Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Forbes: Έπρεπε να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ

Το ΔΝΤ επιμένει στις απόψεις του και αρνείται να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βασιζόμενο σε έναν πολύ απλό συλλογισμό: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε, αναφέρει δημοσίευμα του Forbes.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Τιμ Γουόρσταλ, ενδέχεται επίσης να υπάρξουν «αναταράξεις», ενώ εκφράζει την άποψη ότι έπρεπε να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ και είχε ένα κανονικό πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ. Αντί για αυτό, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η ευρωζώνη επέμεινε ότι το ευρώ πρέπει να προστατευθεί και δάνεισε επίσημα χρήματα στο σύστημα, όλα από τα οποία σχεδόν αμέσως εξαφανίστηκαν ξανά για να πληρωθούν οι δανειστές του ιδιωτικού τομέα.
Αυτός ήταν ο λάθος τρόπος να το κάνεις. Και το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα οφείλεται σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κατά συνέπεια στους ψηφοφόρους τους, το ελληνικό χρέος. Και κανένας πολιτικός δεν θέλει να μειώσει το ύψος του χρέος, ακόμη κι αν απλά δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί μετά θα πρέπει να πάει στους ψηφοφόρους και να τους πει «έχασα τα λεφτά σας», αναφέρει το άρθρο.
Για αυτό υπάρχουν αυτές οι διαφωνίες. Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, οπότε πρέπει να μειωθεί. Ολοι οι άλλοι λένε ότι πρέπει να αποπληρωθεί, γιατί πολιτικές καριέρες εξαρτώνται από αυτό», συνεχίζει ο κ. Γουόρσταλ.
«Το ΔΝΤ επαίνεσε την Ελλάδα την Παρασκευή για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης τι ελάφρυνση χρέους αναμένεται, πριν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα», σημειώνει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι σημαντικό να μετάσχει το ΔΝΤ. Συγκεκριμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μετάσχουν μόνο αν το κάνει και το Ταμείο. Βλέπουν το ΔΝΤ ως τον παίκτη που επηρεάζεται λιγότερο από την πολιτική. Και έτσι είναι πρόθυμοι να μετάσχουν μόνο αν η συμφωνία είναι τουλάχιστον εν μέρει οικονομικά λογική. Αλλά το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα συμφωνία είναι λογική.
Για το πλεόνασμα ο αρθρογράφος αναφέρει πως το υψηλό πλεόνασμα μπορεί να συντηρηθεί για ένα έτος, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει πως κανείς δεν μπορεί να το συντηρήσει μακροπρόθεσμα.
Από την πλευρά της η Ευρωζώνη έχει ζητήσει υψηλούς στόχους για το πλεόνασμα ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος.
ΠΗΓΗ
--------------

Forbes: Λάθος τα προγράμματα της Ελλάδας -η χώρα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει

Forbes: Λάθος τα προγράμματα της Ελλάδας -η χώρα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει
Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και ότι θα υπάρξουν μεγάλες "αναταράξεις" προσεχώς διατυπώνει σε άρθρο γνώμης το Forbes. 
Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall, η αρχική συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών ήταν "κακή", καθώς αντί η χώρα να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει το ευρώ, οι Ευρωπαίοι επέμειναν στο να μείνει εντός ευρωζώνης και να εισαχθεί στον ατέρμονο κύκλο χρέους στον οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Αναλυτικά όπως αναφέρεται στο άρθρο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να συμμετάσχει στη συμφωνία διάσωσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η συλλογιστική των αξιωματούχων του Ταμείου είναι εντελώς απλή. Η Ελλάδα "απλώς δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της" και συνεπώς δεν θα έπρεπε να το κάνει. Όλοι οι άλλοι "φωνάζουν" ότι "πρέπει να πληρώσει και πώς τολμά να μιλάει το Ταμείο για την πραγματικότητα;". Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, "ο λόγος για όλη αυτή τη διαταραχή είναι το γεγονός ότι η αρχική συμφωνία χρέους για την Ελλάδα ήταν τόσο κακή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε απλά να χρεοκοπήσει, να εγκαταλείψει το ευρώ και να αποκτήσει ένα πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ. Αντ' αυτού, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η ευρωζώνη επέμεινε ότι η χώρα πρέπει να μείνει εντός του ευρώ και να δανειστεί επισήμως χρήματα από το ευρωπαϊκό σύστημα, τα οποία αμέσως εξαφανίστηκαν για να πληρωθούν οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα".
Αυτός ήταν απλά ο λανθασμένος τρόπος για να διασώσει κανείς της Ελλάδα, εκτιμά ο αρθρογράφος. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα οι διάφορες κυβερνήσεις της Ευρώπης, και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοί τους, βαρύνονται από το ελληνικό χρέος. Όπως εξηγεί, "κανένας πολιτικός δεν θέλει να μειώσει το ύψος του χρέους - ακόμα και αν απλώς δεν μπορεί να εξοφληθεί - γιατί τότε θα πρέπει να επιστρέψει στους ψηφοφόρους του και να τους πει, ουπς, έχασα τα χρήματά σας. Γι 'αυτό και υπάρχουν τόσες διαφωνίες. Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί, οπότε πρέπει να διαγραφεί. Όλοι οι άλλοι λένε ότι πρέπει να πληρωθεί, με τις πολιτικές τους καριέρες να εξαρτώνται από αυτό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παρασκευή, εξήρε την οικονομική υπεραξία της Ελλάδας το 2016, αλλά δήλωσε ότι χρειάζεται οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διευκρινίσουν τι θα μπορούσε να γίνει σχετικά με την ανακούφιση του χρέους της Αθήνας προτού συμμετάσχει στο τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης".
Σύμφωνα με το άρθρο γνώμης του Forbes, "είναι σημαντικό το να συμμετάσχει το ΔΝΤ. Για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης (όπως η Φινλανδία), οι κυβερνήσεις θα συμμετάσχουν μόνο εάν το κάνει και το ΔΝΤ. Θεωρούν ότι το ΔΝΤ επηρεάζεται λιγότερο από την πολιτική σχετικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Και έτσι είναι πρόθυμοι να λάβουν μέρος μόνο εάν η συμφωνία είναι τουλάχιστον εν μέρει οικονομικά λογική. Αλλά το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα συμφωνία δεν είναι λογική.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο διαφωνούν ριζικά σχετικά με το γεγονός ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι είναι πολύ αυστηροί οι δημοσιονομικοί στόχοι που απαιτούνται από την Αθήνα από τους Ευρωπαίους πιστωτές της και καλεί να πραγματοποιηθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους μακροπρόθεσμα.
Η πραγματική διαφωνία τους σε νούμερα είναι η εξής:
-Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ το 2016, ξεπερνώντας τους στόχους.
-Η ευρωζώνη ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι μόνο 1,5% είναι εφικτό.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αφορά το ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους.  Επομένως όσο πιο υψηλό είναι τόσο περισσότερο χρέος μπορεί να αποπληρώσει η Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μπορεί το πλεόνασμα να φτάσει το 3,5%, 4%, για ένα έτος ή περισσότερο. Αλλά αυτό στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ είναι ότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει μακροπρόθεσμα. 
Εάν η Ελλάδα πρόκειται να πληρώσει το χρέος της, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι εξίσου υψηλό. Το ΔΝΤ αναρωτιέται πρώτα ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να υποστηριχθεί και, συνεπώς, πόσο χρέος μπορεί να πληρωθεί.  Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, εκτός κι εάν η Ευρώπη συμφωνήσει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας.
Καταλήγοντας ο αρθρογράφος τονίζει: Το ΔΝΤ είναι εδώ. Το ίδιο το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, απλά επειδή η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να επιστρέψει όσα οφείλει σήμερα. 
(Επιμέλεια: Σοφία Κουτάνη)
 

Σχόλια