FT για Ελλάδα: Oι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αξίζουν να ηττηθούν

Στο ζήτημα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί, όχι μόνο μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, αλλά και στο εσωτερικό του Ταμείου, αναφέρεται το κύριο άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, το αξιοσημείωτο που προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα είναι ότι οι διαφωνίες αυτές, κυρίως για το ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκφράζονται εν πολλοίς από τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του, κάτι που, όπως επισημαίνεται, μπορεί να εκληφθεί και ως σύγκρουση συμφερόντων. Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των κρατών αυτών δρουν και υπό το πρίσμα των πολιτικών επιδιώξεων των κυβερνήσεών τους σε μια χρονιά με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
  • "Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν υπερβολική εκπροσώπηση στο Ταμείο, συγκριτικά με το ποσοστό που καταλαμβάνουν στην παγκόσμια οικονομία. Το ότι χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμή τους για να αποτρέψουν το ΔΝΤ από το να απαιτήσει ελάφρυνση χρέους αποτελεί ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων και συνιστά απειλή για την αξιοπιστία και ανεξαρτησία του ως θεσμού", υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, που προσθέτει:
  • "Τα κράτη της Ευρωζώνης που, μέσω της εκπροσώπησής τους στο Ταμείο ζητούν υψηλότερα πλεονάσματα, αναμφίβολα επηρεάζονται, έχοντας ταυτόχρονα κατά νου την επίδραση που θα έχει στις κυβερνήσεις τους μια πιθανή απομείωση του ελληνικού χρέους. Και οι επερχόμενες εκλογές, ειδικά σε Γερμανία και Γαλλία, ουσιαστικά καθιστούν οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα σημαντική ως προς το κόστος της".
"Παράλληλα", συνεχίζει το άρθρο, "οι συγκρούσεις έχουν αναστατώσει και την ελληνική κυβέρνηση και μέσω της αδιαλλαξίας της, η Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μια αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα. Αυτό μπορεί μεν να οδηγήσει την κεντροδεξιά αντιπολίτευση σε μια καλύτερη συμφωνία, ωστόσο οι βραχυπρόθεσμοι πολιτικοί ελιγμοί δεν είναι ο σωστός τρόπος για να μπει η Ελλάδα στο μακροπρόθεσμο μονοπάτι της βιωσιμότητας του χρέους και της οικονομικής σταθερότητας".
Επιπλέον, οι FT ασκούν κριτική στην Ευρωζώνη, που, όπως υποστηρίζουν, "σταθερά προσανατολίζεται σε υπεραισιόδοξους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, αντί να αποδεχτεί την ανάγκη για περισσότερη εξωτερική χρηματοδότηση και, αν είναι αναγκαίο, ακόμη και απομείωση χρέους". Καταλήγοντας, οι FT, αναφερόμενοι στη σύγκρουση στο εσωτερικό του Ταμείου, τονίζουν:
  • "Τα υπόλοιπα κράτη - μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να απορρίψουν (την άποψη) των δύστροπων ευρωπαϊκών. Οι κατηγορίες για κλίμα ιδιοτέλειας δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στον δρόμο προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδας. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και αξίζουν να ηττηθούν". Πηγή
--------------------------------------------

«Εδωσαν τεράστιο δάνειο σε χρεοκοπημένη χώρα»

  • Νέα παρέμβαση έκανε μιλώντας σπό το ραδιόφωνο του BBC, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην πολιτική των δανειστών έναντι της Ελλάδας. «Αντί να «επιτεθούν» στις χειρότερες υποθέσεις διαφθοράς, οι «δανειστές» έχουν βάλει στο στόχο τους φτωχούς και τους συνταξιούχους και όχι τους ολιγάρχες», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα. Η τραγωδία είναι πως το 2010, σε μια χρεοκοπημένη χώρα, δόθηκε ένα τεράστιο δάνειο που το μόνο που έκανε ήταν να μεταφέρει το χρέος από τους «ώμους» των γερμανο-φραγκικών τραπεζών σε αυτούς των πιο αδύναμων φορολογούμενων της Ευρώπης».
Παράλληλα, αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε: «Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας καταλαβαίνει πως καμία κυβέρνηση, όσο μεταρρυθμιστική και αν είναι, δεν μπορεί να συντηρήσει το υπάρχον χρέος της Ελλάδας».
«Η χώρα μας έχει μπει σε μια οικονομική πορεία που κάνει την καθημερινή ζωή αβάσταχτη», συμπλήρωσε.
«Είναι σαν να δίνεις μια πιστωτική κάρτα σε μια χρεοκοπημένη οντότητα και μετά και άλλη και άλλη. Όσο συνεχίζεται αυτό η Ελλάδα θα είναι α-μεταρρύθμιστη και αυτό είναι απότοκος των πολιτικών της ΕΕ», κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

 


Σχόλια