Τόμσεν: Σε 21 χρόνια η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα επίπεδα της ανεργίας σε εκείνα της περιόδου 2001-2007, πρίν δηλαδή από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Η χώρα όντας προτεκτοράτο, μετά το PSI,  έχασε κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό που  αποκρύπτει ο Τόμσεν είναι ότι: τα επίπεδα ανεργίας θα είναι εκείνα με εκείνα της περιόδου 2001-2007, αλλά σε μια άλλη χώρα. Με πληθυσμό, όχι πάνω από 6 εκατομμύρια αφού το πιο ζωντανό  τμήμα της θα έχει μεταναστεύσει για να αποφύγει το καθεστώς της δουλοποροικίας. Αυτό δεν είναι λύση του οικονομικού προβλήματος, αλλά  ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ 
Βλέπε και δώ
YΓ. Για να καταλάβετε την παραπάνω ισχυρισμό, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Και πόθεν προκύπτει: "21 χρόνια", μέσα από τα ίδια μοντελάκια που προέβλεπαν ανάπτυξη το 2012, μετά 2013, για να έχουμε ελπίδες το 2014, αλλά όλες τις φορές έπεσαν έξω. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ. Πουλιέται το παραμύθι της ανάπτυξης για να μένει σε καταστολή το πόπολο. Η χώρα θα έχει ανάπτυξη τύπου Γουτεμάλας, τόσο απλά! δες εδω:

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ

Το γεγονός είναι απίστευτο και όμως αληθινό και αγγίζει τα όρια της κωμωδίας. Αποκρατικοποιείται το ελληνικό κράτος για να το αγοράσουν τελικά άλλα κράτη.
Δηλαδή, ενώ τα άλλα κράτη μπορούν να έχουν επικερδείς κρατικές επιχειρήσεις και μάλιστα
να κάνουν και επενδύσεις σε διαφορετικά κράτη, εντούτοις όλες οι δραστηριότητες του ελληνικού κράτους θα πρέπει, εξ ορισμού, να είναι παθητικές με δεκάδες δισεκατομμύρια ελλείμματα.  
Πριν γίνει φυσικά αυτή η αστεία υποτίθεται αποκρατικοποίηση (στην ουσία παράδοση της Ελλάδας σε άλλα κράτη) προηγήθηκαν δύο άλλα τερατώδη γεγονότα:
--  Το πρώτο είναι η διασπάθιση των κολοσσιαίων δανείων και τον ευρωπαϊκών πακέτων που πήρε η χώρα και η φυγάδευση όλου αυτού του χρήματος στο εξωτερικό και
-- Το δεύτερο η μετατροπή των δημοσίων χρεών προς τις ιδιωτικές τράπεζες σε χρέη προς άλλα κράτη μέσω του δευτέρου μνημονίου και του PSI.
Έτσι λοιπόν έχουμε: 1) το ελληνικό χρήμα σε άλλα κράτη, 2) το ελληνικό χρέος σε άλλα κράτη και τώρα 3) την περιουσία του δημοσίου σε άλλα κράτη. Δηλαδή έχουμε πλήρη παράδοση της Ελλάδας σε άλλα κράτη.
Και ποιος φταίει για όλα αυτά; Ποιος τα έκανε όλα αυτά; Μήπως ο ελληνικός λαός; Όχι. Τα έκανε η παρασιτική πολιτικοοικονομική ολιγαρχία της Ελλάδας. Είναι η μόνη υπεύθυνη τόσο για τη χρεοκοπία της χώρας όσο και για την παράδοσή της σε άλλα κράτη, προκειμένου να συνεχίσει η ίδια ανενόχλητη τη νομή της ελληνικής κοινωνίας. Οι γερμανόφιλοι πατριδοπώλες επί το έργον.
Όταν σήμερα όλα τα εθνικά κράτη προσπαθούν να ανασκουμπωθούν, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα διαλύεται και ξεπουλιέται από την διεθνιστική ηγετική ελίτ της.
Και εμείς οι πολίτες τι κάνουμε; Αγωνιζόμαστε σε ένα αγώνα, εκ προοιμίου μάταιο, να κρατήσουμε τις ήδη υποτιμημένες περιουσίες που φτιάξαμε με κόπους και στερήσεις, γεμίζοντας με φόρους και τέλη τις τσέπες των δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας. Όμως δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τελικός στόχος είναι ακριβώς αυτές οι περιουσίες μας και η απόλυτη φτωχοποίησή μας.
Μόνη λύση πλέον για τη σωτηρία μας είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την πολιτική ανατροπή αυτής της παρασιτικής ελίτ και ταυτόχρονα τη δημοκρατική αλλαγή του πολιτεύματος, με μεταφορά της εξουσίας στο λαό. Αυτό δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, γιατί το «θηρίο» θα αντιδράσει, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και στο τέλος αναγκαστικά θα τον ακολουθήσουμε. Τουλάχιστον να το κάνουμε πριν να είναι πολύ αργά.
--------------------


  ----------

Είκοσι ένα χρόνια!

