Forbes: Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει βγει από το ευρώ το 2010 - Η ελληνική κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμα

Ο αρθρογράφος του Forbes υποστηρίζει ουσιαστικά ότι με αυτό τον τρόπο η ελληνική κρίση δεν θα ξεπεραστεί
Στη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της -μετά τον «πάγο» του ESM στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- αναφέρεται το Forbes στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Ο αρθρογράφος αφού παρουσιάζει όλο το χρονικό (ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διανομή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Schaeuble ζητάει ενημέρωση από τους Θεσμούς, ο ESM παγώνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup) υποστηρίζει ότι όλα αυτά δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί.
  • «Απλούστατα, δεν υπάρχει νόημα ένα ολόκληρη έθνος να βυθίζεται στην εξαθλίωση για δεκαετίες.
  • Αυτό δεν οικονομική διαχείριση» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Forbes, σίγουρα η Ελλάδα έχει δανειστεί πάρα πολλά χρήματα τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει.
«Οι πιστωτές χάνουν τα χρήματά τους μόνο και μόνο επειδή τα χρέη που δεν έχουν πληρωθεί, δεν θα πληρωθούν» αναφέρεται.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο η οικονομία να επανέλθει και αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους.
Πρώτον, πρέπει να τακτοποιηθούν οι κρατικές δαπάνες.
Έτσι, την ίδια στιγμή προχωρεί η μαζική νομισματική τόνωση με την υποτίμηση του νομίσματος.
  • «Και το ΔΝΤ και οι άλλοι επίσημοι πιστωτές συμμετέχουν με μετρητά έτσι ώστε όλοι να επιβιώσουν.
  • Αυτό είναι ακριβώς το βασικό πακέτο του ΔΝΤ σε τέτοιες περιπτώσεις και είναι ό,τι θα έπρεπε να συμβεί στην Ελλάδα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Forbes.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν συνέβη, λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η Ελλάδα είναι στο ευρώ και έτσι δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της.
Κι αυτό πραγματικά δεν είναι καλή ιδέα (…).
Η Ελλάδα έχει αφεθεί χωρίς άλλη επιλογή εκτός από αυτή την επώδυνη εσωτερική υποτίμηση που προκαλεί 25% ανεργία και 50% ανεργία στους νέους».
Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο πραγματικός στόχος της οικονομικής διαχείρισης.
«Εάν η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ευρώ, δεν εξυπηρετούσε το χρέος της, το 2010, τότε όλη η υπόθεση θα είχε λήξει τώρα» επισημαίνει ο αρθρογράφος και φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισλανδίας.
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Η ελληνική τραγωδία είναι απλά ότι ο καθένας αρνείται να κάνει ό, τι ξέρουμε πρέπει να γίνει»
καταλήγει το ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr  πηγή
-------------------
  • Είναι το ευρώ το κατάλληλο νόμισμα για την Ελλάδα;

    ...Η δραχμή έχει τα δικά της μειονεκτήματα και ασφαλώς τίποτα δεν είναι τέλειο, ούτε θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας με το νόμισμα, όμως επί δραχμής οι επιχειρήσεις είχαν ρευστότητα, οι μισθοί αυξάνονταν και όταν υπήρχε κρίση προσαρμόζονταν μέσω της νομισματικής ισοτιμίας.

    Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή δεν στάθηκαν έντιμες απέναντι στον Ελληνικό λαό. Ποτέ δεν ρώτησαν τον κόσμο τι νόμισμα επιθυμεί. Με SWAPS, επί εποχής Σημίτη, η Ελλάδα σύρθηκε στο ευρώ, ένα ακριβό νόμισμα, κοροϊδεύοντας (blogger: να που σιγά - σιγά κάποιοι μιλάνε ανοικτά για το ρόλο του Σημιτάκου που επιμένει να το παίζει αδιάφορος σωτήρας..) τους Ελληνες, και τους ξένους, παρουσιάζοντας μεγέθη που δεν υπήρχαν. Το θέμα δεν είναι όμως γιατί ο κύριος Σημίτης μας ήθελε στο ευρώ, αυτό θα το κρίνει η ιστορία (**blogger). Όλοι έχουν δικαίωμα αυτοκριτικής και κανένας δεν είναι τέλειος. Το ζήτημα είναι το σήμερα. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για το ποιο νόμισμα θέλουν. Δεν είναι ντροπή αν κάναμε λάθος στο νόμισμα, να το διορθώσουμε. Ντροπή είναι η όποια Ελληνική κυβέρνηση να επιμένει σε κάτι για λόγους εμμονής.
    **blogger: 
    Αγαπητέ κ. Βέργο - ο συντάκτης του παραπάνω κειμένου - σας βρίσκω πολύ large! "Οι πολιτικές αποφάσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος", σ' αυτό δεν υπάρχει κανείς να διαφωνεί. Τι άλλο πρέπει να συμβεί, εκτός από την προφανή διάλυση της χώρας που επισυμβαίνει- για να ομολογήσετε και να αναδείξετε τον βρώμικο ρόλο του Σημίτη στην υπόθεση ευρώ-Ελλάδα; Γιατί δεν τολμάτε να γράψετε ότι το projekt: "ευρώ" ήταν μια εργολαβία των "εκσυχρονιστών" που ως πέμπτη φάλαγγα δοσιλόγων υπήγαγαν τη χώρα σε ξένα συμφέροντα; (Μη μου πείτε ότι δεν ήξεραν που οδηγούσε το πράγμα...)
     ...και για όσους ακόμα νομίζουν ότι δεν είμαστε αποικία και μάλιστα υπό εκκαθάριση ας ρίξουν μια ματιά παρακάτω: 

Σχόλια