Ιασωνοδυσσέας ( ή αλλιώς: στο ταραγμένο μου μυαλό, όλα είναι μπερδεμένα...)

Μπέρδεψε την Οδύσσεια (Σειρήνες) με την Αργοναυτική Εκστρατεία (Συμπληγάδες), έγραφα χθες για τον πρωθυπουργό και σπεύδω σήμερα να υποβάλω την αυτοκριτική μου, καθώς ερμήνευσα επιπόλαια τις σχετικές δηλώσεις του στην Κέρκυρα: «Θέλω να πω ότι είμαι στο νησί των Φαιάκων και ο Ομηρος μάς έχει δώσει το δίδαγμα ότι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη δεν χρειάζεται μόνο δύναμη, αλλά χρειάζεται και μυαλό. Ας διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες Συμπληγάδες».
Υπονόησαν ορισμένοι κακεντρεχείς ότι ο ΘΑλέξης αγνοεί τη μυθολογία, την οποία δεν παραλείπει να επικαλείται ευκαιρίας δοθείσης. Μες στη σύγχυσή του, λοιπόν, απέδωσε τα του Ιάσονος τω Οδυσσεί και τα ’κανε θάλασσα. Τον χλεύασαν, τον λοιδόρησαν, τον ονείδισαν, αλλά είναι μακριά νυχτωμένοι. Διότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει νεράκι τους μύθους και τις παραμυθίες, αλίμονο· τους παίζει στα δάχτυλα. Και διαθέτει πολυποίκιλες εισέτι αρετές.
Θαυμαστά είχε περιγράψει μία απ’ αυτές η Γερούν Ολγοβασίλη την εποχή που σύχναζε νυχθημερόν στο Μαξίμου: «Δεν μετρήσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Μετρήσαμε την ανάγκη να συμβούν ή να μη συμβούν μερικά πράγματα. Απλώς είμαστε πολύ ειλικρινείς. Δεν έχουμε πει καμία στιγμή ψέματα στον ελληνικό λαό». Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε και ο πολιτικός της προϊστάμενος: «Ε, λοιπόν, δεν πρέπει να σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στον λαό. Αυτό είναι υποχρέωσή μας και θα το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Οπερ έδει δείξαι. Κάνει και δεύτερο λάθος ο ΘΑλέξης. Ηθελημένο, θαρρώ. Ο Οδυσσέας βούλωσε μόνο τ’ αυτιά των συντρόφων του και τους παρήγγειλε να τον δέσουν σαλαμάστρα στο κατάρτι. Ο ίδιος άκουσε τη σαγηνευτική μελωδία των Σειρήνων, που συμβολίζει δίχως άλλο τα ιδανικά και τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο. Ο πρωθυπουργός από τον Ιούλιο του 2015 σφαλίζει τα ώτα σ’ όλα τούτα και εφαρμόζει το Μνημόνιο απερίσπαστος από τις αυταπάτες του παρελθόντος. Αυτή είναι η αλήθεια του και, συνεπής στις αρχές του, δεν διστάζει να τη διατρανώσει.
Ισως το τρίτο του σκόπιμο σφάλμα αποκαλύπτει την αφοπλιστική του ειλικρίνεια. Οι Συμπληγάδες ήταν ένα μονάχα ζεύγος κοφτερών βράχων που ανοιγόκλειναν μεσοπέλαγα συνθλίβοντας τα διερχόμενα πλοία. Αφότου διέσχισαν το πέρασμα αλώβητοι οι Αργοναύτες, οι δολοφονικές πέτρες έμειναν διά παντός ανοιχτές. Τα μνημόνια, ωστόσο, τις επανέφεραν στην προτεραία κατάσταση. Και δεν είναι πλέον ένα ζευγάρι, αλλά πολλά. «Να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες Συμπληγάδες» υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος. Πόσο πιο καθαρά να το πει; Εγγύα παρά δ’ άττα, υπενθυμίζει το δελφικό ρητό.
ΠΗΓΗ
========================
===================


 

Σχόλια