Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΦΕΛΕΙΣ

Δεν πρόλαβε να χαρεί τους πανηγυρισμούς του ο κ. Τσίπρας  και ήρθε ο κ. Σόϊμπλε για να ορίσει ρητά και κατηγορηματικά ότι, πρώτα θα δούμε το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων και μετά συζητάμε για χρέος και QE.



Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Σημαίνει πως, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε φυσικά θα πάμε σε νέα μέτρα. Αν όμως τα μέτρα αποδώσουν, τότε δεν υπάρχει λόγος διευθέτησης του χρέους, αφού αυτό θα έχει καταστεί βιώσιμο. Τι δεν καταλαβαίνεις;


Αυτό λέγεται εμπαιγμός του ελληνικού λαού. Τα πράγματα είναι απλά στη διεθνή πρακτική, για κράτη που διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία. Το χρέος κουρεύεται μονομερώς και μετά έρχονται οι δανειστές για διαπραγματεύσεις, προ τετελεσμένων. Όποιος περιμένει από τους τοκογλύφους δανειστές να τον λυπηθούν και να του μειώσουν το χρέος από μόνοι τους, απλά είναι πολιτικά ανόητος. Το ίδιο και όλοι εμείς που χάφτουμε αυτές τις ανοησίες.



Πέτρος Χασάπης
ΠΗΓΗ
-----------

Το Πουέρτο Ρίκο κατέθεσε και επίσημα πλέον αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το βέβαιο είναι ότι βαρύ πλήγμα θα υποστούν οι κάτοχοι ομολόγων, ενώ θεωρείται σίγουρο πως το Πουέρτο Ρίκο δεν θα μπορέσει εύκολα να ξεπεράσει μια οικονομική κρίση που είχε ως συνέπεια πολλοί χιλιάδες κάτοικοι να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ μετά από μια δεκαετία ύφεσης και αλλεπάλληλων δανεισμών ώστε να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού.
Όπως επίσης σημειώνει ο Brad Setser, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων θα υπάρξει μεγάλη ένταση μεταξύ των διαφόρων πιστωτών του Πουέρτο Ρίκο.
Η κοινοπολιτεία ζητά τώρα από κάποιο ομοσπονδιακό δικαστήριο να αναγκάσει τους πιστωτές να αναλάβουν απώλειες από το χρέος του Πουέρτο Ρίκο που ανέρχεται σε 74 δισ. δολ.
Το αίτημα προστασίας από τους πιστωτές που ανακοινώθηκε από τον κυβερνήτη Ricardo Rossello ήρθε μετά από την αποτυχία τόσο του ίδιου όσο και του προκατόχου του να πείσουν τους πιστωτές του νησιού να δεχτούν λιγότερα από όσα τους χρωστά το Πουέρτο Ρίκο και η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά νέων μηνύσεων που προέκυψαν από μια σειρά αθέτησης πληρωμών.
Το δημοσιονομικό πλάνο του κυβερνήτη καλύπτει λιγότερο από το 1/4 των χρεών της επόμενης δεκαετίας.
Το ένα τρίτο του χρέους κρατούν hedge funds, όπως η Aurelius Capital Management, η Monarch Alternative Capital και η Whitebox Advisors.
Η αναδιάρθρωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην αγορά δημοτικών ομολόγων ύψους 3,8 τρισ. δολ. Η αντίστοιχη περίπτωση του Ντιτρόιτ αφορούσε χρέος 18 δισ. δολ.
Το νησί, όπου σχεδόν οι μισοί κάτοικοι ζουν σε ακραία φτώχεια, προσπαθεί από το 2006 να αναπτύξει την οικονομία του. Περίπου 62.000 κάτοικοι άφησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς

==================

ΤΟ (μικρό) ΠΟΥΕΡΤΟ-ΡΙΚΟ, ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ!!! (Εμείς, τά δεχόμαστε ΟΛΑ;)

Ο ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ; 

