Π. Λιαργκόβας: Γιατί δεν θα έρθει η ανάπτυξη...

Οι καθηγητές αποφεύγουν συνήθως τις πολιτικές αντιπαραθέσεις...
Προτιμούν την ασφάλεια των αριθμών. Γι' 
αυτό κι όταν ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού οτι με την τελευταία τους έκθεση "δημιουργούν κλίμα" σε βάρος της κυβέρνησης -  που μόλις είχε κλείσει την αξιολόγηση - η αμηχανία μεταξύ των μελών του γραφείου ήταν μεγάλη. 
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής όμως, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας, δεν κρύβεται. Ούτε αλλάζει θέση".
"Η υψηλή φορολογία δημιουργεί παγίδα λιτότητας" λέει στο Capital.gr. "Αυτή είναι η θέση μας. Στερεί πόρους απο την πραγματική οικονομία και αποτρέπει τις επενδύσεις. Δεν επιτρέπει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη", λέει. Αυτό το λέμε "παγίδα λιτότητας". (Κι ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί επακριβώς οι επιπτώσεις απο τα μέτρα Τσακαλώτου ε!, προσθέτουμε εμείς)

"Εμείς σαν γραφείο όμως δεν δημιουργούμε κλίμα", υποστηρίζει ο καθηγητής Λιαργκόβας. Ούτε υπέρ, ούτε κατά ( της κυβέρνησης). Εμείς μελετάμε τα στοιχεία και κάνουμε τις εκτιμήσεις μας...

Εξαιρετικά επιφυλακτικός είναι ο καθηγητής Λιαργκοβας, μιλώντας στο Capital.gr, και για το υψηλό πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα".

"Το μεγάλο πλεόνασμα, επαναλαμβάνει, (παρά τις προφανώς, και θετικές του επιπτώσεις) ήταν σε βάρος της πραγματικής οικονομίας".

Στέρησε πολύτιμη ρευστότητα απο την αγορά. Στην εκτίμηση του αυτή, συμπίπτει και με την πρόσφατη αρθρογραφία των καθηγητών Τσακλόγλου και Παγουλάτου ( βλ. Καθημερινή της Κυριακής 1/5/17) που χαρακτήρισαν αντιαναπτυξιακό το μείγμα των υψηλών φόρων και της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων που έφεραν το μεγάλο πλεόνασμα.

"Και σίγουρα, προσθέτει, δεν βοηθάει την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους". Αφού μπορούμε τέτοια πλεονάσματα γιατί να μας μειώσουν το χρέος;..( Που είναι απαραίτητο βέβαια να γίνει, λέει ο κ. Λιαργκόβας, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις. Οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους...).

Ο καθηγητής Λιαργκόβας μιλώντας στο Capital.gr προειδοποιεί ακόμα οτι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το ασφαλιστικό". "Θα το βρούμε μπροστά μας"... προειδοποιεί.

Οσο δεν αλλάζει η σχέση εργαζομένων- συνταξιούχων, το σύστημα δεν αντέχει.. (Αλλά προς το παρών η ανεργία αντί να μειώνεται αυξάνεται... βλ. 5η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σελ. 8)

Η συζήτηση με τον καθηγητή Λιαργκόβα ξεκινάει αναπόφευκτα με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Φυσικά είναι θετικό, σημειώνει. Δίνει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας που κάνει ζημιά στην οικονομία. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Άλλωστε ήδη την καθυστέρηση την πληρώσαμε ακριβά, προσθέτει. Άλλα το να μιλάμε για έξοδο στις αγορές είναι ακόμα πολύ πρόωρο... Ακόμα κι η ένταξη στον ποσοτική χαλάρωση έχει ακόμα πολλές προϋποθέσεις.

Ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει (πολύ διπλωματικά) "λάθος" την αύξηση του κόστους μισθοδοσίας στο δημόσιο. (σ.σ. Η Πρώτη Φορά Αριστερά ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όταν οι αριθμοί στις δημοσκοπήσεις πέφτουν, οι αριθμοί των δημοσίων υπαλλήλων, των συμβασιούχων και των μετακλητών ... παίρνουν την ανηφόρα.)

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο καθηγητής Λιαργκόβας είναι ένα: Αυτή την στιγμή το μνημόνιο είναι μονόδρομος... (Άλλωστε όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το πολιτικό κόστος της λιτότητας είναι πολύ μικρότερο απο το πολιτικό κόστος της χρεοκοπίας... Το αυτονόητο δηλαδή...) Αλλά πρέπει να τεθεί στόχος πλέον, η μείωση της φορολογίας. Είναι απαραίτητο. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ

Σχόλια