Σκάνδαλο Novartis: Αποκαλύψεις σοκ για το διεφθαρμένο σύστημα Υγείας

Μοναδική περίπτωση μαζικής διαφθοράς η υπόθεση Novartis. Εμπλοκή χιλιάδων γιατρών, διευθυντών νοσοκομείων, ευθύνες για τρεις πρώην υπουργούς. Ερχονται νέα σημαντικά στοιχεία
Μπροστά σε ένα σκάνδαλο πρωτοφανούς έκτασης βρίσκονται οι δικαστικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.  
Οι συνεχιζόμενες έρευνες φέρνουν στο φως νέα στοιχεία, που αποκαλύπτουν ότι η διαφθορά είχε απλωθεί ως γάγγραινα σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας, προκαλώντας τεράστια οικονομική επιβάρυνση στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι δεν είναι μεμονωμένα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά, αλλά χιλιάδες στελέχη σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Ευθύνες προκύπτουν και για πολιτικά πρόσωπα που είχαν βρεθεί επικεφαλής συναρμόδιων υπουργείων.
  • Οπως προκύπτει από καταγγελίες και από μαρτυρίες  στελεχών της, η ελβετική πολυεθνική φέρεται να έστησε ένα «κύκλωμα» διαφθοράς, που όμοιό του δεν έχει εμφανιστεί στα ελληνικά χρονικά. Στο διαβρωμένο σύστημα που «χρηματοδοτούνταν» με μίζες και διάφορα "bonus"  βρίσκονταν πάνω από 4.000 γιατροί, δεκάδες διευθυντικά στελέχη νοσοκομείων, προμηθευτές και φορείς στον τομέα της Υγείας.
Το σκάνδαλο έχει και έντονη πολιτική απόχρωση, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώην υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης, διευκόλυναν με τις αποφάσεις τους, τα σχέδια και την δράση της φαρμακευτικής εταιρίας. Το κουβάρι της υπόθεσης -που αποτελεί μοναδικό «φαινόμενο»- ξετυλίγεται μέρα με την μέρα, καθώς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα, ενώ σημαντικά στοιχεία έρχονται από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες διεξάγουν πολύμηνη ενδελεχή έρευνα για τις δραστηριότητες της Novartis. Αναμένονται νέες αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς και σε πολιτικό επίπεδο, με όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.
Η απόφαση για δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης με τις καταγγελίες για μίζες σε 4.000 γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς, που προωθούσαν τα φάρμακα της Novartis, προήλθε από το Μαξίμου και δη από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η σκιά της διαφθοράς έχει «ενσκύψει» πάνω από τον χώρο της Υγείας εδώ και πολλά χρόνια και οι συνέπειες της είναι καταστροφικές και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Η δημοσιονομική δαπάνη για την Υγεία βρίσκεται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα και η κυβέρνηση επιχειρεί-γνωρίζοντας καλά το πρόβλημα- να αναστρέψει την κατάσταση εντοπίζοντας αρχικώς τις παθογένειες του συστήματος.
Στα ύψη η δημοσιονική δαπάνη
Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για την κυβέρνηση και η αποκάλυψη από την αρχική έρευνα των αμερικανικών αρχών, για τις ατασθαλίες της Novartis στην Ελλάδα, ήρθε ως μάννα εξ΄ ουρανού, προκειμένου να μπει τέλος στο νοσηρό «φαινόμενο, που αποτέλεσε την κύρια αιτία για την διόγκωση της δημοσιονομικής δαπάνης για την Υγεία μέσα σε λίγα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε μία πενταετία (το διάστημα 2004-2009), η δημοσιονομική δαπάνη εκτοξεύθηκε από τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στα 8,8 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πολιτικές διευκολύνσεις
Οι ψίθυροι των πρόσφατων εβδομάδων, που λαμβάνουν χαρακτήρα πληροφοριών τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν ότι οι πρώην υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης, που διευκόλυναν την δράση της Novartis και έκλειναν τα μάτια στα «κακώς κείμενα», σχετίζονται με την επίμαχη-«αμαρτωλή» περίοδο 2004-2009, όταν η δαπάνη για τον χώρο της Υγείας σχεδόν τριπλασιάστηκε. «Πηγές» από τον χώρο της Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι.. έπονται μεγάλες αποκαλύψεις για τον ρόλο (έστω και έμμεσο) που διαδραμάτισαν οι εν λόγω πρώην υπουργοί, που αναμένεται να ξεσηκώσουν «θόρυβο» στον πολιτικό κόσμο και να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κόμματα και πολιτικούς φορείς
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Το σκάνδαλο της Νοvartis ήρθε στο προσκήνιο, χάρη σε αμερικανικό… δάχτυλο. Οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσφιλούς τακτικής που έχουν υιοθετήσει και σχετίζεται με την δικαστική «στόχευση» ευρωπαϊκών εταιριών, άνοιξαν τον φάκελο της Νovartis στην Ελλάδα, μετά από καταγγελίες δύο πρώην εργαζομένων της. Οι τελευταίοι κατέθεσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της. Αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρία λέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα. Πηγή
Blogger: 
Το καρτέλ των φαρμάκων αποδεικνύεται ότι αποτελεί και λειτουργεί σαν ένας δούρειος ίππος για την: 
α. Υπερχρέωση της χώρας, μέσω της επιβάρυνσης της δημόσιας δαπάνης για την υγεία. (Αυτό κι' αν είναι κλοπή)
β. Την εξαγορά διεφθαρμένων υπαλλήλων και την δημιουργία- σύσταση μιας συμμορίας με όλα τα χαρακτηριστικά της.
γ. Την εξαγορά - δημιουργία πολιτικών μαριονετών στην υπηρεσία του καρτέλ.
δ. Στην εξαγορά των ΜΜΕ μέσω των διαφημίσεων (λεφτά υπάρχουν!)  ή και αφιερωμάτων!!! (Υπάρχουν πολλά λεφτά για δημόσιες σχέσεις, αφού τόσα έχουν αποσπασθεί - δεν το λέμε έχουν κλαπεί - από το δημόσιο...)
  • Μόνο τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για μια χώρα (αν είναι θέλει και να είναι σοβαρή χώρα και όχι χώρος πλιάτσικου...)
Φοβάμαι όμως ότι βλέπουμε σε επανάληψη ότι έγινε και με το σκάδαλο τις Siemens. Πολύ κουβέντα για το ...τίποτα...Ίσα - ίσα που ...ταλαιπωρήθηκαν (με το αζημίωτο βεβαίως-βεβαίως -αφού κάθε επιτροπή αμοίβεται extra ) οι βολευτάδες μας σε διάφορες επιτροπές για ..ξεπλύνουν την Siemens και ούτε γάτα ούτε ζημιά... 
Κάντε τον κόπο να ακούσετε τον παρακάτω κύριο, που δείχνει το νήμα της διασύνδεσης των ..φαρμάκων με την δικτατορία του ευρώ...που μας καταδυναστεύει.

Πηγή  
------------------------
  1. «Το σκάνδαλο Novartis κόστισε όσο το 1/3 του δημόσιου χρέους»

  2. Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση της Novartis –Στέλεχός της απείλησε να αυτοκτονήσει από τον 13ο όροφο του Hilton της Αθήνας!

    3. Τι κρύβεται πίσω από την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της Novartis

    ...Για να μην παριστάνετε τον ανήξερο ή τον έκπληκτο! Το ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών όλοι τον ξέρουν.... εδώ και καιρο!

    Η μαφία των φαρμακοβιομηχανιών

    Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν μιλήσει για το θέμα. Η κοινή γνώμη δεν έχει λάβει καμία προειδοποίηση. Εντούτοις, τα ανησυχητικά συμπεράσματα της «Τελικής Εκθεσης»(1), που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Ιουλίου για τα πλήγματα που δέχτηκαν οι αρχές του ανταγωνισμού στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών, αξίζουν να γίνουν γνωστά στους πολίτες και να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό.
    Τι λέει η έκθεση; Σε γενικές γραμμές υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σωστά στον τομέα της εμπορευματοποίησης των φαρμάκων και ότι οι μεγάλοι διεθνείς φαρμακευτικοί όμιλοι καταφεύγουν σε κάθε είδους τερτίπια για να εμποδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την άφιξη στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων πολύ πιο αποτελεσματικών από τα διαθέσιμα και κυρίως για να υποβαθμίσουν τα κατά πολύ φθηνότερα όμοια φάρμακα που δεν φέρουν συγκεκριμένη μάρκα.
    Αποτέλεσμα, η καθυστέρηση του καταναλωτή στην απόκτηση πρόσβασης στα μη επώνυμα φάρμακα μεταφράζεται σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης εις βάρος των κρατών (και επομένως και εις βάρος των φορολογουμένων).
    Τα μη επώνυμα φάρμακα είναι ταυτόσημα, σε ό,τι αφορά τις βασικές επιδράσεις τους, τη δοσολογία τους, τη μορφή τους, την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητά τους, με τα πρωτότυπα φάρμακα που παρασκευάζονται κατ' αποκλειστικότητα από τα μεγάλα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών. Η περίοδος της αποκλειστικότητας, που ξεκινά από τη στιγμή που το προϊόν τίθεται προς πώληση, υπολογίζεται στα δέκα χρόνια, αλλά η προστασία του δικαιώματος εκμετάλλευσης της πρωτότυπης μοριακής δομής διαρκεί δύο δεκαετίες. Από εκείνη τη στιγμή, άλλοι παρασκευαστές (συχνά χώρες του Νότου όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κούβα, η Αργεντινή και η Μαλαισία) έχουν το δικαίωμα να παράγουν αντίγραφα φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι κατά περίπου 40% μειωμένη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η πλειονότητα των κυβερνήσεων συνιστούν τη χρήση αντίγραφων φαρμάκων, επειδή, χάρη στο χαμηλό τους κόστος, ευνοούν την ίση πρόσβαση στην υγειονομική μέριμνα των πληθυσμών, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αντιμετωπίσιμες ασθένειες(2).
    Στόχος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών είναι η καθυστέρηση, με κάθε δυνατό μέσο, της ημερομηνίας παραγραφής του δικαιώματος εκμετάλλευσης του φαρμάκου. Γι' αυτό πολλαπλασιάζουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης άχρηστων ουσιών που προστίθενται στην πρωτότυπη μοριακή δομή (ένα πολύμορφο, μια κρυσταλλική δομή κ.λπ.), που οδηγούν τεχνητά στην επέκταση του ελέγχου τους στο φάρμακο και απαγορεύουν την άφιξη αντίγραφων φαρμάκων στην αγορά.
    • Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων αντιπροσωπεύει περίπου 700 δισ. ευρώ(3). Μια ντουζίνα γιγαντιαίων ομίλων, εκ των οποίων οι επτά βασικοί που αποκαλούνται «Big Pharma» -οι Bayer, GlaxoSmith-Kline (GSK), Merck, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi-Aventis- ελέγχουν το ήμισυ της αγοράς. 
    Τα κέρδη τους είναι ανώτερα από εκείνα που πραγματοποιούν οι ισχυρές φίρμες της στρατιωτικής βιομηχανίας. Κάθε ευρώ που επενδύεται στην παρασκευή ενός φαρμάκου μάρκας αποφέρει στα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών περίπου 1.000 ευρώ...(4). Και τρεις από αυτούς τους ομίλους -GSK, Novartis, Sanofi- ετοιμάζονται να κερδίσουν επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών χάρη στις μαζικές πωλήσεις του εμβολίου ενάντια στον ιό Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης.
    Ο τεράστιος όγκος του διαθέσιμου ρευστού προσδίδει στις «Big Pharma» κολοσσιαία οικονομική δύναμη πυρός. Μια δύναμη που χρησιμοποιούν κυρίως για να καταστρέψουν, μέσω πολυδάπανων επαναλαμβανόμενων μηνύσεων, τους ταπεινούς παρασκευαστές αντίγραφων φαρμάκων. Επιπλέον, τα αμέτρητα λόμπι που χρηματοδοτούν αυτοί οι κολοσσοί πολιορκούν σε μόνιμη βάση το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (ΟΕΒ) που εδρεύει στο Μόναχο, προκειμένου να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκδοση των αδειών για την είσοδο στην αγορά των αντίγραφων φαρμάκων. Οργανώνουν επίσης εκστρατείες διάδοσης ψευδών πληροφοριών προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους ασθενείς.
    Το αποτέλεσμα των ποταπών τους χειρισμών, σύμφωνα με την πρόσφατη Εκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι οι πολίτες αναγκάστηκαν να περιμένουν δίχως λόγο, κατά μέσον όρο, επτά μήνες για να έχουν πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα, γεγονός που μεταφράζεται σε μια δαπάνη γύρω στα τρία δισ. ευρώ που βάρυνε τους ασθενείς και σε αύξηση περίπου 20% στους προϋπολογισμούς των συστημάτων υγείας.
    Ομως, η επίθεση των φαρμακοβιομηχανιών δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Βρίσκονται αναμεμειγμένες και στο πραξικόπημα που έγινε στις 28 Ιουνίου εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην Ονδούρα, μια χώρα η οποία εισάγει όλα τα φάρμακά της από τις «Big Pharma». Ο πρόεδρος που ανατράπηκε διαπραγματευόταν -μετά την είσοδο της Ονδούρας, τον Αύγουστο του 2008, στους κόλπους της ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής)- μια εμπορική συμφωνία με την Αβάνα για την εισαγωγή αντίγραφων κουβανέζικων φαρμάκων, μειώνοντας, έτσι, τα λειτουργικά έξοδα των κρατικών νοσοκομείων της Ονδούρας. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, οι πρόεδροι της ALBA είχαν δεσμευθεί να «αναθεωρήσουν το δόγμα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας», δηλαδή το απαραβίαστο των ευρεσιτεχνιών στον τομέα των φαρμάκων.
    Τα δύο αυτά σχέδια, που απειλούσαν άμεσα τα συμφέροντά τους, οδήγησαν τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να στηρίξουν χωρίς κανένα δισταγμό την πραξικοπηματική κίνηση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Σελάγια(5).
    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιχειρεί να αναμορφώσει το σύστημα υγείας, που αφήνει περί τα 47 εκατομμύρια Αμερικανούς ανασφάλιστους, αντιμετωπίζει κι αυτός την μήνιν των φαρμακοβιομηχανιών.
    Στην προκειμένη περίπτωση, τα ποσά που διακυβεύονται είναι πέρα από κάθε λογική (οι δαπάνες για την υγεία αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ήτοι περίπου 190 δισ. ευρώ...) και παραμένουν υπό τον έλεγχο ενός ισχυρού λόμπι ιδιωτικών συμφερόντων που συγκεντρώνει, εκτός από τις «Big Pharma», τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και όλο τον τεράστιο τομέα των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων. Κανείς από αυτούς δεν δέχεται να χάσει τα μυθικά του προνόμια.
    • Γι' αυτό, με την υποστήριξη των πλέον συντηρητικών ΜΜΕ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το συγκεκριμένο λόμπι δαπανά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες παραπληροφόρησης και δυσφήμισης με σκοπό να ανατρέψουν την απαραίτητη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.
    • Είναι μια μάχη κεφαλαιώδους σημασίας. Και θα είχε δραματικές συνέπειες αν την κέρδιζαν οι μαφίες των φαρμακοβιομηχανιών. Διότι, θα υπερδιπλασίαζαν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, στην εξάπλωση των αντίγραφων φαρμάκων και να καταστρέψουν την ελπίδα να εδραιωθούν συστήματα υγείας λιγότερο δαπανηρά και περισσότερο αλληλέγγυα.
    (1) http://ec.europa.eu/comm/competition/se ctors/pharmaceuticals/inquiry/index.html
    (2) Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 90% των δαπανών της μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας για τη δημιουργία νέων μοριακών δομών δίνεται για τη θεραπεία των «ασθενειών των πλουσίων», από τις οποίες υποφέρει μονάχα το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
    (3) Σύμφωνα με την υπηρεσία Intercontinental Marketing Services (IMS) Health, 19 Μαρτίου 2009.
    (4) Βλ. Carlos Machado, «La mafia farma-ceutica. Peor el remedio que la enfermedad», 5 Μαρτίου 2007 (www.eco portal.net/content /view/full/ 67184).
    (5) Βλ. Observatorio Social Centroamericano, 29 Ιουνίου 2009. 
 ---------------
Blogger: Διαβάστε τώρα την ..προέλευση της Novartis...
https://www.novartis.gr/about-us/company-history

