NRC Handelsblad: Η Ιταλία έχει καταστεί πρόβλημα για το ευρώ

Το ποσό των 20 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη στήριξη της Monte dei Paschi di Siena δεν είναι επαρκές
Την εκτίμηση ότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει καταστεί πλέον πρόβλημα για το ευρώ, διατυπώνει η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, σε σημερινό (23/12) δημοσίευμά της.
Όπως αναφέρει, το ποσό των 20 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη στήριξη της Monte dei Paschi di Siena δεν είναι επαρκές, κάτι που και πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει.
  • Ειδικότερα, οι αναλυτές κάνουν λόγο για ανάγκη διπλάσιου ποσού, ήτοι 40 δισ. ευρώ.
  • Ωστόσο, αν η τράπεζα διασωθεί με αυτόν τον τρόπο, το χρέος της Ιταλίας, το οποίο είναι ήδη το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
  • Ο όγκος του ιταλικού χρέους είναι άμεσα συνδεμένος με το πρόβλημα της τράπεζας: και τα δύο είναι αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης ανικανότητας της Ιταλίας να αναμορφώσει την οικονομία της, του γεγονότος ότι αποφεύγει τις δύσκολες αποφάσεις και αντ’ αυτών επιλέγει γρήγορες επιδιορθώσεις, με την ελπίδα ότι η καταιγίδα θα περάσει.
Πάντως, τονίζει η ολλανδική εφημερίδα, δεν είναι μόνο οι ιταλικές τράπεζες που έχουν πρόβλημα: η ίδια η Ιταλία καθίσταται σταδιακά απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης. Πηγή
----------

Σχόλια