ΔΕΝ «ΣΥΜΦΕΡΕΙ» ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ!
ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ-ΡΙΚΟ, «ΚΥΝΗΓΑΕΙ» ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ,  ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!
ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΟΙ …»ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», ΟΙ …»ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ» ΚΑΙ ΚΑΡΓΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ», ΟΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ!
Πουέρτο Ρίκο: Γεγονός η μεγαλύτερη χρεοκοπία περιφέρειας των ΗΠΑΣΚΕΦΘΕΣΘΕ ΠΟΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ,
Ε Ξ Α Φ Α Ν Ι Ζ Ο Ν Τ Α Ι  ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ,
ΑΠΟ ΤΑ (ΜΟΝΙΜΩΣ) ΑΘΛΙΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΩΣ ΜΑΣ,
ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ;
Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑ-ΠΑΡΑ
ΠΟΛΥ ΨΙΛΑ….
[«ΙΩ.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» – ‘ΟΔΥΣΣΕΙΑΤV’]
Το Πουέρτο Ρίκο, υπέβαλε EΠΙΣΗΜΩΣ  α ί τ η μ α υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές του, στην μεγαλύτερη χρεοκοπία περιφέρειας στην ιστορία των ΗΠΑ!
Αποτέλεσμα εικόνας για PUERTO RICO DEBT
Σχετική εικόνα
Αποτέλεσμα εικόνας για PUERTO RICO DEBT
Τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού, αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο ‘Bloomberg’. Έπειτα από χρόνια διαπληκτισμών στην Ουάσινγκτον, το Σαν Χουάν και τη Wall Street – μία διαμάχη που έφερε τα ‘hedge funds’ απέναντι σε κάποιους από τους φτωχότερους πολίτες των ΗΠΑ – ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο, ίσως επιτέλους βοηθήσει, στο να αποφασιστεί ποιος πληρώνεται και πόσο…
Αποτέλεσμα εικόνας για PUERTO RICO DEBT
Και για τις δύο πλευρές, η τελική αναμέτρηση θα σημαίνει πόνο, αλλά και ευκαιρία. Οι ομολογιούχοι είναι βέβαιο ότι θα ζημιωθούν, με την κοινοπολιτεία να ξεκαθαρίζει, ότι δεν μπορεί να τους εξοφλήσει πλήρως. 
Αποτέλεσμα εικόνας για PUERTO RICO DEBT
Στο μεταξύ, το Πουέρτο Ρίκο δεν θα βρει εύκολη λύση σε μια οικονομική κρίση, που έχει εξωθήσει πολλούς από τους πολίτες του, σε φυγή προς την αμερικανική ενδοχώρα, με μία ύφεση που έχει διαρκέσει μια δεκαετία και έναν πολυετή δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων.
Αποτέλεσμα εικόνας για PUERTO RICO DEBT
Το Πουέρτο Ρίκο ζητεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, να αναγκάσει τους πιστωτές να δεχτούν απώλειες 74 δισ. $  από οφειλές. 
Αποτέλεσμα εικόνας για PUERTO RICO DEBT
Η διαδικασία, που αποκαλείται ‘Title III’, προέκυψε από έναν αμερικανικό νόμο που ενεργοποιήθηκε πέρυσι για να βοηθήσει το Πουέρτο Ρίκο, να επιβιώσει από την οικονομική του δυσπραγία. 
Αποτέλεσμα εικόνας για PUERTO RICO DEBT
Χιλιάδες Πουερτορικανοί διαδήλωσαν στην επιχειρηματική συνοικία του Σαν Χουάν την Πρωτομαγιά, ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές δαπανών…
Σχετική εικόνα
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΕΡΤΟ-ΡΙΚΟ, ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΠΑΝΤΙΛΛΑ.
—————————————————————————————————————

[ΤΟΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΘΕΣΑΜΕ, ΣΥΝ ΤΗΝ ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΚΩΜΩΔΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ-ΡΙΚΟ!
ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ …»ΜΗΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ» ΤΑ ΕΠΙΕΙΚΩΣ  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ «ΜΕΣΑ» ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΣΟΪ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ; ; ;
ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ‘ΔΟΥΛΕΜΑ’, ‘ΘΑΨΙΜΟ’ & ‘ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ’; ; ; ]
«ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»