Η ιστορία της εταιρείας μας

  • Η Novartis δημιουργήθηκε το 1996 με τη συγχώνευση των εταιρειών Ciba-Geigy και Sandoz. Η Novartis και οι προκάτοχοι εταιρείες έχουν μια μακρά πορεία με τις ρίζες της να εντοπίζονται πριν από 250 και πλέον χρόνια και φέρουν μία πλούσια ιστορία στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Από την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών για υφάσματα, οι εταιρείες που αποτέλεσαν τη Novartis επεκτάθηκαν στην παραγωγή χημικών και τελικά φαρμακευτικών προϊόντων.
Η Novartis προέρχεται από τη συγχώνευση τριών εταιρειών: της Geigy, μίας εταιρείας εμπορίας χημικών και χρωστικών που ιδρύθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας στα μέσα του 18ου αιώνα, της Ciba, η οποία άρχισε να παράγει χρωστικές το 1859 και της Sandoz, μίας εταιρείας χημικών που ιδρύθηκε στη Βασιλεία το 1886.
Οι εταιρείες αυτές είχαν ένα κοινό γνώρισμα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη Novartis: το πάθος για την ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων που συμβάλλουν στην ανθρώπινη πρόοδο μέσω των εξελίξεων στην επιστήμη και την υγεία. Στηριζόμενη σε αυτήν την κληρονομιά, η Novartis εστιάζει σήμερα στην καινοτομία ώστε να ικανοποιήσει τις αναδυόμενες ανάγκες των ασθενών παγκοσμίως.

  • Στην Κομισιόν φέρνει, με ερώτησή του, την υπόθεση Novartis 

    Το παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis

     

     

    Τα γενόσημα σκάνδαλα της Novartis ανά την υφήλιο

    Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βασιλεία
    Η υπόθεση Novartis μοιάζει με ένα καλογραμμένο αστυνομικό θρίλερ. Τα έχει όλα: έναν φαρμακευτικό κολοσσό, καταγγελίες για μεγάλο σκάνδαλο με μίζες, δικαστική διερεύνηση από το FBI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ελληνική εισαγγελική έρευνα, μία απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας, καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων, φήμες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων κ.ά. Και να φανταστεί κανείς ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.
    Πίσω από το καλογραμμένο θρίλερ, όμως, όπως όλα δείχνουν, παίζεται ένας ανελέητος πόλεμος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Αμερικής και γερμανικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε δει μάχες κατά καιρούς με εταιρείες μεγαθήρια στους τομείς τους: Volkswagen, Deutsche Bank, Apple κ.ά.
    Ας ξεκινήσουμε με την εξής διαπίστωση: Η Novartis είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο του φαρμάκου.
    Από το 1996 που δημιουργήθηκε έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη δημοσιότητα, αλλά και τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, για θέματα παρόμοια με αυτά που εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές με την αρωγή και των ελληνικών.
    Είναι αναμενόμενο σε μια βιομηχανία με τεράστιους τζίρους, όπως είναι η φαρμακευτική, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών να είναι ιδιαίτερα έντονος.

    Πίτα 1,5 τρισ. δολάρια

    Είναι γνωστό, επίσης, πως αθέμιτες μέθοδοι σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό χρησιμοποιούνται κατά κόρον.
    Με δεδομένο ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων θα φτάσει παγκοσμίως το 1,5 τρισ. δολάρια στην επόμενη πενταετία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλες οι εταιρείες του χώρου θέλουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτήν την πίτα. Το ερώτημα είναι, ποιοι θα είναι οι νικητές.
    Η ιστορία της ελβετικής -γερμανικών συμφερόντων- εταιρείας αρχίζει πριν από 21 χρόνια, με τη συγχώνευση των εταιρειών Ciba-Geigy και Sandoz.
    Η ιστορία, δε, των μητρικών εταιρειών πάει κάπου 250 χρόνια πίσω και ξεκινά από την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, ενώ στην πάροδο των χρόνων επεκτάθηκαν στην παραγωγή χημικών και τελικά φαρμακευτικών προϊόντων.
    Σήμερα, ο όμιλος Novartis διαθέτει εταιρείες σε πολλά σημεία του κόσμου, στις οποίες εργάζονται συνολικά 118.700 εργαζόμενοι (στοιχεία 2015).
    Τα «στρατηγεία» της είναι δύο: ένα με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας κι άλλο ένα στο Κέμπριτζ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
    Αν δει κανείς αναλυτικά την πορεία της Novartis από τη στιγμή της ίδρυσής της έως σήμερα, θα διαπιστώσει ότι βασίστηκε σε μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εξαγορών άλλων εταιρειών και μέσα σε 20 χρόνια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της φαρμακευτικής αγοράς.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε τις σημαντικότερες εξαγορές-συνεργασίες της τα τελευταία χρόνια:
    ● Το 2000 δημιουργεί μια νέα εταιρεία, τη Syngenta, μαζί με μια άλλη φαρμακευτική, την AstraZeneca, στον τομέα των αγροτικών φαρμάκων.
    ● Το 2005 αποκτά έναντι 8,2 δισ. δολαρίων τη Hexal, μία από τις κορυφαίες γερμανικές εταιρείες γενοσήμων, αλλά και την Eon Labs, μια ανερχόμενη αμερικανική εταιρεία γενοσήμων.
    Την επόμενη χρονιά αποκτά την αμερικανική εταιρεία Chiron Corporation, με ειδίκευση στα εμβόλια και στα βιοφαρμακευτικά σκευάσματα.
    ● Το 2009 αποκτά το 85% της κινεζικής εταιρείας εμβολίων Zhejiang Tianyuan Bio-Pharmaceutical Co., Ltd. Θα αποτελέσει το όχημά της για να μπει στην αγορά της Ασίας.
    ● Το 2010 κάνει το μεγάλο μπαμ και έναντι 39,3 δισ. δολαρίων εξαγοράζει την αμερικανική Alcon, τη μεγαλύτερη εταιρεία οφθαλμολογικής φροντίδας στον πλανήτη.
    ● Το 2011 εξαγοράζει την Genoptix, εταιρεία διαγνωστικών εργαστηρίων, ενώ ένα χρόνο αργότερα αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κατασκευαστή γενόσημων φαρμάκων για το δέρμα, με την εξαγορά της Fougera Pharmaceuticals για 1,5 δισ. δολάρια.
    ● Το 2014 η εταιρεία κάνει το δεύτερο μεγάλο μπαμ και συνεργάζεται με τη βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline, όπου έναντι 16 δισ. δολαρίων αγοράζει τα φάρμακά της για τον καρκίνο και της πουλάει έναντι 7,1 δισ. δολαρίων τη διαχείριση των εμβολίων της (πλην των αντιγριπικών). Παράλληλα ιδρύουν μία κοινοπραξία στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
    Επειδή όμως καμία εταιρεία τέτοιου μεγέθους δεν πορεύεται με τον σταυρό στο χέρι, ανάλογα μεγάλες ήταν και οι υποθέσεις για τις οποίες η Novartis κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές προώθησης των προϊόντων της.
    Υπενθυμίζουμε εδώ ότι οι καταγγελίες που έγιναν για τη δράση της εταιρείας στην Ελλάδα αφορούν το διάστημα 2006-2014. Κατά την ίδια περίοδο, όμως, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και αλλού. Ειδικότερα:
    ■ Το 2005 ξεκινά η πρώτη μεγάλη έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ για τη Novartis. Η υπόθεση αφορά την προώθηση από δίκτυο γιατρών έξι ευπώλητων φαρμάκων της εταιρείας προς το κοινό. Το αντίτιμο της προώθησης ήταν δώρα, γεύματα, ταξίδια που πλήρωνε η εταιρεία.
    Η υπόθεση έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα με τη Novartis να πληρώνει αποζημίωση 422,5 εκατ. δολάρια στο αμερικανικό Δημόσιο.
    ■ Το 2010 δικαστήριο της Νέας Υόρκης επιδίκασε αποζημίωση 3,3 εκατ. δολάρια σε 12 γυναίκες που εργάζονταν στο τμήμα πωλήσεων της Novartis, καθώς αποδείχθηκε ότι η εταιρεία έκανε διακρίσεις εις βάρος τους όταν έμαθε ότι οι συγκεκριμένες εγκυμονούσαν.
    Η καταδίκη αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την εταιρεία, η οποία στους επόμενους μήνες πλήρωσε άλλα 152 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις εργαζόμενων γυναικών που κατήγγειλαν ότι από το 2002 υπέστησαν διακρίσεις που αφορούσαν τη μισθοδοσία, τις προαγωγές τους και τη γενικότερη συμπεριφορά της Novartis απέναντί τους.
    ■ Το καλοκαίρι του 2013 ξεσπά στην Ιαπωνία το σκάνδαλο Diovan, ένα φάρμακο της Novartis για την υπέρταση. Δύο πανεπιστήμια της χώρας που είχαν διεξαγάγει έρευνα για το σκεύασμα ανακάλεσαν τα συμπεράσματά τους κάνοντας λόγο για νοθευμένα κλινικά στοιχεία.
    Η Novartis απέδωσε το θέμα σε ανάρμοστη συμπεριφορά ενός υπαλλήλου που είχε εμπλοκή σε όλες τις έρευνες, αλλά δεν δέχτηκε εμπλοκή της διοίκησης με σχετική απόφαση «μαγειρέματος» των στοιχείων.
    Στις εξηγήσεις που έδωσε στις αρχές ανέφερε ότι ο υπάλληλος συμμετείχε στις πανεπιστημιακές έρευνες χωρίς να δηλώσει τη σχέση του με την εταιρεία – γεγονός που συνιστά σύγκρουση συμφερόντων. Οι αρμόδιες αρχές έκαναν μήνυση στην εταιρεία αλλά και στον υπάλληλο.
    ■ Την ίδια χρονιά λήγει εις βάρος της Novartis μια επτάχρονη δικαστική διαμάχη που έλαβε χώρα στην Ινδία. Η εταιρεία επιχείρησε να περάσει στη συγκεκριμένη αγορά ένα φάρμακο κατά του καρκίνου διεκδικώντας την προστασία της πατέντας του.
    Το κόστος του συγκεκριμένου φαρμάκου ανερχόταν στα 4.000 δολάρια. Η υπόθεση έφτασε ώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας το οποίο και απέρριψε το αίτημα της εταιρείας, από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι το εν λόγω σκεύασμα είχε ελάχιστες διαφορές από άλλο γενόσημο σκεύασμα που η τιμή του ήταν στα 73 δολάρια!
    Η εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο έως και να εκβιάσει για την απόφαση, μέσω ενός ανώτερου στελέχους της, που σε συνέντευξή του στους Financial Times είχε δηλώσει:
    «Αν η τωρινή κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή όλες οι βελτιώσεις ενός πρωτότυπου σκευάσματος δεν μπορούν να προστατευτούν, αυτά τα φάρμακα δεν θα κυκλοφορούν στην Ινδία».
    ■ Τον Νοέμβριο του 2015 οι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν νέο πρόστιμο ύψους 390 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε στήσει ένα δίκτυο προώθησης των προϊόντων της σε φαρμακεία της χώρας, με αντίτιμο εκπτώσεις επί των τιμών και δώρα στους φαρμακοποιούς.
    Διαπιστώνει κανείς ότι οι περισσότερες καταδίκες της εταιρείας έχουν γίνει στις ΗΠΑ. Είναι λογικό εν μέρει, αν το συνδυάσουμε με τα επίσημα στοιχεία πώλησης των φαρμάκων.
    Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA - στοιχεία 2014), τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βόρεια Αμερική (Καναδάς και ΗΠΑ) όπου πωλείται το 44,5% των παραγόμενων φαρμάκων, με την Ευρώπη να ακολουθεί σε απόσταση, 25,3%.
    Θα μπορούσε να πει κάποιος πως στις καταδίκες αυτές η εταιρεία απάντησε με απολύσεις, καθώς στην Αμερική μόνο κατά το διάστημα 2010-2013 5.400 συνεργάτες της Novartis (κυρίως στον τομέα των πωλήσεων) έχασαν τη δουλειά τους.

