Ο κ. Σημίτης και η Siemens


...Ο κ. Σημίτης και η Siemens: οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού (και) για το σκάνδαλο αυτό είναι προφανείς και αναντίρρητες. Ομολογημένες μίζες, επιλήψιμες συμφωνίες, φαγοπότι και διαφθορά κυβερνητικών στελεχών. Αλλά οι ευθύνες αυτές είναι πολιτικές και όχι ποινικές... Διότι, με τη λογική της Ν.Δ., όλοι οι πρωθυπουργοί έπρεπε να είναι στη φυλακή (αν δεχθούμε ότι ευθύνονται, ως επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, για τέτοια φαινόμενα) με πρώτο τον Κ. Καραμανλή, π.χ. για την υπόθεση του Βατοπεδίου... Ο Σημίτης υπήρξε πολιτικά μια τεράστια φούσκα, ένα ψέμα χαλκευμένο από τα μήντια και τη διαπλοκή, ένας ολίγιστος λογιστάκος που καταβαράθρωσε την οικονομία και τη χώρα κι ας λένε -ακόμη και τώρα- το αντίθετο οι ελάχιστοι οπαδοί του... Ομως οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του δεν έχουν καμμία σχέση με την πονηρή επιχείρηση της Ν.Δ. να τον εμπλέξουν στο σκάνδαλο της Siemens...
πηγή
Περισσότερα για τον κ. Σημίτη:

  •  ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ) και η πολιτική του ευθύνη :
  • To φορολογικό καθεστώς στο: «Ίδρυμα Κ. Σημίτη» 

    ------------

    ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ SIEMENS

    Την περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ ζητεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens που κατατέθηκε αργά το βράδυ στον Πρόεδρο της Βουλής.
    Τα κόμματα συγκλίνουν στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα, μέσω της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, καταλήγοντας ωστόσο σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.
    Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητούν επίσης ΚΚΕ ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.
    Oι ευθύνες που καταλογίζουν τα κόμματα
    Για τον Κώστα Σημίτη
    Στον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Σημίτη, η Νέα Δημοκρατία αποδίδει ευθύνες για την, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, απόφαση να ανατεθεί το έργο της ολυμπιακής ασφάλειας μέσω περιορισμένου καταλόγου τριών μόνον εταιρειών.
    Στον ίδιο, πάντοτε ως προεδρεύοντα της Διυπουργικής Επιτροπής, αποδίδεται και η απόφαση να περιληφθεί του υποσύστημα ΤΕΤΡΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του κόστους του έργου και είσοδο της Siemens στο διαγωνισμό.
    Η ΝΔ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό ως προς τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, που οδήγησε σε παραίτηση του τότε υπουργού Xάρη Καστανίδη, που είχε προτείνει τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των προμηθειών, και την αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και παραδέχθηκε τη λήψη ποσών ύψους 450.000 μάρκων από τη Siemens.
    Ζητείται ακόμη περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών του Θεόδωρου Τσουκάτου ότι έλαβε ένα εκατομμύρια μάρκα ως χρηματοδότηση προς το ΠΑΣΟΚ
    Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
    Ζητείται διερεύνηση της συμμετοχής του νυν υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως μέλους του Δ.Σ. του ΟΤΕ [OTEr.AT] την περίοδο 2000-2002, στη διαμόρφωση και εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ.
    Κυρίως, όμως, του αποδίδεται ευθύνη για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγερθεί κατά της Siemens αγωγή από το ελληνικό δημόσιο για ζημίες που έχει υποστεί από την ανάθεση και την εξέλιξη της σύμβασης του C4I, ούτε βέβαια έχει επιδιωχθεί επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο.
    Ζητείται, τέλος, να ερευνηθεί αν έχουν τηρηθεί συστάσεις και υποδείξεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών από την "αθέμιτη" δράση της Siemens.
    Για τον Ευάγγελο Μαλέσιο
    Πρέπει να διερευνηθεί ο χαρακτήρας της συμμετοχής του πρώην υφυπουργού κ. Ευ.Μαλέσιου και η ενδεχόμενη ευθύνη του, υποστηρίζει η Ν.Δ., καθώς συμμετείχε ως υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως, στη Διυπουργική Επιτροπή που αποφάσισε την προμήθεια του C4I και τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού από το Υπ. Εθνικής άμυνας και όχι από το Δημοσίας Τάξεως.
    Επίσης, προήδρευσε της επιτροπής σχεδιασμού και παρακολούθησης του διαγωνισμού.
    Για τον Αναστάσιο Μαντέλη
    Σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ενέκρινε τις "Προγραμματικές Συμφωνίες 8002" και απεδέχθη τα τιμήματα που του υπέβαλε ο ΟΤΕ χωρίς να ελέγξει τις τιμές της αγοράς διακινδυνεύοντας το δημόσιο συμφέρον.
    Αυτή η ενέργεια απαιτείτο από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας καθόσον αυτή είχε την εποπτεία του τομέα των τηλεπικοινωνιών.
    Το ΠΑΣΟΚ σημειωτέον ότι συνδέει την ολιγωρία του υπουργού με την κατάθεση των ποσών των 450.000 ευρώ από τη Siemens και ζητεί περαιτέρω έρευνα.
    Όσον αφορά τη ΝΔ για τον Τάσο Μαντέλη αναφέρεται ότι ως έμπιστος του κ. Σημίτη, και ως πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ που είχε προχωρήσει στις πρώτες αναθέσεις ψηφιακών παροχών το 1987-88 στη Siemens- Intracom [INRr.AT] , ήταν εκείνος που έκανε τις τελικές εγκρίσεις των αποφάσεων των ΔΕΚΟ για την ανάθεση προμηθειών χωρίς τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων διαφάνειας και "μήτρα του σκανδάλου στον ΟΤΕ και στον ΟΣΕ".
    Φυσικά αναφέρεται και η χορηγία συνολικά 450.000 μάρκων που πήρε από τη Siemens, αφού όπως απεδείχθη ήταν αυτός που κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Ρόκος.
    Για τον Γιάννο Παπαντωνίου
    Αναφορικά με τον πρώην υπουργό κ. Παπαντωνίου το ΠΑΣΟΚ και στο σκέλος του ΟΤΕ του καταλογίζει ότι δεν παρακολούθησε την λειτουργία του Οργανισμού όπως είχε υποχρέωση και όρισε μέλη του ΔΣ του Οργανισμού που προξένησαν ζημία στον ΟΤΕ, ενώ κατά την διάρκεια της υπουργίας του δεν έλεγξε την πορεία των προγραμματικών συμφωνιών.
    Αναφορικά με τις ευθύνες του για το C4I, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αρνήθηκε ότι είχε γνώση και συνεπώς ότι παρακολούθησε τη σχετική διαδικασία, ενώ αφήνει ασαφές αν υπήρχε διαφωνία μεταξύ αυτού και του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σχετικά με το ποιός είχε την πλήρη εποπτεία και τον έλεγχο των διαδικασιών.
    Η ΝΔ για τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, αναφορικά με ενδεχόμενες ευθύνες για το C4 I, αναφέρει ότι ήταν αυτός που συμμετείχε στην διυπουργική του Ιουλίου 2002 που αποφάσισε το διαγωνισμό.
    Συμμετείχε επίσης στα ως άνω ΚΥΣΕΑ ενώ αποφάσισε τον Αύγουστο του 2002 να χαρακτηριστεί το έργο ως ειδικό εξοπλιστικό, κι αν και επρόκειτο για σύστημα ασφαλείας αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προσκάλεσε μόνον τρεις εταιρείες χωρίς προσυμβατικό έλεγχο, όπως αποφάνθηκε και το Ελεγκτικό Συνέδριο
    Αποτέλεσμα αυτών ήταν να ζημιωθεί το Δημόσιο και να ανοιχθούν δυνατότητες χρηματισμού και διαφθοράς υπηρεσιακών και πολιτικών προσώπων.
    Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο
    Αναφορικά με πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με τα εξοπλιστικά, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν παρακολούθησε τις πληρωμές του έργου ΕΡΜΗΣ και παραδέχθηκε με αυτόν τον τρόπο την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.
    Σημειώνεται επίσης στην έκθεση του ΠΑΣΟΚ ότι προκύπτουν ερωτήματα από την κατάθεση Σίκατσεκ για παράδοση 10 εκ. ευρώ ως προμήθεια για την σύμβαση των πυραύλων PATRIOT.