  ===========

Πουέρτο Ρίκο: πώς πτώχευσε η... Ελλάδα της Αμερικής

Πορτορικανοί παρακολουθούν σε εστιατόριο το τηλεοπτικό διάγγελμα του κυβερνήτη τους Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει το χρέος των 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ζήτησε αναδιάρθρωσή του.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στις 29 Ιουνίου ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της των 73 δισ. δολαρίων και ζήτησε αναδιάρθρωσή του. Εκτοτε, πολλά γράφτηκαν για τις ομοιότητες του Πουέρτο Ρίκο (το οποίο μεταφράζεται σε «πλούσιο λιμάνι») με την Ελλάδα και την κατάσταση του χρέους της. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Πουέρτο Ρίκο είναι υπεράκτια κτήση των ΗΠΑ με 3,5 εκατομμύρια πληθυσμό, χωρίς να έχει καθεστώς πολιτείας ούτε και ανεξάρτητης χώρας. Βρίσκεται στην επικράτεια των ΗΠΑ από το 1898 και θεωρείται υπεράκτια κτήση τους. Οι Πορτορικανοί για διάφορους λόγους έχουν απορρίψει τρεις φορές τα τελευταία 48 χρόνια την αναγνώριση του νησιού τους ως ισότιμης πολιτείας. Οπως είχε επισημάνει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Φιλήνδρα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιλινόι - Σικάγο, συνέπεια της αρνητικής απόφασης ήταν ότι «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το Πουέρτο Ρίκο ως δευτεροκλασάτο μέλος της ομοσπονδίας, με λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερο στάτους». Οι κάτοικοί του είναι Αμερικανοί πολίτες, έχουν ευνοϊκές ποσοστώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές ούτε εκπροσωπούνται πλήρως στο Κογκρέσο, όπως οι αμερικανικές πολιτείες. Ουσιαστικά, όπως είχε επισημάνει η κ. Φιλήνδρα, «το Πουέρτο Ρίκο είναι μία ημιτελής δημοκρατία, που εξαρτάται από τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχει ίσο λόγο στις πολιτικές αποφάσεις που το αφορούν».

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο κάνει λόγο για «θυσία, που πρέπει να επωμιστούν οι ομολογιούχοι», ενώ απευθύνει έκκληση στην Ουάσιγκτον να επιτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο πακέτου διάσωσης, ωστόσο έδωσε τη δυνατότητα σε δημόσιους οργανισμούς του νησιού να ζητήσουν προστασία έναντι των πιστωτών τους. Για τους υποψηφίους των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς, το θέμα του πορτορικανικού χρέους δεν αφορά μόνο το Πουέρτο Ρίκο.
Ο κυβερνήτης ζητεί να «παγώσει» για 5 έτη η αποπληρωμή του χρέους
Η οικονομία του νησιού τελεί σε κακή κατάσταση και οι πληρωμές του χρέους, κατά τον κυβερνήτη Γκαρσία Παντίγια, πρέπει να «παγώσουν» επί πέντε χρόνια, εκτός εάν υπάρξουν συμβιβασμοί με τους πιστωτές.
