Politico: Η Ελλάδα ζήτησε χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα για «οικονομική βοήθεια» αγνώστου ύψους φέρεται να κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας ακόμη έναν «παίκτη» στο παιχνίδι, την ώρα που οι ήδη συμμετέχοντες δυσκολεύονται να συντονιστούν. Το ύψος του δανείου δεν έχει γίνει γνωστό, με κυβερνητικές πηγές να μην διαψεύδουν το σενάριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Politico, η κυβέρνηση αποφάσισε να
ζητήσει τη συμβολή της Παγκόσμια Τράπεζας, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά των δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα.
 
Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η ελληνική πλευρά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πιθανότητα να αποχωρήσει τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα. Σημειώνεται στο δημοσίευμα πως, στην περίπτωση που η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, υπάρχει πιθανότητα οι Ευρωπαίοι να παρακρατήσουν πρόσθετα κεφάλαια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους επόμενους μήνες.
  • Μία τέτοια εξέλιξη, με τη σειρά της, θα δώσει νέα ώθηση στις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται δήλωση εκπροσώπου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος τονίζει πως «η Αθήνα ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, οποιαδήποτε τελική απόφαση για παροχή δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας».
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την Politico η πληροφορία των συζητήσεων επιβεβαιώνεται και από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται επίσημο, συγκεκριμένο αίτημα από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται πάντως, πως στον απόηχο των αποτελεσμάτων του τελευταίου Eurogroup του περασμένου Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της για αίτημα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται, τέλος, πως η πληροφορία του νέου αιτήματος της Ελλάδας για χρηματοδότηση «δεν χαροποιεί» τους Ευρωπαίους δανειστές.
Πηγή:  thepressproject.gr
blogger: 
Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι αδελφός οργανισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως ασχολείται πρωτίστως με υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες. (Na μια άλλη απόδειξη ότι η Ελληνική οικονομία έχει πάψει να ανήκει στις ανεπτυγμένες και μοιάζει όλο και περισσότερο με τις οικονομίες του 3ου κόσμου...)

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο εξαθλιωμένη οικονομία στον παγκόσμιο δείκτη 

Στην τέταρτη θέση της λίστας των χωρών με τις πλέον εξαθλιωμένες οικονομίες στον πλανήτη φιγουράρει η Ελλάδα. Το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε την κατάταξη των χωρών στον Δείκτη Εξαθλίωσης (Bloomberg's Misery Index) για το 2017 και η χώρα μας παραμένει … ακλόνητη στην πρώτη πεντάδα.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σχολιάζει πως αν το 2016 ήταν η χρονιά των πολιτικών σοκ, τότε το 2017 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσουμε να διαπιστώνουμε πώς τα σοκ αυτά θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.
Για τον υπολογισμό του δείκτη, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία σε κάθε χώρα. Για μία ακόμη χρονιά, η Βενεζουέλα κατέχει τη «μαύρη» πρωτιά, καθώς τα πλείστα πολιτικά και οικονομικά της προβλήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον δείκτη τιμών καταναλωτή και στην απασχόληση. Τελευταία στη λίστα βρίσκεται και φέτος η Ταϋλάνδη, η οποία διαθέτει τη λιγότερο εξαθλιωμένη οικονομία βάσει του δείκτη του Bloomberg.

 ΠΗΓΗ

Σχόλια