Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Capital Economics: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει

Capital Economics: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει
Με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας δεν αλλάζουν, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, την δεύτερη αυτή την εβδομάδα που... αφιερώνει στην Ελλάδα, μετά και την εκτίμησή της ότι το καλοκαίρι θα επανέλθει το σενάριο του Grexit. Όπως προειδοποιεί αυτή τη φορά, αν οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει στο τέλος.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωση, όπως σημειώνει. Αρχικά αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά έχει καθυστερήσει, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και (το σημαντικότερο) την ικανότητα της Ελλάδας να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε πέραν του 2018.
Το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμη να συμβάλει οικονομικά με το τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά του οποίου η πλήρης συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν προϋπόθεση για τη Γερμανία, πιστεύει ότι οι στόχοι για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018 είναι ανέφικτοι και πρέπει να μειωθούν.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, δεν είναι διατεθειμένες να το δεχθούν γιατί η Ελλάδα θα χρειαζόταν έτσι μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Έτσι, το ΔΝΤ έχει πει ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει το πρόγραμμα βιώσιμο είναι η Ελλάδα να συμφωνήσει σε νέα μελλοντικά μέτρα λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση, της οποίας η δημοτικότητα έχει κατρακυλήσει, είναι απρόθυμη να συμφωνήσει.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, η οποία αναμένεται τον Μάρτιο. Αλλά είναι μια αναγκαία (αν και όχι επαρκής) προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ.
H ένταξη στο QE θα βελτιώσει το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να πειστούν οι Έλληνες ψηφοφόροι ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί προς την τελική έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Το αδιέξοδο μεταξύ πιστωτών έχει κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους εκπροσώπους τους να συζητούν την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Αυτό φέρεται να είναι το προτιμώμενο αποτέλεσμα για την Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και χωρίς την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο συμφώνησε με το τρίτο πρόγραμμα μόνο βάσει της συμμετοχής του ΔΝΤ. Έτσι, αν το ΔΝΤ φύγει, η Bundestag θα πρέπει να συζητήσει και να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να πάρει μήνες.  Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν θα συνιστούσε ακόμη και την συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα αφού η έξοδος του ΔΝΤ θα σήμαινε ότι η Ελλάδα απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται. Χωρίς χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη.
Αντίθετα με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων πέραν του 2018, προκειμένου να ικανοποιήσει το ΔΝΤ και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση,  με τη συνεχή συμμετοχή του.
Σε αντίθετη περίπτωση, η σκληροπυρηνική στάση του Σόιμπλε μπορεί να μην υιοθετηθεί και από το σύνολο της γερμανικής κυβέρνησης και μια νέα συμφωνία διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για να καταστεί δυνατή η απόσυρση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Capital Economics, κανένα από αυτά τα σενάρια δεν θα αλλάξει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. Η συμφωνία για επιπλέον λιτότητα, θα γονατίσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει τις πρόωρες εκλογές φέτος, ακόμη πιο πιθανές. Ενώ η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε πιθανότατα να κερδίσει και να συμμορφωθεί σε γενικές γραμμές με τις συνθήκες του μνημονίου στο άμεσο μέλλον, η αβεβαιότητα στην πορεία προς τις εκλογές θα χτυπήσει έντονα την ήδη... δειλή οικονομική ανάκαμψη.
Και ακόμα κι αν το σχέδιο διάσωσης συνεχιστεί χωρίς το ΔΝΤ, η C.E συμφωνεί με την άποψή ότι οι στόχοι για το το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εντελώς ανέφικτοι, αφού η ανάπτυξη θα είναι δραματικά πιο αδύναμη από ό, τι  προβλέπουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Έτσι, αν οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει στο τέλος.
Όπως καταλήγει η Capital Economics, η Ελλάδα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα και εκεί θα απαντηθεί το ερώτημα-κλειδί, δηλαδή εάν η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε αρκετά έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ελευθερία Κούρταλη
 Πηγή

Σχόλια