    Η περίπτωση της Ελλάδας

    Οι καταγγελίες που αφορούν την Ελλάδα δεν διαφέρουν από τις άλλες περιπτώσεις που αναφέραμε πιο πάνω. Πρόκειται για καταγγελίες προώθησης των προϊόντων της εταιρείας από δίκτυο γιατρών με τη συμμετοχή διαφόρων στελεχών από τον χώρο της Υγείας.
    Κάποια δημοσιεύματα, μόλις έγινε γνωστό ότι εξετάζονται και οι ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την εκδοχή, λέγοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται τέτοιες κατηγορίες.
    Βάσιμες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος έως ότου αποφανθεί σχετικά το FBI που διεξάγει την έρευνα μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
    Κλιμάκιο του FBI βρέθηκε ήδη στην Ελλάδα για συλλογή στοιχείων, ενώ είναι δεκάδες οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει για την υπόθεση.
    Οι ίδιες πηγές μάς λένε ότι οι πληροφορίες που έδωσαν στις αμερικανικές αρχές τα δύο πρώην στελέχη της εταιρείας είναι βάσιμες και αποδεικτέες και γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησε και η σχετική έρευνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
    Είναι, δε, σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι τα εν λόγω «βαθιά λαρύγγια» εξαγοράζουν με αυτό τον τρόπο την ασυλία τους μια και συμμετείχαν και οι ίδιοι στο δίκτυο το οποίο καταγγέλλουν.
    Το μόνο σίγουρο είναι πως στην υπόθεση, όπως μας μεταφέρθηκε από αξιόπιστη πηγή, «εμπλέκονται σημαντικά πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις» και πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017».

    Διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα της κρίσης

    NOVARTIS
    Ακόμα και εν μέσω κρίσης η Novartis δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα να τρέξει διαφημιστικές καμπάνιες προώθησης των προϊόντων της στην Ελλάδα.
    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή για το Bexsero, το εμβόλιο μηνιγγίτιδας τύπου Β. Πολλοί ήταν εκείνοι που από πολύ νωρίς πήραν θέση υπέρ της ένταξης του σκευάσματος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και η εταιρεία διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να το στηρίξει. Εως και πρόσφατα το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, όταν για άλλη μια φορά η ανάλογη Αρχή απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για την ένταξή του.
    Απ’ την πλευρά τους, πολλά ΜΜΕ, και σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες του ιατρικού χώρου, δεν παρέλειπαν να φιλοξενούν δηλώσεις επιστημόνων που συμφωνούσαν ότι είναι απαραίτητη η εισαγωγή του στο πρόγραμμα εμβολιασμών.
    Το γεγονός ότι καμία χώρα στην Ε.Ε. δεν το έχει εισαγάγει στο αντίστοιχο πρόγραμμά της, παρά μόνο η Βρετανία και η Ιταλία για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που παρουσίασαν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων (τριπλά απ’ την Ελλάδα), δεν φαίνεται να το έλαβε κανείς υπόψη του.
    Αντιθέτως, πλήθαιναν οι κραυγές... συμπαράστασης στους γονείς που, μεσούσης της κρίσης, θα έδιναν 100 ευρώ για την κάθε δόση ενός εμβολίου προκειμένου να προφυλάξουν το παιδί τους. Για την ιστορία, το 2015 τα κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β στη χώρα μας ήταν συνολικά 57.
    Αντιδράσεις, όμως, άλλου τύπου προκάλεσε και η πρόσφατη καμπάνια της εταιρείας για την ψωρίαση, με τη συνεργασία της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας.
    Οι αντιδράσεις αφορούσαν αφίσες για την ψωρίαση, όπου ο ασθενής παρουσιαζόταν να έχει τέλειο δέρμα και τέλεια χαρακτηριστικά (αφού προηγουμένως θα είχε κάνει χρήση των νέων φαρμάκων) και με αυτόν τον τρόπο θα είχε την ευκαιρία για μια φυσιολογική ζωή. Οι υπόλοιποι, στον Καιάδα...

    Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού στην «Εφ.Συν.»

    Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
    Σχολιάζοντας το όλο θέμα ο υπουργός Υγείας είπε τα εξής: «Το θέμα “Novartis” αναδεικνύει τη μεγάλη δύναμη των πολυεθνικών φαρμάκου και τη δυνατότητά τους να ασκούν “επιθετική” πολιτική προώθησης των προϊόντων τους.
    »Η απάντηση είναι: 1. Διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης. 2. Διαφανές και δίκαιο σύστημα τιμολόγησης. 3. Ελεγχος ζήτησης (HTA-πρωτόκολλα). 4. Θεσμικές δικλίδες ασφαλείας, π.χ. δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και κάθε φαρμακευτικής εταιρείας των οικονομικών συναλλαγών των εταιρειών με γιατρούς ή επιστημονικές εταιρείες είτε για συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια είτε για κλινικές μελέτες κ.λπ. 5. Ισχυρή πολιτική βούληση “ηθικοποίησης” του Συστήματος Υγείας».