Χτες το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, το "Ατλαντικό Συμβούλιο" οργάνωσε μια εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου "Ευκαιρία της Ευρώπης για ανάπτυξη", το οποίο έγραψαν από κοινού ο σουηδός οικονομολόγος Άντερς Άσλουντ με τον υπουργό οικονομικών της Βουλγαρίας Σίμεον Τζάνκοβ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Άσλουντ και ο διευθυντής τού ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν (γνωστός μας ως μέλος τής παλιάς τρόικας). Μιας και η εκδήλωση μεταδόθηκε απ' ευθείας μέσω διαδικτύου, είχα την ευκαιρία να την παρακολουθήσω και να σημειώσω δυο-τρία ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα.

Καρολίνα Βιτσίνι (συντονίστρια του Atlantic Council), Πωλ Τόμσεν, Άντερς Άσλουντ
Κατ' αρχάς, γενική διαπίστωση των δυο κύριων ομιλητών ήταν η ανισότητα που επικρατεί στην -κατά τα άλλα- ενωμένη Ευρώπη. Και οι δυο εντόπισαν ως αιτία τού προβλήματος το γεγονός ότι η Ευρώπη επιχείρησε την οικονομική και νομισματική της ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί η πολιτική της ένωση. Σύμφωνα με τον Άσλουντ, αυτό έχει ως συνέπεια όλοι να κατηγορούν τις Βρυξέλλες όταν κάτι πάει στραβά, ακόμη κι όταν η ευθύνη (ή, έστω, το μεγαλύτερο μέρος της) βαραίνει τις εγχώριες κυβερνήσεις.

Ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα ανισότητας που παρουσίασε ο Άσλουντ, είναι οι χαώδεις διαφορές στην απασχόληση. Με λίγο πάνω από τον μισό ενεργό της πληθυσμό να έχει δουλειά, η Ελλάδα καταλαμβάνει τον πάτο τού σχετικού πίνακα ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Σουηδία, όπου εργάζεται το 75% όσων μπορούν να δουλέψουν. Για να υπογραμμίσει την ανισότητα, ο Άσλουντ παρουσίασε αμέσως μετά στοιχεία για το πόσες ώρες εργάζονται ετησίως οι ευρωπαίοι. "Ποιοί εργάζονται περισσότερο;", ρώτησε ρητορικά ο ομιλητής, τονίζοντας ιδιαίτερα την απάντηση "οι έλληνες!" και προσθέτοντας ότι "αυτό είναι λογικό γιατί η αγορά στην Ελλάδα έχει απορρυθμιστεί τόσο πολύ ώστε οι έλληνες είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σκληρά για να τα βγάλουν πέρα".

Παρένθεση. Σ' αυτόν τον πίνακα, την τελευταία θέση καταλαμβάνουν οι γερμανοί, κάτι που προκάλεσε το ελαφρά ειρωνικό σχόλιο του Άντερς ότι οι γερμανοί χρειάζονται μια δουλειά για να μπορούν να ζήσουν και να πληρώνουν και τους φόρους τους αλλά δεν έχουν διάθεση να εργαστούν. Κλείνει η παρένθεση.

Από την πλευρά του, ο Τόμσεν (με σαφές πρόβλημα στον λόγο, το οποίο τον καθιστά μάλλον ακατάλληλο για ομιλητή) αναλώθηκε σε κοινοτοπίες που τόνιζαν τις ανισότητες στην Ευρώπη και ελάχιστα από όσα είπε είχαν πράγματι ενδιαφέρον. Όμως, αυτός ήταν που ανέφερε το -κατ' εμέ- σημαντικώτερο στοιχείο που ακούστηκε κατά την διάρκεια αυτού του δίωρου:
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τού ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να πέσει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστούν 21 χρόνια για την Ελλάδα, 12 χρόνια για την Ιταλία, 10 χρόνια για την Πορτογαλία και 6 χρόνια για την Ισπανία.
Ομολογώ ότι κάπου εκεί και για μερικά λεπτά έχασα τον ομιλητή. "Κόλλησα", προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω αυτό που άκουσα. Και δεν μπορούσα να ισχυριστώ πως κάτι δεν κατάλαβα καλά, αφού ο πίνακας με τις σχετικές ενδείξεις ήταν εκεί, μπροστά στα μάτια μου. Είκοσι ένα χρόνια! Θα τραβήξουμε κουπί ως το 2038, ελπίζοντας να ξαναβρεθούμε στο 2008! Τριάντα χαμένα χρόνια!

