Eurogroup: Ζητάει «φιλοαναπτυξιακή πολιτική» από τις πλεονασματικές χώρες

Να εκμεταλευτούν το δημοσιονομικό περιθώριο για φιλοαναπτυξιακούς σκοπούς κάλεσε εκ νέου τις χώρες της Ευρωζώνης που παρουσιάζουν πλεονάσματα το Eurogroup, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της πρωινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Το Eurogroup διαπιστώνει πως η οικονομική ανάκαμψη για την ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, παρά το γεγονός πως η απασχόληση και η εγχώρια ζήτηση έχει αυξηθεί.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι ασθενείς διεθνείς εξελίξεις στο εμπόριο και οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν τη σημασία της ενίσχυσης των εσωτερικών πηγών ανάπτυξη. Γι' αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές».
  • «Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και την αναπτυξιακή τους δυναμική» επισήμανε μεταξύ άλλων, το Eurogroup(*blogger).
Παράλληλα, χαιρέτισαν τα προσχέδια των προϋπολογισμών σε Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία, τα οποία - σε γενικές γραμμές - ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους προϋπολογισμούς οκτώ κρατών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προϋπολογισμοί οκτώ του Βέλγιου, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις συστάσεις, το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στις παραπάνω χώρες για τα επιπλέον μέτρα που έχουν δεσμευτεί να λάβουν, και ανέφερε ότι θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική τους κατάσταση, τον Μάρτιο του 2017.
Σχετικά με την Κύπρο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν σαφές πως κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους που θέτει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, εάν δεν λάβει πρόσθετα μέτρα.

Διαβάστε ολόκληρο τα ανακοινωθέν του Eurogroup:
-----------
 *blogger: 
Τρίχες! 
..«συνετές δημοσιονομικές πολιτικές»  προτείνει το ..Eurogroup.
Mόνο πίπες δεν κάνουν στους Γερμανούς, ενώ έπρεπε να τους εγκαλέσουν!

Αν το Eurogroup δεν αποτελούνταν από δουλάκια του Σόϊμπλε (Γερμανών) θάπρεπε να βάλει πρόστιμα στην Γερμανία για υπερβολικά πλεονάσματα - σε βάρος των άλλων εννοείται - όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. 
Δεν μπορεί η ένωση να είναι μαγαζάκι των Γερμανών και κανείς να μην γράφει ότι οι Γερμανοί παραβιάζουν τους κανονισμούς κατά συρροή. Αυτό το μαγαζί πρέπει να διαλυθεί!
Διαβάστε:
.......
" Όπως είναι γνωστό οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του λεγόμενου 'six pack' το οποίο θα έπρεπε να εγγυάται την οικονομική ισορροπία στην ευρωζώνη , έχει θέσει όριο 6,0% του ΑΕΠ  στα πλεονάσματα του εμπορικού ισοζυγίου των μελών χωρών. Όποια χώρα υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο για τρία συνεχή έτη διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις. Η Γερμανία έχει υπερβεί το συγκεκριμένο όριο για πέμπτο συνεχή έτος (2010-2014) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διεξάγει έρευνα».
Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής συμπεριφοράς είναι γνωστό ότι δεν συνάδει με το ρόλο της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης εντός μιας οικονομικής και νομισματικής περιοχής. Σύσσωμοι οι διεθνείς αναλυτές καταδικάζουν την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Γερμανίας όταν μάλιστα στηρίζεται σε τέσσερεις   παράγοντες που επιταχύνουν την απόκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης."

.... ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ
Y.Γ. Μπορείτε να φαντασθείτε τον Τσαλακώτο να σηκώνετε και ρίχνει ..μπενελίκια στο  Σόϊμπλε για παραβίαση κανόνων... Αλλά αφήστε το. Δεν πρόκειται να συμβεί. Οι υπάλληλοι κάνουν μόνον αυτό που τους έχουν πει να κάνουν. Τα αφεντικά όμως είναι αλλιώς: 
Το "αφεντικό" Berlusconi  είχε τα κάκκαλα να πατσαβουριάσει τον υπερφίαλο Schulz λέγοντάς του: 
«Kυριε Schulz ξέρω στην Ιταλία έναν παραγωγό που γυρίζει ένα έργο για του Ναζί στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Εγώ θα τους προτείνω να πάρετε τον ρόλο του ΚΑΠΟ (Δεσμοφύλακα), θα έχετε μεγάλη επιτυχία» (Το θυμήθηκα με αφορμή το δημοψήφισμα στην Ιταλία χθες...)

Σχόλια