    Πηγη

      Den to pisteyo! Den mporei na symbainei

      ----------------

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά” το οπτικοακουστικό υλικό από το εσωτερικό κύκλωμα της εταιρείας στην Ελλάδα “προκαλεί δέος” καθώς όπως αναφέρεται ακούγονται ονόματα πολιτικών οι οποίοι ενδιαφέρονται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της εταιρείας, να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ακούγονται  διαβεβαιώσεις πρώην στελέχους της Novartis για πιέσεις σε υπουργούς οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους ενώ άλλο ανώτατο στέλεχος εμφανίζεται να “ασχολείται προσωπικά” με την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας.
    Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FBI είναι σε γνώση του περιεχομένου του video, γνωρίζουν ότι ακούγονται ονόματα τεσσάρων πρώην υπουργών μεγάλου βεληνεκούς τους οποίους το μεγαλοστέλεχος της Novartis επικαλείται λέγοντας πως θα παρέμβουν προκειμένου να μην προχωρήσει η δικαστική έρευνα για την εταιρεία.
    Η έρευνα για αθέμιτες μεθόδους με μίζες για την προώθηση των προϊόντων της Novartis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά και την έφοδο των ελληνικών αρχών στα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικό υλικό.
    Τα γενόσημα σκάνδαλα της Novartis ανά την υφήλιο
    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Δημήτρη Τερζή στην Εφημερίδα των Συντακτών, η υπόθεση Novartis μοιάζει με ένα καλογραμμένο αστυνομικό θρίλερ. Τα έχει όλα: έναν φαρμακευτικό κολοσσό, καταγγελίες για μεγάλο σκάνδαλο με μίζες, δικαστική διερεύνηση από το FBI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ελληνική εισαγγελική έρευνα, μία απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας, καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων, φήμες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων κ.ά. Και να φανταστεί κανείς ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.
    Πίσω από το καλογραμμένο θρίλερ, όμως, όπως όλα δείχνουν, παίζεται ένας ανελέητος πόλεμος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Αμερικής και γερμανικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε δει μάχες κατά καιρούς με εταιρείες μεγαθήρια στους τομείς τους: Volkswagen, Deutsche Bank, Apple κ.ά.
    Ας ξεκινήσουμε με την εξής διαπίστωση: Η Novartis είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο του φαρμάκου.
    Από το 1996 που δημιουργήθηκε έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη δημοσιότητα, αλλά και τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, για θέματα παρόμοια με αυτά που εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές με την αρωγή και των ελληνικών.
    Είναι αναμενόμενο σε μια βιομηχανία με τεράστιους τζίρους, όπως είναι η φαρμακευτική, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών να είναι ιδιαίτερα έντονος.
    Πίτα 1,5 τρισ. δολάρια
    Είναι γνωστό, επίσης, πως αθέμιτες μέθοδοι σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό χρησιμοποιούνται κατά κόρον.
    Με δεδομένο ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων θα φτάσει παγκοσμίως το 1,5 τρισ. δολάρια στην επόμενη πενταετία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλες οι εταιρείες του χώρου θέλουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτήν την πίτα. Το ερώτημα είναι, ποιοι θα είναι οι νικητές.
    Η ιστορία της ελβετικής -γερμανικών συμφερόντων- εταιρείας αρχίζει πριν από 21 χρόνια, με τη συγχώνευση των εταιρειών Ciba-Geigy και Sandoz.
    Η ιστορία, δε, των μητρικών εταιρειών πάει κάπου 250 χρόνια πίσω και ξεκινά από την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, ενώ στην πάροδο των χρόνων επεκτάθηκαν στην παραγωγή χημικών και τελικά φαρμακευτικών προϊόντων.
    Σήμερα, ο όμιλος Novartis διαθέτει εταιρείες σε πολλά σημεία του κόσμου, στις οποίες εργάζονται συνολικά 118.700 εργαζόμενοι (στοιχεία 2015).
    Τα «στρατηγεία» της είναι δύο: ένα με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας κι άλλο ένα στο Κέμπριτζ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
    Αν δει κανείς αναλυτικά την πορεία της Novartis από τη στιγμή της ίδρυσής της έως σήμερα, θα διαπιστώσει ότι βασίστηκε σε μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εξαγορών άλλων εταιρειών και μέσα σε 20 χρόνια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της φαρμακευτικής αγοράς.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε τις σημαντικότερες εξαγορές-συνεργασίες της τα τελευταία χρόνια:
    ● Το 2000 δημιουργεί μια νέα εταιρεία, τη Syngenta, μαζί με μια άλλη φαρμακευτική, την AstraZeneca, στον τομέα των αγροτικών φαρμάκων.
    ● Το 2005 αποκτά έναντι 8,2 δισ. δολαρίων τη Hexal, μία από τις κορυφαίες γερμανικές εταιρείες γενοσήμων, αλλά και την Eon Labs, μια ανερχόμενη αμερικανική εταιρεία γενοσήμων.
    Την επόμενη χρονιά αποκτά την αμερικανική εταιρεία Chiron Corporation, με ειδίκευση στα εμβόλια και στα βιοφαρμακευτικά σκευάσματα.
    ● Το 2009 αποκτά το 85% της κινεζικής εταιρείας εμβολίων Zhejiang Tianyuan Bio-Pharmaceutical Co., Ltd. Θα αποτελέσει το όχημά της για να μπει στην αγορά της Ασίας.
    ● Το 2010 κάνει το μεγάλο μπαμ και έναντι 39,3 δισ. δολαρίων εξαγοράζει την αμερικανική Alcon, τη μεγαλύτερη εταιρεία οφθαλμολογικής φροντίδας στον πλανήτη.
    ● Το 2011 εξαγοράζει την Genoptix, εταιρεία διαγνωστικών εργαστηρίων, ενώ ένα χρόνο αργότερα αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κατασκευαστή γενόσημων φαρμάκων για το δέρμα, με την εξαγορά της Fougera Pharmaceuticals για 1,5 δισ. δολάρια.
    ● Το 2014 η εταιρεία κάνει το δεύτερο μεγάλο μπαμ και συνεργάζεται με τη βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline, όπου έναντι 16 δισ. δολαρίων αγοράζει τα φάρμακά της για τον καρκίνο και της πουλάει έναντι 7,1 δισ. δολαρίων τη διαχείριση των εμβολίων της (πλην των αντιγριπικών). Παράλληλα ιδρύουν μία κοινοπραξία στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
    Επειδή όμως καμία εταιρεία τέτοιου μεγέθους δεν πορεύεται με τον σταυρό στο χέρι, ανάλογα μεγάλες ήταν και οι υποθέσεις για τις οποίες η Novartis κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές προώθησης των προϊόντων της.
    Υπενθυμίζουμε εδώ ότι οι καταγγελίες που έγιναν για τη δράση της εταιρείας στην Ελλάδα αφορούν το διάστημα 2006-2014. Κατά την ίδια περίοδο, όμως, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και αλλού. Ειδικότερα:
    ■ Το 2005 ξεκινά η πρώτη μεγάλη έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ για τη Novartis. Η υπόθεση αφορά την προώθηση από δίκτυο γιατρών έξι ευπώλητων φαρμάκων της εταιρείας προς το κοινό. Το αντίτιμο της προώθησης ήταν δώρα, γεύματα, ταξίδια που πλήρωνε η εταιρεία.
    Η υπόθεση έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα με τη Novartis να πληρώνει αποζημίωση 422,5 εκατ. δολάρια στο αμερικανικό Δημόσιο.
    ■ Το 2010 δικαστήριο της Νέας Υόρκης επιδίκασε αποζημίωση 3,3 εκατ. δολάρια σε 12 γυναίκες που εργάζονταν στο τμήμα πωλήσεων της Novartis, καθώς αποδείχθηκε ότι η εταιρεία έκανε διακρίσεις εις βάρος τους όταν έμαθε ότι οι συγκεκριμένες εγκυμονούσαν.
    Η καταδίκη αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την εταιρεία, η οποία στους επόμενους μήνες πλήρωσε άλλα 152 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις εργαζόμενων γυναικών που κατήγγειλαν ότι από το 2002 υπέστησαν διακρίσεις που αφορούσαν τη μισθοδοσία, τις προαγωγές τους και τη γενικότερη συμπεριφορά της Novartis απέναντί τους.
    ■ Το καλοκαίρι του 2013 ξεσπά στην Ιαπωνία το σκάνδαλο Diovan, ένα φάρμακο της Novartis για την υπέρταση. Δύο πανεπιστήμια της χώρας που είχαν διεξαγάγει έρευνα για το σκεύασμα ανακάλεσαν τα συμπεράσματά τους κάνοντας λόγο για νοθευμένα κλινικά στοιχεία.
    Η Novartis απέδωσε το θέμα σε ανάρμοστη συμπεριφορά ενός υπαλλήλου που είχε εμπλοκή σε όλες τις έρευνες, αλλά δεν δέχτηκε εμπλοκή της διοίκησης με σχετική απόφαση «μαγειρέματος» των στοιχείων.
    Στις εξηγήσεις που έδωσε στις αρχές ανέφερε ότι ο υπάλληλος συμμετείχε στις πανεπιστημιακές έρευνες χωρίς να δηλώσει τη σχέση του με την εταιρεία – γεγονός που συνιστά σύγκρουση συμφερόντων. Οι αρμόδιες αρχές έκαναν μήνυση στην εταιρεία αλλά και στον υπάλληλο.
    ■ Την ίδια χρονιά λήγει εις βάρος της Novartis μια επτάχρονη δικαστική διαμάχη που έλαβε χώρα στην Ινδία. Η εταιρεία επιχείρησε να περάσει στη συγκεκριμένη αγορά ένα φάρμακο κατά του καρκίνου διεκδικώντας την προστασία της πατέντας του.
    Το κόστος του συγκεκριμένου φαρμάκου ανερχόταν στα 4.000 δολάρια. Η υπόθεση έφτασε ώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας το οποίο και απέρριψε το αίτημα της εταιρείας, από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι το εν λόγω σκεύασμα είχε ελάχιστες διαφορές από άλλο γενόσημο σκεύασμα που η τιμή του ήταν στα 73 δολάρια!
    Η εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο έως και να εκβιάσει για την απόφαση, μέσω ενός ανώτερου στελέχους της, που σε συνέντευξή του στους Financial Times είχε δηλώσει:
    «Αν η τωρινή κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή όλες οι βελτιώσεις ενός πρωτότυπου σκευάσματος δεν μπορούν να προστατευτούν, αυτά τα φάρμακα δεν θα κυκλοφορούν στην Ινδία».
    ■ Τον Νοέμβριο του 2015 οι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν νέο πρόστιμο ύψους 390 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε στήσει ένα δίκτυο προώθησης των προϊόντων της σε φαρμακεία της χώρας, με αντίτιμο εκπτώσεις επί των τιμών και δώρα στους φαρμακοποιούς.
    Διαπιστώνει κανείς ότι οι περισσότερες καταδίκες της εταιρείας έχουν γίνει στις ΗΠΑ. Είναι λογικό εν μέρει, αν το συνδυάσουμε με τα επίσημα στοιχεία πώλησης των φαρμάκων.
    Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA – στοιχεία 2014), τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βόρεια Αμερική (Καναδάς και ΗΠΑ) όπου πωλείται το 44,5% των παραγόμενων φαρμάκων, με την Ευρώπη να ακολουθεί σε απόσταση, 25,3%.
    Θα μπορούσε να πει κάποιος πως στις καταδίκες αυτές η εταιρεία απάντησε με απολύσεις, καθώς στην Αμερική μόνο κατά το διάστημα 2010-2013 5.400 συνεργάτες της Novartis (κυρίως στον τομέα των πωλήσεων) έχασαν τη δουλειά τους.
    Η περίπτωση της Ελλάδας
    Οι καταγγελίες που αφορούν την Ελλάδα δεν διαφέρουν από τις άλλες περιπτώσεις που αναφέραμε πιο πάνω. Πρόκειται για καταγγελίες προώθησης των προϊόντων της εταιρείας από δίκτυο γιατρών με τη συμμετοχή διαφόρων στελεχών από τον χώρο της Υγείας.
    Κάποια δημοσιεύματα, μόλις έγινε γνωστό ότι εξετάζονται και οι ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την εκδοχή, λέγοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται τέτοιες κατηγορίες.
    Βάσιμες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος έως ότου αποφανθεί σχετικά το FBI που διεξάγει την έρευνα μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
    Κλιμάκιο του FBI βρέθηκε ήδη στην Ελλάδα για συλλογή στοιχείων, ενώ είναι δεκάδες οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει για την υπόθεση.
    Οι ίδιες πηγές μάς λένε ότι οι πληροφορίες που έδωσαν στις αμερικανικές αρχές τα δύο πρώην στελέχη της εταιρείας είναι βάσιμες και αποδεικτέες και γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησε και η σχετική έρευνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
    Είναι, δε, σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι τα εν λόγω «βαθιά λαρύγγια» εξαγοράζουν με αυτό τον τρόπο την ασυλία τους μια και συμμετείχαν και οι ίδιοι στο δίκτυο το οποίο καταγγέλλουν.
    Το μόνο σίγουρο είναι πως στην υπόθεση, όπως μας μεταφέρθηκε από αξιόπιστη πηγή, «εμπλέκονται σημαντικά πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις» και πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017».
    Διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα της κρίσης
    Ακόμα και εν μέσω κρίσης η Novartis δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα να τρέξει διαφημιστικές καμπάνιες προώθησης των προϊόντων της στην Ελλάδα.
    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή για το Bexsero, το εμβόλιο μηνιγγίτιδας τύπου Β. Πολλοί ήταν εκείνοι που από πολύ νωρίς πήραν θέση υπέρ της ένταξης του σκευάσματος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και η εταιρεία διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να το στηρίξει. Εως και πρόσφατα το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, όταν για άλλη μια φορά η ανάλογη Αρχή απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για την ένταξή του.
    Απ’ την πλευρά τους, πολλά ΜΜΕ, και σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες του ιατρικού χώρου, δεν παρέλειπαν να φιλοξενούν δηλώσεις επιστημόνων που συμφωνούσαν ότι είναι απαραίτητη η εισαγωγή του στο πρόγραμμα εμβολιασμών.
    Το γεγονός ότι καμία χώρα στην Ε.Ε. δεν το έχει εισαγάγει στο αντίστοιχο πρόγραμμά της, παρά μόνο η Βρετανία και η Ιταλία για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που παρουσίασαν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων (τριπλά απ’ την Ελλάδα), δεν φαίνεται να το έλαβε κανείς υπόψη του.
    Αντιθέτως, πλήθαιναν οι κραυγές… συμπαράστασης στους γονείς που, μεσούσης της κρίσης, θα έδιναν 100 ευρώ για την κάθε δόση ενός εμβολίου προκειμένου να προφυλάξουν το παιδί τους. Για την ιστορία, το 2015 τα κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β στη χώρα μας ήταν συνολικά 57.
    Αντιδράσεις, όμως, άλλου τύπου προκάλεσε και η πρόσφατη καμπάνια της εταιρείας για την ψωρίαση, με τη συνεργασία της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας.
    Οι αντιδράσεις αφορούσαν αφίσες για την ψωρίαση, όπου ο ασθενής παρουσιαζόταν να έχει τέλειο δέρμα και τέλεια χαρακτηριστικά (αφού προηγουμένως θα είχε κάνει χρήση των νέων φαρμάκων) και με αυτόν τον τρόπο θα είχε την ευκαιρία για μια φυσιολογική ζωή. Οι υπόλοιποι, στον Καιάδα…

      -------------

    Κατάθεση Ελληνα πρώην Υπουργού για την Novartis εντός της εβδομάδας!