    Η ΝΔ για τις ευθύνες του κ. Α. Τσοχατζόπουλου ως υπουργού Ανάπτυξης αναφέρει ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξέλιξης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ μαζί με τους κ.κ. Βερελή και Χριστοδουλάκη, εξέθεσαν το Δημόσιο σε κίνδυνο σπουδαίας ζημιάς υπογράφοντας το Μάιο του 2002 επιστολή προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την οποία αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στην εκτέλεση των προγραμματικών συμφωνιών και εκφράζουν την υποστήριξη στη διευθέτηση του προβλήματος με την κατάλληλη άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου ως μετόχου του ΟΣΕ.
    Ελέγχεται επίσης για τη μη είσπραξη ποινικών ρητρών, και ενδεχομένως για την καταδίκη του Δημοσίου στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων.
    Για τις ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα «Πάτριοτ» και «Ερμής» οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται σε ύποπτα εμβάσματα στους στενούς συνεργάτες του Αντ. Καντά και Π.Νικολαΐδη.
    Για τον Νίκο Χριστοδουλάκη
    Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την παραμέληση του καθήκοντος εποπτείας στον ΟΤΕ, διότι τότε θα πληροφορείτο τις διαφωνίες και τα κενά αναφορικά με τους κοστολογικούς ελέγχους που προέβλεπε η "Προγραμματική Συμφωνία 8002" για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες που είχε. Δηλαδή δεν προέβη σε έλεγχο για την πορεία της Προγραμματικής συμφωνίας 8002 καθώς και την εφαρμογή προστάτευαν το συμφέρον του ΟΤΕ του δημοσίου και των μετόχων.
    Δεν ζήτησε ακόμη, αναφέρει η έκθεση του ΠΑΣΟΚ, ως εκπρόσωπος του δημοσίου και ως κύριος μέτοχος του ΟΤΕ το κλείσιμο των προγραμματικών συμφωνιών το 2002 με αντίστοιχη αποτίμηση του οικονομικού αποτελέσματος
    Σχετικά με τις ευθύνες του Νίκου Χριστοδουλάκη στον ΟΣΕ η ΝΔ αναφέρεται όπως και για τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Βερελή στο θέμα των ναυπηγείων και την ιδιωτικοποίησή τους στη γερμανική HDV, αλλά και στις συμφωνίες για το τροχαίο υλικό.
    Για τον Χρήστο Βερελή
    Σχετικά με τον Χρήστο Βερελή για τον ΟΤΕ το ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι παρέλειψε να ασκήσει την εποπτεία που ανήκε στις αρμοδιότητές του και δεν αντέδρασε, όταν Διευθυντές του ΟΤΕ πρότειναν στην τότε Διοίκηση να μην γίνει κοστολογικός έλεγχος το 2000 λόγω σταθερότητας των τιμών, κατά παράβαση της "Προγραμματικής Συμφωνίας 8002".
    Αναφορικά με τον ΟΣΕ του αποδίδει ότι παρέλειψε να δώσει εντολή να ξεκινήσουν επαναδιαπραγματεύσεις για το ύψος των ποινικών ρητρών πέραν του 7,5%, αφού υπήρχαν καθυστερήσεις πάνω από 150 ημέρες, όπως προβλεπόταν στις προγραμματικές συμφωνίες, ενώ άλλες ευθύνες του αποδίδει για το θέμα παραλείψεων στα έργα του προαστιακού.
    Για τον κ. Βερελή ως υπουργό Μεταφορών για τον ΟΣΕ επαναλαμβάνει η ΝΔ την ανάγκη διερεύνησης πράξεων ή παραλείψεων με τους Νικ.Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο σχετικά με τη διαχείριση του κεφαλαίου των ναυπηγείων, ενώ επισημαίνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά και Αν.Νεράντζης διεφώνησαν με την πρόταση αυτή, όπως και ο κ. Π.Καμμένος που κατέθεσε δικό του κείμενο αξιολόγησης, ενώ ο κ. Γ.Αποστολάκος, συμφώνησε στον περαιτέρω έλεγχο, αλλά με επιφυλάξεις.
    Για τον Γιάννη Παπαθανασίου
    Σχετικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της ΝΔ και στο κεφάλαιο "συγκάλυψη ευθυνών" το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αν και από τις 13.03.2009 έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία υπεδείκνυε την διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει - μεταξύ άλλων - και στην έκπτωση της SIEMENS από συμβάσεις που είχε συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεν προέβη σε καμία περαιτέρω ενέργεια. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός απήντησε με προχθεσινή του δήλωση για το θέμα της κατηγορίας αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Κάνει λόγο για ανακρίβειες, αφού, όπως σημειώνει η μεν γνωμοδότηση που παρήγγειλε ο προκάτοχός του κατατέθηκε στις 24/2/2009 και ο ίδιος την έκανε αποδεκτή στις 13/3/2009. Παραθέτει μάλιστα και διάγραμμα με τις ενέργειές του και τις επιστολές που αντήλλαξε με τη γερμανική εταιρεία και το πώς έφθασε να οριστεί τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η υπεράσπιση του Δημοσίου στην προσφυγή της εταιρείας στη διαιτησία.
    Για τον Μιχάλη Λιάπη
    Σχετικά με τον πρώην υπουργό Μεταφορών της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη και τις ευθύνες για τον ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ διατείνεται ότι παραβίασε το καθήκον ελέγχου νομιμότητας στον Οργανισμό, δηλαδή το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ελέγξει αν μία ενέργεια της Διοίκησης της ΔΕΚΟ εμπίπτει στα όρια του νόμου.
    Αναφορικά με τις ευθύνες του πρώην υπουργού σχετικά με τον ΟΣΕ στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι αν και είχε ενημερωθεί από τον τότε πρόεδρο του ΟΣΕ ότι οι προμηθευτές δεν δεχόταν να πληρώσουν ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις υλοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων ούτε και να παραδώσουν ισοδύναμο υλικό ο ίδιος αδράνησε με συνέπεια τη συνέχιση των εκκρεμοτήτων στην υλοποίηση των συμβάσεων εις βάρος των συμφερόντων του ΟΣΕ.
    Ανάλογες ευθύνες επιρρίπτονται και για τον προαστικό, ενώ ευθύνες του αποδίδονται ακόμη για τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, γιατί κρίθηκε ότι καθυστέρησε στην κήρυξη της εταιρείας ως έκπτωτης για το έργο της προμήθειας φορητών συστημάτων πληροφόρησης των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων.
    Για τον Γιώργο Βουλγαράκη
    Τη διερεύνηση ευθυνών του, ως υπουργού Δημ. Τάξεως από το Μάρτιο του 2004 μέχρι το Φεβρουάριο του 2006, για "πλημμελή άσκηση της εξουσίας του" ως προς τη σύμβαση του C4I, και συγκεκριμένα τη μη έκπτωση της κοινοπραξίας SAIC - Siemens προτείνει η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Στον κ. Βουλγαράκη αποδίδεται ευθύνη για την απόφαση επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης για το σύστημα, αν και ήδη είχε αποδειχθεί δυσλειτουργικό.
    "Ο πρώην Υπουργός δεν αναφέρει το γεγονός, ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα στις 28.11.2004 όφειλε και μπορούσε - σύμφωνα με την σύμβαση - να κινήσει την διαδικασία για έκπτωση της SAIC", σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία αναφέρει ότι ο κ. Βουλγαράκης επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη στον τότε υφυπουργό Χρ. Μαρκογιαννάκη αποδεικνύουν, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, "την παραβατική - δια παραλείψεως - συμπεριφορά του κατά την άσκηση των καθηκόντων του σχετικά με μια σύμβαση που ανερχόταν στο ύψος των 255.000.000 ευρώ".
    Για τον Βύρωνα Πολύδωρα
    Την απόφαση του κ. Πολύδωρα ως υπουργού Δημ. Τάξεως, το Μάρτιο του 2007, για την παραλαβή του C4I ανά υποσύστημα χωρίς να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα, κάτι που επεσήμαιναν ως προϋπόθεση όχι μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση. Στο πόρισμα καταγράφονται οι αναφορές του κ. Πολύδωρα σε εκβιασμούς από την SAIC αλλά και δεσμεύσεις των προκατόχων του, συγκεκριμένα του Χρ. Μαρκογιαννάκη, για την τροποποίηση της σύμβασης.
    "Ο κ. Βύρων Πολυδωρας δεν δίνει πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρία, αφού από την αλληλογραφία με την SAIC προκύπτει ότι το C4I ήταν ακατάλληλο για χρήση και γιατί απέκρυψε τις προτροπές του ΥΠΕΘΑ για άμεση προσφυγή στο ΚΥ.ΣΕ.Α.", σημειώνεται στο πόρισμα, ενώ του καταλογίζεται ότι απέκρυψε πως μαζί με την κατάτμηση και παραλαβή του C4I ανά Υποσύστημα επιστρεφόταν η αντίστοιχη εγγυητική επιστολή στη SAIC, όρο που η εταιρεία ζητούσε επίμονα από το 2004.
    Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη
    Αναφορικά με τον κ. Γ.Αλογοσκούφη και τις ευθύνες που του αποδίδει η πλευρά της πλειοψηφίας για τον ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι έχει τις ίδιες ευθύνες με τον κ. Λιάπη για την μη εποπτεία νομιμότητας και σκοπιμότητας των αποφάσεων των διοικήσεων του ΟΤΕ, ούτε άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο εφαρμογής των ρητρών των προγραμματικών συμφωνιών, γιατί τότε θα είχε εξασφαλίσει σε βάθος εξαετίας δηλαδή από το 1998 όλα τα υπερτιμήματα και θα είχε προστατέψει κατά τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.
    Ευθύνες αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στον πρώην υπουργό και στο κεφάλαιο "συγκάλυψη του σκανδάλου" υποστηρίζοντας ότι κατήργησε την ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στη θέση της θέσπισε διοικητική επιτροπή ελέγχου που εποπτεύετο από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όταν την ίδια περίοδο η Αρχή διερευνούσε μετά από γραπτή παραγγελία του τότε Προέδρου της Αρχής Γ. Ζορμπά, τις οικονομικές πτυχές του σκανδάλου της Siemens.
    Για τον Προκόπη Παυλόπουλο
    Την απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών να προχωρήσει, τον Οκτώβριο του 2008, σε παραλαβή υποσυστημάτων του C4I χωρίς η εταιρεία να έχει πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη από τη σύμβαση εκπαίδευση των χειριστών επισημαίνει το πόρισμα της πλειοψηφίας, σημειώνοντας πως "είναι προφανές, ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος δεν διαχειρίστηκε με την πρέπουσα προσοχή την δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν διαπιστευμένη με την ιδιότητά του ως Υπουργού".
    Σημειώνεται πως μέχρι και την 5η τροποποίηση γινόταν δεκτό ότι η εκπαίδευση στα Υποσυστήματα 8 μέχρι 30 ήταν υποχρέωση της εταιρείας και, συνεπώς, δεν μπορούσε να υπογραφεί τελικό πρωτόκολλο παραλαβής.
    Για αυτόν το λόγο ο τότε υπουργός υπέγραψε την 7η τροποποίηση της σύμβασης, ώστε να γίνει δυνατή η συνολική παραλαβή του C4I, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ στην έκθεσή του.
    Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη
    Ο πρώην υφυπουργός ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ και για τις δύο θητείες του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μάλιστα σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεγχόμενους υπουργούς καταλαμβάνει η περίπτωσή του πολλές σελίδες.
    Η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει σωρεία ανακριβειών και προσπάθεια παραπλάνησης της επιτροπής. Του αποδίδεται η πιο μακρά λίστα πράξεων ή παραλείψεων που, κατά την πλειοψηφία, οδήγησαν σε ισχυροποίηση της SAIC εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, και συγκεκριμένα ότι αν και το C4I δεν ήταν κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί δεν κινήθηκε η διαδικασία κήρυξης έκπτωτης της εταιρείας, δόθηκαν ανακριβή στοιχεία για την ανάπτυξη των Υποσυστημάτων, υπήρξε αποδοχή των αιτημάτων της κοινοπραξίας για παράταση της σύμβασης ώστε να μην κηρυχθεί έκπτωτη, ενώ του καταλογίζεται και απευθείας ανάθεση έργου ύψους 7,1 εκ ευρώ. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είναι ο ίδιος που ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε το 2009 υποσυστήματος του C4I, αποδεσμεύοντας δύο εγγυητικές επιστολές της SAIC αξίας άνω των έξι εκατομμύρια ευρώ.
    Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, μετά από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησης του πορίσματος του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία 30 βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.
    Σ. Βαλυράκης: Στα 2 δισ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου
     
    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης αναφέρει πως όλα τα κόμματα προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
    Ο κ. Βαλυράκης τονίζει πως η Επιτροπή ομόφωνα διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
    Αφήνει ακόμη αιχμές κατά των δικαστικών λειτουργών, επισημαίνοντας πως αυτοί που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005, όφειλαν από καιρού να είχαν προχωρήσει σε βάθος την εξέταση συγκεκριμένων εμπλεκομένων προσώπων είτε αυτά είναι οι γνωστοί δωροδοκήσαντες, πρώην στελέχη της Siemens, είτε παρένθετα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος.
    Με ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, η Επιτροπή υπολογίζει κατ΄ εκτίμηση ότι η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσόν των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
    Τέλος, όπως αναφέρει, η Επιτροπή ομόφωνα προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων καθ΄ όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.
    Επιστολή Χ. Παμπούκη προς Siemens
    Εν τω μεταξύ, επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι η χώρα μας «θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από τη Siemens», απέστειλε προς την εταιρεία Siemens Α.Ε. η κυβέρνηση, δια του υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη.
    Στην ίδια επιστολή ο κ. Παμπούκης σημειώνει ότι το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιρειών όπως επιβάλλει ο νόμος.
    Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες ''εμπλοκής'', κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων».
    Ο κ. Παμπούκης ζητεί ακόμη από την εταιρεία να βοηθήσει εποικοδομητικά και «στην αποκάλυψη της αλήθειας κάτι που θα μας παράσχει τη δυνατότητα επιβολής δίκαιης τιμωρίας».
    Αναλυτικά η επιστολή:
    «Αξιότιμε κ. Ξυνή,
    Επανέρχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προς εσάς για να σας γνωστοποιήσω τις θέσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του προκειμένου.
    Καταρχήν η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε η νέα διοίκηση της εταιρίας Siemens. Αυτό διαφαίνεται από την αναγνώριση της ζημίας και την καταβολή του τιμήματος στις διάφορες χώρες εμπλοκής.
    Το γύρισμα της σελίδας περιλαμβάνει την πλήρη εκκαθάριση και έρευνα των υποθέσεων αυτών. Έτσι θα επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της εταιρίας σας με την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλεται από το νόμο ως προς τις μελλοντικές σχέσεις και φυσικά ως προς τα θέματα που δεν άπτονται της περιόδου της προηγούμενης διοίκησης.
    Για τις ήδη επίδικες ερευνώμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έχουν ομολογηθεί και προκύπτουν από έγγραφα και μαρτυρίες θα συνεχισθεί η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας από τα διατεταγμένα πολιτειακά όργανα εντός της Βουλής ή και από τη Δικαιοσύνη. Θα θέλαμε να μπει ένα τέλος στη δυσάρεστη και εξοργιστική αυτή υπόθεση. Και αυτό το τέλος δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς την εξάντληση κάθε περιθωρίου απόδοσης συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων ευθυνών σε πρόσωπα που αναμείχθηκαν αποδεδειγμένα στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο πεδίο αυτό αναμένουμε μία ενεργητική στήριξη της προσπάθειας αυτής.
    Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε τέτοια προσπάθεια.
    Η αποτελεσματική συμβολή σας επί αυτού θα επισπεύσει ασφαλώς την έρευνα και την ολοκλήρωση της και θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και από τον ελληνικό λαό.
    Παράλληλα η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας. Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιριών όπως επιβάλλει ο νόμος.
    Και ασφαλώς η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες «εμπλοκής», κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων.
    Φυσικά θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσατε, επαναλαμβάνω, να βοηθήσετε εποικοδομητικά και στην αποκάλυψη της αλήθειας κάτι που θα μας παράσχει τη δυνατότητα επιβολής δίκαιης τιμωρίας. Η ελληνική νομοθεσία παρέχει πλέον τα εχέγγυα να γίνει αυτό κατά τον καλύτερο τρόπο.
    Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει μόνο η νέα Siemens, όπως αναγνώρισα στην αρχή της επιστολής μου.
    Δημιουργούμε με κόπο και μία νέα Ελλάδα που θέλει να αποκαθάρει τις παράνομες αυτές πρακτικές και να δημιουργήσει ένα καθαρό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον σεβόμενο το νόμο και τους κανόνες της διαφάνειας και του ανταγωνισμού.
    Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει στους Έλληνες πολίτες την αποκάλυψη της αλήθειας.
    Εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας. Αναμένουμε εντούτοις την ενεργητική συμβολή σας για τη έναρξη της νέας φάσης των σχέσεων της εταιρίας σας με τη χώρα μας και προσβλέπω με εμπιστοσύνη προς τη νέα διακεκριμένη διοίκηση της εταιρίας σας ότι θα το πράξει. Προσθέτω τέλος ότι θα ήμουν διατεθειμένος επί της αρχής να ανταλλάξω απόψεις και δια ζώσης όποτε και εφόσον κριθεί χρήσιμο.
