθηγητή
Ο πολυσχιδής κ. Γεωργίου με τα «μαύρα χρήματα» της Siemens και με καμουφλάζ το όνομα της Αντωνίας Μάρκου, εμφανίζεται να στέλνει δύο εμβάσματα ακόμα και στον διακεκριμένο ποινικολόγο καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη. Τα εμβάσματα αυτά 70.000 συνολικά μάρκων έχουν σταλεί τον Νοέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1998 σε λογαριασμό του κ. Γιαννίδη στην Deutsche Bank Μονάχου (παράρτημα πανεπιστημίου), δίχως να αναφέρεται ο σκοπός.
Δηλαδή, αν πρόκειται για δικηγορική αμοιβή και για υπηρεσίες που προσεφέρθησαν στον κ. Γεωργίου, δεδομένου ότι ο κ. Γιαννίδης ήταν νομικός σύμβουλος της Siemens και μέχρι πρότινος συνήγορος του Μιχ. Χριστοφοράκου από την υπεράσπιση του οποίου φέρεται να έχει αποσυρθεί. Από τον ίδιο λογαριασμό σημαντικά ποσά έχουν αποσταλεί σε μέλη της οικογένειας Γεωργίου (πρόκειται για χρήματα που η Siemens στέλνει με εμβάσματα), ενώ αποδέκτης δύο εμβασμάτων είναι και ο Franz ο οποίος το 1995 και το 1997 έλαβε συνολικά 163.000 μάρκα.
Πακτωλό χρημάτων λαμβάνουν οι εταιρείες Plexus και VEGA που έχουν εμφανιστεί κατ' επανάληψιν σε δικόγραφα υποθέσεων που σχετίζονται με μετοχές - φούσκα αλλά και με συναλλαγές σχετικές με το παραδικαστικό κύκλωμα. Διόλου ευκαταφρόνητα είναι και τα ποσά που εμβάζονται στις εταιρείες Caligyla και Onyx που έχουν έδρα ίδια με τις δύο προαναφερθείσες. Φωτιά παίρνουν οι τράπεζες όταν κυοφορούνται οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ το 1997,τα εμβάσματα πληθαίνουν το 1998 ενώ τη χρονιά του χρηματιστηρίου το ύψος των εμβασμάτων σπάει κάθε ρεκόρ.
200.000 μάρκα στον «Α. Ρόκος»
Το έμβασμα των 200.000 μάρκων στον «Α. Ρόκος» επιβεβαιώνεται από την κίνηση του λογαριασμού στη UBS, ενώ την ίδια ημέρα επ' ονόματι κάποιου Παντελεήμονα Καρακώστα εμβάζεται αντίστοιχο ποσό στην Credit Suisse Ζυρίχης. Ο Τρύφων Αποστολόπουλος τον Μάρτιο του 1999 λαμβάνει έμβασμα 245.000 μάρκων στον λογαριασμό του στην Ιονική, ενώ αξιοσέβαστα ποσά λαμβάνουν με επώνυμα εμβάσματα πολλά πρόσωπα των οποίων ο ρόλος με τις συμβάσεις του ΟΤΕ ή οι σχέσεις τους με τον Ηλ. Γεωργίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Στον πίνακα των αποδεκτών του χρήματος της Siemens που διαχειρίζεται ο Ηλ. Γιεωργίου περιλαμβάνεται και Ιδρυμα που δεν κατονομάζεται το οποίο τον Μάιο του 1995 λαμβάνει έμβασμα σε τράπεζα της Γερμανίας.
Πιθανολογείται ότι στους αποδέκτες χρήματος περιλαμβάνονται παρένθετα πρόσωπα που σχετίζονται με πολιτικούς, ενώ κάποιοι συναλλασσόμενοι δεν έχουν την παραμικρή γνώση και σχέση με το υπόβαθρο του λογαριασμού.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ανακριτής που κατέχει αυτό το υλικό από τον περασμένο Ιούλιο έχει καλέσει για διευκρινίσεις τουλάχιστον τους αποδέκτες μεγαλών χρηματικών ποσών.

Μεταγεννέστερη εγγραφή (4/6/2009)
Στη 2η θέση στην ΕΕΖει και βασιλεύει το «λάδωμα» στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας


Πολλοί Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν δωροδόκησαν κάποιον (δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθούν
Αθήνα

