Τα δικά μας παιδιά έχουν (και) ευρωπαϊκή προστασία

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει μια κατηγορία εργαζομένων που δεν υπέστη τις μνημονιακές περικοπές. Οι καταγγελίες του Γ. Βαρουφάκη και η απάντηση που ακόμα αναμένεται από το EwG.
"Οι αναλύσεις που δεν λαμβάνουν υπ όψη τους την θεσμική πραγματικότητα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ενδιαφέροντα πνευματικά παίγνια".
Τα δικά μας παιδιά έχουν (και) ευρωπαϊκή προστασία
James Buchanan, Richard Wagner

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζομένων:
Από την μία πλευρά υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που τα τελευταία έτη βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις να περικόπτονται ασύστολα και τους φόρους που καλούνται να εισφέρουν να πηγαίνουν σε αστρονομικά ύψη.
Από την άλλη υπάρχει μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων που δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά τα προβλήματα. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση της ευρωγραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Αυτοί όχι μόνο δεν έχουν υποστεί καμία μείωση των εισοδημάτων τους αλλά αντιθέτως όποτε ελληνική κυβέρνηση τόλμησε να διανοηθεί να τα περικόψει, αντιμετώπισε το κατηγορηματικό «νιέτ» των απαρατσνίκ των Βρυξελλών!
Η εκρηκτική αυτή αποκάλυψη, που αν αληθεύει θέτει ερωτήματα τεράστιας ηθικής τάξης, όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά και σε όλες τις λεγόμενες «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις, περιέχεται στο υπό έκδοση βιβλίο του τ. υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο “Adults in the Room”.
Στο βιβλίο του ο τ. υπουργός αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τι συνέβη όταν προσπάθησε να εφαρμόσει τις μειώσεις των μισθών που προέβλεπαν τα Μνημόνια στους γραφειοκράτες ενός οργανισμού που φέρει την οργουελιανής έμπνευσης ονομασία «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» που βρίσκεται κάτω από την στιβαρή καθοδήγηση του EwG και του αρχιαπαράτσνικ Thomas Wieser.
Aλλά ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:
Στις 22 Μάιου 2015 ο Έλληνας υπουργός οικονομικών ειδοποίησε τον Thomas Wieser και το ΕwG πληροφορώντας τον ότι επρόκειτο να μειώσει τους μισθούς των γραφειοκρατών του ΤΧΣ κατά μέσο όρο 40%. Η απάντηση του αρχιαπαράτστνικ των Βρυξελλών υπήρξε άμεση την ίδια ημέρα: Mην κάνεις τίποτα αν δεν σου δώσει πράσινο φως το EwG.
Στις 29 Μαΐου με νέο μήνυμα του ο κ.Wieser αρνήθηκε να δεχτεί την μείωση των μισθών των προστατευόμενων του, στις οποίες είχε προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών. Οι πιέσεις συνεχίσθηκαν καθ' όλη την διάρκεια του Ιουνίου. Κατάληξη: Tον Οκτώβριο του 2015 (τρεις μήνες μετά την παραίτηση Βαρουφάκη) οι αστρονομικοί μισθοί όχι μόνο αποκαταστάθηκαν στο αρχικό επίπεδο, αλλά αυξήθηκαν!
Σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης στον επίλογο του υπό έκδοση βιβλίου του: «Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 20008 και την κρίση του ευρώ που ακολούθησε, το ευρωπαϊκό κατεστημένο έχασε κάθε αίσθηση αυτοελέγχου. Από την στιγμή που χειραφετήθηκε από κάθε έννοια αξιοπρέπειας υιοθέτησε εάν ωμό ταξικό πόλεμο στοχοποιώντας τους αδύναμους και ευνοώντας σκανδαλωδώς την ηγεμονεύουσα τάξη και το προσωπικό της.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι μία ανακάλυψη που έκανα όταν ήμουν ακόμα υπουργός σχετικά με τους σκανδαλώδεις μισθούς που λάμβανε μία μερίδα εργαζομένων του υπουργείου μου. Προκειμένου να εξοικονομήσω πόρους, αλλά και να αποκαταστήσω την δικαιοσύνη χρησιμοποίησα τις εξουσίες που μου έδινε ο νόμος να αναγγείλω μια μείωση μισθών κατά 40%, μείωση που αντανακλούσε τον μέσο όρο μείωσης των μισθών στην Ελλάδα από τότε που άρχισε η κρίση το 2010.
Θα περίμενε κανείς ότι οι πιστωτές μας, που πάντοτε έδειχναν ενθουσιασμό σε μειώσεις μισθών και συντάξεων θα καλωσόριζαν με ενθουσιασμό και την δική μου απόφαση. Όμως το αντίθετο συνέβη. Ο Thomas Wieser μου έγραψε επανειλημμένα εκ μέρους της τρόικα ζητώντας μου να ανακαλέσω την απόφαση μου. Γιατί; Διότι οι μισθοί πήγαιναν σε γραφειοκράτες που η τρόικα θεωρούσε «δικούς της». Και έτσι όταν εγκατέλειψα το υπουργείο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 71%!»
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό οι συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις, αν ισχύουν, δυναμιτίζουν ευθέως κάθε αφήγημα κράτους δικαίου, ισότητας έναντι των νόμων και ανάλογα παραμύθια που οι «ευρωπαϊστές» αρέσκονται να λένε στα εγγονάκια τους καθισμένοι τις κρύες νύχτες του χειμώνα γύρω από το μαγκάλι.
Επίσης καθιστούν απολύτως θεμιτή την αντίσταση των εργαζομένων σε κάθε νέα προσπάθεια μείωσης μισθών και συντάξεων που θα επιχειρήσει η τρόικα.
Στις 2 Απριλίου επικοινώνησα με email με το EwG ζητώντας τους, με την ιδιότητα μου ως δημοσιογράφου, να σχολιάσουν τις καταγγελίες του Έλληνα τ. υπουργού των Οικονομικών.
Ακόμα περιμένω απάντηση…
ΠΗΓΗ

Σχόλια