Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016

Τα συντρίμμια της Ευρώπης...

25 χρόνια από την Συνθήκη του Μάαστριχτ
 Του Τάσου Βαρούνη
Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η εκδήλωση που οργανώθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας στις 9 Δεκεμβρίου για να «εορταστεί» η επέτειος της ίδρυσης της Ε.Ε. και του ευρώ, 25 χρόνια μετά. Κάτω από τη σκιά του ευρωσκεπτικισμού και του «λαϊκισμού», αυτού του νέου μεγάλου εχθρού, οι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, πήραν μέρος στην σεμνή, λιτή τελετή που μάλλον μνημόσυνο παρά γιορτή θύμιζε. Ο Γιούνκερ μίλησε σε δύο γλώσσες, αγγλικά και γερμανικά, για να υποσημειώσει ότι δεν είναι μόνο τα αγγλικά διεθνής γλώσσα και μάλιστα τώρα που το Ενωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εξέλθει από την Αγία Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Και ένιωσε υπερήφανος που από τη μακρινή εκείνη ημερομηνία, στη δημόσια ζωή μόνο ο ίδιος και… το ευρώ επέζησαν, αφού αυτός ως υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, είχε πάρει μέρος στην Σύνοδο του Μάαστριχτ.

Μπαίνουμε σε εποχή νέου «μεσαίωνα».


Μαίρη Μπόση : Μπαίνουμε σε εποχή νέου «μεσαίωνα».
Η αβεβαιότητα και η έκρηξη πολέμων, η ακραία συντηρητική στροφή των ανεπτυγμένων κοινωνιών  με ρατσιστική ατζέντα, που βρίσκει εύφορο έδαφος από την εργαλειοποίηση της τρομοκρατίας φανατικών και που εδράζεται στις γεωπολιτικές τεκτονικές αλλαγές, όπου τα δεδομένα συνόρων και κρατών δεν υφίστανται πλέον, οδηγούν σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης σε μία εποχή νέου «μεσαίωνα» λέει η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά , ειδική σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, Μαίρη Μπόση στον 9.84.
Στη περιοχή μας εκτιμά ότι έρχεται περαιτέρω όξυνση με την Τουρκία με άξονα και το προσφυγικό, όπου φτάνουμε στα όρια της αλληλεγγύης και εξωγενείς παράγοντες το μετατρέπουν σε θέμα εθνικής κρίσης, ενώ για την Κύπρο σημείωσε με νόημα ότι η όποια λύση αυτή την ώρα, θα είναι στη βάση των απαιτήσεων και μόνο της Τουρκίας , με ότι συνεπάγεται αυτό για τον ελληνισμό.  Πηγή

Η χρονιά που θα αποφασίσει την μοίρα της Ευρώπης

Οι κάλπες που στήνονται στην Ευρώπη θα καθορίσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί ενώ δεν είναι βασικό σενάριο η επικράτηση των ακραίων τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν. Το χάσμα Βορρά-Νότου και το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η Γερμανία.

Του χρόνου τέτοια εποχή, η ευρωζώνη μπορεί να μας έχει… αφήσει χρόνους. Παρά τις μικρές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, το γεγονός πως η κατάρρευση της νομισματικής ένωσης αποτελεί πιθανότητα, λέει πολλά για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Από τότε που έπληξαν την Ευρώπη η χρηματοπιστωτική, η οικονομική και η πολιτική κρίση, πριν από σχεδόν μια δεκαετία, η Ευρώπη έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές. Όμως το 2017 θα είναι η πιο σημαντική χρονιά για τη συνέχεια της ευρωζώνης, καθώς τα πολιτικά και οικονομικά ρίσκα φτάνουν στην «καρδιά» του μπλοκ, στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

...τι εστί Βενιζέλος;

blogger: Με αφορμή την εγγραφή:
εδώ, επειδή ήδη έχει απαντηθεί - δεν είναι και δύσκολο - η "συνεισφορά" του εν λόγω κυρίου στη διάλυση της χώρας- "ξεχνάμε" τον κομβικό του ρόλο στην φύλαξη της λίστας Λαγκάρντ - ας ξαναδούμε τα παρακάτω:

Όταν η αδικοχαμένη χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμήνευε Θεοδωράκη-Ρίτσο