«Ανεξαρτητοποιούνται» από την ΕΕ οι Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία ενόψει Brexit - Θα συζητήσουν δικούς τους όρους με Μ. Βρετανία

Οι δεσμοί των τριών χωρών με την Μ. Βρετανία είναι ισχυροί, άνω των 50 δισ. στερλινών
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να "κουνά τη σημαία" στο Λονδίνο για τους όρους που μπορεί να τεθούν ενόψει της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ένωση, αλλά ήδη οι πρώτοι τριγμοί για τη μεγάλη βρετανική αγορά έχουν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, κορυφαίοι πολιτικοί από την Ιρλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία συμμαχούν προκειμένου να συνομιλήσουν εκτός ΕΕ με τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσουν τις εθνικές εμπορικές συμφωνίες.
Ήδη την επόμενη εβδομάδα αναφέρεται ότι θα συναντηθούν ο Ιρλανδός Enda Kenny, ο Ολλανδός, Mark Rutte και ο Δανός Lars Løkke Rasmussen στη Χάγη, ώστε να διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική που να μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι επερχόμενες συνομιλίες για Brexit θα διεξαχθούν ομαλά και δεν θα προκληθούν καθυστερήσεις σε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Irish Times, οι δεσμοί των τριών χωρών με την Μ. Βρετανία είναι ισχυροί, άνω των 50 δισ. στερλινών, με την Ιρλανδία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες να επηρεάζονται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο Ιρλανδός Enda Kenny έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με άλλα μέλη της ΕΕ που επιθυμούν μια καλή εμπορική συμφωνία με την Μ. Βρετανία.
Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Dara Murphy υποστήριξε ότι η Ιρλανδία δεν έχει την πρόθεση να κατασκευάσει μια «επίσημη συμμαχία», αλλά ελπίζει να κάνει ξεκάθαρη τη θέση της μέσα από μια «συλλογική» φωνή.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Michael Creed, είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα μειώσει τον κίνδυνο της απώλειας θέσεων εργασίας στο νησί μετά το Brexit.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πιέσει την ιρλανδική κυβέρνηση να αναζητήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει τις 167.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία τροφίμων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν σε ένα σκληρό περίγραμμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Σχεδόν το 10 τοις εκατό των θέσεων εργασίας της Ιρλανδίας συντηρείται από τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, ενώ το 40% των παραγόμενων εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr-----ΠΗΓΗ

Σχόλια