WSJ: Η Ελλάδα οδεύει προς νέα κρίση

Το πρόγραμμα διάσωσης έχει «ρίξει» κάθε κυβέρνηση που έχει αναλάβει την εξουσία από το 2009 και μετά, αναφέρει η εφημερίδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα, με «μειούμενη πολιτική αντοχή», παραμένει εγκλωβισμένη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
«Η κρίση της Ελλάδας πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής έπειτα από μια σχετικά ήρεμη χρονιά», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, σχολιάζοντας πως μια κυβέρνηση με «μειούμενη πολιτική αντοχή» έρχεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των ανυποχώρητων πιστωτών.

Η εφημερίδα τονίζει πως οι πιθανές πρόωρες εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ -αν όχι στην Ελλάδα- να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός μη δημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, που ουσιαστικά έχει «ρίξει» κάθε κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία αφότου ξεκίνησε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, δυσκολεύεται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους «σε μια χώρα που έχει σημαδευτεί από την κρίση και έχει εξαντληθεί από τη λιτότητα».
  • Μια εκ νέου αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2017 θα δοκίμαζε και πάλι τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας το πολιτικό κατεστημένο αντιμετωπίζει προκλήσεις από τους ευρωσκεπτικιστές-λαϊκιστές, ενόψει μιας σειράς μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων τη χρονιά που έρχεται. Η όρεξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για άλλο ένα «κρούσμα» ελληνικού δράματος είναι περιορισμένη, αλλά το ίδιο περιορισμένη είναι και η προθυμία τους να προσφέρουν παραχωρήσεις στην Αθήνα, προκειμένου να το αποφύγουν, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως θα εξετάσουν αν οι νέες υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την WSJ, αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν πως οι πρόωρες εκλογές του χρόνου θα οδηγήσουν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια νέα κυβέρνηση ΝΔ. Όπως προσθέτουν, στόχος τους στις πιθανές εκλογές θα είναι «να αποφύγουν τη συντριβή», κάτι που θεωρούν ως κίνδυνο σε περίπτωση που περάσει καιρός χωρίς παραχωρήσεις από τους πιστωτές.
Οι διαπραγματεύσεις αυτού του μήνα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η ελληνική ηγεσία έχει εγκλωβιστεί μεταξύ των απαιτήσεων Γερμανίας και ΔΝΤ. Στην προσπάθεια να μην κατηγορηθεί για τη λιτότητα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι θα είναι πιο επιεικές απέναντι στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η Ευρώπη υποβαθμίσει τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5%.
Το ΔΝΤ επιμένει επίσης σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει ως απαράδεκτη επίθεση στα ήδη αποδυναμωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, χωρίς έναν συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας -κάτι που έχει αποδειχθεί άπιαστο ήδη από τις αρχές του 2015-, οι ελληνικές κυβερνήσεις μάλλον θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις για επώδυνη λιτότητα με ελάχιστα ανταλλάγματα.
Πηγή
-----------------

Σχόλια