    Το σύστημα προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Υπάρχει βίντεο στο οποίο αξιωματούχος της εταιρείας λέει ότι “ δεν θα γίνει τίποτα γιατί υπάρχει ενδιαφέτον από υπουργούς αλλά και γιατί ενδιαφέρεται προσωπικά ο, τότε, Πρωθυπουργος. Και αναφέρεται σε προηγούμενο, πριν το 2014, Πρωθυπουργο. Είχαν συμβεί πολλά και την περίοδο Παπανδρέου, αλλά η Novartis είναι ένα σκάνδαλο που αφορά κυρίως τη ΝΔ . Αυτή την εβδομάδα καταθέτει ο πρώτος γαλάζιος υπουργός στις Αρχές”
------------------------

Έχουν το θράσος του εγκληματία που προσπαθεί να αποφύγει την τιμωρία


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣΔεν είναι δυνατόν να παραβλέψει κανείς την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης σε χιλιάδες συσσωρευμένα προβλήματα και παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας επί δεκαετίες.


Ιδού ένα παράδειγμα για το τί συνέβαινε στον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στο μεγάλο πάρτι των κυκλωμάτων των φαρμάκων τα οποία οργίαζαν σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και της δημόσιας υγείας και βέβαια με την ανοχή (έναντι ανταλλάγματος φυσικά) των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.
Το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα PULMICORT το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού τον Οκτώβιο του 2014 κόστιζε 27.38 ευρώ στα φαρμακεία…. και σήμερα 17.83 ευρώ! Τι έβγαζαν οι αθεόφοβοι;
Στόν παρακάτω πίνακα απο το galinos.gr φαίνεται το αίσχος και η εγκληματική συνενοχή όλων αυτών οι οποίοι βάλλουν κατά της τεράστιας και εν πολλοίς άνισης μάχης της σημερινής υπό τον κ. Τσίπρα κυβέρνησης, βλέποντας το γκρίζο μέλλον τους ανάμεσα στα ανακριτικά γραφεία…!
IMG_2895.PNG http://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/22725#content
Ενα μικρό δείγμα της διαφοράς του αμαρτωλού χθές με το σήμερα, της διαφθοράς και της κοινωνικής αναλγησίας με το δύσκολο αγώνα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.
Και έχουν το θράσσος οι αμαρτωλοί να θέλουν να σώσουν τον Ελληνα.
Κε Μητσοτάκη και κα Γενημματά καλύτερα να σιωπάτε. Τα κόμματά σας είναι υπεύθυνα για την λεηλασία αυτού του τόπου.
Κυριάκο μαζέψου γιατί έχεις ήδη την φωτιά στα μπατζάκια σου. Η υπόθεση Novartis είναι μεγάλη θύελλα και έρχεται.
Ακουσέ με αγόρι μου και αντί να ζητάς μετά γελειότητας συνεχώς εκλογές …ζήτα καλύτερα συγνώμη από τον ταλαιπωρημένο λαό και λούφαξε. Ξέρεις καλά ποιός είμαι…!
Πέτρος Ι. Φιλίππου

-------------------------------

ΤΩΡΑ: Κατεπείγουσα εντολή του οικονομικού εισαγγελέα για την NOVARTIS

Posted by olympiada στο Ιανουαρίου 10, 2017
justice statue
justice statue

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΕΕΛΠΝΟ ΚΑΙ NOOR1

Με κατεπείγουσα εντολή του κ. Παναγιώτη Αθανασίου στον οικονομικό εισαγγελέα  Ιωάννη Δραγάτση διετάχθη έρευνα στην εταιρεία NOVARTIS για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και…φορολογικά αδικήματα

 Η εξέλιξη αυτή έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου όπου έγινε σαφές πως η πολιτική ηγεσία θα στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο των οικονομικών εισαγγελέων και των διωκτικών αρχών προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση υποθέσεων που αφορούν κατάχρηση δημοσίου χρήματος αλλά και προστασίας δημοσίου συμφέροντος.

Με την νέα δομή που δημιουργείται η δικαιοσύνη αναμένεται να φέρει εις πέρας υποθέσεις που υπό άλλες συνθήκες η διαλεύκανση τους θα απαιτούσε χρόνο ή θα προσέκρουε στις συμπληγάδες της διαπλοκής.

 Πηγή

πολύ γκάζι.... αλλά ελπίζω να μην είναι δεμένο το χειρόφρενο....!!!!!!!!!!!!!! 

-------------------

ΕΡΕΥΝΑ: H παγκόσμια διάσταση του σκανδάλου NOVARTIS

The logo of Swiss drugmaker Novartis is seen at its headquarters in Basel

Η Novartis είναι ένας κολοσσός στο χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως. Το όνομα της έχει συνδεθεί με καταγγελίες για σκάνδαλα με μίζες, εμπλοκή λειτουργών και πολιτικών σε υποθέσεις χρηματισμών, δικαστικές έρευνες από το FBI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, εισαγγελικές έρευνες παγκοσμίως, απόπειρες αυτοκτονίας. Όσα δηλαδή θα περιελάμβανε ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα θρίλερ. Η ιστορία όμως κρύβει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πόλεμο μεταξύ της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και της Αμερικής.



Η γερμανο-ελβετικών συμφερόντων εταιρία, που ξεκίνησε το 1996 από τη συγχώνευση των εταιριών Ciba-Geigy και Sandoz, βασίστηκε σε μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εξαγορών μέχρι να φτάσει σήμερα στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου. Μια αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστική αλλά με τεράστια περιθώρια κέρδους καθώς η παγκόσμια αγορά συνταγογράφησης εκτιμάται ότι θα μοιράσει στους «παίκτες» περίπου 1,5 τρισ. δολλάρια!

Ας δούμε τις υποθέσεις διαπλοκής στις οποίες εμπλέκεται η εταιρία παγκοσμίως.

ΗΠΑ

Η πρώτη έρευνα για τη Novartis ξεκινά από το FBI το 2005. Η υπόθεση αφορά σε καταγγελίες για χρηματισμό ιατρών με δώρα, γεύματα, ταξίδια που πλήρωνε η εταιρεία για την προώθηση φαρμάκων της εταιρείας προς το κοινό. Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια με τη Novartis να καλείται να καταβάλλει στο αμερικανικό Δημόσιο αποζημίωση 422,5 εκατ. δολαρίων.
Το 2010 δικαστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα για καταγγελίες εργαζομένων γυναικών σε εγκυμοσύνη της εταιρίας για διακρίσεις εις βάρος τους. Η εταιρία τελικά καταδικάστηκε και κλήθηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις άνω των 155 εκατ. δολαρίων.
Τον Νοέμβριο του 2015 οι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν νέο πρόστιμο ύψους 390 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία με την κατηγορία ότι προωθούσε προϊόντα της μέσω δικτύου φαρμακοποιών έναντι χρηματισμού.

Ιαπωνία

Το 2013 ξεσπά στην Ιαπωνία το σκάνδαλο του φαρμάκου Diovan, για το οποίο η εταιρία κατηγορήθηκε ότι νόθευσε κλινικά στοιχεία πανεπιστημιακών ερευνών. Η εταιρία επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη σε ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλου αλλά δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο και τελικά οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε μήνυση εναντίον της.

Ινδία

Την ίδια χρονιά λήγει εις βάρος της Novartis μια επτάχρονη δικαστική διαμάχη στην Ινδία για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου. Η εταιρία κατηγορήθηκε για υπερτιμολόγηση του φαρμάκου καθώς διαπιστώθηκε ότι το κόστος του, που ανερχόταν στα 4.000 δολάρια ήταν εξωφρενικό σε σχέση με παρόμοιο γενόσημο σκεύασμα που είχε κόστος μόλις 73 δολάρια! Η εταιρεία έφτασε στο σημείο να εκβιάσει την απόφαση, προχωρώντας σε εκβιαστικές συνεντεύξεις στους Financial Times!

Κίνα

Το 2016, το κινεζικό παράτημα της Novartis Sandoz μετά την καταδίκη για πρακτικές χρηματισμού γιατρών για την προώθηση προϊόντων της εταιρίας, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις Κινεζικές Αρχές καταβάλλοντας αποζημιώσεις συνολικού ύψους 25 εκατ. δολαρίων.

Τουρκία

Το 2016, μετά τις καταγγελίες από «βαθύ λαρύγγι» για παράνομο χρηματισμό, η εταιρία βρίσκεται υπό διερεύνηση για εμπλοκή σε σκάνδαλο ύψους 85 εκατ. δολαρίων.

Νότιος Κορέα

Τον Αύγουστο του 2016, ο CEO και έξι ακόμα ανώτατα στελέχη της εταιρίας στην Κορέα καταδικάστηκαν για χρηματισμό γιατρών ύψους 2,34 εκατ. δολαρίων με αντάλλαγμα την προώθηση προϊόντων της εταιρίας. Μαζί τους καταδικάστηκαν συνολικά 15 γιατροί και έξι εκδότες ιατρικών εκδόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις παραπάνω διαμάχες, η εταιρεία απάντησε με απολύσεις. Μόνο στην Αμερική, στο διάστημα 2010-2013 εκτιμάται ότι περίπου 5.400 συνεργάτες της Novartis (κυρίως στον τομέα των πωλήσεων) έχασαν τη δουλειά τους.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η διάσταση του σκανδάλου στην Ελλάδα συνεχώς γιγαντώνεται με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές.
Μέσα στο 2016, κλιμάκιο του FBI βρέθηκε στην Ελλάδα για συλλογή στοιχείων, ενώ είναι δεκάδες οι άνθρωποι που έχουν καταθέσει για την υπόθεση.
Με κατεπείγουσα εντολή του κ. Παναγιώτη Αθανασίου στον οικονομικό εισαγγελέα  Ιωάννη Δραγάτση διετάχθη έρευνα στην εταιρεία NOVARTIS για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φορολογικά αδικήματα. Είχε προηγηθεί έφοδος των Εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρίας.
Στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο εξετάζεται η εμπλοκή γιατρών και κρατικών λειτουργών ενώ εξετάζεται και η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Το παζλ του απίστευτου θρίλερ που παίζεται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα συμπληρώνουν η απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρίας, το οποίο εμπλέκεται στις έρευνες, ένα βίντεο που εμπλέκει πολιτικούς, καθώς και δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.


Το σίγουρο είναι ότι το θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πλοκή του αναμένεται να είναι συναρπαστική.
Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν…

infiltr8or

  ==============

Για εμπλοκή πολλών προσώπων μεταξύ των οποίων πολιτικών, γιατρών και δημοσιογράφων έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής σχολιάζοντας το σκάνδαλο Novartis.

Στον απόηχο της εντολής για προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου στον εισαγγελέα διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση, ο υπουργός είπε χαρκατηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9Fm: «Έχω υποψίες ότι εμπλέκονται πάρα πολλά πρόσωπα, πολιτικοί, γιατροί και δημοσιογράφοι» προσθέτοντας πως οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων παρουσίαζαν κέρδη 15% και οι πολυεθνικές συνήθως ζημιές.