Φυσικά, αυτό το 21 δεν είναι παρά ένας αριθμός, ο οποίος βγήκε από τα κομπιουτεράκια των ειδικών τού ΔΝΤ και της ΠΤ. Το ερώτημα είναι πώς βγήκε αυτός ο αριθμός. Υποθέτω ότι η βασική παράμετρος που λήφθηκε υπ' όψιν ήταν ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει έγκαιρα και χωρίς αποκλίσεις όλες τις υποδείξεις που θα της κάνουν "αυτοί που ξέρουν" (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΚΤ κλπ κλπ). Υποδείξεις, σαν αυτές, ας πούμε, που θα προέλθουν από την έκθεση της Ντέλιας Βελκουλέσκου περί της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συζητηθεί σε λίγες μέρες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η έκθεση θεωρεί sine qua non την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την δραστική μείωση του αφορολόγητου, για την οποία μιλήσαμε χτες σ' αυτό το ιστολόγιο. Κι από δίπλα, ετοιμάζεται και η έκθεση του ίδιου του Τόμσεν, η οποία διαπιστώνει ότι το ύψος των μισθών στην Ελλάδα είναι αναντίστοιχο προς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας...

Σλάιντ της παρουσίασης με τα στοιχεία τού Τόμσεν για την προσδοκώμενη μείωση της ανεργίας

Δυσκολεύομαι να το πω με άλλα λόγια. Αυτό το 21 σημαίνει ότι τουλάχιστον επί δυο δεκαετίες ακόμη (ενδεχομένως δε επί πολύ περισσότερο, σε περίπτωση που αποδειχτεί εσφαλμένος κάποιος... πολλαπλασιαστής) θα βλέπουμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κόβουν κομμάτια από την ζωή μας και, παράλληλα, να μας διαβεβαιώνουν ότι το κάνουν με πόνο ψυχής και αντίθετα προς τις επιθυμίες τους αλλά "δεν γίνεται αλλιώς".

Το θέμα είναι εμείς τι θα κάνουμε. Θα αντιδράσουμε ή θα περιμένουμε υπομονετικά;


--------------------------------------
Σημείωση: Για όποιον ενδιαφέρεται, η εκδήλωση έχει ήδη ανεβεί στο YouTube.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Και όμως υπάρχει λύση. Να κάνουμε τον Καπιταλισμό ανθρώπινο...... όπως προτείνουνε οι Λαφαζάνης Κωνσταντοπούλου Χάγιος και οι Μανιαδάκηδες.. με αλλαγή νομίσματος μαζί με τους Ιμπεριαλιστές Ρωσίας Κίνας. Το ότι τα ίδια λένε Τμήματα της Αστικής Τάξης Εθνικιστές και Φασίστες είναι μια ...διαβολεμένη... σύπτωση. Είπαμε είμαστε ...αποικία...και προτεκτοράτο.... Το ΚΚΕ που λέει για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής απλά είναι ....σεχταριστικό.... Είπαμε ο Ανθρωπος πάνω απο τα κέρδη..... ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ανώνυμος είπε...
Η θα το πατησει ο ΚΙΜ η ΕΜΕΙΣ.
Τα λαμογια κανουν αυτο που εμαθαν,ο ραιχενμπαχ ο γερμανος γκαουλαιτερ αποκαλυψε οτι στην ελλαδαρα αφαιρεθηκε τριπλασια ζητητη απο οτι στην πορτογαλια. Με τετοια μετρα εγω θα ελεγα πως μετα 21000 χρονια θα δουμε αναπτυξη . ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ.
Ανώνυμος είπε...
Τα ίδια μέτρα ισχύουνε σε όλες τις Καπιταλιστικές χώρες στα πλαίσια της Ανισόμετρης Ανάπτυξης. Είναι απαραίτητα στην Αστική Τάξη της χώρας μας και συνολικά της Ε.Ε για να είναι Ανταγωνιστικοί απέναντι σε άλλες Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΝΔΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ κ.α. Καπιταλιστική ανάπτυξη θα υπάρξει και σύντομα που και τώρα υπάρχουνε καπιταλιστές που αυξάνουν τα κέρδη τους. Ανάπτυξη για τον λαό θα υπάρξει οταν φύγουμε απο την Ε.Ε με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Κάτι άλλο ....ενδιάμεσα.... δεν υπάρχει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ανώνυμος είπε...
21 χρόνια με δεδομένο ότι από δω και πέρα θα καλυτερεύει η κατάσταση. Όμως όσο πάει και χειροτερεύει!
Ας μην έχουμε αυταπάτες, αν δεν γίνει επανάσταση στην Ελλάδα ή κάπου αλλού ώστε να ξυπνήσει το κίνημα, σε μια δεκαετία θα πληρώνουμε για να δουλεύουμε, ώστε να μην πληρώνουμε περισσότερα σε περίπτωση που θα είμαστε άνεργοι...

