Πληρώνοντας το γαλλικό χρέος με φράγκα αντί ευρώ.

Η κ. Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ και υποστηρίζει ότι οι κάτοχοι γαλλικών κρατικών ομολόγων δεν ενδιαφέρονται σε ποιο νόμισμα θα πληρωθούν. Οι επενδυτές διαφωνούν.

Στην περίπτωση που θα γινόταν πιθανή η μετατροπή του χρέους από ευρώ στο νέο γαλλικό εθνικό νόμισμα «θα έπρεπε να επανεξετάσουμε την έκθεσή μας στη Γαλλία», λέει στο Bloomberg ο κ. Γιανίκ Νοντ, επικεφαλής αναλυτής ομολόγων στην Banque Audi στη Γενεύη. «Οι θεσμικοί επενδυτές των αναδυόμενων αγορών περιμένουν πολύ υψηλότερη απόδοση από ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε εθνικό νόμισμα, σε σύγκριση με ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε σκληρό νόμισμα, ώστε να αποζημιωθούν για το νομισματικό ρίσκο. Θα περίμενα να συμβεί το ίδιο και με τη Γαλλία σε αυτό το σενάριο», εξηγεί ο κ. Νοντ. Η κ. Λεπέν προσπαθεί να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι μπορούν να εγκαταλείψουν το ευρώ χωρίς να πληγούν οικονομικά. Παρουσιάζοντας προ ημερών το οικονομικό της σχέδιο, η κ. Λεπέν είχε πει ότι σκοπεύει να αναλάβει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και να τυπώσει νέο χρήμα, ώστε να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους.

Σε συνέντευξή της προχθές, η κ. Λεπέν υποστήριξε ότι η πολιτική της αλλαγής νομίσματος δεν θα πειράξει ούτε τους επενδυτές ούτε τον γαλλικό λαό. Το ενδεχόμενο η κ. Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές (πρώτος γύρος 27 Απριλίου, δεύτερος γύρος 7 Μαΐου) οδήγησε αυτήν την εβδομάδα τη διαφορά (spread) στην απόδοση μεταξύ γαλλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας και γερμανικών ομολόγων αντίστοιχης διάρκειας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος κατέχει το γαλλικό χρέος, αυτό που έχει σημασία είναι το είδος των συμβολαίων που διέπουν το χρέος», είπε η κ. Λεπέν.
Χρεοκοπία
  • Επικαλούμενη στοιχεία του ΔΝΤ, η κ. Λεπέν δήλωσε ότι το 90% των γαλλικών κρατικών ομολόγων διέπεται από το εθνικό δίκαιο και μόνο το 10% από άλλο δίκαιο, και ότι οι κάτοχοι των πρώτων ομολόγων «δεν θα πληρωθούν σε ευρώ»*
Ωστόσο, αναλυτές οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη μετατροπή γαλλικών ομολόγων σε φράγκα θα συνιστούσε χρεοκοπία. «Για τους διεθνείς επενδυτές, το στοιχείο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ισοτιμία που θα είχε το νέο φράγκο σε σχέση με το ευρώ και σε σχέση με το δικό τους εθνικό νόμισμα», λέει ο κ. Τζέιμς Αθι, αναλυτής ομολόγων στην Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο. «Για τους Γάλλους επενδυτές μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία, αλλά για επενδυτές των οποίων το εθνικό νόμισμα είναι το δολάριο ή η στερλίνα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, διότι η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μπορεί να μειωθεί σημαντικά», προσθέτει. Χθες η διαφορά στην απόδοση μεταξύ γαλλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων είχε διαμορφωθεί στις 70 μονάδες βάσης (0,7%), ενώ την περασμένη Τρίτη είχε ανέλθει στις 80 μονάδες βάσης, διαφορά που είναι η μεγαλύτερη από το 2012. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η κ. Λεπέν αναμένεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο είτε έναντι του Φρανσουά Φιγιόν, υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης, είτε έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, ανεξάρτητου κεντροαριστερού υποψηφίου.
Πηγή:  kathimerini.gr
*blogger: 
Καλά αυτή η Λεπέν έχει σκοπό να εκθέσει το Βενιζέλο! Τολμάει να κινείται αντίθετα απ' αυτόν! Άρα δεν είναι και τόσο  βέλτιστη λύση της υπαγωγής όλου του χρέους της χώρας στο Αγγλικό Δίκαιο. Δεν τη βλέπω καλά την κ. Λεπέν.
----------------------
Εμείς είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά, πού όμως ήδη αποτελούμε τεράστιο συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη στη φάση που βρίσκεται, διότι την δική μας την κατάντια την γνωρίζουμε.
Η ΟΝΕ από μόνη της ήδη αντιμετωπίζει τεράστια πολιτικά προβλήματα, αφού αλληθώρισε χρόνια τώρα στα δομικά της, οπότε βιώνει μια αργή αλλά φυσική εξέλιξη αποσύνθεσης.
Τrump, Brexit, άνοδος της ακροδεξιάς-ευρωσκεπτικισμού, δυσαρέσκεια, φτώχεια και τα συναφή, επισπεύδουν την διάλυση της ευρωζώνης, ενώ οι Γερμανοί όπως πάντα παίζουν το λατρευτό τους παιχνίδι, αυτό της καταστροφής όλων λόγω πλεονεξίας, με πρόσχημα την δήθεν "ορθοδοξία", χωρίς να θέλουν να καταλάβουν τίποτε.
Ο βιομηχανικός γίγας με κοινωνική αντίληψη σαπρόφυτου που γουστάρει καρέκλα και μαστίγιο & τελικά απο θηριοδαμαστής καταλήγει μεζεδάκι για μεγάλα λιοντάρια.
Συμφωνα με τον οίκο S&P, μόνο το 20% του δημοσίου χρέους της Γαλλίας επι συνόλου 2,160 τρις ευρώ είναι σε διεθνές δίκαιο. Το υπόλοιπο 80% είναι σε Γαλλικό.
Σύμφωνα με τη Λεπέν, εάν εκλεγεί, σκοπεύει να γυρίσει το 80% του κρατικού χρέους που είναι σε Γαλλικο δίκαιο, σε νέο νόμισμα.
Πράγμα που σημαίνει χρεοκοπία για τους οίκους, την μεγαλύτερη παγκοσμίως, από την στιγμή που δεν εκπληρώνεται η νομισματική υποχρέωση πληρωμής του χρέους.
Οι δημοσκοπήσεις (αν τις πιστέψουμε) δεν δείχνουν ότι η Λεπέν μπορεί να κερδίσει στον τελικό γύρο.
Αν όμως αυτό γίνει, τότε η Αποκάλυψη θα αποκτήσει ευρωπαική ταυτότητα.
Η ΟΝΕ διαλύεται αυτομάτως, το ευρώ βυθίζεται στην ανυπαρξία και οι διεθνείς αγορές ξανά σε υστερία.
Χωρίς Γαλλία δεν νοείται ευρώ.

https://www.facebook.com/?stype=lo&jlou=AffZh0WG2m0XGcY0KOFlv46DNYlO9leHs1N6yXofTolltQZXdqJdx17r4ap_Q8I7U0aad7OgPFD5gmLqPTwuOqoiw-wLKE8wOL21VlW5jqRvRQ&smuh=16537&lh=Ac-cdIUwLxUEXoqB  

Σχόλια