Ifo: Η Ιταλία κινδυνεύει να φύγει από την ευρωζώνη

Το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών έχει παραμείνει το ίδιο από το 2000, τόνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου. Κάποια στιγμή θα απορρίψουν τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Η Γερμανία δε θα πρέπει να εγκρίνει διάσωση των ιταλικών τραπεζών.

Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo θεωρεί πως οι Ιταλοί τελικά θα επιθυμήσουν μια έξοδο από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, όπως υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική καθημερινή εφημερίδα Tagesspiegel.
«Το βιοτικό επίπεδο στην Ιταλία είναι το ίδιο που ήταν και το 2000. Αν αυτό δεν αλλάξει, οι Ιταλοί σε κάποια φάση θα πουν "Δεν θέλουμε άλλο αυτή την ευρωζώνη"», τόνισε ο επικεφαλής του think tank, Clemens Fuest, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ειδικός ανέφερε ακόμα ότι αν το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία, θα επέβαλε στους Γερμανούς φορολογούμενους, κινδύνους, «το μέγεθος των οποίων δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να ελέγξει». Όπως υπογράμμισε, οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.
Πάντως, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ιταλία δεν αναζητά ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η Ρώμη εστιάζει στο να εγγυηθεί τη σταθερότητα του τραπεζικού της τομέα, ξεκινώντας με μια διάσωση της Monte dei Paschi di Siena.
Πηγή

Σχόλια