Ας το χωνέψουμε, αν δεν πάρει μπρος η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της, θα πεθάνουμε στη πείνα ή/και στην εξαθλίωση. Πλέον είναι πιο σίγουρο και από το ότι θα ξημερώσει αύριο!

Κώστας
Ανώνυμος είπε...
Κώστας. Θα μας σώσει ο Λαφαζάνης με την Καπιταλιστική δραχμή.... Και λέει σε Συνέντευξη καθαρά την πίκρα του για την αποτυχία του 1991.... Προσπαθήσαμε λεει αλλα δυστυχώς αποτύχαμε και απο τότε δεν μπορούμε να βρούμε άλλη ευκαιρία... Μιλάμε για απόγνωση...... ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ανώνυμος είπε...
Κώστας. Θα μου πεις τώρα πως γίνεται να το παραδέχεται και ταυτόχρονα να δηλώνει και φίλος του Καπετάν Γιώτη που τους κυνήγησε. Ολα Αχταρμάς Οπορτουνιστικός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ανώνυμος είπε...
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Οι οπορτουνιστές έχουν χάσει την μπάλα από τότε που φάγανε την φόλα ΣΥΡΙΖΑ, όποιος τους πιστεύει το κάνει μόνο από αφέλεια.
Το ζήτημα όμως εδώ είναι να σταματήσουν οι αυταπάτες γενικά, και δεν είναι οι μόνοι που τις καλλιεργούν. Και ο λαός ο ίδιος έχει ανάγκη τις αυταπάτες, για να μην φοβάται. Το ότι όμως ξεγελάς τον εαυτό σου να μη φοβάται, δεν πάει να πει ότι δεν πλησιάζει ο κίνδυνος με σκοπό να σε τσαλαπατήσει...

Κώστας


Ανώνυμος είπε...
Κώστας. Ασφαλώς ο λαός έχει αυταπάτες που αυτοί του τις περάσανε εδώ και 25 χρόνια ..τουλάχιστόν... και το κάνανε συνειδητά. Εχεις δίκιο οτι χάσανε την μπάλα απο την ώρα που ξεβρακώθηκε ο Σύριζα και υπαρχει το ΚΚΕ με τα Επαναστατικά του χαραχτηριστικά σε αποκατάσταση 100%. Στον λαό λοιπόν ανεκτικότητα όταν συζητάμε και με τα ...παιδιά.... Σύγκρουση χωρίς έλεος. Δεν ξέρω αν τους έχεις ζήσει πριν το 1991 εγώ πάντως που τους έζησα μιλάω για πραγματικό καρκίνωμα. Μόνο τον προβοκατόρικο τίτλο ...εσωτερικό... να βάλεις φτάνει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Crossover είπε...
Καλα δεν τρεξανε και κανενα φοβερο μοντελο για να καταληξουν σε αυτους τους αριθμους. Κανανε τις προβλεψεις τους για την εξεληξη του ΑΕΠ και πανω σε αυτες προσαρμοσαν τον συντελεστη του Okun για καθε χωρα.

Τρεχα γυρευε.
experience είπε...
Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός παιδιά, τι να κάνουμε. Κάποιοι πρέπει να πληρώνουν για να είναι κάποιοι καλά. Κάτσε να φάνε όλοι 10 φορές και θα δούμε για σένα. Απλώς όταν ήμασταν εμείς καλά δε μας πολυενδιέφερε τι γινόταν, τώρα όλοι είναι τι θα γίνει και τι θα γίνει

  ===========

Γκάφα ολκής Μαξίμου με Τόμσεν. Κι η ΓΣΕΕ βλέπει 20ετία στην ανεργία!