«Ως βουλευτής έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις τεχνικές ελλείψεις αυτών των εταιρειών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος συνολικά στις πολυεθνικές, για τις οποίες είπε ότι έχουν εισπράξεις πάνω από 50 δις τα τελευταία 10 χρόνια και δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ κέρδη. πηγή

  ==================================

«Μεροκάματο» της Novartis σε σύμβουλο υπουργών Υγείας μέσω εταιρείας τραγουδίστριας - πώς «στρατολογούνται» στελέχη στα κυκλώματα των φαρμακευτικών


Σύμβουλος υπουργών Υγείας μέχρι και επί υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη έπαιρνε «μεροκάματο» από τη Novartis μέσω εταιρείας τραγουδίστριας την ώρα που καθόριζε την πολιτική του φαρμάκου και διαπραγματευόταν το συγκεκριμένο θέμα με την τρόικα, είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Βαξεβάνης μιλώντας στην εκπομπή Οικονομία Στο Κόκκινο του Στάθη Σχινά, ενώ παράλληλα περιέγραψε αναλυτικά το σύστημα με το οποίο καθηγητές πανεπιστημίων προωθούν την «στρατολόγηση» στο κύκλωμα των φαρμακευτικών.
11 Ιανουαρίου 2017 12:14:54
Είναι «κοινό μυστικό ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες αλλά και τις πιο βρόμικες  ... σχετίζεται με ζωές, προσφέρει τη σωτηρία σε ανθρώπους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία της είναι και η πρέπουσα», είπε ο κ.Βαξεβάνης.
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου γίνεται μεγάλο πάρτι, αφενός γιατί υπάρχουν πολλοί διεφθαρμένοι, είτε γιατροί είτε υπουργοί, αφετέρου γιατί στο φάρμακο είναι από τις χώρες αναφοράς ... είναι από τις τρεις χώρες που ορίζουν την τιμή φαρμάκου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πέφτουν όλοι επάνω προκειμένου αυτή η τιμή να είναι μεγαλύτερη από την πραγματική, προκειμένου να έχουν τζίρο δισεκατομμυρίων, όχι μόνο των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, αλλά για ένα τεράστιο τζίρο σε όλη την Ευρώπη».
Πέραν της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, «η μεγάλη πλευρά του σκανδάλου είναι ότι υπάρχουν υπουργοί κυβερνήσεων που αντί να διαχειριστούν όπως πρέπει το φάρμακο μπαίνουν σε μία πολιτική διαμόρφωσης τιμών ώστε να μπορούν να κερδίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες  .... Η έρευνα στην Αμερική έχει κυρίως αυτή τη διάσταση, αν και είναι κυρίως μία ελληνική διάσταση που πρέπει να δει η ελληνική Δικαιοσύνη, πώς και ποιες υπουργικές αποφάσεις καθόρισαν τις κρίσιμες τιμές ώστε να κερδίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες».

Γνωστή και αποδεκτή στους κυβερνώντες ως το 2014
Η λειτουργία της Novartis ήταν γνωστή και αποδεκτή από το πολιτικό σύστημα και αυτούς που κυβερνούσαν πριν το 2008 και ως το 2014, συνέχισε ο κ.Βαξεβάνης.
Πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσια Διοίκησης συντάχθηκε με εντολή του τότε υπουργού της ΝΔ Μάριου Σαλμά, μετά από καταγγελίες ότι «γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου και κυρίως κυβερνητικοί παράγοντες, υπάλληλοι του υπουργείου που μετείχαν ακόμη και στην Επιτροπή καθορισμού τιμών των φαρμάκων, συμμετείχαν σε διάφορα συνέδρια της Novartis, με χορηγίες -χρηματισμό θα το πω εγώ, για χρηματισμό πρόκειται όταν έχεις πληρωμένα τα έξοδα για να πας σε συνέδρια- της εταιρείας».
Τα συμπεράσματα μετά την έρευνα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ήταν ότι «εταιρεία που εμφανίζεται ως εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων ISPOR, στην κορυφή της οποίας υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου και υπάλληλοι της Novartis και φαρμακευτικών βιομηχανιών, διοργανώνει συνέδρια στα οποία πάνε διάφοροι Έλληνες επιστήμονες και κρατικοί υπάλληλοι, αλλά η χορηγία από τη Novartis είναι κρυμένη ... γιατί αλλιώς πρέπει να πάνε στον ΕΟΦ και να απολογηθούν και να ζητήσουν άδειες».
«Η ISPOR παίρνει μία χορηγία από την εταιρεία στην οποία βρίσκονται τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, που με τη σειρά της παίρνει χορηγία από τη Novartis ... χορηγίες που μετακυλίονται έμμεσα μέσα από παρένθετες εταιρείες ... Με τον τρόπο αυτό, πάνε κρατικοί λειτουργοί και πρόεδροι της Επιτροπής Φαρμάκων ταξιδάκια στη Γερμανία ... Όλα αυτά υπάρχουν σε πόρισμα, αλλά η ιστορία δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα», συνέχισε, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχει καμία σχέση και επαφή με την φαρμακευτική βιομηχανία ο άνθρωπος που πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί της χαμηλότερες τιμές για το Δημόσιο ως κρατικός υπάλληλος».
Ο ρόλος των καθηγητών πανεπιστημίων
Ο κ.Βαξεβάνης περιέγραψε ότι «οι φαρμακευτικές έχουν σε όλο τον κόσμο μικτές εταιρείες, με στελέχη και καθηγητές πανεπιστημίου ... Αυτές δήθεν διοργανώνουν συνέδρια ... σε αυτά πάνε με τους καλύτερους όρους και περιποιήσεις αυτοί που πάνε και χειραγωγούνται στην πολιτική του φαρμάκου ... οι εταιρείες τους μαζεύουν και τους λένε τι πρέπει να κάνουν για το φάρμακο».

«Γίνεται μία μάχη όταν μπαίνουν φάρμακα νέας πατέντας να βγουν πρώτα στις ακριβές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία), να πάρουν τιμή και αμέσως-αμέσως να περάσουν στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα είναι «τι κάνουν οι επιστήμονες που έχουν ορκιστεί και είναι στην υπηρεσία της δημόσιας Υγείας και του δημόσιου συμφέροντος ... υπάρχουν καθηγητές που συνεχώς προχωρούν σε εργασίες με χορηγία της Novartis και παίρνουν και επιστημονικά εύσημα ... στη συνέχεια κάνουν οι ίδιοι μία επιστημονική εταιρεία και με το κύρος που "έχει χορηγηθεί" διοργανώνουν επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια στα οποία γίνονται στρατολογήσεις κανονικές, όπως στρατολογούν σε μυστικές οργανώσεις, αλλά αντί για ιδεολογία υπάρχει χρήμα ... ο κ.καθηγητής περιβάλλεται με τον μανδύα της επιστημοσύνης, έγινε και χορηγήθηκε από τη φαρμακευτική, κάνει συνέδρια που ονομάζει επιστημονικά, καλεί κόσμο και τον στρατολογεί».

Η νέα έρευνα που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ «ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 όταν δύο Έλληνες υπάλληλοι της Novartis στην Ελλάδα πήγαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιέγραψαν τι έγινε και ξεκίνησε μία έρευνα που έφτασε στην Ελλάδα και εδώ έχουμε δύο έρευνες, μία από τη Ράικου που κατέσχεσε φακέλους της Novartis και η άλλη από το Οικονομικό Έγκλημα που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα».

Μεροκάματο από τη Novartis την ώρα που όριζε την πολιτική φαρμάκου και διαπραγματευόταν με την τρόικα

«Το ελληνικό υπουργείο πρέπει να ανακοινώσει ποιοι υπουργοί που τα τελευταία οκτώ χρόνια υπέγραψαν πολιτικές φαρμάκου και με ποιο τρόπο», συνέχισε ο κ.Βαξεβάνης, αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα.

«Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας Ν. Μανιαδάκης, (διετέλεσε μέχρι και επί Άδωνι Γεωργιάδη) που είχε και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτική του φαρμάκου, είχε ταυτόχρονα μία εταιρεία στο όνομα της τραγουδίστριας και συζύγου του Χριστίνας Φαρμάκη, κατά 90% δικής του και 10% της κ.Φαρμάκη, όπου φαρμακευτικές εταιρείες και η Novartis πλήρωναν για διάφορες έρευνες ... την ώρα που όριζε την πολιτική φαρμάκου στην Ελλάδα και διαπραγματευόταν με την τρόικα για να είναι "στενή" η πολιτική και χωρίς "ανοίγματα", οι φαρμακευτικές του έδιναν μεροκάματο μέσω μίας εταιρείας στο όνομα της γυναίκας του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια ... με την ευκαιρία της υπόθεσης της Novartis τα διαβιβάζουμε εκ νέου στην Εισαγγελία, κατέληξε.

  ============

 

Υπόθεση Novartis: Η έρευνα Σαλμά και το «ξεχασμένο» πόρισμα

Το «πόρισμα Σαλμά», η περιέργως ξεχασμένη έρευνα που είχε ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 για τις σχέσεις κρατικών λειτουργών με φαρμακευτικές εταιρίες, ανασύρεται από τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Novartis.
Πρόκειται για ένα πόρισμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει εξόχως αποκαλυπτικά στοιχεία για τις μεθόδους και τα πρόσωπα μέσω των οποίων φαρμακευτικές εταιρίες – ανάμεσά τους και η Novartis – διαμόρφωναν, με το αζημίωτο, πολιτική στον κλάδο της Υγείας, καθόριζαν υπέρ τους τις τιμές των φαρμάκων και προωθούσαν με ευνοϊκούς όρους στην αγορά τα προϊόντα τους.
Την διεξαγωγή της έρευνας είχε ζητήσει το 2012 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Η αφορμή ήταν η συμμετοχή κρατικών λειτουργών του τομέα του φαρμάκου σε συνέδριο που έγινε με έξοδα φαρμακευτικών εταιριών.
Το πρώτο πόρισμα που πήρε στα χέρια, μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, ο υπουργός χαρακτηρίστηκε από τον ίδιον «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό». Κι ο Μάριος Σαλμάς έδωσε τότε νέα εντολή, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για νέα έρευνα.
Το πόρισμα αυτής της νέας, δεύτερης έρευνας υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και, κατά τις πληροφορίες, είχε αποκαλυπτικά στοιχεία που, ουσιαστικά, έδειχναν έμμεσες χρηματοδοτήσεις κρατικών λειτουργών από φαρμακευτικές εταιρίες. Το πόρισμα διαβιβάστηκε τότε στο ΣΔΟΕ, τα ίχνη του όμως χάθηκαν και «ξεχάστηκαν», και ο Μάριος Σαλμάς στον επόμενο ανασχηματισμό έφυγε από το υπουργείο.
Ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς δήλωσε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι σκοπεύει να καταθέσει όσα στοιχεία και πληροφορίες βρίσκονται σε γνώση του στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση Novartis, ενώ έκανε λόγο για «πόλεμο» εναντίον του την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Υγείας από συμφέροντα που σχετίζονταν με τον χώρο του φαρμάκου.
Είναι αποκαλυπτική, δε, η επισήμανσή του ότι με το δελτίο τιμών φαρμάκων που είχε τότε ο ίδιος εφαρμόσει, «η Novartis θα έχανε τζίρο της τάξης του 30%», δηλαδή ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά, καθώς και όλα όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα του 2013, θα εξετάσουν πλέον οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Novartis αναζητώντας τα πρόσωπα – κλειδιά στο κύκλωμα με τις μίζες και τις παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων.



http://tvxs.gr

ΠΗΓΗ

 

Η συνταγή «Novartis»

