Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Τα κλειδιά του μαγαζιού, οι σκουληκότρυπες και ο ελληνικός καπιταλισμός

Του Αλέξανδρου Καπακτσή
Είναι σαφές ότι ευρισκόμεθα μπροστά στη σοβαρότερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα. Εδώ και επτά χρόνια η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει παρά µόνο μέσα στις οικονομικές ατραπούς που µας ορίζουν ξένοι «δυνάστες»…

WSJ: Η Ελλάδα οδεύει προς νέα κρίση

Το πρόγραμμα διάσωσης έχει «ρίξει» κάθε κυβέρνηση που έχει αναλάβει την εξουσία από το 2009 και μετά, αναφέρει η εφημερίδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα, με «μειούμενη πολιτική αντοχή», παραμένει εγκλωβισμένη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
«Η κρίση της Ελλάδας πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής έπειτα από μια σχετικά ήρεμη χρονιά», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, σχολιάζοντας πως μια κυβέρνηση με «μειούμενη πολιτική αντοχή» έρχεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των ανυποχώρητων πιστωτών.

Η Ιταλία «απειλή» για ευρωζώνη και ΕΕ

Το μέλλον της Ιταλίας στην ευρωζώνη και η Λεπέν στη γαλλική προεδρία είναι οι μεγάλες απειλές για ευρώ και ΕΕ. Η Ιταλία θα πρέπει να κάνει αυτό που οι ηγέτες της αποφεύγουν χρόνια: Να προειδοποιήσει τη Γερμανία πως μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
 Του Wolfgang Münchau 

Η χρόνια ανικανότητα να διαχωριστεί το πιθανό από το επιθυμητό, έχει σταθεί η τραγωδία του 2016. Οι ευσεβείς πόθοι έχουν αρχίσει και γίνονται απειλή για την επιβίωση του ίδιου του φιλελευθερισμού.
Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στη συζήτηση σχετικά με το μέλλον την Ιταλίας στην ευρωζώνη. Όσοι εφησυχάζονται λένε πλέον πως η Ιταλία είναι καλή στο να τα κουτσοκαταφέρνει, πως το κατεστημένο μπορεί πάντα να «μπαλώσει» το εκλογικό σύστημα ώστε να αποτρέψει νίκη κάποιου εξτρεμιστικού κόμματος.

Economist: Πιθανό Grexit πριν από το Brexit.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει από την Ευρωζώνη, και μάλιστα προτού η Βρετανία αναχωρήσει από την ΕΕ, εκφράζει ο Economist. 
 Η πρόβλεψη βασίζεται στην εύθραυστη,
κατά την ανάλυση, κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, εν μέσω αλλεπάλληλων μη δημοφιλών οικονομικών μέτρων, που πιθανώς θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. 
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Economist, μια χλιαρή ανάκαμψη συνιστά μακρινή προοπτική για την Ελλάδα και έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης είναι πιθανό ένα Grexit προτού κάν «σφραγιστεί» το Brexit. 
Πηγή:  naftemporiki.gr

Γ. Βαρουφάκης: Η αλήθεια όπως την είδα και τη βίωσα

«Ποταμός»  σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης  στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Ηράκλειο 9,84»  μιλώντας για όλους και για όλα.
Αποκάλυψε άγνωστες πτυχές των διαπραγματεύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του τότε, σημειώνοντας ότι αυτή «προδόθηκε από μέσα», με το σύστημα Μαξίμου ουσιαστικά να μην πιστεύει ποτέ  ότι μπορούσε να επιτύχει σε μία σκληρή διαπραγμάτευση και τελικά να «παραδοθεί» αμαχητί την επομένη ενός συγκλονιστικού όπως είπε «Όχι» με 62% του Ελληνικού λαού.

Άλλα αποφασίσαμε κι άλλα έγιναν στην πορεία. Μέγα σφάλμα για μένα,  η πίστη μου ότι εντός της κυβέρνησης είμαστε μια συμπαγής ομάδα, πρόσθεσε.
Απέκρουσε τις αιχμές ότι τον Φεβρουάριο του 2015 υπέγραψε μνημόνιο χωρίς να πάρει ένα ευρώ και αποκάλυψε ότι ήταν αντίθετος με την αποπληρωμή των δανειστών μέσω των αποθεματικών του δημοσίου και των ταμείων, έχοντας για πρώτη φορά γράψει παραίτηση χωρίς να την παραδώσει, τον Απρίλιο του 2015.
  • Αποκάλυψε, ότι δεν ήταν οπαδός των capital controls ποτέ, γιατί αυτό σήμαινε εκκίνηση εξόδου από το Ευρώ. Προειδοποίησε να μην γίνεται ψευδής αναφορά στο τι έλεγε μέσα στα Eurogroup, επαναλαμβάνοντας ότι έχει ηχογραφήσει τα πάντα και πρόκειται να δημοσιεύσει με βιβλίο όλη την αλήθεια για να την μάθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ παραδέχτηκε ότι  ο Σόιμπλε του είχε εκμυστηρευτεί  ότι από το καλοκαίρι του 2014, ο Σαμαράς είχε ξεγραφτεί για την Τρόικα.
  • Όπως είπε, οι δανειστές  για κάθε μνημόνιο θέλουν και μία άλλη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα ενώ χρεοκοπήσαμε το 2010, προσποιήθηκαν όλοι ότι δεν συμβαίνει, με ένα δάνειο το μεγαλύτερο στη παγκόσμια ιστορία και εσαεί μνημόνια.
  • Όπως είπε χωρίς σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, τα μνημόνια δεν θα τελειώσουν ποτέ. Αποκάλυψε τέλος πλήρως το τι συνέβη στη πρώτη επαφή με τον Ντάισελμπλουμ  στην Αθήνα.
Εφιάλτης των Σόιμπλε, Ντράγκι κλπ, μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα επισήμανε τέλος. Πηγή
---------------
Blogger: "Να γίνουμε βιώσιμοι εντός του ευρώ": Αυτό το πιστεύει αλήθεια; 

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, 13/12/2016


Πηγή
Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.