Σε τεράστια γκάφα έπεσε χτες το μέγαρο Μαξίμου διαψεύδοντας ειρωνικά τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ότι η ανεργία στη χώρα μπορεί να ξαναγυρίσει στο 7,5%  του 2009 σε όχι λιγότερο από 21 χρόνια. Το αμίμητο επιτελείο δεν ξέρει ότι αυτή είναι και η εκτίμηση του Σάββα Ρομπόλη στην έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ από το 2014! Σκέψου και να μην ήταν υποστηρικτές του κ Ρομπόλη οι σύμβουλοι του κ Τσίπρα!
Τι είπε χτες ο Τόμσεν;
Ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης.
Τι του απάντησε το ελληνικό κυβερνητικό … επιτελείο;
«Ο κ Τόμσεν μπορεί να συνεχίσει τις εξαιρετικά επιτυχημένες προβλέψεις του όπως τότε που προέβλεπε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τελικά είχαμε ύφεση. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και να γράψει κι ένα μπλογκ.»
Θα παρακάμψουμε το υφάκι σαν σε καυγά αμόρφωτων στο τουίτερ, απαράδεκτο για κυβερνήσεις και καλό για αλάνια, και θα πάμε στο ζουμί. Ό,τι λέει ο Πολ Τόμσεν τα έχει προβλέψει κατά γράμμα από το 2014 ο γκουρού στα θέματα εργασίας Σάββας Ρομπόλης του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, που οι εκθέσεις του είναι πρότυπο επαγγελματισμού για τα ελληνικά πράγματα.
  • Παράλληλα, ο κ Ρομπόλης άνθρωπος χαμηλών τόνων και αριστερός είναι από τους αγαπημένους των συριζαίων και του πρωθυπουργού. Σκέψου και να μην ήταν! Τι γράφει ακριβώς ο κ Ρομπόλης στην έκθεση του Ινστιτούτου:
  • «Η ανεργία, μετά την ύφεση, πολύ δύσκολο θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026 ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5%-4% (50.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο) καθώς αυτό το ποσοστό αποδίδεται κατά κύριο λόγο, στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.» Και συνεχίζει ο κ Ρομπόλης:
  • «Η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα ανεργίας του έτους 2009 (450.000 άνεργοι) και να δημιουργήσει το ένα εκατομμύριο θέσεων  εργασίας  που χάθηκαν την περίοδο 2009-2013 ακόμη και με αυτό το αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.» Και καταλήγει:
  • «Με άλλα λόγια, με αφετηρία την προοπτική μίας αναιμικής ανάκαμψης την περίοδο 2015-2025 (αύξηση ΑΕΠ 1,5% τον χρόνο) στην ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι η ανεργία θα μειωθεί στο τέλος της ερχόμενης δεκαετίας κατά 220.000 άτομα. Κατά συνέπεια η ασθενής αυτή εξέλιξη στον τομέα μείωσης της ανεργίας δεν θα είναι ικανή να αμβλύνει ουσιαστικά την ισορροπία τρόμου που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά εργασίας όπου 1.400.000 άνεργοι αντιστοιχούν σε 1.400.000 απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα.»
  • Αυτά υπό κανονικές συνθήκες. Γιατί ο κ Ρομπόλης προβλέπει σωστά ότι η ανεργία εκτός από τη ύφεση θα πιέζεται και από τις εξελίξεις της τεχνολογίας που αντικαθιστούν εργαζόμενους με μηχανές.
  • Η χώρα έχει πραγματικούς 2.000.000 άνεργους αυτή τη στιγμή από τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους συμβασιούχους του δημόσιου και τους νέους. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 4.500.000 Έλληνες είναι εκτός εργασίας.
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνάνε κάθε πρωί και δεν ξέρουν πώς θα ζήσουν τη μέρα. Και τα παιδάκια του Μαξίμου, πίσω από τις παχυλές τους απολαβές και την ασφάλεια της κομματίλας κάνουν πλακίτσα, χωρίς να ξέρουν καν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!
Ο Πολ Τόμσεν κάνει τη δουλίτσα του με τις δηλώσεις του. Τα παιδάκια του Μαξίμου απλώς ροκανίζουν τα λεφτά του λαού. Τζάμπα και βερεσέ.
Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης 

Σχόλια