Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Πώς οι μεγάλες δυνάμεις κατέστρεψαν την ευημερία

«Διαγώνισμα ιστορίας του 2066»
Η ιδέα για το τέλος της ιστορίας αποδείχθηκε απατηλό όνειρο. Γιατί η εμπορική συνεργασία και η ευημερία δεν μπορούν να νικήσουν βαθύτερα ανθρώπινα πάθη. Τα μοιραία λάθη της Ευρώπης, η ρωσική επιθετικότητα και η «τρέλα» των Αμερικανών.
Πώς οι μεγάλες δυνάμεις κατέστρεψαν την ευημερία
Το άρθρο αυτό γράφτηκε ως απάντηση στην πρόσκληση του Gideon Rachman στους αναγνώστες να γράψουν ένα φανταστικό «διαγώνισμα ιστορίας του 2066». Ο αρθρογράφος απαντάει στο ερώτημα του διαγωνίσματος: Γιατί το «τέλος της ιστορίας» κράτησε μόλις 20 χρόνια;
Το πιο ισχυρό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 δεν ήταν ένα όπλο ή μια διπλωματική συμμαχία.
Ήταν μια ιδέα. Όπως όλες οι ισχυρές ιδέες, ήταν αρκετά απλή: για να επιτύχουν οικονομικά, τα κράτη θα απελευθέρωναν τις αγορές και θα γίνονταν πιο υπεύθυνα μέλη μιας διεθνούς κοινότητας.

Οι Ινδιάνοι αγωνίζονται για τα χώματά τους, οι Έλληνες για μια γκοφρέτα

►Στις ΗΠΑ, μια φυλή των Ινδιάνων -οι Standing Rock Sioux- ξέθαψε το τσεκούρι του πολέμου για να προστατέψει τα εδάφη της και το νερό από έναν αγωγό πετρελαίου που θέλει η αμερικάνικη κυβέρνηση να περάσει από την περιοχή της.
►Οι Ινδιάνοι είναι σε κινητοποιήσεις επί μήνες και δεν πτοούνται από τη βία, τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες.
►Μπροστά στην αποφασιστικότητα των Ινδιάνων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως ίσως θα πρέπει να γίνει μια παράκαμψη του αγωγού.
►Οι Ινδιάνοι μάχονται επειδή θεωρούν πως, αν ο αγωγός περάσει από τα εδάφη τους, θα βεβηλωθούν τα ιερά χώματά τους και οι τάφοι των προγόνων τους, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί το πόσιμο νερό.
►Ενώ οι Ινδιάνοι αγωνίζονται για τα χώματά τους και τους τάφους των προγόνων τους, οι Έλληνες κάνουν ουρά για να πάρουν τζάμπα μια γκοφρέτα.
►Η γκοφρέτα είναι «δώρο» από έναν εφοπλιστή.
►Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το κείμενο σε όλους αυτούς τους Έλληνες που -εφτά χρόνια μετά την χρεοκοπία και με την πατρίδα τους ξεπουλημένη για πάντα- αναζητούν τον Κυριάκο για να του κάνουν ανάθεση.
►Αν είσαι πρόβατο, θα βρεις οπωσδήποτε τσοπάνη.
►Αλλά τουλάχιστον παραδέξου πως είσαι πρόβατο και σταμάτα να γκρινιάζεις και να το παίζεις θύμα κι αδικημένος.
►Ουγκ!

Το Κατρουγκάλειον Αγος...

Αν δεν τον είχα ακούσει με τ' αυτιά μου, θα πίστευα ότι πρόκειται για αηδιαστικό τρολάρισμα απ' αυτά που βρίθει το διαδίκτυο. Ο Κατρούγκαλος - δεν του χαλαλίζω την προσφώνηση κύριος - με ύφος λουδοβίκειας αυταρέσκειας, εξηγώντας την... απόφασή του να στείλει διευκρινιστικές επιστολές στους σφαγμένους συνταξιούχους, υπογράφοντας φαρδιά πλατιά τις λεπτομέρειες του εγκλήματος, δηλώνει πως τις έστειλε σε ένα έκαστο των θυμάτων του «για να μην πάθουν έμφραγμα...»!
  • Πιο κυνική ομολογία, σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον, προπαρασκευαστικών πράξεων για «ανθρωποκτονία» από πρόθεση δε θυμάμαι εκτός... Εκτός λοιπόν από εκείνον τον ιστορικό μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν, που ως Αδόλφος, ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά την παγίδευση μαζών στη «σοσιαλιστική» φάκα του ναζισμού.

Β.Σιούτη : Κυβέρνηση ολοκλήρωσης των Μνημονιακών Ερειπίων

Η περισσότερη δουλειά , όπως ο αφελληνισμός των τραπεζών και το πέρασμα της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ζητήματα που ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιχείρησε να προχωρήσει, έχει γίνει, η νέα κυβέρνηση ακόμη πιο προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των δανειστών , απλά θα την ολοκληρώσει, είπε στον 9.84 η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη. Ωστόσο , και αυτό το σχήμα εμφανίζεται χωρίς σχέδιο αναστροφής της οικονομίας , έστω και με όρους επενδύσεων και ανάπτυξης , όπως η ίδια έχει ορίσει πλέον το «αριστερό» της πρόσημο.

Όπως είπε η Β. Σιούτη, κερδισμένοι και χαμένοι υπάρχουν, αλλά σε προσωπικό επίπεδο από αυτόν τον ανασχηματισμό , με τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ , τους ΑΝΕΛ να συγκαταλέγεται στους κερδισμένους.
Πηγή

Ο Ανασχηματισμός...

Του Θάνου Κατσάμπα*

Έχουν ήδη γραφεί αρκετά, και τις προσεχείς ημέρες θα εξακολουθήσουν να γράφονται περισσότερα, για τη σημασία του ανασχηματισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με διάφορες ανακοινώσεις, Κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν να αποδώσουν σχεδόν μαγικές ικανότητες στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αλλά, τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα, τίποτα δεν πρόκειται να βελτιώσει την θέση του μέσου Έλληνα πολίτη αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική - ο ανασχηματισμός προσώπων και χαρτοφυλακίων είναι άνευ σημασίας.