Εκλογές ή ανεξαρτησία;

     Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν θα γίνουν  ή όχι σύντομα εκλογές.
     Η αντιπολίτευση -φυσικά- τις ζητάει, η κυβέρνηση -φυσικότερα- αρνείται τέτοιο ενδεχόμενο,
     ..άσχετα αν συνήθως ό,τι διαψεύδει γίνεται,
     ..και μιά σημαντική μερίδα των πολιτών τις περιμένει σαν παιδάκι που του τάζουν βόλτα στο λούνα παρκ.

     Οι υπόλοιποι, αυτοί που ψιλολογίζουν τα πράγματα, που συνηθίζουν να σκέπτονται πριν
μιλήσουν ή πράξουν, είναι σαφώς αναποφάσιστοι και δίβουλοι για την χρησιμότητα ή μη των εκλογών.
     Πρώτον γιατί τί να τις κάνεις τις εκλογές που και ελέω συστημικών ΜΜΕ θα καταλήξουν σε μιά δικομματική πόλωση μεταξύ Κούλη και Μπούλη;
     Δεύτερον γιατί δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στο πολιτικό κριτήριο και την ωριμότητα των συμπατριωτών τους.
     Τρίτον γιατί και τα εκτός Βουλής πραγματικά λαϊκά και αντιμνημονιακά κόμματα δεν δείχνουν επίσης καμία ωριμότητα, ώστε να συμπράξουν, να συμφωνήσουν πάνω σε μία κοινή αντιμνημονιακή και ελληνικών συμφερόντων πολιτική,
     ..ώστε να μην ακούγονται στ' αυτιά του λαού σαν φάλτσα χορωδία,
     ..που ενώ ερμηνεύουν το ίδιο τραγούδι, ο καθένας τραγουδά σε δικό του τόνο και σκοπό.
     Και τέταρτο και σπουδαιότερο,
     ..γιατί τί νόημα έχουν οι εκλογές σε ένα προτεκτοράτο;
     Έκανε δηλαδή κουμάντο η ινδική "κυβέρνηση" επί αγγλικής κατοχής;
     Ήταν αυτεξούσιοι ο Ράλλης και ο Λογοθετόπουλος επί γερμανικής Κατοχής;
     Πώς να είναι τώρα ο Κούλης και ο Μπούλης επί Ευρωπαϊκής-τοκογλυφικής κατοχής;

     Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα δεν είναι εκλογές, αλλά ανεξαρτησία.
     Δηλαδή άμα αλλάζουμε κάθε τρείς και λίγο την μαριονέτα που νομίζουμε πως μας κυβερνάει,
     ..πάει να πει πως έχουμε δημοκρατία;
     ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;
     Ή κοροϊδία;
     Μας αρέσει να βαυκαλιζόμαστε με επιφάσεις δημοκρατικών διαδικασιών;
     Κι ύστερα ποιές δημοκρατικές διαδικασίες με χαριστικές έδρες, άλλοτε 50 και άλλοτε ποιός ξέρει πόσες, με προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων μαζί με τα άκυρα,
     ..με τεχνητή και ολική αλλοίωση του αποτελέσματος και της βούλησης του λαού, όταν τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν με αναγωγή στο σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά των ψηφισάντων;

   
 Μπούρδες δημοκρατικές διαδικασίες.
     Μπούρδες δημοκρατία.
     Δεν μας χρειάζονται εκλογές. Μας χρειάζονται εξέγερση και επανάσταση. Κατά των τοκογλύφων επικυρίαρχων, και κατά των προδοτών που κυβερνούν για λογαριασμό τους.
     Μας χρειάζεται ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

     Ο Κούλης που ετοιμάζεται ο μέσος ηλίθιος έλληνας να ψηφίσει για να τον σώσει από τον Μπούλη που ο ίδιος ηλίθιος ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές,
     ..δεν θα είναι χειρότερος ή καλύτερος απ' το νύν πρωθυπουργεύον φερέφωνο.
     Δεν θα μας λύσουν κάποιο πρόβλημα οι εκλογές.
     Θα αλλάξουν απλώς έδρανα και ρόλους οι καραγκιόζηδες με τους χατζηαβάτες.

     Ας μην πέφτουμε λοιπόν κι εμείς στην παγίδα του ερωτήματος περί πρόωρων εκλογών ή όχι.
     Το ερώτημα είναι δωσιλογικά φερέφωνα, ή ελληνική κυβέρνηση;
     Καναπές, ή ανεξαρτησία;
     Πλατείες και αγώνες, ή black Fridays;
     Εμείς, ή αυτοί;.. 

Δυο γίγαντες της πολιτικής σκέψης...

Αφού άφησαν το στίγμα τους στις  εσωτερικές εξελίξεις δυο γιγάντες μορφές της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, - ενσωματωμένης "αριστεράς" -  ανέλαβαν δράση να μας διαφωτίσουν για τις διεθνείς εξελίξεις. Πωλητές "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"!

Ξενογιαννακοπούλου - Παπαδημούλης, θα ενημερώσουν για τη δημοκρατική Ουκρανία, το θεάρεστο μοντέλο Ισραήλ & γιατί πρέπει να πέσει ο Άσαντ! Να μην λείψει κανένας!

κ' εδώ κάποιος που είναι καθ' οδόν προς την εκδήλωση...