Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Δημήτρης Γληνός

«'Οταν αφήσεις το λαό να πεθαίνει στους δρόμους, να κουρελιαστεί ψυχικά και σωματικά, και λες έπειτα πως θα κάνεις στον κατάλληλο καιρό εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, είσαι ένας συνειδητός απατεώνας και συνεργάτης του εχθρού. Γιατί είναι σα να λες ότι θα βάλεις ένα κουφάρι να πολεμήσει» Δημήτρης Γληνός(«Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», Αθήνα 1944)

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο παρκαδόρος Πολιτικός Μηχανικός

του Παναγιώτη Μαυροειδή
Τη νέα Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δεν τη γνωρίζω. Από μια άποψη χαίρομαι: Δεν ανήκει στην κατηγορία αυτών που γνώριζα, γνωρίζω, αλλά ντρέπομαι να το πω.
Υπουργός Εργασίας λοιπόν, στα 31 της χρόνια. Από μια άποψη, το θέμα πουλάει: «Ο Τσίπρας έβαλε στην κυβέρνηση ένα νέο άνθρωπο και μάλιστα γυναίκα, σπάζοντας τις επετηρίδες».
Διαβάζουμε στο βιογραφικό της ότι τέλειωσε λέει τη Νομική, μετά πήρε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα. Ας τα μετρήσουμε όπως ο Τσάκωνας στην αθάνατη ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα»:
  • 4 χρόνια προπτυχιακές σπουδές, 18 ως 22
  • 2 χρόνια (συνήθως) μεταπτυχιακές σπουδές, 22 ως 24
  • 4 χρόνια (συνήθως) για το διδακτορικό, 24 ως 28

«Donbass,ο άγνωστος πόλεμος».

Giannis Athanasiadis
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος κοινωνικός χώρος 2510, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.
Έγιναν ενημέρωση, εισηγήσεις, τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θέσεων (η δική μου παρέμβαση στο 1:35′:10»)
Σε γενικές γραμμές κοινός τόπος είναι ότι είναι λάθος η προσέγγιση πως πρόκειται για ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά αντίθετα είναι «πατριωτική» αντιφασιστική γραμμή αντίστασης στην μετεξέλιξη της νεοφιλελεύθερης Δύσης σε φασιστικό ολοκληρωτισμό.
Αξίζει να ακούσετε τις εισηγήσεις ακόμα κι αν διαφωνείτε από την θέση που μπορεί να το προσεγγίζουν οι ομιλητές.
Και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για το τι μπορεί να κάνει και ο δικός μας λαός ξεπερνώντας τον φόβο, πριν οδηγηθεί στην ολοκληρωτική εξαθλίωση του.blogger: πήγαινε στη 1 ώρα και ...

Έρευνα – Υπάρχει διατροφική επάρκεια στην Ελλάδα;

 
«Μύθος η διατροφική εξάρτηση της Ελλάδας από άλλες χώρες»
(του Νίκου Παπαδόπουλου*)
Ίσως τα πιο δημοφιλή σλόγκαν τον καιρό της κρίσης να είναι τα εξής: «Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα» ή «Αν πάψουν οι εισαγωγές, τελειώσαμε, θα πεινάσουμε». Οι παραπάνω φράσεις, εκτός από ενδείξεις εθνικής μειονεξίας, μαρτυρούν και ένα τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης ή, καλύτερα, μια συστηματική παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.

Oικονομία και γεωπολιτική σε κρίσιμη φάση

            Στην παρούσα ιστορική φάση όποιος επιπολαίως ισχυρισθεί ότι τα «ζητήματα» είναι απλά και ότι η Υφήλιος δεν διέρχεται μια άκρως επικίνδυνη ιστορική φάση, ευρίσκεται εκτός χρόνου. Και τούτο γιατί, πράγματι, ενόψει και των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), τα «ζητήματα» τίθενται επί τάπητος ως προς τις εν γένει εξελίξεις
            Ασφαλώς μέσα σ’ αυτό τον «μεγαλόκοσμο» ισχύει και ο καθ’ ημάς «μικρόκοσμος» -κατά το μέρος, εννοείται, που αφορά στην Ελλάδα.  Ωστόσο ο μικρόκοσμός μας (και αναφέρομαι στο συλλογικό επίπεδο του ελληνικού λαού), επουδενί πρέπει να θεωρηθεί μη υπολογίσιμος. Απεναντίας, ενόψει και των όσων ενταύθα επάγομαι, συναρτάται ως λαός και ως χώρα με κρίσιμα ζητήματα τόσο οικονομικά όσο και αμιγώς γεωπολιτικά.

Η Ελλάδα του μαρτυρίου: Από αιμορραγία σε αιμορραγία

Πηγή: Στέλιος Ελληνιάδης – «Δρόμος της Αριστεράς»
Oι φωτογραφίες από τους σταθμούς των τρένων και τις προκυμαίες των λιμανιών είναι συγκλονιστικές. Ειδικά οι φωτογραφίες με τις γυναίκες που στέλνονται νύφες στους μετανάστες. Πλοία γεμάτα με νέα κορίτσια απ’ όλη την Ελλάδα που πάνε να συναντήσουν τους άγνωστους άντρες που θα παντρευτούν. Όποιος τους λάχει, στα τυφλά, χωρίς δικαίωμα επιλογής, πόσο μάλλον για αγάπες και έρωτες. Εκατομμύρια δράματα, ανέκφραστα, από τα οποία πολλές γυναίκες δεν θα συνέλθουν ποτέ, ίσως και άντρες που δεν τους έτυχε η σύντροφος που ήθελαν και φαντάζονταν.