Ελληνικό σπορ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «λάδωμα», καθώς η έρευνα Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2009, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η παγκόσμια οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, κατατάσσει τη χώρα μας στη 2η θέση στην Ευρώπη.
Το 18% των Ελλήνων απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν οι ίδιοι ή μέλος του νοικοκυριού τους χρειάστηκε να δωροδοκήσουν κάποιον (δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθούν. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο λάδωμα αναδείχτηκε η Λιθουανία με ποσοστό 30% και ακολουθούν, πίσω από τη δεύτερη Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 14%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί βάσει του σχετικού δείκτη με το Πακιστάν, ενώ λίγο καλύτερα από την Ελλάδα είναι τα πράγματα στη Νιγηρία (17%).
Σύμφωνα με το Βήμα, η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 73.000 πολιτών από 69 χώρες, καταγράφει την αύξηση της δυσπιστίας των πολιτών έναντι των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα εν γένει. Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν διεφθαρμένο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έφθασε στο 53% από 45% που ήταν το 2004.
Ένας στους δέκα παραδέχθηκε ότι πέρυσι αναγκάστηκε να λαδώσει (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθεί. Ως διεθνή κέντρα διαφθοράς αναφέρονται φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, οι οποίοι ανταγωνίζονται πλέον το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα. Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι οι χειρότερες εστίες διαφθοράς στη χώρα είναι τα πολιτικά κόμματα με βαθμολογία 4,4 (στην κλίμακα 1 ως 5, που 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ενώ ψηλά βρίσκονται το Κοινοβούλιο (3,7) και η δημόσια διοίκηση (3,7). Ακολουθούν η Δικαιοσύνη και ο ιδιωτικός τομέας με βαθμολογία 3,4.
Η Διεθνής Διαφάνεια εξετάζει τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το πόσο διαφθαρμένοι εκτιμούν ότι είναι διάφοροι τομείς της δημόσιας ζωής. Ο «δείκτης διαφθοράς» για τη χώρα μας (3,7) είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 20 χωρών που φτάνει το 3,4. Στην κορυφή βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία με βαθμολογία 4, ακολουθεί η Ουγγαρία με 3,8, ενώ η Ελλάδα ισοβαθμεί με την Ιταλία και το Ισραήλ (3,7), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες της Ευρώπης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί με την Ινδονησία και τη Μογγολία.
Με βάση τον γενικό μέσο όρο, η χώρα μας «παλεύει» για μια θέση στην πρώτη τετράδα με την Ιταλία και το Ισραήλ, ωστόσο βάσει των επιδόσεων στο λάδωμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης των 19 ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μέτρηση.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1020315&lngDtrID=244
========
Mεταγεννέστερη εγγραφή 27/6/2009.

Για μια ντουζίνα Ελληνες πολιτικούς μιλάει τώρα ο Χριστοφοράκος



Ο κοσμοπολίτης Μιχάλης Χριστοφοράκος χθες τα ξημερώματα έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων, είτε για αυτόβουλη εμφάνισή του στη γερμανική Δικαιοσύνη είτε για ένα ντιλάρισμα τύπου Ζίκατσεκ, με το οποίο πάσχιζε να ανοίξει σε βάρος του ποινική διαδικασία για τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Υπήρξε φυγόδικος για 36 ημέρες, από τις 20 Μαΐου που δεν προσήλθε στον 4ο ειδικό ανακριτή για να απολογηθεί, και «προστατεύτηκε» στο μέτρο του δυνατού από πρώην ισχυρούς της Siemens, που του χρωστούσαν γιατί δεν τους κατέδωσε.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μέχρι χθες αρνούνταν τα πάντα. Αρνούνταν ότι είχε πάρει τις προμήθειες του 2% για την «καλλιέργεια του ελληνικού τοπίου» και δήλωνε άγνοια για τη συμφωνία του 8%, που προοριζόταν για μίζες στις κορυφές του ΟΤΕ.
Αμνησία τέλος
Μετά τη σύλληψή του, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas εγκατέλειψε... την αμνησία. Μέσω των συνηγόρων του Stefan Kursawe και Daniel Peter ο Μ. Χριστοφοράκος διαμήνυσε πως πίσω από τις άνομες συναλλαγές με το χρήμα της Siemens βρίσκονται μια ντουζίνα Ελληνες πολιτικοί, που δεν θα αντέξουν μια ομολογία του.
* Οι συνήγοροι αποδέσμευσαν τα πρώτα τροχιοδεικτικά, για να υποστηρίξουν πως ο πελάτης τους με τα μεγάλα μυστικά συνιστά απειλή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξουσίας, το οποίο προκειμένου να σωθεί θα θελήσει να τον φιμώσει. Ασφαλώς υπονοούν ότι απειλείται και η ζωή του αν εκδοθεί, εμφανίζοντας τους μέχρι χθες συνδαιτυμόνες (πολιτικούς) του πελάτη τους ως αδίστακτους.
Μάλιστα, οι συνήγοροι του Μ. Χριστοφοράκου επικαλούνται και κάτι που εκπλήσσει: ότι οι ελληνικές αρχές θεμελιώνουν το αίτημα για την έκδοσή του και με το επιχείρημα ότι ο Μ. Χριστοφοράκος έχει αυτοκτονικές τάσεις! Και φυσικά το διαψεύδουν, για να επιχειρηματολογήσουν για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει αν εκδοθεί από μια «αυτοκτονία».
Αλλες ποινές
* Οπως προϊδεάζουν, το βασικό νομικό επιχείρημά τους για την απόρριψη της έκδοσής του στην Ελλάδα απορρέει από την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας στις ποινές που προβλέπονται στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Ισόβια στην Ελλάδα, πενταετής κάθειρξη, ίσως και με αναστολή, στη Γερμανία. Αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημα σε βάρος του εντάλματος έκδοσής του, με νομολογία που επικαλούνται από το 2008.
* Ο Γερμανός υπήκοος Μ. Χριστοφοράκος, λένε, που κατηγορείται στην Ελλάδα για αδικήματα που έχει διαπράξει μέχρι το 2003 αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων, ενώ οι κατηγορίες αυτές είναι παραγεγραμμένες (για τη Γερμανία). Με την επίκληση της παραγραφής ενισχύουν το βασικό τους επιχείρημα περί δυσαναλογίας της ποινής.
* Χαρακτηρίζουν ως πλαστογραφημένα τα στοιχεία του ελληνικού εντάλματος, υποστηρίζοντας ότι ο Μ. Χριστοφοράκος κατέστη κατηγορούμενος τον Απρίλιο του 2009 (όταν του επεδόθη το κατηγορητήριο) και όχι τον Μάιο του 2008, που είχε κληθεί ως ανωμοτί μάρτυρας (δηλαδή ως ύποπτος).
Απέτυχαν
* Οι συνήγοροι του Μ. Χριστοφοράκου φαίνεται ότι απέτυχαν κατά τη διαβούλευσή τους με την Εισαγγελία του Μονάχου για την άσκηση δίωξης σε βάρος του. Οι Γερμανοί θέλουν να αποδιώξουν το σκάνδαλο της Siemens από τη χώρα και η μόνη ανοιχτή χαραμάδα που παραμένει είναι το κατηγορητήριο σε βάρος του Μ. Κουτσενρόιτερ, αν αυτό διευρυνθεί με στοιχεία που να παρασύρουν ποινικά και τον Γερμανό υπήκοο Μ. Χριστοφοράκο. *