    Χάρης Παμπούκης
    Καθηγητής Νομικής Σχολής
    Πανεπιστημίου Αθηνών»
    πηγή
    =======================

    Ελληνική Δημοκρατία–Gate: Με την ευγενική χορηγία της …Siemens

    blog.cartoonists.gr

    του Πίκου Απίκου

    Μετά την «ομολογία» Τσουκάτου τον Ιούνιο του 2008 η νέα φάση του σκανδάλου Siemens σφραγίζεται απ’ το πρόωρο κλείσιμο τη βουλής το Μάιο του 2009 και την παραγραφή των αδικημάτων για τους διατελέσαντες ως το 2007 υπουργούς. Στο παρόν και το επόμενο άρθρο θα παρακολουθήσουμε τις -μέσα σ’ αυτό το κλίμα- έρευνες που έχει αναλάβει ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος αποστέλλει και τα πρώτα κατηγορητήρια την Άνοιξη του 2009.
    Η τακτική ανάκριση της υπόθεσης Siemens, αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της επόμενης φάσης των «ελληνικών ερευνών» στο δεύτερο μισό του 2008, που πλέον έχουν και επίσημα «πολιτικοποιηθεί»[1]. Ξεκινάει εν μέσω κορύφωσης της κόντρας του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση της ΝΔ. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «εσπευσμένη ενέργεια» το κλείσιμο της προκαταρκτικής εξέτασης, ανοίγει «βεντέτα» με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και εγκαινιάζει έναν κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης με το κυβερνών κόμμα, το οποίο κατηγορεί για ωμές παρεμβάσεις στις δικαστικές έρευνες[2].
    Στο διάστημα αυτό η «προσοχή» του Τύπου στρέφεται στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, (C4i), η σύμβαση του οποίου είχε συναφθεί με την αμερικανική κοινοπραξία SAIC, στην οποία συμμετείχε η Siemens. Το σκέλος αυτό του σκανδάλου «προσφερόταν», για την εμπλοκή στελέχους και της ΝΔ καθώς η υλοποίηση της σύμβασης, που είχε συναφθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σχετίζεται με τη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή[3].
    Μαγειρέματα με κυρίως πιάτο και πάλι τον …ΟΤΕ
    Το καλοκαίρι του 2008[4] αντιπροσωπεία του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου Debevoise & Plimton που έχει διενεργήσει τον εσωτερικό έλεγχο της Siemens έρχεται στην Αθήνα. Στις 7 Οκτωβρίου 2008 ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ταξιδεύουν στο Μόναχο για να εξετάσουν το Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Ωστόσο ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens AG είχε μπει σε «ειδικό καθεστώς» απ’ τη γερμανική ανάκριση και αποφεύγει να δώσει ονόματα Ελλήνων πολιτικών, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για συναυτουργία σε δωροδοκίες. Στα τέλη του 2008[5] η υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens θα κλείσει σε διεθνές επίπεδο έπειτα απ’ το συμβιβασμό στον οποίο προχώρησαν, η γερμανική πολυεθνική με την αμερικανική κεφαλαιαγορά[6].
    Οι πρώτοι μήνες του 2009 στην Ελλάδα αποτελούν και την τελική φάση της τακτικής ανάκρισης για ορισμένους εκ των βασικών υπόπτων της υπόθεσης Siemens. Απ’ τον Ιανουάριο αρχίζουν οι διεργασίες για την απαγγελία κατηγοριών[7]. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να προσωποποιήσουν τις κατηγορίες για ενεργητική δωροδοκία γιατί σκοντάφτουν στο γεγονός ότι δεν έχει αποδειχτεί ακόμη παραλήπτης μαύρου χρήματος[8]. Πάντως όταν λίγες μέρες πριν η εισαγγελία της Βέρνης αποφάσισε ν’ ανοίξει κάποιους λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετικής πρωτεύουσας και οι δικαιούχοι υπέβαλαν έφεση στα δικαστήρια για να προσβάλλουν την απόφαση, το ελληνικό δημόσιο – το οποίο θεωρητικά είχε κάθε συμφέρον απ’ το άνοιγμά τους για τη διευκόλυνση των δικαστικών ερευνών στη χώρα μας – δεν είχε διορίσει δικηγόρο στην Ελβετία!
    Η προαναγγελία των διώξεων – που αναμένονται ως το Πάσχα – ουσιαστικά γίνεται όταν παγώνουν το Φεβρουάριο οι τραπεζικοί λογαριασμοί και του εξωτερικού για τους υπόπτους. Τελικά οι κλήσεις για τους πρώτους 7 κατηγορούμενους[9] αποστέλλονται στις 12 Απριλίου του 2009. Παράλληλα παίρνουν προθεσμία ενός μήνα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις απολογίες τους, οι οποίες ορίζονται για τις 12 Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα, την Τετάρτη 6 Μαΐου η γαλάζια κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταψηφίζει για δεύτερη φορά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής[10] στο σκάνδαλο της Siemens, επικαλούμενη όπως και πριν από 15 μήνες την απρόσκοπτη εξέλιξη των δικαστικών ερευνών. Ο εισηγητής της ΝΔ, βουλευτής Δωδεκανήσου, Αναστάσιος Καραμάριος διατείνεται πως «όταν η Δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, περατώσει τις δικές της υποχρεώσεις, και όταν βρεθεί μπροστά στις διατάξεις του άρθρου 86…ο φάκελος θα διαβιβαστεί υποχρεωτικά στη Βουλή». Τελικά η πορεία των πραγμάτων απέδειξε πως όλα αυτά ήταν «προφάσεις εν αμαρτίαις». Η εξεταστική συγκροτήθηκε το 2010 και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της δικαιοσύνης. Ωστόσο αυτή ήταν και η τελευταία πράξη της βουλής στο θέμα με κυβέρνηση τη ΝΔ. Για την ακρίβεια ή προτελευταία, γιατί 2 μέρες μετά…
    Ευρωεκλογές με… «καθαρούς πολιτικούς όρους»
    «Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β’ Τακτικής Συνόδου της ΙΒ Περιόδου της Βουλής από αύριο 9 Μαΐου λόγω ευρωεκλογών. …ενημέρωσα τα κόμματα περί τούτου» δηλώνει «αιφνιδιαστικά» ο τότε πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας γύρω στις 9:30 το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαΐου του 2009, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η βουλή θα επαναλάβει τις εργασίες της μετά τις ευρωεκλογές με τη λειτουργία των θερινών τμημάτων! «Πρώτη εξόφθαλμη συνέπεια αυτής της αυταρχικής κίνησης της κυβέρνησης είναι η παραγραφή όλων των αδικημάτων υπουργών που έγιναν μέχρι το 2007, αφού το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα όποια ενδεχόμενα αδικήματα υπουργών παραγράφονται μετά το τέλος των δύο πρώτων περιόδων της Βουλής… Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση δημιουργεί ερωτηματικά όχι μόνο γιατί δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, αλλά πολύ περισσότερο γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί το πρόγραμμα εργασιών της Βουλής για την ερχόμενη εβδομάδα»[11].
    Ο Δημήτρης Σιούφας με τη – φαινομενικά τυπική – δήλωσή του «δείχνει» το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κώστα Καραμανλή ως υπαίτιους του κοινοβουλευτικού αυτού «πραξικοπήματος». Σε ποιους άραγε απευθύνεται; Στην ίδια πλευρά έδειχναν και «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας που επισήμαιναν ότι ήταν μονόδρομος η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Κάρολο Παπούλια, από τη στιγμή που του το απέστειλε η κυβέρνηση. Τελικά η απόφαση είχε ληφθεί από την τότε κυβερνητική επιτροπή. Τουλάχιστον ήταν ενήμερα τα μέλη της – κορυφαίοι υπουργοί της ΝΔ – Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Σουφλιάς, Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο τότε πρόεδρος της Βουλής[12].
    Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του χαρακτηρίζει «προκλητική» την απόφαση της κυβέρνησης και αναφέρει ότι «θα μείνει στην Ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης»[13]. «Ο λαός να γυρίσει την πλάτη του στο σάπιο πολιτικό σύστημα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «Ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων, είτε κρύβει άλλες σκοπιμότητες, είτε και τα δύο». Με δήλωσή του ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης[14] καταγγέλλει τεράστιες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή και χαρακτηρίζει «πρωτοφανή ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου και θεσμική εκτροπή» την απόφασή της. Ενώ για «κουκούλωμα» κάνει λόγο και ο τότε εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος.[15]
    Την επόμενη μέρα, Σάββατο 9 Μαΐου 2009 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απ’ το βήμα της ΚΕ της ΝΔ που συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει ότι η απόφασή του δεν αποτελεί «εκτροπή» και απαντώντας στους επικριτές του αναρωτιέται: «γιατί να είναι πρόβλημα η βούληση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με καθαρούς πολιτικούς όρους.
