«Εχουμε δημοκρατία χωρίς... δήμο»

Ουσιαστικότερη συμμετοχή του λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες, σύστημα με δύο Βουλές, κατάργηση της ασυλίας των πολιτικών και των βουλευτικών προνομίων, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος προτείνει, με συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γεώργιος Κασιμάτης
* Πώς πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Συνταγματικό Χάρτη της χώρας, κατά την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος;

- Πρέπει να διευκρινίσω ότι η απάντηση στο ερώτημά σας θα περιοριστεί σε σκέψεις μόνο για αναθεώρηση του Συντάγματος, δηλαδή για τη βελτίωση του ισχύοντος Συντάγματος και του πολιτεύματος της αστικής δημοκρατίας. Γιατί ακούγονται φωνές -συχνά πολύ δικαιολογημένες- για εθνοσυνέλευση ή συντακτική συνέλευση και για κατάργηση του ισχύοντος Συντάγματος και για νέο Σύνταγμα κ.λπ. Πρέπει, όμως, να ξέρουμε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν πράξη με αναθεώρηση, αλλά μόνο με επανάσταση ή πραξικόπημα.

* Πώς θα επιτευχθεί η διεύρυνση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας;

- Η δημοκρατία μας, όπως έχει συνειδητοποιηθεί από όλους, είναι δημοκρατία χωρίς το «δήμο» (χωρίς το λαό). Θα πρέπει, λοιπόν, να θεσπιστούν ορισμένοι θεσμοί που να διασφαλίζουν ουσιαστικότερη συμμετοχή του λαού. Μπορούν να προταθούν πολλά. Εδώ περιορίζομαι στα εξής:

* Θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος δημοψηφισμάτων, που θα αντικαταστήσει το ισχύον σήμερα. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλων των κατηγοριών τα δημοψηφίσματα για ορισμένα βασικά για το λαό ζητήματα: δημοψηφίσματα υποχρεωτικά (ιδίως για παραχωρήσεις δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων και για κάθε περιορισμό εθνικής κυριαρχίας), προαιρετικά, αλλά αποφασιστικά, γνωμοδοτικά (με αυτά ασκείται πίεση στην πολιτική ηγεσία), δημοψηφίσματα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας με συγκέντρωση υπογραφών (πολύ σημαντικός θεσμός). Οι λεπτομέρειες άλλη φορά.
* Διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση της αποκέντρωσης (Τοπική Αυτοδιοίκηση) και της αποσυγκέντρωσης των υπηρεσιών, ώστε η εξουσία να κατεβεί προς το λαό και η κεντρική διοίκηση (τα υπουργεία) να περιοριστεί, επιτέλους (!), σε επιτελικά έργα, καθώς και σε ανώτατης βαθμίδας εποπτεία και έλεγχο.
* Εισαγωγή υψηλού κύρους ανεξάρτητων θεσμών κοινωνικού ελέγχου των επιχειρήσεων και υπηρεσιών, που έχουν ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο.
* Διεύρυνση της λαϊκής αντιπροσωπείας με δύο Βουλές. Η μία, η «κάτω Βουλή», θα είναι και η κύρια Βουλή. Θα πρέπει να αποτελείται από 150 μέλη, τα οποία θα εκλέγονται, όπως και σήμερα. Η δεύτερη Βουλή θα αντιπροσωπεύει τις περιφέρειες, στις οποίες διαιρείται η Ελλάδα, θα αποτελείται από 50 μέχρι 75 βουλευτές, οι οποίοι θα εκλέγονται κατά περιφέρειες, κατ' αναλογίαν του πληθυσμού τους. Ετσι, θα έχουμε μείωση του αριθμού των βουλευτών, ευρύτερη και πιο ουσιαστική αντιπροσώπευση του λαού και διάσπαση του πολιτικού συγκεντρωτισμού σε ένα κόμμα. Πρέπει να σημειώσω ότι η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών έχει δύο Βουλές.
* Βελτίωση της ρύθμισης για τα πολιτικά κόμματα με αποτελεσματικότερες διασφαλίσεις της εσωτερικής κομματικής δημοκρατίας και ελέγχου της διαφθοράς, με επίκεντρο τον αυστηρό έλεγχο των εσόδων τους.
* Θέσπιση αναλογικού εκλογικού συστήματος.
* Για το καθεστώς ασυλίας των πολιτικών και τα προνόμια των βουλευτών τι προτείνετε;

- Η μη καταδίωξη και ατιμωρησία των εγκλημάτων των πολιτικών έχουν προκαλέσει τον ελληνικό λαό και έχουν εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς· επιπλέον, δε, έχουν οδηγήσει στην πρωτοφανή αύξηση της φαυλότητας και διαφθοράς των πολιτικών. Προτείνουμε, επομένως, να καταργηθεί πάραυτα το σημερινό προνομιακό σύστημα ποινικής δίωξης των μελών της κυβέρνησης και στη θέση του να θεσπιστεί ότι στο εξής οι υπουργοί θα διώκονται και θα δικάζονται, όπως όλοι οι πολίτες, αλλά με απόλυτη χρονική προτεραιότητα, ώστε να τερματίζεται σύντομα η πολιτική εκκρεμότητα, που βλάπτει τη δημοκρατία.

