Münchau (FT): Το ΔΝΤ θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα όταν μπουν οι εκπρόσωποι του Trump

Και τότε οι Ευρωπαίοι θα είναι ελεύθεροι να διαχειριστούν λάθος από μόνοι τους την ελληνική κρίση
Την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα όταν «οι άνθρωποι του Trump μπουν μέσα» προβλέπει ο Wolfgang Münchau.
«Όταν η κυβέρνηση Trump στείλει τους αντιπροσώπους της στο συμβούλιο του ΔΝΤ, το κλίμα θα γίνει πολύ πιο εχθρικό. Περιμένω ότι το Ταμείο τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας ελεύθερους τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν λάθος από μόνοι τους την ελληνική κρίση», υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times ο οποίος αποδίδει τα όσα κακά συμβαίνουν στην Ευρώπη «στην αποτυχία των πολιτικών να πουν την αλήθεια».
«Μπορεί να μην είναι η βασική αιτία για την ελληνική οικονομική κρίση αλλά είναι κάτι παραπάνω από ένα παράγοντα που απλά έχει συμβάλλει» τονίζει ο Münchau.
«Χαρακτηριστική είναι η στάση του ΔΝΤ σε αυτές τις εποχές που κάποιοι προσπαθούν να πουν την αλήθεια.
Στην τελευταία του έκθεση το Ταμείο είχε προβλέψει ότι το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 179% στα τέλη του 2015 οπότε και μη βιώσιμο» αναφέρει ο αρθρογράφος λέγοντας ότι, «οι Ευρωπαίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ωμότητα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, η Κομισιόν και οι Ελληνες να διαμαρτύρονται γιατί ήθελαν να κρατήσουν λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του χρέους».
  • «Αυτό που σόκαρε περισσότερο, σημειώνουν οι Financial Times, ήταν ότι το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι κάποια μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου είχαν διαφορετική άποψη».
Εκτίμησή του είναι ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως και ότι το Βερολίνο δεν θα κουρέψει ποτέ το χρέος, γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ να το «συγχωρέσει» όπως δεν θα το συγχωρέσου και οι Γερμανοί βουλευτές η εχθρικότητα των οποίων απέναντι στην ελάφρυνση χρέους θα είναι πολύ μεγαλύτερη μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο Wolfgang Münchau θεωρεί οτι ο Τσίπρας «έκανε το καταστροφικό λάθος να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους απέναντι στο ΔΝΤ, τον μοναδικό θεσμό που στήριζε την ελάφρυνση χρέους.
«Ηταν πολιτικά λάθος υπολογισμός»,υποστηρίζει.
Αν τώρα αποσυρθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν καταλήγει.
«Είτε θα χρεοκοπήσει η Αθήνα το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, είτε το Βερολίνο θα αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
  • Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μάχη στην οποία κάποιος θα καταλήξει στο έδαφος».

Σχόλια