    «Η κυβέρνηση δε μου λέει τι να πω στον Ανακριτή»
    Στην πραγματικότητα η παραγραφή των αδικημάτων για τους πολιτικούς ως το 2007 οδηγούσε σε μεγαλύτερη, νομικά και ποινικά, επιβάρυνση τους κατηγορούμενους αν παραδέχονταν δωροδοκίες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens[16]. Επιπλέον η κίνηση αυτή πολιτικά σηματοδοτούσε την πλήρη αδυναμία του πολιτικού συστήματος να δρομολογήσει την αναμόρφωσή του στη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου η διεθνής οικονομική κρίση χτυπούσε την πόρτα της χώρας. Εκτός απ’ το σκάνδαλο της Siemens την επικαιρότητα κατακλύζουν και αποτελούν επίκεντρο της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου και άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ακουμπούν το τρίγωνο Μαξίμου, Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη. Ο Ριζοσπάστης αποτυπώνει εύγλωττα στο πρωτοσέλιδό του τα δεδομένα της συγκυρίας εκείνης: «Πελώρια ερωτήματα για τις επιδιώξεις και σκοπιμότητες της κυβέρνησης προκαλεί η απόφασή της να κλείσει αιφνιδιαστικά χτες το βράδυ τη Βουλή, επικαλούμενη τις ευρωεκλογές, πολύ περισσότερο που είχε ήδη ανακοινωθεί το πρόγραμμα εργασιών της Βουλής για την ερχόμενη εβδομάδα. Η εξέλιξη φαίνεται να βολεύει και το ΠΑΣΟΚ μαζί και τη ΝΔ, με δεδομένο τον εγκλωβισμό τους στη σκανδαλολογία που ενέτεινε τα αδιέξοδά τους και τη δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος»[17].
    Η «νευρικότητα» που φαίνεται να διακατέχει το πολιτικό σύστημα και κυρίως την κυβέρνηση, αποτυπώνεται σε μια φράση του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, που είναι ένας απ’ τους 7 εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη απ’ τις 12 Απριλίου, σε συνομιλίες που έχει με άλλους υπόπτους, οι οποίοι δεν έχουν καταστεί ακόμα κατηγορούμενοι θα πει περίπου 10 μέρες πριν κλείσει η βουλή: «Ζητώ απ’ την κυβέρνηση να μου πει τι θέλει να πω στον Ανακριτή και δεν παίρνω απάντηση…»[18]. Πάντως, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas είχε φροντίσει να θεωρήσει το γερμανικό του διαβατήριο απ’ το Μάρτιο. Γιατί όμως;
    Ο κύριος «…γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους»
    Στις 5 Μαρτίου ημέρα Πέμπτη, φτάνει στην Ευελπίδων ένα ακόμα στέλεχος της Siemens Hellas που βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με το Μιχάλη Χριστοφοράκο τα τελευταία χρόνια. Είναι ο Ευάγγελος Σέκερης. Ήδη, απ’ το καλοκαίρι του 2008 ο «εσωτερικός ελεγκτής» της γερμανικής εταιρείας, η Debevoise & Plimton είχε παραδώσει στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό στοιχεία απ’ την ηλεκτρονική αλληλογραφία των δύο ανδρών. Μεταξύ άλλων είχε απομονώσει ένα e-mail[19] με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2006. «Σας υπενθυμίζωγράφει, μεταξύ άλλων, ο Σέκερης απευθυνόμενος στο Χριστοφοράκο – ότι ήμουν ο βασικός χειριστής προμηθειών με τον ΟΤΕ, ως επίσης και των προγραμματικών συμφωνιών που ακολούθησαν και, βεβαίως, όλου του παρασκηνίου που περιέβαλλε όλα τα παραπάνω σημαντικότατα για την τύχη ολόκληρης της εταιρείας γεγονότα. Ουδέποτε κοινοποιήθηκε προς τα έξω κάτι που να βάλλει εναντίον των συμφερόντων της Εταιρείας. Και αυτό παρά το γεγονός της ανάρμοστης συμπεριφοράς που επιδείχθηκε και στο πρόσωπό μου από πρόσωπα της τότε εμπιστοσύνης σας, μερικά από τα οποία σήμερα βρίσκονται εκτός Εταιρείας με δικής σας απόφαση. Άλλωστε αυτή η συμπεριφορά ήταν που οδήγησε νέα και ικανότατα στελέχη με καθοριστικό ρόλο στη σύναψη των Π.Σ. (σ.σ. προγραμματικών συμφωνιών), σε αναγκαστική αποχώρησή τους και μετακίνησή τους σε ανταγωνιστικές εταιρείες». Πρόκειται για ένα e-mail με το οποίο ο Σεκέρης ζητούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο νέο τομέα που θα δημιουργούνταν απ’ την επικείμενη συγχώνευση του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas με τη NOKIA. Παράλληλα άφηνε να διαφανεί ότι είναι γνώστης «ιδιαίτερων» σχέσεων ορισμένων στελεχών του κλάδου τηλεπικοινωνιών (COM) της Siemens με την Intracom, η οποία θεωρητικά ήταν ανταγωνίστρια εταιρεία. Όπως φάνηκε αργότερα[20] η αλληλογραφία του Ευάγγελου Σέκερη έδειχνε άνθρωπο με ιδιαίτερες σχέσεις και διασυνδέσεις με τη ΝΔ, το περιβάλλον Μητσοτάκη αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα ο τελευταίος είναι αποδέκτης e-mail[21] στις 31 Ιουλίου 2006 με το οποίο το στέλεχος της Siemens του ζητάει να μεσολαβήσει στο Χριστοφοράκο για να πάρει προαγωγή. «Γενικά δε χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του, τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζεις πολύ καλά. Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζεις πάρα πολλά…», είναι τα τελευταία λόγια του μηνύματος που προκάλεσε σάλο όταν δημοσιοποιήθηκε το 2010 κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.
    Στον ανακριτή ο Σέκερης θα καταθέσει[22] πως: «Η σύμβαση πλαίσιο 8002 του ΟΤΕ έγινε με απευθείας ανάθεση μετά από διαπραγματεύσεις του ΟΤΕ με τους δύο οίκους. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ο Γεωργίου, ο Καραβέλλας, ο Σταυριανός με αντίστοιχα στελέχη του ΟΤΕ, που ήταν ο Γρεβενίτης, ο Σκαρπέλης, ο Χρυσολούρης, νομίζω και ο Παναγιώτης Νικάκης ή ο Γιώργος Αυλωνίτης. Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν κάποιες φορές και εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ… Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ξεκίνησε Κυριακή βράδυ και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ένας άλλος λόγος για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης της σύμβασης πλαίσιο 8002 με τον ΟΤΕ, ήταν, όπως επισήμως μας ανέφεραν, η ανάγκη να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, είχε όμως ακουστεί ότι από το τέλος του 1997 και μετά δεν θα ήταν πλέον δυνατή η απευθείας ανάθεση στη Siemens από τον ΟΤΕ, αλλά θα έπρεπε να τηρηθεί πλέον η διαγωνιστική διαδικασία…». Επιπρόσθετα ο Ευάγγελος Σέκερης θα αναγνωρίσει το γραφικό χαρακτήρα του Χρήστου Καραβέλλα σε χειρόγραφα σημειώματα από την Αθήνα με τα οποία ζητούνταν η έγκριση των εκταμιεύσεων μιζών από το Μόναχο. Τα χειρόγραφα αυτά απευθύνονταν στον Ράινερ Πέτερ Νηντλ[23].