http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/06/2009&id=57618


==================
Mεταγεννέστερη προσθήκη----->28/1/2010


Δύο καυτές σημειώσεις στο ημερολόγιο του «Mister Siemens», λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, χρήζουν απάντησης.
Τι ήθελαν από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο δύο κορυφαία κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ;
Ειδικότερα:
• Στη σελίδα του ημερολογίου τού τέως διευθύνοντος συμβούλου της Siemens με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2007 κρατιέται η σημείωση: «Ζαγορίτης 10-10.30», ενώ δίπλα γράφεται ώρα 21.00. Η σημείωση παραπέμπει σε τηλεφωνική επαφή, προφανώς, του Λ. Ζαγορίτη, γραμματέα της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, με το γραφείο του Μιχ. Χριστοφοράκου που ήταν «εκπαιδευμένο» να γράφει τα πάντα, αλλά και να διευθετεί συναντήσεις. Ποιος άραγε ήταν ο σκοπός της επικοινωνίας αυτής δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές; Υπήρξε και συνάντηση των δύο και γιατί;
• Σε άλλη σελίδα με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2007 κρατιέται άλλη σημείωση από τη γραμματεία του Μ. Χριστοφοράκου: «Σπυρόπουλος Ροβέρτος, Γεν. Διευθυντής ΠΑΣΟΚ», ενώ καταγράφονται ένα σταθερό και ένα κινητό τηλέφωνό του «για επαφή». Αυτό συνέβη τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές και εγείρει αντίστοιχα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της επαφής και για πιθανή συνάντηση που μπορεί να ακολούθησε.
Σαφής ο ρόλος του
Να σημειωθεί ότι στον κρίσιμο αυτό πολιτικό χρόνο ήταν απολύτως σαφής ο ρόλος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ως προς τη διαχείριση χρήματος της Siemens για χορηγίες σε ελληνικά κόμματα, αλλά είχε βουίξει ο τόπος και για τις μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους (σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, υπουργεία κ.α.) που υπέγραφαν χρυσοφόρες συμβάσεις.
Στο Μόναχο, οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens είχαν προφυλακιστεί από τον Νοέμβριο του 2006, έχοντας προβεί σε αποκαλύψεις και για την Ελλάδα, ο διεθνής Τύπος βοούσε και ο εισαγγελέας Παν. Αθανασίου είχε ήδη στα χέρια του τις απολογίες τους.
Ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε ήδη κληθεί (σε ανωμοτί κατάθεση) από τον εισαγγελέα για τη σύμβαση του C4Ι (σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων), ενώ είχε ανοίξει και το κεφάλαιο των μιζών που είχαν συναρτηθεί με την προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens.
Την ίδια περίοδο η μητρική Siemens, που επιχειρούσε να πετύχει ένα συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές (επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπουργείο Δικαιοσύνης), είχε δρομολογήσει εσωτερικό έλεγχο ορίζοντας την Debevoise & Plimpton (D&Ρ) με εντολή να ερευνήσει και την ελληνική θυγατρική.
Όλα αυτά είναι γνωστά. Γράφονται παντού. Ωστόσο δύο κορυφαία πολιτικά στελέχη επικοινωνούν με τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Γιατί άραγε;
Κατά διαβολική σύμπτωση, στην ίδια σελίδα του ημερολογίου (σημειώσεων) του Μ. Χριστοφοράκου, που περιλαμβάνεται η επαφή με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποτυπώνεται σε σημείωση για τις 5/9/2007 και η έλευση της D&Ρ για τον έλεγχο που ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος καθυστερούσε, επικαλούμενος την προστασία προσωπικών δεδομένων και βάζοντας μπροστά γνωμοδοτήσεις αλλά και την αρμόδια Αρχή.
Η Σιούτη
Ειδικότερα το γραφείο του τον ενημερώνει: «Seeger (πρόκειται για τον Κάρολο Σίγκερ της D&Ρ) προτείνει Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου να 'ρθει εδώ Ελλάδα για ραντεβού (Μήτρου, Σιούτη, Seeger, Ταλεδάκη). Η Σιούτη (πρόκειται για τη Γλυκερία Σιούτη, σημερινή νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου) προτείνει να γίνει η συνάντηση στο γραφείο Ταλεδάκη» (δικηγόρο της Siemens). Οπως έχει ήδη αποκαλυφθεί από το «Πρώτο Θέμα», η κ. Γλυκερία Σιούτη μετείχε στην ομάδα των νομικών (γραφείο Φλογαΐτη) που συνέταξε τη γνωμοδότηση-ανάχωμα στις έρευνες για το ελληνικό μαύρο ταμείο της Siemens. Αυτή χρησιμοποιήθηκε και ενώπιον της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην οποία είχε προστρέξει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για να αντιμετωπίσει τους ελεγκτές.*
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=126265=============
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Siemens καλεί Μητσοτάκη
Επιστολή - βόμβα της εταιρείας αποδεικνύει τις στενές σχέσεις της με τον τότε πρωθυπουργό, τον οποίο καλούσε να συνετίσει υπουργούς του. «Για άλλη μια φορά παρακαλούμε να επιληφθείτε προσωπικώς...» 

