Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Bloomberg: Οι εξελίξεις στην ελληνική κρίση είναι καφκικές - Οι απαντήσεις σε 8 κρίσιμα ερωτήματα

Στις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα αναφέρεται εκτενώς (και μέσα από μια σειρά ερωτο-απαντήσεων) το Bloomberg. 

Συγκεκριμένα, το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά: Η επόμενη δόση του προγράμματος της Ελλάδας έχει "μπλεχτεί" σε μια διεθνή διαμάχη χωρίς ξεκάθαρη λύση. Το υπερχρεωμένο κράτος της Μεσογείου χρειάζεται την εκταμίευση των περίπου 7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τους δανειστές μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, αρνούνται να παρέχουν περισσότερα χρήματα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ, από την άλλη, αρνείται να συμμετάσχει στο club των πιστωτών χωρίς ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας - κάτι που η Γερμανία αρνείται να δεχτεί. Ο Φραντς Κάφκα θα εκτιμούσε τον παραλογισμό των τελευταίων εξελίξεων στην ελληνική κρίση χρέους. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν φαίνεται να το διασκεδάζουν.
Με αυτή τη σύνοψη γύρω από το τελευταίο μακράς διαρκείας "θρίλερ", το Bloomberg παραθέτει 8 ερωτο-απαντήσεις - επεξηγηματικές για τα όσα διαδραματίζονται γύρω από την ελληνική υπόθεση:
1. Δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να βοηθάει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα;
Ναι, απαντά το Bloomberg, αλλά έχοντας διασώσει την Ελλάδα ήδη δύο φορές κατά το παρελθόν, αυτήν τη φορά διστάζει. Το Ταμείο, λοιπόν, θέτει δύο όρους: Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει να εφαρμόσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και φορολογικό και δεύτερον, η Ευρωζώνη πρέπει να ελαφρύνει το χρέος της Ελλάδας.
2. Γιατί το ΔΝΤ ανησυχεί τόσο για το χρέος;
Όπως όλοι οι πιστωτές, έτσι και το ΔΝΤ θέλει να πληρωθεί. Το πιο σημαντικό είναι πως διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία του Ταμείου, καθώς οι κανονισμοί του δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση κρατών με μη βιώσιμο χρέος. Έχοντας να λογοδοτήσει, επομένως, σε 189 κράτη - μέλη, το ΔΝΤ δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι παρέχει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα. Θα έπληττε τη φήμη του, η οποία άλλωστε έχει ήδη πληγεί από την επταετή του εμπλοκή με τη χώρα.
3. Γιατί η Γερμανία επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ;
Τόσο η Γερμανία, όσο και άλλες χώρες εκτιμούν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία στο θέμα της ελληνικής διάσωσης, ενώ η εμπλοκή του Ταμείου παρέχει στους Ευρωπαίους πολιτική κάλυψη, στα μάτια των φορολογουμένων τους. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν κάθετος στην άρνησή του να δώσει την ελάφρυνση ελληνικού χρέους που αξιώνει το ΔΝΤ, καθώς αυτό ενέχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
4. Η Ελλάδα χρειάζεται όντως ελάφρυνση του χρέους;
Εδώ, η απάντηση εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσεις, λέει το Bloomberg. Πολλοί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν πως ήδη έχουν γίνει πολλά για χάρη της Ελλάδας, επομένως το θέμα δεν πρέπει να έρχεται στην επιφάνεια μέχρι το 2018, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Παράλληλα, εκτιμούν πως εάν η Ελλάδα καταφέρει να διατηρήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχει δεσμευτεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους θα είναι μικρότερη. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προβάλλει μία πιο απαισιόδοξη προοπτική.
5. Πόσο χρέος κουβαλάει στις πλάτες της η Ελλάδα;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το χρέος της Ελλάδας αγγίξει το 179% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 315 δισ. ευρώ. Συγκριτικά, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αντιστοιχεί στο 77% του ΑΕΠ. Αυτήν τη στιγμή, η χώρα διακρατεί περίπου 216 δισ. ευρώ στον ESM, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
6. Πώς τα πάει η οικονομία της Ελλάδας;
Το ΔΝΤ, τον Απρίλιο, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2017 στο 2,2%, από 2,8%. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα χάσει τον επίσημο στόχο για ανάπτυξη 2,7%. Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις έχουν αυξήσει τις αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, Αθήνα και πιστωτές εκφράζουν την πεποίθηση πως εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Μάιο, η χώρα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.
7. Τι είδους μέτρα ελάφρυνσης χρέους βρίσκονται στο τραπέζι;
Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο "κουρέματος" στην ονομαστική αξία των ελληνικών δανείων ή ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα αφορούν μόνο στα δάνεια που η Αθήνα έχει λάβει από την Ευρωζώνη. Τον περασμένο Μάιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο πλαίσιο ενός πακέτου βραχυπρόθεσμων, αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων - τα οποία δεν θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του προγράμματος το 2018. Όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη δρομολογούνται, εστιάζουν στη βελτίωση της διαχείρισης του χρέους της Ελλάδας, απαλλάσσοντας κυρίως τη χώρα από μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια.
8. Τι αναμένεται να πάρει η Ελλάδα στα τέλος;
Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ ζητάει περισσότερα από αυτά που η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να δώσει. Παραμένει ασαφές το πώς θα επιλυθεί η κατάσταση - με το Ταμείο να συμμετέχει χωρίς νέα ελάφρυνση - και πόσο πολύ από τα όσα δεσμεύθηκε τον περασμένο Μάιο θα έπρεπε να μετακινηθεί η Ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ

Σχόλια