Moody's: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του ιταλικού τραπεζικού συστήματος λόγω κρίσης

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι ιταλικές τράπεζες στην τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικών δανείων στην Ευρώπη
Στην υποβάθμιση της προοπτικής του ιταλικού τραπεζικού συστήματος σε «αρνητική» από «θετική», προχώρησε σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, επικαλούμενος τις αυξανόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των ιταλικών τραπεζών, αλλά και την εξασθενούμενη εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.
Όπως εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος, η αναγνώριση ζημιών από επισφαλή δάνεια θα καθηλώσει την κερδοφορία του ιταλικού τραπεζικού τομέα και θα διαβρώσει τα κεφάλαιά του στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Όπως γράφει ο Moody's, πλήγμα για την εμπιστοσύνη προς τις ιταλικές τράπεζες αποτελεί η απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε ο πρώην - πλέον - πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, ο οποίος παραιτήθηκε γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι ιταλικές τράπεζες στην τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, το οποίο στο 16,4% των συνολικών τους δανείων διαμορφώνεται σε τριπλάσιο επίπεδο του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού όρου 5,4%.
Ο Moody's αναγνωρίζει, ότι η «παραγωγή» νέων προβληματικών τραπεζικών δανείων στην Ιταλία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, όμως η μείωση στα συσσωρευμένα προβληματικά δάνεια θα είναι σταδιακή, επειδή οι ιταλικές τράπεζες δεν διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια πέρα από τις ελάχιστες (εποπτικές) κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές δεν δείχνουν διάθεση να χρηματοδοτήσουν την αναδιάρθρωσή τους.
Ως αποτέλεσμα, ο διεθνής οίκος περιμένει, ότι οι ιταλικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε καθηλωμένα κέρδη ή ακόμα και σε ζημίες στα οικονομικά έτη 2016 και 2017, καθώς θα αναγκαστούν να διαγράψουν επιπλέον δάνεια και να καταγράψουν ζημίες κατά την πώληση προς τρίτους προβληματικών χορηγήσεων.
Πλήγμα σε ολόκληρη την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών ιταλικών τραπεζών ενδέχεται να προκαλέσει ενδεχόμενη αποτυχία αναδιάρθρωσης της προβληματικής - τρίτης μεγαλύτερης στη χώρα - Monte dei Paschi, ιδιαίτερα εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία.
  • Λόγω της χαμηλής ιταλικής ανάπτυξης (2016: 0,8%, 2017: 0,8%, 2018: 1,0%), η ζήτηση για πιστώσεις και τραπεζικές υπηρεσίες θα παραμείνει ασθενής, προσφέροντας περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης τραπεζικών εργασιών, με τις τράπεζες ούτως ή άλλως να αντιμετωπίζουν περιορισμένα επιτοκιακά περιθώρια λόγω χαμηλών επιτοκίων και έντονου, κατακερματισμένου ανταγωνισμού.
Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή ζήτηση δανείων, αλλά κυρίως η στήριξη προς τις ιταλικές (και όχι μόνο) τράπεζες μέσω του δεύτερου προγράμματος χορήγησης δανείων της ΕΚΤ προς τράπεζες για δανειοδότηση (TLTRO-II), θα διατηρήσει ισχυρή τη ρευστότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.



ΠΗΓΗ____www.bankingnews.gr 
Blogger: κάτι με Ελλάδα το 2010 μου θυμίζει...Ας ελπίσουμε ότι οι Ιταλοί δεν αφήσουν τη χώρα τους να σαπίζει άλλο - όπως αυτό γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα στοιχείο που διαφοροποιεί Ελλάδα και Ιταλία. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η ιταλική οικονομική ελίτ δεν έχει γυρίσει την πλάτη στην χώρα.
Έτσι ας περιμένουμε τις αντιδράσεις της Ιταλικής ελίτ, εκτός κι' αν αποφάσισε να αυτοκτονήσει...

Σχόλια