Πολιτικοοικονομικό θρίλερ στο οποίο ενεπλάκησαν πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες (Ελληνες και ξένοι) και κυρίως ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός την περίοδο 1990 -93 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συνοδεύει την παρουσία της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας. 

την όλη υπόθεση ξεχωρίζουν οι ιδιαίτερες σχέσεις της γερμανικής εταιρείας με συγκεκριμένους πολιτικούς, οι παροχές και οι θεαματικές εκπτώσεις που τους παρείχε και κυρίως ο τρόπος πίεσης που ασκούσαν στους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αποκαλύπτεται από το ύφος των επιστολών προς τον τότε πρωθυπουργό.

Siemens καλεί Μητσοτάκη
Με μια αποικιοκρατικού ύφους επιστολή που αποκαλύπτει εκτός των άλλων στενές και κυρίως συνεχείς σχέσεις της γερμανικής εταιρείας με τον τότε πρωθυπουργό, η εταιρεία Siemens ουσιαστικά «καρφώνει» υπουργούς που αντιδρούν και ζητά από τον πρόεδρο της κυβέρνησης να «καθαρίσει» για άλλη μια φορά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η ενημέρωση
Ειδικότερα, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις 30 Αυγούστου του 1993, λίγο πριν από την προκήρυξη τότε των εθνικών εκλογών, η εταιρεία Siemens που μετείχε στον διαγωνισμό για την προμήθεια 1.100.000 ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ, κρατά ενήμερο τον κ. Μητσοτάκη για την εξέλιξη της υπόθεσης και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που έχει η εταιρεία με τους αρμόδιους υπουργούς.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν «μια απογοητευτική συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Στέφανο Μάνο και θεωρούμε πλέον απαραίτητη την προσωπική σας παρέμβαση»!
Οι εκπρόσωποι της Siemens προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, καθώς στη συνέχεια της επιστολής -που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής»- αποκαλύπτεται η ξεχωριστή σχέση της εταιρείας με τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται ότι έδινε ο ίδιος προσωπικά λύσεις σε αντίστοιχα ζητήματα που ανέκυπταν μεταξύ εταιρειών και ελληνικού Δημοσίου...
Και αυτό διότι η εταιρεία παρακαλεί τον τότε πρωθυπουργό «για άλλη μια φορά να επιληφθείτε προσωπικώς», υπονοώντας ότι και άλλοτε ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλύσει ανάλογες διαφορές με υπουργούς που είχαν «απογοητευτικές» συζητήσεις με εταιρείες...
Το ερώτημα είναι ποιες ήταν οι απογοητευτικές συζητήσεις που είχε η εταιρεία με τον υπουργό. Και αυτό γιατί η υπόθεση «σκάλωσε» για τις δύο εταιρείες ένα χρόνο πριν από τον Ιανουάριο του 1992, όταν τον ίδιο μήνα που προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια του 1,1 εκατ. παροχών στον ΟΤΕ, ο 7ος τακτικός ανακριτής άσκησε ποινική δίωξη για παλιότερη προμήθεια των δύο εταιρειών.
Στη συνέχεια και ανεξάρτητα από τον μεγάλο διαγωνισμό, και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναθέτει απευθείας στις δύο εταιρείες την προμήθεια άλλων 150.000 παροχών στον ΟΤΕ, προκαλείται παρέμβαση της Κομισιόν διότι οι οικονομικές προσφορές των δύο εταιρειών απείχαν τρομακτικά από αυτές των άλλων εταιρειών που μετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να ζητήσει από τις δύο εταιρείες να κάνουν έκπτωση και αυτές ανταποκρίθηκαν μειώνοντας την τιμή στις 23.000 δρχ. ανά ψηφιακή παροχή, τιμή όμως που και πάλι ήταν υψηλότερη των άλλων εταιρειών και κατά συνέπεια θα έπρεπε να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στη μειοδότρια.
Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να αναβάλει τον διαγωνισμό για τις 15 Σεπτεμβρίου του 1993 και συνέχεια για τις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ίσως γιατί η παράκληση της Siemens, όπως φαίνεται στην επιστολή που αποκαλύπτουμε, έφερε αποτέλεσμα.
Επιπλέον, όπως φαίνεται από την εξέλιξη που είχε στη συνέχεια η υπόθεση, οι παρακλήσεις της Siemens έπιασαν τόπο, αφού ένα μήνα μετά η επιτροπή προμηθειών αποκλείει με προσχήματα τις άλλες εταιρείες που έπαιρναν μέρος στον διαγωνισμό και αφήνει μόνο τη Siemens και την Intracom (οι οποίες από κοινού κέρδισαν όλους τους διαγωνισμούς) να... διαγωνίζονται μεταξύ τους και τελικά να πάρουν την τεράστια προμήθεια.
Οι αποκαλύψεις
Γαλάζια ομοφωνία το ‘93 για τη Siemens
Σχέσεις... στοργής με τη Siemens είχε η κυβέρνηση του Kωνσταντίνου Mητσοτάκη, ο οποίος με αφορμή την ανάκριση για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων», δήλωνε ότι «οι σχέσεις της Nέας Δημοκρατίας με τη Siemens ήταν κακές» και ότι η κυβέρνησή του (΄90-΄93) «ανετράπη πρόωρα διότι αρνήθηκε να εγκρίνει σύμβαση του OTE, η οποία ενδιέφερε κατά το ήμισυ τη Siemens και την Intracom».
Aπό δικαστικά έγγραφα που έφερε στο φως το «Eθνος της Kυριακής» στις 14/6/2009, προκύπτει ότι πρόσωπα διορισμένα από την κυβέρνηση της ΝΔ στη διοίκηση του OTE, μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την αλλαγή της (Οκτώβριος 1993), «πίεζαν» για να υλοποιηθεί διαγωνισμός για την προμήθεια 1.100.000 ψηφιακών κέντρων από τον OTE, ύψους 74 δισ. δραχμών από τη Siemens και την Intracom.
Ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο του 1993 υπήρχε κινητικότητα μέσω επιστολών για να προωθηθούν οι συμβάσεις με τη Siemens. Eίναι χαρακτηριστικό ότι για τον διαγωνισμό αυτό, που επρόκειτο να γίνει τον Σεπτέμβριο του 1993, η Eπιτροπή Προμηθειών του OTE (επιλεγμένη από τη διορισμένη επί κυβερνήσεως Mητσοτάκη διοίκηση του OTE), από τον Iούλιο του 1993 είχε καταλήξει ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι «μειοδότες (κατά περίπτωση) είναι οι εταιρείες Siemens και Intracom», αποκλείοντας τις άλλες τρεις μεγάλες εταιρείες που μετείχαν, οι οποίες ήταν η αμερικανική AT&T, η καναδέζικη NORTHERN TELECOM και η γαλλική ALCATEL.
Tα παραπάνω προέκυψαν από έγγραφα που κατέθεσε στους εφέτες-ανακριτές ο πρώην πρόεδρος του Eλεγκτικού Συνεδρίου Aναστάσιος Γκόνης, που υπήρξε για ένα δεκαήμερο πρόεδρος του OTE, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Mητσοτάκη. O κ. Γκόνης είχε κληθεί ως μάρτυρας στο πλαίσιο της ανάκρισης, που διενεργήθηκε από το Eφετείο της Aθήνας, για να διαπιστωθεί εάν είχε διαπραχθεί το κακούργημα της απιστίας από τα μέλη των διοικήσεων του OTE την περίοδο ΄94-΄96. Mετά την ανάκριση από τους εφέτες-ανακριτές, τα μέλη των διοικήσεων του OTE είχαν απαλλαγεί διά βουλεύματος του Συμβουλίου Eφετών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ )14/2/2010
 