Αυτά τουλάχιστον είχε δηλώσει στις 29 Ιουνίου ο ίδιος, αν και πρόσφατα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μέλμπα Ακόστα, διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις αποπληρωμές του χρέους. Η τελευταία δόση της 1η Ιουλίου καταβλήθηκε κανονικά, ενώ υπό ερώτηση τίθεται η επόμενη της 1ης Αυγούστου, ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πιθανολογείται πως το Πουέρτο Ρίκο ίσως την παρακάμψει, επιδιώκοντας να εξοικονομήσει ρευστό, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η κεντρική τράπεζα είχε δηλώσει τον Μάιο ότι θα εξαντλήσει τη ρευστότητά της στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση. Γι’ αυτό είχε αποπειραθεί να οργανώσει έκδοση ομολόγων περίπου 3 δισ. δολαρίων. Εκπρόσωποι των δανειστών, με τους οποίους συζήτησε η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο, εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις προθέσεις της, καθώς δεν τους είχε καταστήσει σαφή τον τρόπο και τους όρους της επιθυμητής αναδιαπραγμάτευσης χρέους. «Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, οπότε θα ήταν καλύτερα να διατυπωθεί ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος τους», επισημαίνει ο Ντάνιελ Σόλεντερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη Lord Abbett και κάτοχος ομολόγων Πουέρτο Ρίκο. «Προσπαθούν να βρουν διέξοδο, αλλά την ίδια ώρα λένε πως δεν μπορούν να πληρώσουν». Σε έκθεση που καταρτίστηκε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης από πρώην οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε προταθεί η εθελοντική ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων του Πουέρτο Ρίκο με νέα, τα οποία θα έχουν μεταγενέστερη ημερομηνία λήξης ή χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.
Διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά προβλήματα
Η χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο αποδίδεται στις οικονομικές και φορολογικές πολιτικές της Ουάσιγκτον και στο καθεστώς αποικίας, στο οποίο βρίσκεται το νησί, εφόσον ούτε ανεξάρτητη χώρα είναι ούτε πολιτεία. Αρχικά, βέβαια, δόθηκαν κίνητρα με τη μορφή φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις που θα είχαν έδρα το Πουέρτο Ρίκο. Εμφαση δόθηκε στον κλάδο των πετροχημικών, καθώς και στη μεταποίηση. Η αμερικανική πολιτική άλλαξε, όμως, μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Τα κίνητρα απαλείφθηκαν σταδιακά έως και το 2005 λόγω ανησυχιών για φοροαποφυγή. Δυσμενώς λειτούργησαν και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ως αποτέλεσμα η μεταποίηση, ο μοναδικός σημαντικός κλάδος οικονομικής δραστηριότητας του νησιού, δέχεται ανελέητο ανταγωνισμό. Το 2013 ισοδυναμούσε με το 46,5% του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές του Πουέρτο Ρίκο στις χώρες που είχαν υπογράψει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου είτε μειώνονταν δραστικά είτε αυξάνονταν ελάχιστα. Τα δε νομίσματα αυτών των χωρών είναι πολύ φθηνότερα, όταν ανταγωνίζονται τα προϊόντα τους απευθείας με τα πορτορικανικά. Το Πουέρτο Ρίκο περιέπεσε σε ύφεση το 2006 και δεν έχει εξέλθει. Τότε ξεκίνησε και η μαζική μετανάστευση, με το 60% όλων των Πορτορικανών να ζουν σήμερα εκτός της πατρίδας τους. Η ανεργία υποχώρησε από το ρεκόρ του 17% το 2010 στο 12%. Το ΑΕΠ την περίοδο 2005-2015 συρρικνώθηκε δραματικά κατά 14%. Τα φορολογικά έσοδα κατακρημνίσθηκαν και η εξυπηρέτηση του χρέους κατέστη αδύνατη.