Η υπόθεση «Novartis», στην Ελλάδα, φαίνεται πως είναι ακόμα στην αρχή. Μετά και τη νέα προκαταρκτική έρευνα, για διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων από στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας, έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση. 
Η περιγραφή μοιάζει γνωστή: Μίζες, επίσημα και ανεπίσημα «κυκλώματα» που εξυπηρετούνται, και πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Η απαραίτητη έρευνα, με τους τρόπους που προβλέπεται, θα οδηγήσει σε πραγματικά δεδομένα. Με βάση αυτά να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν χωρίς εκπτώσεις και συγκαλύψεις , να έρθουν στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία, να «μπούνε στη φυλακή τα λαμόγια». Ναι, σε όλα αυτά. 
Ένα, λοιπόν, το (απαραίτητο) κρατούμενο.
Από εκεί και πέρα υπάρχει η γνωστή πραγματικότητα, για την οποία δεν χρειάζεται προκαταρκτική έρευνα για να αποδειχθεί. Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους:
  • «Με δεδομένο ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων θα φτάσει παγκοσμίως το 1,5 τρισ. δολάρια στην επόμενη πενταετία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλες οι εταιρείες του χώρου θέλουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτήν την πίτα (…)
  • ο όμιλος Novartis διαθέτει εταιρείες σε πολλά σημεία του κόσμου, στις οποίες εργάζονται συνολικά 118.700 εργαζόμενοι (στοιχεία 2015)(…)
  • Αν δει κανείς αναλυτικά την πορεία της Novartis από τη στιγμή της ίδρυσης της έως σήμερα, θα διαπιστώσει ότι βασίστηκε σε μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εξαγορών άλλων εταιρειών και μέσα σε 20 χρόνια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της φαρμακευτικής αγοράς». («Τα γενόσημα σκάνδαλα της Novartis ανά την υφήλιο» – Εφημερίδα των Συντακτών 6/1/2017 – Δημήτρης Τερζής).
Τα στοιχεία δείχνουν πως η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, με βάσεις στη Βασιλεία της Ελβετίας και τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ αποτελεί ένα ολόκληρο «κράτος» στην παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στην αγορά του φαρμάκου.
Ας σταθούμε λίγο σε αυτό: Η «αγορά του φαρμάκου».
Τα φάρμακα, ένα ακόμα εμπόρευμα στον καπιταλισμό, είναι πεδίο ανταγωνισμού με τεράστια ποσά και συμφέροντα, που συγκρούονται, σε όλο τον κόσμο.
Το φάρμακο, το μέσο με το οποίο μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προληφθούν ασθένειες, είναι ένα πανάκριβο αντικείμενο για χοντρές μπίζνες.  
Κάπως έτσι φαίνεται «φυσιολογικό» (;) να ακούει κανείς καταγγελίες για προώθηση των προϊόντων φαρμακευτικών εταιρειών, από δίκτυο γιατρών και στελέχη του χώρου της Υγείας, ακόμα και πολιτικών προσώπων που μπορεί να καλύπτουν και να ενισχύουν το εκάστοτε «κύκλωμα».
Ας το πάμε λίγο ανάποδα. Γιατί στους περισσότερους τα «μεγάλα σκάνδαλα» φαίνονται «φυσιολογικά»; Ίσως γιατί εκτιμάται πως όταν διακινούνται εκατομμύρια κι εκατομμύρια, τότε θεωρείται «επόμενο» κάποιοι να «τρώνε». Είναι «επόμενο» με βάση το …αόρατο χέρι της «αγοράς» που έχει ως υπέρτατο «νόμο» το κέρδος
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μέσα στο χώρο της Υγείας, για να παρατηρήσει το «μεγάλο φαγοπότι» των φαρμακευτικών εταιρειών. Το επίσημο, το «νόμιμο» «μεγάλο φαγοπότι», όχι το εκείνο που εξετάζεται κάθε φορά, όταν «σκάει» ένα σκάνδαλο. 
Ας αποδοθούν ευθύνες λοιπόν, ας φτάσει «το μαχαίρι στο κόκκαλο…». Θα είμαστε από τους πρώτους που θα πούμε συγχαρητήρια, εάν και όταν αυτό γίνει. Τα παραδείγματα του παρελθόντος, σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο, αλλά ας πούμε ότι αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς.  Να λάβουμε βέβαια υπόψη πως συνήθως δεν φτάνει «το μαχαίρι κόκκαλο» όχι από κάποια γενική κακή διάθεση ή ανικανότητα. Δεν φτάνει, συνήθως, διότι υπάρχει -διεθνώς – η σύνδεση των πολυεθνικών με το πολιτικό κατεστημένο
Υπάρχει, όμως, κι εκείνο δεν θίγεται, διότι αποτελεί συστατικό μέρος του συστήματος που ζούμε, δηλαδή το «νόμιμο» πάρτι στο χώρος της Υγείας. Αυτό που εγκρίνεται ως κανονικό και (κάθε φορά) επιδιώκεται να «ρυθμιστεί».
Έλα, όμως, που δεν «ρυθμίζεται», αλλά γιγαντώνονται οι «Νοvartis». Συνήθως, μάλιστα, όταν υπάρχει κάποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα για τις «Νovartis» αυτό δεν το φέρει η απόδοση ευθυνών, αλλά ο «ανταγωνισμός», δηλαδή το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ των «Novartis»
Έτσι, τα φάρμακα, το μέσο με το οποίο μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προληφθούν ασθένειες, μένουν στα χέρια των «Novartis».  
Έτσι, χάνονται ανθρώπινες ζωές, διότι τα φάρμακα – ως ένα ακόμα εμπόρευμα της «ελεύθερης αγοράς» – έχουν τιμή και κέρδος.
Έτσι, η συνταγή «Novartis» μένει αλώβητη, μια συνταγή «νόμιμη» που δεν εκτελείται στα φαρμακεία από τους ασθενείς, αλλά στα «άσπρα» και «μαύρα» ταμεία των πολυεθνικών

======================

Παρουσιάζουμε δυο πορίσματα - φωτιά για την υπόθεση Novartis - Στο στόχαστρο η ΝΔ 

Δυο πορίσματα φωτιά αναφορικά με την υπόθεση της Novartis που αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο των σχέσεων κρατικών υπαλλήλων και φαρμακευτικών εταιρειών, παρουσιάζει το tvxs.gr. Στο μεταξύ, η εφημερίδα Documento, κατηγορεί τη ΝΔ για «χορηγία» 200.000 ευρώ στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.
Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουμε αφορούν τη συμμετοχή 33 στελεχών του υπουργείου Υγείας σε συνέδριο που έγινε το 2012 στο Βερολίνο, με τη χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Novartis, η οποία και κατέβαλε πάνω από τα μισά χρήματα και συγκεκριμένα 25.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό από τα 49.000 ευρώ κατέβαλαν άλλες έξι φαρμακευτικές εταιρείες.
Το πρώτο πόρισμα των οκτώ σελίδων στάλθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012 στο υπουργείο Υγείας από τον γενικό επιθεωρητή Μιχάλη Σαμπατακάκη. Αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων, όπως ο ΕΟΦ.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, χαρακτήρισε το πόρισμα εντελώς ανεπαρκές και ζήτησε επισταμένο έλεγχο.
Στο δεύτερο πόρισμα με ημερομηνία Ιανουάριος 2013, καταγράφονται οι μαρτυρίες των αρμόδιων υπάλληλων που ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Τα πλήρη στοιχεία υπάρχουν στην κατοχή του tvxs.gr.

Μεταξύ των κρατικών στελεχών, περιλαμβάνονταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, υπάλληλοι του ΕΟΦ και μονάδων του ΕΣΥ.
Τα βίντεο
Στην κατοχή των αμερικανικών αρχών αλλά και στην Ελλάδα κυκλοφορούν βίντεο από τις εσωτερικές ενημερώσεις της Novartis. Καταγράφουν «αμαρτωλές» σχέσεις του συστήματος Novartis με την πολιτική εξουσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στο «Βήμα», «πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis, επικαλείται την παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού με προσωπικό ενδιαφέρον για να πληρωθεί η εταιρεία από τον ΕΟΠΥΥ προνομιακά και μάλιστα σε μια εποχή που ο οργανισμός εμφανιζόταν χρεοκοπημένος».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μεγαλοστέλεχος της Novartis, ήταν επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου το 2012 και μάλιστα εμφανίστηκε και κατά την επίσκεψη κατά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.
O εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης που διενεργεί φορολογικό έλεγχο για το μεγάλο σκάνδαλο, διέταξε στις αρχές της εβδομάδας το άνοιγμα των λογαριασμών του συγκεκριμένου μεγαλοστελέχους, όπως και πολλών πρώην στελεχών της εταιρείας.
4.500 γιατροί στο «μισθολόγιο» της Novartis 
«Αμαρτωλές σχέσεις», σύμφωνα με το Βήμα, είχε αναπτύξει η εταιρεία και με δίκτυο 4.500 γιατρών, οι οποίοι είχαν παραδώσει στην εταιρεία τους λογαριασμούς τους και τα ΑΦΜ τους, και φαίνεται ότι οι νεότεροι εισέπρατταν περίπου 30.000 ευρώ ετησίως.
Οι «μίζες» συνολικά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, επιμένουν όσοι γνωρίζαν την υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη ως το 2012.
Οι υπουργοί της ΝΔ 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, υπουργοί της ΝΔ υπέγραφαν προνομιακές συμβάσεις με τη Novartis. Η εφημερίδα που έχει πρωτοσέλιδη φωτογραφία τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, υποστηρίζει ότι με απευθείας ανάθεση το δημόσιο προμηθεύτηκε εμβόλια ύψους 200 εκ. ευρώ από δυο εταιρείες, η μία εκ των οποίων είχε εξαγοραστεί από τη Novartis, αφού είχε προηγηθεί τρομοκράτηση της κοινής γνώμης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την τηλεόραση για επιδημία γρίπης.
=============================================
ΑΡΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ, ΤΟ 2015 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

«Πάρτι» με 45 δισ. ευρώ έκαναν τα «τρωκτικά» στο φάρμακο

Η αξία των φαρμάκων και λοιπών σκευασμάτων που φέρουν τη σήμανση του ΕΟΦ και διακινήθηκαν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες διαμορφώθηκε πέρσι στα 4,1 δισ. ευρώ
Η αξία των φαρμάκων και λοιπών σκευασμάτων που φέρουν τη σήμανση του ΕΟΦ και διακινήθηκαν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες διαμορφώθηκε πέρσι στα 4,1 δισ. ευρώ
Σκάνδαλο διαρκείας με θύμα τους Έλληνες πολίτες θα μπορούσε να χαρακτηριστούν οι «φουσκωμένες» δαπάνες φαρμάκου που πληρώνουμε επί χρόνια. Αστρονομικά είναι τα ποσά της δημόσιας και ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης όπως αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία. Από το 2009 έως και το 2016 έχουν δαπανηθεί για φάρμακα περί τα 45 δισ. ευρώ στη χώρα μας!
Αν και τα χρόνια της κρίσης η συνολική δαπάνη έχει συρρικνωθεί, στελέχη από τον χώρο του φαρμάκου αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας, επισημαίνουν ότι ακόμη και σήμερα το «πάρτι» συνεχίζεται, αποδίδοντας το πρόβλημα στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.
Άλλωστε τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: από τη «ξέφρενη πορεία» του 2009, με τις πωλήσεις των φαρμάκων (σε αξίες) στη χώρα μας να αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη το 2015 «έπεσε» στα 5,6 δισ. καταγράφοντας πτώση κατά 34%! Η μείωση αυτή δεν συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη μείωση των πωλήσεων φαρμάκων σε συσκευασίες.
«Πάρτι» με 45 δισ. ευρώ έκαναν τα «τρωκτικά» στο φάρμακο
Μείωση
Ειδικότερα, το 2009 «καταναλώσαμε» 562 εκατ. κουτιά φάρμακα έναντι 502 εκατ. κουτιών πέρυσι, καταγράφοντας μείωση μόλις κατά 10,7%, γεγονός που εξηγείται από τις σημαντικές μειώσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη περιορίστηκε χωρίς να «κοπούν» φάρμακα απαραίτητα για τους πολίτες.
Από το 2013 μέχρι και σήμερα, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις και να έχει «κλειδώσει» περίπου στα 5,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η πορεία της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας διαμορφώθηκε το 2010 σε 7,3 δισ. ευρώ (521 εκατ. συσκευασίες), το 2011 σε 6,7 δισ. ευρώ (512 εκατ. συσκευασίες), το 2012 σε 5,9 δισ. ευρώ (479 εκατ. συσκευασίες), το 2013 σε 5,6 δισ. ευρώ (485 συσκευασίες) και το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ (502 συσκευασίες).
Αποκάλυψη
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με αφορμή την υπόθεση Novartis αποκάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis φτάνουν ως τα 4,5 δισ. ευρώ, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια. Ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «τεράστιο στημένο παιγνίδι» εξηγώντας ότι οι τιμές του φαρμάκου στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για άλλες χώρες.
«Μία τιμή εδώ έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες. Το συμφέρον μία εταιρείας είναι να έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ ακριβές θεραπείες, που στην Ελλάδα αποκτήθηκαν έναντι 70.000 ευρώ, σε άλλες χώρες τις τιμολόγησαν με μόλις 20.000 ευρώ και προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης.
Ερευνα για «μαύρο» χρήμα
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της Novartis, ο οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διέταξε έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η εντολή εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας, διάστημα για το οποίο θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς πολλά από τα στελέχη της εταιρείας εμφανίζονται σε λίστες μεγαλοκαταθετών.
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι εντολή από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταγγελίες περί χρηματισμού 4.500 γιατρών αλλά και κρατικών λειτουργών ώστε να προωθούν φάρμακα της Novartis. Οι εισαγγελείς από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα μετά τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.
Στα 5,6 δισ. η συνολική αγορά φαρμάκων το 2015
Στα 5.603 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αγορά φαρμάκου με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ το 2015, έναντι 5.638 εκατ. ευρώ το 2014 ενώ τα ίδια ποσά αναμένονται και για το 2016, καθώς «κλειδωμένη»στα 2 δισ. παραμένει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ για τις πωλήσεις φαρμάκων το 2015 στη χώρα μας, προκύπτει ότι το 2015, πωλήθηκαν σε νοσοκομεία και φαρμακεία 502.235.460 συσκευασίες φαρμάκων έναντι 497.729.656 το 2014.
Η αξία των φαρμάκων και λοιπών σκευασμάτων που φέρουν τη σήμανση του ΕΟΦ και διακινήθηκαν μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες διαμορφώθηκε πέρυσι στα 4.119.448.188 ευρώ έναντι 4.234.103.057 ευρώ το 2014. Η πτώση που καταγράφεται ανάμεσα στις 2 χρονιές είναι της τάξης του 2,78%.
Όσον αφορά στα φάρμακα που διακινήθηκαν πέρυσι από τα νοσοκομεία αλλά και ευρύτερα εκείνα τα οποία βγαίνουν στην αγορά μόνο με νοσοκομειακή τιμή, ήταν αξίας 1,484.185.203 ευρώ έναντι 1.404.155.330 ευρώ το 2014. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση κατά 5,39%, γεγονός που αποδίδεται στα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία για σοβαρές παθήσεις.
Συσκευασίες
Όσον αφορά στις συσκευασίες που διακινήθηκαν συνολικά στα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, το 2015 πωλήθηκαν 424.288.315 σκευάσματα έναντι 417.670.196, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,56%. Αντίστοιχα, τα σκευάσματα που διακινήθηκαν στα νοσοκομεία και γενικότερα εκείνα τα οποία καταγράφονται με βάση τη νοσοκομειακή τιμή είχαν όγκο 77.947.145 τεμαχίων έναντι 80.059.460 τεμαχίων το 2014, καταγράφοντας μείωση κατά 2,71%.
Αναφορικά με τις παράλληλες εξαγωγές, το 2015 αυξήθηκαν κατά 30,95% όσον αφορά στην αξία τους, η οποία προσδιορίζεται στα 401,6 εκατ. ευρώ έναντι 306,7 εκατ. ευρώ το 2014. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εκρηκτική αύξηση του όγκου σε ποσοστό άνω του 90% καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΦ, πέρυσι οι φαρμακαποθήκες εξήγαγαν 19.126.566 συσκευασίες φαρμάκων, έναντι 10.059.249 συσκευασίες το 2014.
===================