dkanellis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10236948===========

=============
Μεταγεννέστερη προσθήκη 21_2_2010
Καυτή αλληλογραφία Ντόρας και Βουλγαράκη με Siemens


Σε... ειδικό πρέσβη επί τιμή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις είχαν μετατρέψει κάποια μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκο. 


Δύο επιστολές των πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη αποδεικνύουν τις θερμές σχέσεις τους με τη Siemens! Αποτελούν μέρος της δικογραφίας και βρέθηκαν στο πλούσιο πλέον αρχείο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας, που έχει κατασχεθεί από τους δικαστές που διερευνούσαν την υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα, στο ίδιο αρχείο αποκαλύπτονται και δοσοληψίες του κ. Χριστοφοράκου με δύο ακόμα τράπεζες, την Dresdner Bank, αλλά και την Hypo Vereins bank στη Γερμανία, ενώ ένας λογαριασμός, που δέχεται το ποσό των 53 χιλιάδων ευρώ από δικά του χρήματα, δεν έχει ακόμα ανοιχτεί από την ανάκριση, που διαρκεί τέσσερα χρόνια στη χώρα μας...
Πρόσκληση σε υπουργό
Η «Κ.Ε.» δημοσιεύει σήμερα έγγραφο του Γ. Βουλγαράκη, που φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου 2005 με το οποίο απευθύνει πρόσκληση στον ομόλογό του υπουργό της Βαυαρίας Gunter Beckstein. Το περίεργο είναι ότι αυθημερόν με φαξ από το γραφείο του υπουργού η έγγραφη αυτή πρόσκληση στέλνεται στο... γραφείο Χριστοφοράκου και ειδικότερα στην Αικ. Τσακάλου, τη γραμματέα του. Και οι επαφές συνεχίζονται. Στις 3 Αυγούστου ο τότε βαυαρός υπουργός, με επιστολή του στον κ. Βουλγαράκη, δηλώνει ότι αποδέχεται την πρόσκληση και του επισυνάπτει σύντομο βιογραφικό. Και αυτά τα έγγραφα στάλθηκαν στο γραφείο Χριστοφοράκου και σήμερα είναι στα χέρια των ανακριτών, που κατέσχεσαν όλο το υλικό.
Οι σχέσεις αυτές θα μπορούσαν, πάντως, να μην εντοπισθούν καν, αν ο κ. Βουλγαράκης δεν ήταν αυτός που ουσιαστικά ως αρμόδιος υπουργός υλοποίησε τη σύμβαση του C4Ι, επίδικη σύμβαση κατά το κατηγορητήριο. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταθέσεις γερμανών κατηγορουμένων (Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ), οι έλληνες αξιωματούχοι για να υλοποιήσουν τη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας ζητούσαν από τον Μιχ. Χριστοφοράκο μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνος έπειτα από πιέσεις -κατά τις καταθέσεις του Κουτσενρόιτερ- έδωσε τις μίζες σε τέσσερα ελληνικά υπουργεία. Αλλωστε, το 2005 φαίνονται να έχουν κατατεθεί από τα μαύρα ταμεία της Siemens ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ στις εταιρείες, που είχαν ιδρυθεί γι' αυτό τον σκοπό, Fairways και Placid Blue. Είναι σίγουρο ότι η εξεταστική επιτροπή θα ερευνήσει τι σήμαιναν αυτές οι σχέσεις καλώντας ως μάρτυρα τον πρώην υπουργό, Γ. Βουλγαράκη.
Στο αρχείο Χριστοφοράκου βρίσκεται, πάντως, και επιστολή της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη (Μαρτίου 2006), που απευθύνεται στον πρόεδρο της γερμανικής εταιρείας Klaus Kleinfeld, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για το σκάνδαλο. Διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος μετά την παραίτηση του Φον Πίρερ το 2007. Η κ. Μπακογιάννη, αφού ευχαριστεί το μεγαλοστέλεχος, τότε, της γερμανικής εταιρείας για τις ευχές του με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργού, προσθέτει:
«Εγκάρδια ευχαριστώ... και για τη διάθεσή σας για βοήθεια την οποία πολύ εκτιμώ, η εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου και στη δουλειά μου μου δίνει το θάρρος και τη δύναμη για τις προκλήσεις, που συνεπάγεται η νέα μου θέση. Σας ευχαριστώ κ. Κλάινφελντ και όλα καλά...». Και αυτή η επιστολή, που στέλνεται σε χρόνο «αθώο» από πλευράς ξεσπάσματος του σκανδάλου, βρίσκεται πάλι στο αρχείο του Χριστοφοράκου και φαίνεται από το φαξ ότι του έχει σταλεί από τη Γερμανία. Μοιάζει δηλαδή με την ανοχή κάποιων στη χώρα μας να έχουν αναγορεύσει το αφεντικό της Siemens Ελλάς σε άτυπο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου για τις ελληνογερμανικές σχέσεις!
Σκοτεινοί λογαριασμοί
  • Από το ίδιο αρχείο προκύπτει, στο μεταξύ, ένας ακόμα λογαριασμός, που δεν έχει διερευνηθεί. Ετσι στις 27 Νοεμβρίου 2007 και λίγες ημέρες πριν εκδιωχθεί από τη Siemens ο Μιχ. Χριστοφοράκος, παίρνει e-mail από στέλεχος στα κεντρικά της γερμανικής εταιρείας και καλείται να καταθέσει 53.000 ευρώ σε λογαριασμό στην Siemens στην τράπεζα Hypo Vereinsbank υπ' αριθμ. 76320072. Είναι άγνωστο αν αυτός ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, δεν υπάρχει, πάντως, πουθενά στη δικογραφία. Αλλη επιστολή στελέχους τράπεζας (Dresdner Bank) του τμήματος ιδιωτών πελατών (private-business banking) στην Καρλσρούη της Γερμανίας, που βρίσκεται επίσης στο πλούσιο αρχείο του, φέρει ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2006 και αποδεικνύει θερμή χέση με τον κύριο Siemens Ελλάς. Του εύχεται χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του και του αφιερώνει σχετικό ποίημα. Για να είσαι πελάτης σε ένα τέτοιο τμήμα πρέπει να έχεις συναλλαγές ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ!
Και όμως, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί προσωπικός λογαριασμός του Μιχ. Χριστοφοράκου, ούτε σε αυτή τη γερμανική τράπεζα, που ήταν, πριν πωληθεί, συμφερόντων της Siemens. Κατά μία συγκυρία, πάντως, είναι στην Καρλσρούη, όπου βρίσκεται αυτή η τράπεζα, και η έδρα του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που αρνήθηκε ουσιαστικά την παράδοση του Χριστοφοράκου στη χώρα μας μετά τις παραλείψεις της ελληνικής Δικαιοσύνης στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του...

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=134194
---------------------------------------------

==================================================
Siemens corruption>
Ο αποχαιρετισμός ενός σκανδάλου με τιμές αρχηγού κράτους.

Ένας από τους ανθρώπους κλειδιά στην υπόθεση του σκανδάλου της  Siemens, o επιχειρηματίας Γ. Καλδής, αφέθηκε ελεύθερος.
Η απόφαση ελήφθη από τους εφέτες ανακριτές της υπόθεσης, καθώς ο επιχειρηματίας κατηγορείτο σε βαθμό κακουργήματος καθώς φέρεται να εμπλέκεται στη διαδρομή του μαύρου χρήματος. Ο επιχειρηματίας φέρεται ως δικαιούχος της εξωχώριας εταιρeίας PLACID BLUE, η οποία μέσω λογαριασμού που διατηρούσε στο Μονακό εμφανίζει πληρωμές σε χρηματιστές και άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τόσο η εν λόγω εταιρία , όσο και άλλες ,όπως η FAIRWAYS με διαχειριστή τον Αλ. Λέτσα, φέρονται ουσιαστικά να δημιουργήθηκαν με παραινέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να εξυπηρετήσουν στην καταβολή των λεγόμενων «ωφέλιμων πληρωμών» με τρόπο ώστε να χάνονται τα ίχνη του χρήματος.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά την κίνηση λογαριασμών προσώπων που ελέγχονται ποινικά στην υπόθεση της Siemens, έκθεση που παραδόθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2010, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να έχει διακινήσει σε διάστημα μικρότερο των δέκα ετών ποσό που φθάνει τα 14,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος, συγγενής εξ αγχιστείας του επιχειρηματία Αλ. Λέτσα, φέρεται να υποστηρίζει ότι θέλησε να εξυπηρετήσει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ότι συμμετέχει σε παράνομες διαδικασίες καταβολής «μιζών».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ>
-Έτσι τους λάδωνα!

Ακολουθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου που είχε δημοσιευθεί στην "Ελευθεροτυπία" το 2010 και αποκαλύπτει το πως ο Χριστοφοράκος λάδωνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Απολαύστε τις γερμανικές μπίζνες με τους εγχώριους αχυρανθρώπους>


Κόλαφος για τα ελληνικά κόμματα εξουσίας είναι οι έξι απολογίες που έδωσε ο κύριος Siemens στην Εισαγγελία του Μονάχου από τις 30 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2009. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος σ' αυτές εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, τα κόμματα, ως «αντισυμβαλλόμενα» με τη Siemens και ως αποδέκτες των δωρεών από το ετήσιο 2% του τζίρου μέχρι και το 2006.

Ως αντισυμβαλλόμενους με τη Siemens εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ο Μιχ. Χριστοφοράκος. Στις απολογίες του αναφέρει ότι τα δύο κόμματα ήταν οι αποδέκτες των δωρεών, από το 2% του τζίρου της εταιρείας. Επικαλείται μάλιστα τις συναντήσεις του με τον Κ. Γείτονα και τον εκλιπόντα Γ. Βαρθολομαίο.

Απροκάλυπτα ισχυρίζεται ότι οι «χορηγίες» που δίνονταν ήταν ένα πολιτικό γρηγορόσημο για να παραλαμβάνονται έργα από τους υπηρεσιακούς, για να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία, για να ανοίγουν πόρτες και για να αμυνόμαστε.

«Η μεγάλη επιτυχία της Siemens Ελλάδος οφείλεται στη δουλειά των υπαλλήλων. Φυσικά, η ασπίδα προστασίας, την οποία προσέφεραν τα κόμματα, συνέβαλε και αυτή στην επιτυχία, μέσα στο δύσκολο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον», λέει ο Μ. Χριστοφοράκος στην απολογία του (6/7/2009).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μ. Χριστοφοράκος κάνει λόγο για χρηματοδοτήσεις που έλαβαν χώρα και επί προεδρίας Κ. Καραμανλή στη Ν.Δ. και όταν τα ηνία του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου, αφού είχαν προηγηθεί τα εμβάσματα επί Κ. Σημίτη, μέσω του Θ. Τσουκάτου.

«Αντισυμβαλλόμενος»

Ιδού τι είπε ο Μ. Χριστοφοράκος:

* «Η συμφωνία για το 2% με τη μητρική δεν ήταν στον αέρα, υπήρχε και αντισυμβαλλόμενος, και συγκεκριμένα τα ίδια τα κόμματα. Για τα οποία άλλωστε σε τελική ανάλυση προορίζονταν τα χρήματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική ενίσχυση».

* «Στην Ελλάδα κατά το παρελθόν η χρηματοδότηση των κομμάτων λειτουργούσε ως εξής: οι χορηγίες στο κόμμα αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης των κομμάτων. Από κάποιον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων (εννοεί τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο) είχε γίνει σχετική επισήμανση στον Τύπο. Τώρα κάθε άτομο μπορεί να κάνει χορηγίες σε κάθε κόμμα μόνο μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο».

* «Τηλεφωνήματα δεχόμουν, για παράδειγμα, από τα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων και συγκεκριμένα από τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ και από τον Ι. Βαρθολομαίο (σ.σ. εκλιπόντα πλέον), τον οικονομικό διευθυντή της Ν.Δ.».

Στη Βουλή και σε σουίτα

Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει το μέρος της απολογίας του Μ. Χριστοφοράκου (10/7/2009) στο οποίο ο ίδιος περιγράφει τις επαφές του με τον Κ. Γείτονα και τον Γ. Βαρθολομαίο, στη Βουλή και στο πολιτικό γραφείο του πρώτου και σε σουίτα στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετάννια» με τον δεύτερο. Ο Κ. Γείτονας έχει αντιδράσει στην αναφορά του ονόματός του από τον Μ. Χριστοφοράκο και έχει προαναγγείλει αγωγή σε βάρος του. Ωστόσο, από εγγραφές στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου με βεβαιότητα πιστοποιούνται επαφές και συναντήσεις των δύο. Ως προς τον Γ. Βαρθολομαίο, που δεν είναι πια στη ζωή, έχει αντιδράσει η οικογένειά του και η Ν.Δ. έχει εξάρει το ήθος του. Ομως ο ίδιος σε προγενέστερο χρόνο και μάλιστα ενόρκως (τον Μάιο του 2002) έχει βεβαιώσει ότι η Ν.Δ. χρηματοδοτήθηκε (παράνομα) από τη Mayo Investments Corporation εγγράφοντας στα βιβλία της εισροές 2.058.000 δολαρίων και 25.000.000 δρχ. την περίοδο 1989-1990.

Το ίδιο έχει παραδεχθεί και ο Θ. Τσουκάτος για το 1 εκατ. μάρκα της Siemens, επιμένοντας ότι το 1999 παρέδωσε το ποσό στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Με τον Γείτονα

Ο Μ. Χριστοφοράκος υποστηρίζει ότι οι επαφές από το 2003 και μετά με τον Κ. Γείτονα και τον Γ. Βαρθολομαίο έγιναν κυρίως για το C4Ι, για τη γρήγορη παραλαβή και την αποπληρωμή του, την οποία εμπόδιζαν οι καθυστερήσεις. Επακριβώς αναφέρει:

«Θυμάμαι ότι για το λόγο αυτό επισκέφθηκα τον κ. Γείτονα. Ο κ. Γείτονας ήταν εκείνος ο οποίος γνώριζε καλά τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τότε ήταν ακόμα στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, θυμάμαι ότι τον επισκέφθηκα μία φορά στο γραφείο του στη Βουλή στην Αθήνα, στο πρώην παλάτι του Otto von Wittelsbach.