    Στο βαθμό που η εξέλιξη της υπόθεσης Siemens καθορίζει (και επηρεάζεται από) τις ευρύτερες πολιτικές διεργασίες, η κατάθεση Σέκερη συμπυκνώνει δύο στοιχεία καθοριστικά για τα θεμέλια του ίδιου του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου της Ελλάδας και της διαπλοκής του με το διεθνή παράγοντα. Το πρώτο είναι ότι όσο ξετυλίγεται το κουβάρι «οδηγεί» στον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και το δεύτερο είναι η «εμπλοκή» του Αντώνη Σαμαρά που αποτέλεσε τη διάδοχη κατάσταση του Κώστα Καραμανλή στη ΝΔ, του έτερου δηλαδή πυλώνα του δικομματισμού. Ωστόσο το θέμα είναι ακόμα βαθύτερο αν αναλογιστούμε ότι τα δύο αυτά πρόσωπα μαζί με την οικογένεια Μητσοτάκη, με την οποία σχετίζεται ο Σέκερης, ξαναφέρνουν το νήμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής Ιστορίας της Ελλάδας στο 1993. Σημείο – αφετηρία της βαθύτερης πρόσδεσης-εξάρτησης της οικονομικής ελίτ της χώρας απ’ το γερμανικό άξονα, με στόχο την «άλωση» των Βαλκανίων μετά και τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
    Συνεχίζεται…

    [1] Δες το προηγούμενο άρθρο για το χρονικό των ελληνικών ερευνών στο σκάνδαλο της Siemens, στο http://www.inprecor.gr/index.php/archives/40761
    [2] Στις βολές του τότε πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δικαιοσύνης Γιώργου Παπαδημητρίου και στην κριτική που συνολικά γινόταν στην κυβέρνηση της ΝΔ για βιαστικό κλείσιμο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης απαντούσε: «η ανάκριση θα συνεχιστεί με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς που κινήθηκε η προκαταρκτική εξέταση»! Ο Σωτήρης Χατζηγάκης αποτελεί μια απ’ τις πιο εμβληματικές μορφές στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ίδιος ως υπουργός Δικαιοσύνης, απ’ το βήμα της βουλής λίγο καιρό πριν και ενώ βοούσε ο τόπος είχε πει: «Ποιο σκάνδαλο; Που το είδατε το σκάνδαλο; Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο Siemens»!, απαντώντας στις αναφορές που είχαν γίνει μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της γερμανικού κολοσσού.
    [3] Η σύμβαση για το έργο Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i είχε υπογραφεί το Μάιο του 2003. Με την κυβερνητική εναλλαγή και την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία το Μάρτιο του 2004, το ελληνικό δημόσιο, παρέλαβε μέρος του έργου τον Ιούλιο του 2004, ένα μήνα πριν την έναρξη των ΟΑ χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλιστεί ότι αυτό θα λειτουργήσει. Και παρότι ήταν σε γνώση των κυβερνώντων ότι το σύστημα δεν είχε κατασκευαστεί όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση ύστερα από χρόνιες διαπραγματεύσεις το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στα τέλη του 2006 αποδέχτηκε την αλλαγή των όρων της αρχικής σύμβασης, χωρίς να παραπέμψει την ανάδοχο εταιρεία στη διαιτησία. Η οριστική τροποποίηση – σε όφελος της SAIC/SIEMENS – των αρχικών συμφωνιών υπογράφτηκε στις 29 Μαρτίου του 2007 απ’ το Βύρωνα Πολύδωρα. Το ζήτημα ανακινεί δημοσίευμα του δημοσιογράφου Σπύρου Γκουτζάνη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το 2007, ένα μήνα μετά την ουσιαστική φάση των προκαταρκτικών ερευνών που λέει ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης είχαν υποκύψει το 2005 και το 2006 στις πιέσεις της κοινοπραξίας SAIC, υπεργολάβος της οποίας ήταν η Siemens. Το ρεπορτάζ του Σπύρου Γκουτζάνη βασιζόταν σε υπόμνημα ενός αξιωματικού της αστυνομίας, μέλους της επιτροπής παραλαβής. Ο ίδιος κλήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα σχεδόν ένα χρόνο μετά και τον Απρίλιο του 2008 συνεχίστηκαν οι καταθέσεις επί του θέματος και με άλλους μάρτυρες. Όπως είδαμε στο προηγούμενο μέρος του άρθρου το Φεβρουάριο του 2008 η ΝΔ είχε απορρίψει πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens, που είχε γίνει με αφορμή το σκέλος που αφορούσε στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το C4i. Ο εισαγγελέας είχε διαβιβάσει απ’ το Φεβρουάριο του 2006 τη δικογραφία στη βουλή επειδή διαπίστωνε στοιχεία που καθιστούν διερευνητέα την τέλεση αξιόποινων πράξεων απ’ το Χρήστο Μαρκογιαννάκη τότε υφυπουργό Δημόσιας Τάξης. Πάντως το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να στρέψει την προσοχή στη φάση της υλοποίησης του έργου και η ΝΔ στη φάση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της αρχικής σύμβασης. Δες αναλυτικά «Το Δίκτυο Φάκελος Siemens» του Τάσου Τέλλογλου ΣΚΑΪ βιβλίο.
    [4] Στις 11 Ιουλίου «κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η Σύμβαση Πώλησης Μετοχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG , που υπεγράφη στην αγγλική γλώσσα τη 14η Μαΐου 2008». Πρόκειται για το ΦΕΚ 139 στο οποίο δημοσιεύεται ο νόμος 3676/08 με τον οποίο ένας ακόμα Γερμανικός Κολοσσός βάζει στο χέρι τον ΟΤΕ και κατά συνέπεια την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας εξυπηρετώντας τα σχέδιά του για επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη. Το περιοδικό “Der Spiegel” έγραφε τότε ότι το ενδιαφέρον με τον ΟΤΕ είναι πως «προσφέρει πρόσβαση στην αγορά κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ». Είναι η περίοδος κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ απειλεί με προανακριτική επιτροπή τον τότε Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήριζε ως αποικιοκρατική τη σύμβαση που έδινε στα χέρια της Deutsche Telekom το 20% των μετοχών του ΟΤΕ, (επρόκειτο για το πακέτο που κατείχε η MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου) με την πρόβλεψη η γερμανική πολυεθνική να έχει τη δυνατότητα να πάρει το μάνατζμεντ και ν’ αγοράσει και άλλες μετοχές ρίχνοντας και κάτω του 10% τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ! Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι την ίδια ημέρα Παρασκευή 11 Ιουλίου κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία, ξέπλυμα χρήματος και χειραγώγηση μετοχών, αναφορικά με την εξαγορά – μαμούθ ύψους 1,3 δις ευρώ της εταιρείας «Γερμανός» από την COSMOTE, το Μάιο του 2006.  Οι κατηγορούμενοι είναι μεταξύ άλλων ο Παναγής Βουρλούμης πρόεδρος του ΟΤΕ και της Cosmote, ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Ευάγγελος Μαρτηγόπουλος, ο Παναγιώτης Γερμανός, τα πρώην μέλη του ΔΣ της Cosmote και άλλοι «επιχειρηματίες» που σχετίζονταν με την εταιρεία Γερμανός και την χρηματιστηριακή Eurobank ΑΧΕΠΕΥ. «…οι διώξεις έχουν ασκηθεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα, αλλά ουδείς αρμόδιος από τη Δικαιοσύνη επιθυμούσε να πληροφορήσει την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στο μεγάλο σκάνδαλο, όχι μόνο η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε στην άσκηση πέντε κακουργηματικών διώξεων, αλλά οι ενδείξεις ήταν τέτοιες που ήδη από αυτό το στάδιο τα αδικήματα είναι προσωποποιημένα», έγραφε η Ελευθεροτυπία το Σάββατο 12 Ιουλίου 2008. Δες αναλυτικά http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=12.07.2008,id=79553072,85216176,6216176,20000624,27899120,33561200,50029552,47834992,93114672
    [5] Στα τέλη καλοκαιριού, αρχές Φθινοπώρου του 2008 εισέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τροφοδοτεί από κοινού με το σκάνδαλο Siemens τις εξελίξεις . Όλο το τρίμηνο του Φθινοπώρου σχεδόν μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Αποτελεί δε αποκλειστικό θέμα του ειδησεογραφικού τμήματος του ομίλου ΑΛΦΑ. Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ο τότε ιδιοκτήτης του καναλιού και της Interamerican Κοντομηνάς, ύστερα απ’ την ανακίνηση το καλοκαίρι του 2008, εκκρεμών υποθέσεων σε βάρος του απ’ τη δικαιοσύνη,  παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια εγχώριων και ξένων κύκλων να πλήξουν την κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να την οδηγήσουν στην έξοδο απ’ το τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας. Στο παρελθόν η καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων απ’ τη Μονή του Βατοπεδίου είχε απασχολήσει το Ριζοσπάστη, ενώ το θέμα το είχε αναδείξει και η Ελευθεροτυπία το 2007. Ωστόσο η πολιτική συγκυρία το 2008 είναι τέτοια που γρήγορα το σκάνδαλο αποκτάει διαστάσεις. Τα Μέσα Ενημέρωσης και ο Τύπος επικεντρώνουν στις σχέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου με τον Εφραίμ, ηγούμενο της Μονής, αλλά βάζουν στο στόχαστρο και άλλους γαλάζιους υπουργούς. Κυρίαρχη γραμμή των ρεπορτάζ και της στάσης του ΠΑΣΟΚ είναι να καταδείξουν ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός απ’ το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου η Μονή να ανταλλάξει τη λίμνη Βιστονίδα (την οποία ωστόσο έχει καταπατήσει επί Σημίτη) με ακίνητα του δημοσίου. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς ανασύρει την υπόθεση απ’ το αρχείο. Τελικά ο Κώστας Καραμανλής, ύστερα από πολλές παλινωδίες που τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα και συνέβαλαν τα μέγιστα στην απώλεια του «ηθικού πλεονεκτήματος» έναντι του ΠΑΣΟΚ, ανάβει το πράσινο φως για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που συγκροτείται το Νοέμβριο του 2008 και διαρκεί ως τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.
