Η Ελλάδα στο κενό: Η θετική στάση του ΔΝΤ για το χρέος και η αναλγησία των Ευρωπαίων

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Την περασμένη Πέμπτη, στην έδρα του ΔΝΤ, παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Μεγάλες «κεφαλές» του οικονομικού κόσμου εμφανίστηκαν για να πουν την άποψή τους, αλλά αυτός που προκάλεσε εντύπωση, και «πάγωσε» τους παριστάμενους αξιωματούχους του Ταμείου, ήταν ένας πρώην συνάδελφος τους. 
Ο διατελέσας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος δεν έκρυψε τα λόγια του, και καλώς έπραξε. Τι είπε; Οτι το ΔΝΤ έσφαλε με τα αποτυχημένα προγράμματά του. Ο παριστάμενος κ. Μπλανσάρ, επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου στη διάρκεια των Μνημονίων, πρέπει να ένιωσε πολύ άσχημα, αν και είναι γνωστό πως οι άνθρωποι οργανισμών όπως το ΔΝΤ δεν έχουν αισθήματα. 
Σε μια συζήτηση που είχα με τον κ. Ορφανίδη και τον δεύτερο πιο ισχυρό άνδρα του Ταμείου, τον κ. Ντέιβιντ Λίπτον, το συμπέρασμα ήταν ότι το ΔΝΤ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Βεβαίως, ομιλούμε για το ίδιο ΔΝΤ που απέτυχε στις 9 Μαΐου 2010 να πείσει για την αναδιάρθρωση του χρέους τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους ηγέτες της Ευρώπης. Ο πρώτος μάς είχε σχεδόν πείσει ότι η αναδιάρθρωση ήταν λίγο-πολύ «προδοσία» και οι Ευρωπαίοι ηγέτες την απέρριπταν διότι οι τράπεζές τους έπρεπε να υποστούν μεγάλο «κούρεμα». Οι ανάλγητοι Ευρωπαίοι με τη συνδρομή των διεφθαρμένων Ελλήνων πολιτικών, για να σώσουν τις τράπεζες τους, κατέστρεψαν τον ελληνικό λαό και τον καταδίκασαν σε συνεχιζόμενη φτώχεια και εξαθλίωση. Η δήλωση του τότε προέδρου της Bundesbank, στις 18 Μαϊου 2010, μιλά από μόνη της: Όλα έγιναν για να διασωθούν οι γερμανικές, και ειδικά οι γαλλικές τράπεζες... Τη δήλωση θύμισε στο ακροατήριο ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης. 

Η δήλωση του τότε προέδρου της Bundesbank, στις 18 Μαϊου 2010, μιλά από μόνη της: Όλα έγιναν για να διασωθούν οι γερμανικές, και ειδικά οι γαλλικές τράπεζες… Τη δήλωση θύμισε στο ακροατήριο ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης. Φωτογραφία via Twitter, @Lena Argiri 
Ανέξοδη μεν, πραγματική δε 
Το θέμα του χρέους έχει γίνει σίριαλ και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το χρησιμοποιεί για να δείξει τη βρώμικη συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων μας έναντι της Ελλάδας. Δεν πρέπει να υπάρχει ανάλογη απαράδεκτη και υστερική συμπεριφορά απέναντι σε μια χώρα και μάλιστα σύμμαχο. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ένας εκ των ολίγων ξένων ηγετών που επιμένουν να ασχολούνται και να υποστηρίζουν το αίτημα για ελάφρυνση. Ευρισκόμενος όλα αυτά τα χρόνια στην Ουάσιγκτον, είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική υποστήριξη για ένα θέμα, την οικονομική κρίση, είναι πραγματική και γνήσια. Δέχομαι ότι η υποστήριξη είναι ανέξοδη. Δεν κοστίζει ούτε ένα δολάριο στον κ. Ομπάμα ή στους Αμερικανούς φορολογουμένους. Σκεφτείτε όμως να υποστήριζε η Αμερική τους Ευρωπαίους… Η κατάσταση της χώρας θα ήταν σίγουρα χειρότερη. 
Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, είτε είναι η Χίλαρι Κλίντον, την οποία συνοδεύουν μύριες κατηγορίες, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κυριαρχείται από άκρατο ρατσισμό και νεοφιλελευθερισμό, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το βασικό πρόβλημα της χώρας μας. Θα έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό από προβλήματα και το δικό μας, στα μάτια τους, είναι ασήμαντο. Πολύ απλά δεν επηρεάζεται η οικονομία τους και γενικά η υπερδύναμη. Η διαπίστωση αυτή, που εύκολα μπορεί να στηριχθεί με στοιχεία, είναι μία αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί τις δυνάμεις της στην ψήφιση των νομοσχεδίων και όχι στην υλοποίηση των υποσχέσεών της προς τους δανειστές. Πως θα τελειώσει το ελληνικό δράμα όταν η υλοποίηση πάσχει; 
Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι 
Κατά τα άλλα, και επειδή με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές ο καθένας καταγράφει την άποψή του, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, έχω να καταθέσω τα εξής: Οποιος και να εκλεγεί, η κατάσταση για την Ελλάδα δεν θα αλλάξει. Διότι κανένας Αμερικανός ηγέτης δεν θα διακινδυνεύσει τη φήμη του ή τη δύναμή του με διεφθαρμένους πολιτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν την καταστροφή που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010. Παρακολουθήστε μια συνεδρίαση της Βουλής… Σας εμπνέουν αυτοί οι άνθρωποι ότι έχουν την ικανότητα να βγάλουν τη χώρα από την απίστευτη κρίση; Η πιθανότητα είναι μία στο δισεκατομμύριο… 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η αγωνία για τις αμερικανικές εκλογές είναι πιο έκδηλη εκτός των ΗΠΑ παρά εντός. Οποιος κάνει προβλέψεις είναι ανόητος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αξίζουν στις ΗΠΑ. 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ανακάλυψαν τον Σεργκέι Λαβρόφ και στην Ελλάδα! Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι ο άνθρωπος που καθόρισε την πολιτική για την Κύπρο, και όσο βρίσκεται στο πόστο του δεν ανησυχώ. Ούτε ο Πούτιν δεν τολμά να την αλλάξει…

Σχόλια