Το γραφείο ήταν στον δεύτερο ή τρίτο όροφο και μιλήσαμε μόνοι μας.

Τον επισκέφθηκα όμως και στο κανονικό του γραφείο, στο κέντρο της Αθήνας. Στον κ. Γείτονα είπα καθαρά και ξάστερα (και πάντως τόσο καθαρά και ξάστερα, όπως μιλούν οι Ελληνες μεταξύ τους) ότι η Siemens θα δίδει πάντα χρήματα στα κόμματα για να στηρίξει το σταθερό δικομματικό σύστημα. Την εποχή εκείνη φοβόμουν και ανησυχούσα για τα συμφέροντα της εταιρείας μου. Ιδιαίτερα φοβόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αποκλεισμοί και σκόπιμες καθυστερήσεις, όσον αφορά την παραλαβή του C4Ι, το οποίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό από την άποψη του κύρους και του γοήτρου. Σκεφτόμουν ότι η Siemens, συνεχίζοντας το σχέδιο της "χορηγίας του 2%", θα μπορούσε να κάνει μια επιπλέον χορηγία στο κόμμα, εφόσον το κόμμα φρόντιζε να παραληφθεί το έργο έγκαιρα. Η χορηγία μας θα ήταν μια προκαταβολή.

«Ο,τι μπορούσε»

Ο κ. Γείτονας μου είπε με γλώσσα πολύ γενική, αλλά για μένα ήταν σαφές, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. Θα έκανε τις ανάλογες συζητήσεις και θα φρόντιζε για το θέμα αυτό. Ετσι για μένα, όπως και για κάθε άλλον που έχει γεννηθεί στη χώρα αυτή και γνωρίζει τις ελληνικές συνήθειες, ήταν σαφές ότι ο κ. Γείτονας θα ασκήσει την απαραίτητη επιρροή στους δημοσίους υπαλλήλους. Από την άλλη πλευρά ήταν φυσικά και για κάθε Ελληνα δημόσιο υπάλληλο σαφές, ότι όταν του εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία από κάποιο ανώτερο κομματικό στέλεχος, ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει σύμφωνα με την επιθυμία αυτή. Το μέλος του κόμματος, δηλαδή ο δημόσιος υπάλληλος γνωρίζει ότι αυτό συνήθως συνεπάγεται χορηγία στο κόμμα εκ μέρους της επιχείρησης και ότι με τον τρόπο αυτό προάγει και αυτός τα συμφέροντα του κόμματος. Ετσι, κατά την άποψή μου, είχαν επηρεαστεί επαρκώς οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ».

Με τον Βαρθολομαίο

Ακάθεκτος ο Μ. Χριστοφοράκος περιγράφει και τις επαφές με τη Ν.Δ. λέγοντας στην εισαγγελέα Εφετών Baumler-Hosl:

«Το ίδιο έκανα, με την προσδοκία ότι θα επηρεαστούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι εκείνοι οι οποίοι ανήκαν στη Ν.Δ. Προς το σκοπό αυτό μίλησα με τον κ. Βαρθολομαίο. Οι σχετικές συζητήσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Γείτονα. Συνεχίστηκαν και το 2004, διότι τον Μάρτιο του 2004 έγιναν εκλογές και απ' αυτές νικητής αναδείχθηκε η Ν.Δ.

Με τον κ. Βαρθολομαίο δεν συναντιόμουν στο γραφείο του, μετά από επιθυμία του ιδίου, αλλά στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάννια". Ημασταν οι δυο μας. Προς το σκοπό αυτό νοίκιασε, ειδικά, ένα δωμάτιο, το οποίο πληρωνόταν από τη Siemens. Αυτό έγινε μετά από ειδική επιθυμία του κ. Βαρθολομαίου. Ηταν σαφές ότι το θέμα που θα συζητείτο, ήταν ένα θέμα που απαιτούσε διακριτικότητα. Είπα και σε αυτόν αυτό που είχα πει στον κ. Γείτονα. Και αυτός με την προοπτική ότι θα έπαιρνε χρήματα για το κόμμα ήταν πρόθυμος να ασκήσει την επιρροή του στα μέλη του κόμματός του.

Τα μέλη αυτά, έπρεπε στις αποφάσεις που θα έπαιρναν, να ασκήσουν τη διακριτική τους ευχέρεια προς το συμφέρον της Siemens. Θέλαμε λοιπόν να εξαγοράσουμε την εύνοια των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων».

«Πήγαν σ' αυτούς»

Στις 2 Ιουλίου 2009 ο Μ. Χριστοφοράκος δίδει και τη συνέχεια: «Τα χρήματα που μεταφέρθηκαν μέσω της εταιρείας Fairways και τα οποία έφθασαν σε μένα -μαζί με τις πληρωμές του "σχεδίου του 2% της μητρικής εταιρείας" στην Placid Blue -πήγαν το Φθινόπωρο του 2004 στους δύο προαναφερόμενους, δηλαδή στον κ. Βαρθολομαίο, οικονομικό διευθυντή της Ν.Δ., και στον κ. Κ. Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μέσω του κόμματος, είχε επιρροή στις υφιστάμενες Αρχές.

Τα χρήματα αυτά προορίζοντο για τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα: τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)». *
πηγή



Σχόλια