European Council on Foreign Relations: Να μην αποκλειστεί η πιθανότητα νίκης της Le Pen

Εάν έχουμε μάθει ένα πράγμα από το annus horribilis το 2016, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι λανθασμένες.
Μετά την απροσδόκητη ψήφο υπέρ του Brexit  και τον απροσδόκητο θρίαμβο του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ίσως φανταστείτε ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ έχουν αναπτύξει λεπτομερή σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν νικήσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα έκανε λάθος αναφέρει Mark Leonard is Director of the European Council on Foreign Relations στο Project Syndicate.
Η σκέψη ότι Πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι η Le Pen είναι τρομακτική απειλή για το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά την πιθανότητα της νίκης της Le Pen παρ΄ ότι δημοσκοπικά δεν προκύπτει
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ως πρόεδρος της Γαλλίας, η Le Pen θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημία στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Έχει τοποθετηθεί απέναντι στην Γερμανίδα καγκελαρίο Άνγκελα Μέρκελ και έχει δεσμευτεί να εγκαταλείψει την Συνθήκη Σένγκεν που προκρίνει μια ευρωζώνη χωρίς σύνορα.
Όσο για την ίδια την ΕΕ, αυτή υπόσχεται να ακολουθήσει τα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους συμμετοχής της Γαλλίας στην ευρωζώνη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία.
Αν η ΕΕ απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Le Pen, θα προωθήσει το σχέδιο εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ.
Αλλά θα υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του Brexit και του Frexit.
Ενώ πολλοί ευρωσκεπτικιστές του Ηνωμένου Βασιλείου οραματίζονται παγκόσμια διασύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με τον κόσμο, η Le Pen θέλει να υιοθετήσει προστατευτικές πολιτικές. Η Le Pen θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη "μεγάλη δύναμη", καθώς επικεντρώνεται στην υπεράσπιση των «παραδοσιακών» χριστιανικών αξιών και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας πολυπολικής Παγκόσμιας τάξης.
Για να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους, η Le Pen υπόσχεται να αυξήσει τις γαλλικές αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ (ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι 2%), ενώ διευκρινίζει στους ψηφοφόρους ότι καμία από αυτές τις δαπάνες δεν θα υποστήριζε αποστολές σταθεροποίησης στην Αφρική.
Με αυτή την έννοια, η νίκη της Le Pen θα ισοδυναμούσε με ρήξη όχι μόνο με την ευρωπαϊκή τάση, αλλά και με τον στρατηγικό προσανατολισμό της Γαλλίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Βεβαίως, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να ευνοούν τον ανεξάρτητο Macron στον δεύτερο γύρο.
 Αλλά πολλοί φοβούνται ότι οι υποστηρικτές του Macron δεν θα είναι τόσο μαχητικοί όσο της Le Pen.
Πράγματι, τους τελευταίους μήνες, η λαϊκή στήριξη της Le Pen παρέμεινε μάλλον συνεπής, καθώς παραμένει επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο.
Αυτή η τέλεια πολιτική καταιγίδα έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές από ένα διπολικό σύστημα της Γαλλίας σε ένα τετραμερές σύστημα, αφήνοντας την Le Pen σε μεγάλο βαθμό αλώβητη.
Οι λόγοι για την άνοδο του Le Pen έχουν να κάνουν τόσο με την εξέλιξη του Εθνικού Μετώπου όσο και με το εξωτερικό πολιτικό περιβάλλον.
Έχει καταφέρει να ξεφύγει από το ακροδεξιό γκέτο, με μια μεγάλη στρατηγική, διαμορφωμένη από τον σύμμαχό της Florian Philippot, που αποσκοπεί στη διεύρυνση σε βασικές ομάδες, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, γυναίκες και καθολικοί.
Η ηγετική ομάδα της Le Pen επιδιώκει να οικοδομήσει μια νέα πολιτική ελίτ για να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου και να βοηθήσει να ξεπεραστεί η αντίσταση στην ατζέντα του κόμματος από το "βαθύ κράτος" της Γαλλίας.
Και διερευνά τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει ο πρόεδρος – π.χ. δημοψηφίσματα χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου.
Σε σύγκριση με την Le Pen και την ομάδα της, οι ηγέτες της Ευρώπης φαίνονται θλιβερά ανεπαρκείς.
Οι ηγέτες της ΕΕ απλώς προειδοποιούν ότι μια νίκη της Le Pen θα σημάνει το τέλος της ΕΕ.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν σε ποιο βαθμό θα είναι σε θέση να εργαστούν γύρω από μια προεδρία της Le Pen.
Ακόμη και αν κερδίσει, θα αγωνιστεί να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξει σε αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν συνειδητά συμβίωση με ένα εχθρικό κοινοβούλιο και πρωθυπουργό.
Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει επίσης να αρχίσουν να σκέφτονται πώς πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα της Le Pen να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους συμμετοχής της Γαλλίας στην ΕΕ και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να αντισταθούν στις προσπάθειές της να απομακρύνει τη Γαλλία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει τα δικά της σχέδια για μια γαλλική έξοδο από την ευρωζώνη και την Σένγκεν;
Μπορεί ακόμη και να υπάρξει περίπτωση για τους ηγέτες της Ευρώπης να διευκολύνουν την απόσυρση της Γαλλίας από την ΕΕ, διότι η Le Pen θα προσπαθήσει να αποσυνθέσει την ΕΕ από μέσα, οικοδομώντας συμμαχίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.
Το Frexit μπορεί να είναι πιο καταστροφικό από το Brexit.
Εάν έχουμε μάθει ένα πράγμα από το annus horribilis το 2016, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι λανθασμένες.
Η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.
Τέτοια σχέδια ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστούν, αλλά οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να τα κάνουν τώρα, αντί να τρέχουν αργότερα.

www.bankingnews.gr-------ΠΗΓΗ

Σχόλια