Ο ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, Ο ΑΔΩΝΙΣ, Η NOVARTIS και το DOCUMENTO...

Γιάννης ΝτάσκαςΗ ελεύθερη οικονομία έχει και...διαφημίσεις! Δηλαδή τα προϊόντα διαφημίζονται και ο ένας απο τους πολλούς τρόπους διαφήμισης είναι τα ΜΜΕ. Τα ηλεκτρονικά και φυσικά τα έντυπα.
Στην Ελλάδα η οικονομία δεν είναι ελεύθερη φυσικά στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι κρατική με την έννοια ότι τα δυο Κόμματα που νέμονται την εξουσία απο τη Χούντα και μετά περιέπλεξαν έτσι την οικονομία, ώστε να κυριαρχούν 5-6 επιχειρηματίες, οι οποίοι να είναι απλωμένοι στα πάντα....
Στα δημόσια έργα, στα πετρέλαια-ενέργεια, στα εξοπλιστικά, στα φάρμακα, στην πληροφορική, στις μεταφορές, στις επιδοτήσεις για ξενοδοχειακές μονάδες μαμούθ.
Οι επιχειρηματίες μπήκαν και στα ΜΜΕ και τα πάντα τέθηκαν υπο έλεγχο.
Η κρατική διαφήμιση μέσω των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και των τραπεζών είναι μια μορφή. Κρατική διαφήμιση στην ουσία είναι και τα πετρέλαια.
Οταν ένα φάρμακο κοστίζει στην Ευρώπη 75 ευρώ και στην Ελλάδα πωλείται 500 ευρώ ωφελείται μια φαρμακοβιομηχανία. Οταν ανάλογα προωθούνται και οι τιμές άλλων φαρμάκων, άλλων βιομηχανιών, τότε οι βιομηχανίες αυτές δουλεύουν σαν καρτέλ με "νταβατζή" το κράτος, που το επιτρέπει. Το ίδιο συμβαίνει και στα σουπερ μάρκετ. Βασιλόπουλος, Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος είναι γνωστό πως διαμορφώνουν την αγορά τα τελευταία 25 χρόνια και τι σημαίνουν διαφημίσεις και προσφορές από ένα χώρο που ο υγιής ανταγωνισμός είναι πιο ουσιαστικό ανέκδοτο απο εκείνα με τον ...Τοτό.

Το ποιοί έχουν τα ΜΜΕ, ποιοί δημοσιογράφοι κυριαρχούν, ποιοί μπαίνουν και στην πολιτική και πως δίδεται στα ΜΜΕ αυτά η διαφήμιση δίδει συνολική απάντηση στο ερώτημα " είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα ένας βόθρος, στον οποίο κολυμπούν στο κρατικό "καρτελικό" χρήμα συγκεκριμένοι";

Κάποτε μας κάλεσε κάποιο μικρό κανάλι. Ο ιδιοκτήτης του μας έπλεξε το εγκώμιο για την απήχηση που είχαμε ως τότε στο κοινό και μας είπε ότι πρέπει να κάνουμε εκπομπή στο κανάλι κάθε μέρα. Η μοναδική προυπόθεση ήταν να βγούμε στην "αγορά" να του φέρουμε και διαφήμιση, απο σουπερ μάρκετ, φάρμακα, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κλπ
Και άρχισε να μας αραδιάζει πως δημοσιογράφοι, τους οποίους κατονόμαζε πνίγουν στην διαφήμιση αυτής της μορφής τα δικά τους ΜΜΕ, αλλά και άλλα με κουμπαριές και πολιτική διαπλοκή.

Ο Ψυχάρης, ο Ευαγγελάτος, ο Θέμος ήταν και είναι πρωταγωνιστές στη διαφήμιση διαχρονικά και αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός ότι εμείς θεωρούμε, πως οι τύποι αυτοί είναι παραδειγματα προς αποφυγήν για κάθε νέο που θέλει να μπει στη δημοσιογραφία.

Ο Κώστας Βαξεβάνης έχει ένα παραδειγματικό πρωτοσέλιδο στο "DOCumento" για τον Αδωνη και τον Ευαγγελάτο.

Ο Ευαγγελάτος συντόνιζε "πάνελ" της NOVARTIS με καλεσμένους συγκεκριμένους απο το χώρο της Υγείας και όχι γενικά απο Κόμματα κλπ. Ο Ευαγγελάτος απάντησε ότι το θεωρεί τιμητικό και το κάνει συχνά και θα το ξανακάνει κλπ. Επιχειρηματίας είναι και πρόβλημά τους, όσοι τον θεωρούν δημοσιογράφο και στήνονται να δουν και να ακούσουν τον Ευαγγελάτο να δίνει συμβουλές περι ηθικής και δημοσιογραφίας.

Ο Αδωνης υπέγραψε πριν φύγει αποφάσεις με κέρδη 65 εκατομμυρίων ευρώ για την προαναφερόμενη εταιρεία με ανατίμηση φαρμάκων κλπ.
Ο Αδωνης απάντησε ότι τα έκανε όλα σωστά και νόμιμα και να ψάξουμε πόσο ζημίωσαν με αποφάσεις υπέρ φαρμακοβιομηχανιών οι διάδοχοι υπουργοί Υγείας τους ΣΥΡΙΖΑ.
Παρατηρήστε ότι και ο Αδωνης για ωφέλεια υπερ φαρμακοβιομηχανιών ομιλεί.

Το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ είναι 42 φορές μεγαλύτερο από το σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο είχε τότε υπολογιστεί σε σκάνδαλο 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.
Το σκάνδαλο NOVARTIS είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερο απο το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ.

Εμείς να προσθέσουμε ότι σαν και τον Ευαγγελάτο είναι πλείστοι όσοι οι δημοσιογράφοι που εμπλέκονται σε "πάνελ" της κατηγορίας αυτής, αλλά οι "πλείστοι" ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο κύκλο και αυτός ο κύκλος ορίζεται από τη διαπλοκή.

Ο μακαρίτης Κώστας Μήτσης πριν μπει στο χώρο των ΜΜΕ είχε 6 ξενοδοχεία. Τα έκανε από τότε 30 και έγινε πρώτος στην Ελλάδα.
Μας είπε κάποτε ότι δεν θα έπαιρνε το ΣΟΦΙΤΕΛ του αεροδρομίου αν δεν έμπαινε στο "παιχνίδι" μια γνωστή, γνωστότατη και ζάμπλουτη δημοσιογράφος μεγάλου καναλιού.

Εν τέλει τα πράγματα είναι απλά: Η κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία μπορεί να ελέγξει άνετα και γρήγορα το ποιά φάρμακα και πως υπερτιμήθηκαν. Μπορεί να ελέγξει ποιοί δηλώνουν δημοσιογράφοι, ξεκίνησαν άφραγκοι και μένουν σε βίλες με ελικόπτερα στις μετακινήσεις κλπ.
Μπορεί να ανοίξει τους λογαριασμούς όλων και να ελέγξει τον τρόπο απόκτησης ακινήτων.
Ναι, η NOVARTIS είναι μεγάλο σκάνδαλο, αλλά φυσικά δεν είναι μόνη της.

Δεν θα κουραστεί πολύ κανείς να ψάχνει διότι καμία 10αριά επιχειρηματίες είναι σε 5-6 ΜΜΕ είναι ο κύκλος των επιχειρηματιών δημοσιογράφων που συντηρούν τα καρτέλ, λίγοι δικαστικοί είναι καθώς και κάμποσα πολιτικά πρόσωπα. Μην προσποιείται η κυβέρνηση και οι αρχές ότι δεν βρίσκουν άκρη...Στο πι και φι πιάνουν κάτι 20χρονα για στρακαστρούκες και μας λένε με πόσο επιστημονικό τρόπο συνέλεξαν σακούλες των σουπερ μάρκετ και πάνω τους βρήκαν αποτύπωμα και διάφορες άλλες μπούρδες.

Βρήκαν απο κάμερα στην Καστοριά τον δολοφόνο του ταξιτζή και δεν μπορούν να βρουν τη ροή εκατομμυρίων σε έναν κύκλο καμία 100στη προσώπων που φωνάζουν απο μακριά;
Φαίνεται πάντως πως αυτή τη φορά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξελίξεις και θα υπάρξουν πολύ θεαματικές αποκαλύψεις στο άμεσο μέλλον για σκάνδαλα και μίζες.

Γιαυτό και βιάζονται πολλοί να πέσει αυτή η κυβέρνηση...

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο "πάνελ" του Ευαγγελάτου και της NOVARTIS μετείχε και εκείνος ο τύπος (Ελληνας ντε, ειδικός στα φάρμακα...) που φώναξε "Γερούν γερά" για να φάει τον Βαρουφάκη...

Στα βιντεο της NOVARTIS που έχει η εφημεριδα του Κώστα Βαξεβάνη περιλαμβάνεται και ένα, όπου στέλεχος της εταιρείας (Αντιπρόεδρος) αναφέρεται στις καλές σχέσεις με πολλούς, αλλά και με τον...Πικραμένο. Αυτός ντε ο δικαστικός που έγινε και πρωθυπουργός υπηρεσιακός για λίγο...
Αντιπρόεδρος της εταιρείας είναι ό,τι θέλει μπορεί να λέει και να μεγαλοπιάνεται.

Δεν θα του δίναμε ιδιαίτερη σημασία αν πριν απο μερικές ημέρες δεν ψαρεύαμε κάτι που μας είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.
Συστημική εφημερίδα, πολύ μεγάλου Ομίλου, πρότεινε σε ένα κινδυνολογικού τύπου κείμενο τον Πικραμένο ως ...ιδανικό πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση διακομματική "για τη σωτηρία της πατρίδας"...

Τυχαίο;

http://theodorovias.blogspot.bg

Σχόλια