Η Le Pen με την δήλωση για έξοδο από το ευρώ θέτει την ατζέντα στην προεδρική κούρσα και ποντάρει στην έκπληξη

Η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου που εκπροσωπεί όχι μόνο την ακροδεξιά όπως κακώς αναφέρεται αλλά την εθνικιστική αντίληψη των Γάλλων προέβη σε μια δήλωση βόμβα.
  • Δήλωσε ότι ο βασικός της πολιτικός στόχος είναι η επαναφορά του εθνικού νομίσματος, η έξοδος από το ευρώ, η μετατροπή του χρέους σε γαλλικά φράγκα.
Επίσης τόνισε ότι ένα εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να συνδέεται με ένα κοινό νόμισμα όπως το ECU την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην ευρωζώνη για εσωτερικούς λογιστικούς σκοπούς πριν από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.
Η Le Pen διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας 23 Απρίλιου και 7 Μαΐου του 2017 και κατέρχεται στην προεκλογική περίοδο θέτοντας ένα θέμα ταμπού για την Ευρώπη.
Η Le Pen που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ως Εθνικό Μέτωπο αλλά έρχεται δεύτερη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα έναντι του αντιπάλου της του Φιγιόν που προέρχεται από τον χώρο της Γαλλικής Δεξιάς προφανώς ακολουθεί μια μαρκετίστικη επικοινωνιακή τακτική θέτοντας ένα θέμα ταμπού αλλά από την άλλη ποντάρει στο γεγονός ότι οι ευρωπαίοι έχουν κουραστεί από το ευρωπαϊκό πείραμα ενώ στηρίζεται και στον κλασσικό εθνικισμό των Γάλλων «πρώτα η Γαλλία».
Η κίνηση της Le Pen πρέπει να αποτιμηθεί πολιτικά και στρατηγικά.

  • Κατά την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα δοθεί μάχη μεταξύ των υποστηρικτών του εθνικού νομίσματος και του ευρώ, η Le Pen έθεσε την ατζέντα…
  • Το βασικό ερώτημα είναι εάν η κίνηση της Le Pen να παίξει πολιτικά με αυτό το θέμα ταμπού για την Ευρώπη θα της βγει ή όχι.
Η Le Pen γνωρίζει ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι πρώτο κόμμα αλλά επίσης γνωρίζει ότι στον δεύτερο γύρο θα συνασπιστούν όλοι εναντίον της.
 Οπότε έθεσε ένα μεγάλο δίλημμα το οποίο υπερβαίνει τις γνωστές διαφορές ακροδεξιών ή δεξιών ή αριστερών.
Στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην Γαλλία τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ.
Η Le Pen ακολουθεί την στρατηγική του Trump.
Στις ΗΠΑ ο Trump κέρδισε την προεδρία στηριζόμενος σε μια αντισυστημική ρητορεία και το κυριότερο προτάσσοντας τα εθνικιστικά ιδεώδη με το σλόγκαν «να κάνουμε και πάλι την Αμερική μεγάλη».
Στην Γαλλία που είναι γνωστός ο γαλλικός σωβινισμός η Le Pen θέτει θέμα νομίσματος στοχεύοντας αφενός στην ευρεία μάζα αλλά θέλοντας να στοχοποιήσει τις ελίτ των Βρυξελλών που δεν βελτίωσαν την οικονομία της Ευρώπης ενώ το προσφυγικό είναι πρόβλημα.
Η Γαλλία έχει ισχυρό εθνικιστικό κίνημα παρ΄ ότι δεν έχει πολιτικές λιτότητας άρα δεν προέρχεται η κόπωση των Γάλλων από την οικονομία αλλά από το προσφυγικό και τα ευρύτερα προβλήματα της ευρωζώνης.
Η Le Pen με την δήλωση περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα κερδίζει της εντυπώσεις, καθώς στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είναι πρώτη είδηση αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα της εξασφαλίσει την προεδρία.
Η Le Pen είναι ταλαντούχος πολιτικός και θέτει το θέμα εθνικού νομίσματος σε μια χώρα την Γαλλία που μπορεί να υποστηρίξει εθνικό νόμισμα λόγω ισχυρής εθνικής παραγωγής.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι και σίγουρα πολιτικό ζήτημα… η γαλλική κοινωνία είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το ευρώ;
Αυτό το ερώτημα δεν θα πρέπει να απαντηθεί βιαστικά αλλά εκ πρώτης όψεως όχι δεν είναι έτοιμοι οι Γάλλοι.
H Le Pen πάντως ακολουθεί την στρατηγική του Trump και ο καιρός θα δείξει εάν είναι επιτυχημένη στην Ευρώπη.
Εάν όμως κερδίσει η Le Pen είναι κατανοητό ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ θα αυξηθεί δραματικά.
Πηγή

Σχόλια