Καταλυτικός ο ρόλος του Τραμπ στη διαμάχη Ευρωζώνης - ΔΝΤ για την Ελλάδα, λέει Ευρωπαίος αναλυτής.

Η αποσαφήνιση της θέσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαμάχη της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ.
Αυτή είναι η εκτίμηση στην οποία καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), το οποίο έχει έδρα στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, αυτήν την άποψη συμμερίζονται και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκλογή Τραμπ θα καθορίσουν και τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στην Ευρώπη, γενικότερα.
«Αυτές οι διαφορές απόψεων θα συνεχιστούν έως ότου η διοίκηση Τραμπ πάρει σαφώς μία θέση» σημειώνει ο κ. Γκρος. Για τον ίδιο, το γεγονός ότι το hedge fund που διαχειριζόταν ο Γουίλμπουρ Ρος (σ.σ. ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου στη διοίκηση Τραμπ) έχει αγοράσει μερίδιο σε ελληνικές τράπεζες (Eurobank) δείχνει ότι, ενδεχομένως, η διοίκηση Τραμπ «έχει συμφέρον να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή». «Αυτό θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα τάση στο ΔΝΤ να συνεχίσει να πιέζει τους εταίρους της Ελλάδας -και κυρίως τον ESM και τη Γερμανία- να μειώσουν τις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα, προκειμένου να φαίνεται πως το ΔΝΤ είναι το καλό», υπογραμμίζει ο κ. Γκρος.
Πηγή:  koutipandoras.gr

Σχόλια