FT: Χρέος 1,7 τρισ. ευρώ σε γαλλικό δίκαιο θα μετατραπεί σε φράγκα εάν εκλεγεί η Le Pen

Ο Moritz Kraemer, εκ των βασικών στελεχών της S & P επισημαίνει ότι η μετατροπή του χρέους σε άλλο νόμισμα θα αποτελούσε χρεοκοπία. Περίπου 1,7 τρισεκ. ευρώ γαλλικού δημόσιου χρέους θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί σε γαλλικά φράγκα αν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο και η Marine Le Pen κερδίσει στην προεδρική κούρσα, αποτελώντας σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης την μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει σημειωθεί στο πλανήτη αναφέρουν οι Financial Times.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen να έρχεται δεύτερη στις εκλογές στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι επενδυτές αρχίζουν να τιμολογούν την αύξηση του κινδύνου από μια νίκη του Εθνικού Μετώπου.
Ανώτερα μέλη του Εθνικού Μετώπου έχουν πει στους FT ότι εάν έρθουν στην εξουσία θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσουν περίπου το 80% του Γαλλικού χρέους ύψους 2,1 τρισεκ. ευρώ το οποίο έχει εκδοθεί σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο και όχι σε αγγλικό δίκαιο.
Ο David Rachline, ο επικεφαλής της στρατηγικής για το Εθνικό Μέτωπο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι μόνο περίπου 20% του συνολικού δημόσιου χρέους της Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και θα παραμείνει σε ευρώ,  αλλά για το υπόλοιπο χρέος η Γαλλία θα έχει το δικαίωμα να το μετατρέψει σε γαλλικά φράγκα.
Αυτό, σύμφωνα με τους οργανισμούς αξιολόγησης, είναι πιθανό να αποτελέσει την μεγαλύτερο χρεοκοπία στην ιστορία, σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους 200 δισεκ το 2012.
Ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε χάος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση του ευρώ.
Ο Moritz Kraemer, εκ των βασικών στελεχών της S & P επισημαίνει ότι η μετατροπή του χρέους σε άλλο νόμισμα θα αποτελούσε χρεοκοπία.
  • «Δεν υπάρχει καμία ασάφεια εδώ…
  • Εάν ο εκδότης δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής στο νόμισμα που προβλέπεται δηλαδή σε ευρώ αυτό σημαίνει χρεοκοπία.
  • Ο Alastair Wilson, επικεφαλής αξιολογήσεων δημόσιου χρέους της Moody’s, είπε ότι θα εξετάσει οποιαδήποτε χώρα εγκαταλείψει το ευρώ με όρους χρεοκοπίας σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος με βάση το οποίο εκδόθηκε το χρέος.
Το τεστ για μας είναι…
Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα είναι σε θέση να πάρουν πίσω την αξία της επένδυσης τους…
  • Ο David Rachline, ο επικεφαλής της στρατηγικής για το Εθνικό Μέτωπο δήλωσε ότι το γαλλικό χρέος θα μετατραπεί σε αναλογία «ένα φράγκο προς ένα ευρώ».
  • Όμως πρόσθεσε ότι η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει σε κάποια διολίσθηση το ευρώ και έτσι θα μειωθεί το συνολικό ύψος του χρέους της Γαλλίας.
  • Νομικοί δήλωσαν ότι η μετατροπή ομολόγων σε άλλο νόμισμα που διέπονται από το γαλλικό δίκαιο θα ήταν θεωρητικά εφικτή, διότι κάθε έθνος μπορεί να αλλάξει τους δικούς της νόμους*.
  • Αυτό σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσουν την Γαλλία στα δικαστήρια με τον ίδιο τρόπο που κινήθηκε η Αργεντινή μετά την χρεοκοπία του 2001.
ΠΗΓΗ
* Blogger: Να γιατί το πέρασμα όλου του ελληνικού χρέους στη δικαιοδοσία του Αγγλικού δικαίου μαζί με PSI ήταν εγκληματική πράξη....

Σχόλια