    [6] Δες http://www.inprecor.gr/index.php/archives/36866 το πρώτο μέρος του άρθρου για τη διεθνή διάσταση του σκανδάλου με τίτλο «Siemens: Κέρδος και Ηθική για μια… ανθρώπινη οικονομία»
    [7] Εφημερίδα Καθημερινή Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2009, «Κατηγορητήρια για τη Siemens, βρέθηκε φόρμουλα παρότι δεν έχουν έλθει στοιχεία λογαριασμών» της Εύας Καραμανώλη. Μεταξύ άλλων αναφέρει «Προς σύνταξη κατηγορητηρίων για την υπόθεση της Siemens, ακόμη και χωρίς τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που επίμονα ζητούνται από τις ελβετικές τράπεζες, βαίνει ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη βρεθεί το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου ο ειδικός ανακριτής μπορεί να απεμπλέξει την προσωποποίηση των κατηγοριών από τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζών, διατηρώντας το “δικαίωμα” για, εν καιρώ, απαγγελία συμπληρωματικών διώξεων εφόσον καταστεί αναγκαίο…»
    [8] Η ομολογία Τσουκάτου για την εισροή ενός εκατομμυρίου μάρκων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι το ΠΑΣΟΚ το διέψευδε, εμφανίζοντας στη δημοσιότητα «μπακαλόχαρτα», ακόμα και αν τα χρήματα, τα κράτησε ο ίδιος ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το ποσό δεν μπορούσε νομικά να συνδεθεί με μίζα, με τα ως τότε δεδομένα. Και αυτό γιατί δεν μπορούσε να γίνει συσχέτιση, με νομικούς – τυπικούς όρους, με συμβάσεις και προμήθειες τους ελληνικού δημοσίου απ’ τη Siemens. Το μεν ΠΑΣΟΚ ως κόμμα δεν διοικούσε αρμόδια υπουργεία πχ για ΟΤΕ, ΟΣΕ ή C4i, ενώ και ο Θόδωρος Τσουκάτος δεν κατείχε υπουργική θέση ή άλλο επίσημο δημόσιο θώκο που να έχει άμεση και τυπική σχέση με την υπογραφή και την υλοποίηση των σχετικών συμβάσεων του δημοσίου.
    [9] Οι πρώτοι 7 κατηγορούμενοι είναι: Μιχάλης Χριστοφοράκος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas, Πρόδρομος Μαυρίδης και Ηλίας Γεωργίου πρώην διευθυντές Τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas, Χρήστος Καραβέλλας και Αλέξανδρος Αθανασιάδης πρώην Οικονομικοί διευθυντές της Siemens Hellas, Εμμανουήλ Σταυριανός συνταξιούχος πρώην στέλεχος της Siemens Hellas και Γιώργος Σκαρπέλης στέλεχος του ΟΤΕ. Τα κακουργήματα που τους αποδίδονται είναι δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σχετίζονται με την προγραμματική συμφωνία του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Το θέμα των κατηγορητηρίων και των κατηγορούμενων θα το δούμε αναλυτικά στο επόμενο άρθρο.
    [10] Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, σε σύνολο 299 βουλευτών οι 151 της ΝΔ τάσσονται κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής και οι 148 της αντιπολίτευσης υπέρ. Είναι αποκαλυπτική των σκοπιμοτήτων που ξεφεύγουν απ’ το πλαίσιο αυτό καθ’ αυτό του σκανδάλου η αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εκείνη τη μέρα στη βουλή. Είναι δε, ενδεικτική του τι θα επακολουθήσει τα όσα λένε οι βουλευτές των δύο κομμάτων που σηκώνουν το βάρος της αντιπαράθεσης. Ο υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ «γαϊτανάκι σκανδάλων για να κρύψει τη δική του αδυναμία σε επίπεδο πολιτικών θέσεων – και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση – προσπαθεί να μεταβάλει τον τόπο σε μια αρένα όπου μόνος πρωταγωνιστής είναι το ΠΑΣΟΚ, με υποτιθέμενα σκάνδαλα που εκείνο δημιουργεί στη φαντασία του». Και ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή κατέληγε επισημαίνοντας, ότι «οι υπουργοί αγωνίζονται, για να αντιμετωπίσει ο τόπος την κρίση, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα μόνο αντικείμενο έχει, τη λασπολογία και μάλιστα με τηλεβόα εκτός συνόρων». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης αφού κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για «προσπάθεια κουκουλώματος των σκανδάλων» και «χειρουργικές επεμβάσεις» στη δικαστική έρευνα, ζητάει να μην κλείσει η βουλή τον Ιούνιο προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή αδικημάτων και υποστηρίζει ότι «η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens είναι άμεσο εθνικό καθήκον (!) και πρέπει να ψηφιστεί και να συγκληθεί τώρα».
    [11] Εφημερίδα Ριζοσπάστης, Σάββατο 9 Μαΐου 2009. Ο Ριζοσπάστης και η Αυγή είναι οι εφημερίδες που κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδο βασικό θέμα το κλείσιμο της βουλής τη νύχτα της Παρασκευής. «Η παραγραφή περιλαμβάνει όλες τις υποθέσεις που απασχόλησαν τελευταία τη δημοσιότητα, όπως το Βατοπέδι, τη «ΖΗΜΕΝΣ», την υπόθεση Παυλίδη, τα «δομημένα ομόλογα», πάντα βέβαια για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα οργίαζαν τα σενάρια τόσο για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ενώ ακούγονταν διάφορες φήμες ότι αποσκοπούσε σε θάψιμο συγκεκριμένου σκανδάλου (συγκεκριμένη αναφορά γινόταν στην πώληση της «Γερμανός»), που επρόκειτο να πάει στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας» συνεχίζει το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη που ήταν το πιο πλήρες για το θέμα εκείνη την ημέρα.
    [12] www.in.gr Δευτέρα 11 Μαΐου 2009
    [13] «Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κηρυχθεί εσπευσμένα η λήξη της τρέχουσας Β’ Τακτικής Συνόδου της Βουλής συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή… Είναι μια κυνική ομολογία ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό… Αντί για τη διαφάνεια, την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επέλεξαν την αναγκαστική αδράνεια και τη σιωπή της Βουλής, το σκοτάδι της αδιαφάνειας. Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για να μείνει ανοιχτό το πεδίο της λασπολογίας, της οργανωμένης κυβερνητικής σκανδαλολογίας και της σπίλωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός πρωθυπουργός.
    [14] «Η λήξη της Συνόδου της Βουλής με την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι πρωτοφανής ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, εξαλείφεται. Είναι προφανής η επιλογή συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα», αναφέρει ο Φώτης Κουβέλης.
    [15] «Μετά τον Παυλίδη, τη SIEMENS και τη MAN, για την κυβέρνηση ως μάνα εξ’ ουρανού ήταν η επιλογή να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επιχειρηθεί η παραγραφή των αδικημάτων των τελευταίων πέντε ετών» σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.
    [16] Ο Τάσος Τέλλογλου στο βιβλίο του «Το Δίκτυο Φάκελος Siemens» σημειώνει ότι «Πολλοί κατηγορούμενοι και ο Χριστοφοράκος θεώρησαν κακό σημάδι την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη βουλή πρόωρα στις 8 Μαΐου, ώστε να διευκολυνθούν οι κινήσεις της δικαιοσύνης, χωρίς να κινδυνεύει το πολιτικό προσωπικό από αποκαλύψεις του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens. Ο λόγος ήταν ότι με το κλείσιμο της βουλής επήλθε η παραγραφή για τυχόν αδικήματα υπουργών της ΝΔ…».