Οι αντιπρόσωποι του λαού δεν πρέπει να είναι προνομιούχοι. Γι' αυτό θα πρέπει να καταργηθούν οι βουλευτικές ασυλίες. Να καταργηθούν, δηλαδή, όλες οι διατάξεις που προβλέπουν για τη δίωξη βουλευτή άδεια της Βουλής (εκτός, βεβαίως, από την ασυλία της ελευθερίας γνώμης και ψήφου κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους). Να καταργηθούν, επίσης, όλες οι προνομιακές ατέλειες (συγκοινωνίες, τηλέφωνα, ταχυδρομεία). Θα πρέπει, τέλος, η αποζημίωσή τους να ορίζεται διαφορετικά, για να μη γίνεται καταχρηστική. Θα πρέπει να προσδιορίζεται σε ύψος που να μην είναι δυσανάλογο σε σχέση με τους μισθούς των ανώτατων βαθμών λειτουργημάτων της διοίκησης και της δικαστικής λειτουργίας, ώστε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να ελέγχεται δικαστικώς για τη συνταγματικότητά της.

* Ποιες μεταβολές θα κόψουν το νήμα που συνδέει την κυβέρνηση με τη δικαστική λειτουργία;

- Στον ευαίσθητο αυτόν τομέα μπορεί να γίνουν πολλά. Περιορίζομαι στα ακόλουθα τέσσερα:

1 Η επιλογή της δικαστικής ηγεσίας (προαγωγή του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιτρόπου των Διοικητικών δικαστηρίων) να μη γίνεται πια από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά από εκλεκτορικό σώμα, το οποίο θα απαρτίζεται για όλες τις κατηγορίες από μέλη των ολομελειών των τριών ανώτατων δικαστηρίων και από καθηγητές πρώτης βαθμίδας των τριών νομικών σχολών, που θα τους προτείνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Βουλής κατ' αναλογίαν της δύναμής τους. Ετσι, θα σταματήσει πια, εις όφελος του κύρους της Δικαιοσύνης, η κρυφή σχέση πολιτικής ηγεσίας και δικαστικής λειτουργίας.

2 Θα πρέπει να ιδρυθεί οπωσδήποτε συνταγματικό δικαστήριο πλήρους δικαιοδοσίας. Ο θεσμός λειτουργεί με επιτυχία από πολλές δεκαετίες σε πολλές δημοκρατίες και είναι από τους πιο δημοφιλείς. Οι παλαιές και νέες εμπειρίες των ατελείωτων παραβιάσεων του Συντάγματος το επιβάλλουν. Κάθε αντίδραση από τα πολιτικά κόμματα και από άλλους θα είναι πια εκ του πονηρού. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για πολλές οργανωτικές λεπτομέρειες.

3 Για το κύρος και το αδέκαστο της Δικαιοσύνης θα πρέπει να απαγορευθεί η ανάθεση σε δικαστικούς λειτουργούς κυβερνητικών, νομοπαρασκευαστικών και άλλων διοικητικών καθηκόντων όχι μόνο όσο είναι ενεργοί, αλλά επί τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία τους.

4 Οι συνταγματικές διατάξεις για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και το «μισθοδικείο» (άρθρο 88 § 2 Σ.) πρέπει να καταργηθούν. Αντί να συμβάλουν στην ανύψωση του κύρους των δικαστών και της Δικαιοσύνης, το βλάπτουν.
Πηγή
--------------------

(Παλιότερη συνέντευξη του Κασιμάτη)
Συμπληρωματική εγγραφή: 


Ένας βαθύς γνώστης του κρατικού μηχανισμού, της νοοτροπίας και της πρακτικής της διαπλοκής που όπως ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του που εξέδωσε πρόσφατα, λεηλάτησε τη δημόσια περιουσία, μιλά στην εκπομπή του Κώστα Ουίλς και τα λέει έξω από τα δόντια...

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΙΣ 22.1.2012

http://poupigantalefta.blogspot.gr/2012/01/blog-post_23.html

Σχόλια