Σοβαρή ευθύνη για την οικονομική δυσπραγία φέρουν και οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα δεδομένα μετά την άρση των προνομίων της αμερικανικής πολιτικής. Τη δεκαετία του 1990 και την επόμενη είχε πλέον αρχίσει να σωρεύεται χρέος, με το οποίο οι κυβερνήσεις χρηματοδότησαν μεγάλα έργα υποδομής. Στόχοι τους ήταν η τόνωση της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Κατά τη Washington Post, ένα σοβαρό λάθος ήταν ότι οι πολιτικοί θεώρησαν ότι τα προβλήματα ήταν δημοσιονομικά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν διαρθρωτικά της οικονομίας του νησιού.

  ------------

Κρούγκμαν: Παρά τη χρεοκοπία, το Πουέρτο Ρίκο είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα


Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου. Για τεχνικούς, νομικούς λόγους, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Δεν υπάρχει διαφορά όμως, λέει ο Πολ Κρούγκμαν.
Παρόλα αυτά, τονίζει ο Νομπελίστας Οικονομολόγος, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο. «Είναι η Ελλάδα της Αμερικής; Οχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους New York Times.
«Το Πουέρτο Ρίκο είναι στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Ομως, παρότι η οικονομία του έχει σημειώσει σημαντική πτώση, ο πληθυσμός του- παρότι επλήγη, δεν υπέφερε τίποτα σαν τις καταστροφές που βλέπουμε στην Ευρώπη. Για παράδειγμα κοιτάξτε την κατά κεφαλήν κατανάλωση, που μειώθηκε κατά 30% στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα συνέχισε να αυξάνεται στο Πουέρτο Ρίκο. Γιατί σίγησαν οι ανθρώπινες συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων;», διερωτάται ο Κρούγκμαν.
«Η βασική απάντηση είναι πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της δημοσιονομικής ένωσης των ΗΠΑ. Οταν η οικονομία του άρχισε να παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον έπεσαν, αλλά τα έσοδα από την Ουάσιγκτον- Κοινωνική Ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και πολλά ακόμη- στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οπότε, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε βοήθεια σε κλίμακα πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ευρώπη», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Εγκαταλείπουν το Πουέρτο Ρίκο, φοβούμενοι πτώχευση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Χιλιάδες πολίτες του Πουέρτο Ρίκο μεταναστεύουν ήδη, και πολλοί άλλοι ενδέχεται να κάνουν το ίδιο και να εγκαταλείψουν στην τύχη της την υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ, αν αυτή οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και αποκλεισθεί από τις χρηματαγορές. Ο λόγος είναι ότι το Πουέρτο Ρίκο απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας, με αποτέλεσμα τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνει η Ουάσιγκτον αλλά η τοπική κυβέρνηση. Ετσι, στην περίπτωση χρεοκοπίας, θα καταρρεύσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση για τις βασικές παροχές υγείας και παιδείας. Η πιθανότητα της άτακτης χρεοκοπίας αυξάνεται καθώς η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο συρρικνώνεται, όπως, άλλωστε, και ο πληθυσμός του, που σημαίνει πως το χρέος του νησιού πέφτει στους ώμους όλο και λιγότερων, όλο και φτωχότερων ανθρώπων. Εχει, εξάλλου, πληγεί η αξιοπιστία του τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν έχει ακόμη δώσει τα έτσι και αλλιώς καθυστερημένα πορίσματα του λογιστικού ελέγχου στα οικονομικά του για το 2014.

Συνολικά το χρέος του νησιού ανέρχεται σε ονομαστική αξία περίπου 72 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι ομόλογα των τοπικών αρχών. Περίπου τα 9 δισ. δολάρια από το χρέος αυτό έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας, που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας από το 2014. Την 1η Ιουλίου η εν λόγω υπηρεσία πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση ύψους 423 εκατ. δολαρίων, και όλα δείχνουν πως δεν διαθέτει τη ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Είναι άγνωστο ποιες ακριβώς θα είναι οι επιπτώσεις αν δεν μπορέσει να πληρώσει. Το πιθανότερο είναι, όμως, να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με συνεπακόλουθα στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού και όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Εξάλλου, διάφορα άλλα κλιμάκια της τοπικής κυβέρνησης έχουν επίσης εκδώσει ομόλογα αξίας που εγγίζει τα 2 δισ. δολάρια και ωριμάζουν, επίσης, την 1η Ιουλίου.
Αναζητεί λύση το Κογκρέσο
Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ζητά διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους του, εντείνοντας, έτσι, την πολιτική αβεβαιότητα και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου, με αρμοδιότητα σε ζητήματα πτώχευσης, δημοσίων οικονομιών αλλά και εδαφικών ζητημάτων, διεξάγουν σειρά ακροάσεων αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις. Στόχος τους είναι να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία και μαζί με αυτήν και το κύμα αγωγών από τους ομολογιούχους του νησιού.

Εως τώρα δεν έχουν εντοπίσει λύση στην οποία να μπορεί να διαμορφωθεί συναίνεση, και η προθεσμία που έχει θέσει ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, προεδρεύων στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, λήγει στα τέλη Μαρτίου. Μία από τις εναλλακτικές διεξόδους που εξετάζεται, προκειμένου να μπει τάξη στα οικονομικά του Πουέρτο Ρίκο, είναι η προοπτική να ανατεθεί η διαχείρισή τους σε επιτροπή ελέγχου του ομοσπονδιακού κράτους. Στο Πουέρτο Ρίκο επικρατεί, ωστόσο, ανησυχία για το ενδεχόμενο η επιτροπή αυτή να περιορίσει τη διοικητική αυτονομία του νησιού. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα χρέη της υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας, οι πιστωτές της έχουν συμφωνήσει σε σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει μείωση του κυρίως ποσού κατά 15% και παράλληλα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ακόμη και γι’ αυτήν τη συμφωνία, όμως, εκκρεμεί η έγκριση της Βουλής του Πουέρτο Ρίκο
 

Σχόλια