    [17] Εφημερίδα Ριζοσπάστης Σάββατο 9 Μαΐου 2009, Αξίζει πάντως να πάρει κανείς μια γεύση απ’ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της ίδιας μέρας για να κατανοήσει πως υποδέχτηκαν το γεγονός τα καθημερινά έντυπα των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και όχι μόνο: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πανικός στο ΠΑΣΟΚ!…Ξαφνική παραίτηση Βερελή για το σκάνδαλο της ΜΑΝ». ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ο τυφώνας «ΜΑΝ» σαρώνει το ΠΑΣΟΚ Μπούμεραγκ η λασπολογία κατά της κυβέρνησης». Η ΑΥΓΗ: «Έκλεισαν νύχτα τη Βουλή, διέγραψαν τα σκάνδαλα!» ΑΥΡΙΑΝΗ: «Παραιτείται κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου μετά την γενναία πρωτοβουλία του Χρίστου Βερελή…» ΤΟ ΒΗΜΑ: «Νέος πόλεμος επιτοκίων στις τράπεζες μετά τη μείωση στο 1%». Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Παραίτηση βόμβα του Βερελή. Εκτός Βουλής, λόγω της διερεύνησης της υπόθεσης ΜΑΝ από τη Δικαιοσύνη». ΕΘΝΟΣ: «Παραίτηση -ράπισμα από Βερελή. Μάθημα ευθιξίας κόντρα στον γαλάζιο πολιτικό παχυδερμισμό». ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Μόνο νεκροί θα βγούμε από τη Μονή! Αποκλειστική συνέντευξη με τον Ηγούμενο της Εσφιγμένου Μεθόδιο». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Α-ΜΑΝ ηλεκτροσόκ στο ΠΑΣΟΚ από τον Βερελή. Η «έξυπνη» επικοινωνιακά παραίτησή του μήνυμα στη ΝΔ για Παυλίδη». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Σεξουαλική αγωγή στο Δημοτικό. Έτοιμα τα σχολικά εγχειρίδια από το υπ. Παιδείας». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Παραίτηση μετά το …ΜΑΝ to MAN.» ΕΣΤΙΑ: «Η αιφνίδια παραίτησις Βερελή. Ο ίδιος επικαλείται λόγους ευθιξίας». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αιφνιδιασμός με παραίτηση του Χρ. Βερελή μετά τις αποκαλύψεις για παράνομες πληρωμές». Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: «Ύπουλο χτύπημα στον Γιώργο από Καραμανλή και νταβατζήδες». Ο ΛΟΓΟΣ: «Παραγραφή σκανδάλων. Αιφνίδια λήξη εργασιών της Βουλής». ΤΑ ΝΕΑ: «Βόμβα Βερελή χτύπησε το ΠΑΣΟΚ. Αιφνιδιαστική παραίτηση για την υπόθεση ΜΑΝ». Η ΝΙΚΗ: «Μάθημα ΠΑΣΟΚ στον Καραμανλή. Αμετακίνητος ο Παπανδρέου στην κάθαρση με κάθε τίμημα» και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στο σάπιο πολιτικό σύστημα».
    Ως κυρίαρχο θέμα παρουσιάζεται η παραίτηση, που υπέβαλλε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Χρίστος Βερελής, απ’ τη βουλευτική του έδρα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών των κυβερνήσεων Σημίτη στην επιστολή της παραίτησής του σημείωνε ότι θέλει να «γίνει καταλύτης των εξελίξεων». Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ το μετέφρασαν ως δήλωση που θα κινήσει ένα νέο γύρο εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ και κάποια άλλα το συνέδεσαν με την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» απ’ την COSMOTE, θυγατρική του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ο τακτικός Ανακριτής Απόστολος Ζαβιτσάνος θα έστελνε το φάκελο της υπόθεσης στο κοινοβούλιο με αναφορές στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Ορισμένοι υπενθύμιζαν με νόημα ότι ο Χρίστος Βερελής είναι βασικός «κατήγορος» της υπόθεσης. Σύμφωνα με ορισμένους δε – κυρίως προερχόμενους απ’ το ΠΑΣΟΚ – εγειρόταν θέμα επανεξέτασης της πώλησης μετοχών του ΟΤΕ στη Γερμανική Deutche Telecom, στα τέλη της άνοιξης του 2008. Επιπρόσθετα τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών είχαν φέρει στην επιφάνεια και μια νέα υπόθεση που σχετιζόταν με μίζες της γερμανικής εταιρείας ΜΑΝ για την αγορά τρόλεϊ απ’ το ελληνικό δημόσιο την περίοδο που ο Χρίστος Βερελής ήταν αρμόδιος υπουργός και τον οποίο ενέπλεκαν στο νέο σκάνδαλο.
    [18] Δες «Το Δίκτυο Φάκελος Siemens» του Τάσου Τέλλογλου, ΣΚΑΪ βιβλίο.
    [19] Στο ίδιο & Δες επίσης πρακτικά Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens. Ο Ευάγγελος Σέκερης εργαζόταν στη Siemens απ’ το 1990-92 ενώ απ’ το 1997 ήταν εμπορικός διευθυντής βιομηχανικού και εμπορικού τομέα. Υπήρξε υπάλληλος για τα οικονομικά υπό το Χρήστο Καραβέλλα, ενώ τεχνικός του διευθυντής ήταν ο Ηλίας Γεωργίου.
    [20] Δες πρακτικά εξεταστικής επιτροπής της βουλής. Σε ένα άλλο e-mail με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2006 και παραλήπτη τον εαυτό του(!), ο Ευάγγελος Σέκερης (μιλώντας σε τρίτο ενικό πρόσωπο!) υπογράφει ως εμπορικός διευθυντής της Siemens Α.Ε. και παραθέτει το βιογραφικό του απ’ το οποίο μαθαίνουμε πως ο  πατέρας του πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΟΤΕ το 1975 – 1981 ενώ ο θείος του ήταν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σ’ αυτό το κείμενο επαναλαμβάνει τη θέλησή του να αναλάβει διευθυντική θέση στο νέο σχήμα που θα δημιουργούνταν μεταξύ Siemens COM και Nokia «αν και θα προτιμούσε να μείνει στη μητρική εταιρεία» και συνεχίζει «Μετά από την εκλογή της νέας κυβέρνησης – με την οποία ο Σέκερης έχει άριστες επαφές – ο «ιατρικός» τομέας αποκτά μεγάλη σημασία. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει με ταχείς ρυθμούς την προμήθεια διαγνωστικών και θεραπευτικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας (…) για τα κρατικά νοσοκομεία (περίπου το 80% των ελληνικών νοσοκομείων). Στην περίπτωση αυτή, ο κύριος Σέκερης μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο. Γι’ αυτόν το λόγο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θέση του Οικονομικού διευθυντή του «Ιατρικού» τομέα, η οποία θα είναι ελεύθερη στις αρχές του 2007».
    [21] Δες πρακτικά εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens. Ολόκληρο το ηλεκτρονικό μήνυμα έχει ως εξής: «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ SIEMENS AG ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΤΖΙΡΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ,
    ΤΟ COM ΣΤΗ NOKIA (ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟ 50%, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΝΟΚΙΑ ΤΟ 100%),  Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
    ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΦΑΕΙ Η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΝΣ ΔΙΕΘΝΩΣ)
    Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΧΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (2/3) ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΗΣ ΣΗΜΕΝΣ, ΛΟΓΩ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ Η ΣΗΜΕΝΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
    ΤΙ ΘΕΛΩ?
    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕ ΘΕΛΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΗ ΣΗΜΕΝΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝ. ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΕΚΕΙ, ΘΑ ΤΟΝ ΦΕΡΩ ΠΙΣΩ. (ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΝΣ)
    ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΣΕΙ ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ – ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ – ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΤΗ ΣΗΜΕΝΣ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΕΣ ΣΥΝΤΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΣΑ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΟΙΓΕΣ ΕΣΥ – ΟΠΟΤΕ ΣΟΥ ΤΟ ΖΗΤΟΥΣΑ – ΝΑ ΒΟΗΘΑΩ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΛΠ… ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΧ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ. ΤΕΛΟΣ ΠΕΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΙΧΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΖΑ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝΑ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΝΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΩ (Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΑΥΤΑ) (ΑΠΟ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ) ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤ’ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
    ΓΕΝΙΚΑ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΓΕΝΗΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.
    ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΤΟΥΜΠΑΡΕΙ.
    Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    ΔΕ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ.
    ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 69…» (σ.σ. Το e-mail αποδίδεται όπως ακριβώς είναι γραμμένο, με ορθογραφικά λάθη και με κεφαλαία, στο πρωτότυπο). Τον Ιούλιο του 2006 ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ. Στην κυβέρνηση Καραμανλή μπήκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού. Ενώ την προεδρία του κόμματος ανέλαβε το Νοέμβρη του 2009 επικρατώντας απ’ τον πρώτο γύρο της Ντόρας Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση.
    [22] «Το Δίκτυο Φάκελος Siemens» του Τάσου Τέλλογλου, ΣΚΑΪ βιβλίο.
    [23] Διαχειριστής των μαύρων ταμείων της μητρικής Siemens. Φέρεται να έχει το γενικό πρόσταγμα πριν τον «αντικαταστήσει» ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ.

     

Σχόλια