Ο Τραμπ, οι «Λουθηριανοί πάστορες» και η Ελλάδα

Όπως αναμενόταν οι πρώτες επαφές του Αμερικανού προέδρου με τους Ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίσθηκαν από  ασυνήθιστα αρνητικό κλίμα. Κύρια αιτία η θέση του Τραμπ, την οποία επανέλαβε στο Συμβούλιο Κορυφής της Συμμαχίας, ότι οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, και όχι μόνον, έχουν οικονομικές υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ από τα προηγούμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα ο Λευκός Οίκος έχει εγείρει θέμα συσσωρευμένων χρεών των ευρωπαϊκών χωρών προς το ΝΑΤΟ, αλλά και προς τους Αμερικανούς φορολογούμενους που για δεκαετίες πληρώνουν την […]
    Όπως αναμενόταν οι πρώτες επαφές του Αμερικανού προέδρου με τους Ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίσθηκαν από  ασυνήθιστα αρνητικό κλίμα. Κύρια αιτία η θέση του Τραμπ, την οποία επανέλαβε στο Συμβούλιο Κορυφής της Συμμαχίας, ότι οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, και όχι μόνον, έχουν οικονομικές υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ από τα προηγούμενα χρόνια.

  • Στην πραγματικότητα ο Λευκός Οίκος έχει εγείρει θέμα συσσωρευμένων χρεών των ευρωπαϊκών χωρών προς το ΝΑΤΟ, αλλά και προς τους Αμερικανούς φορολογούμενους που για δεκαετίες πληρώνουν την μερίδα του λέοντος, ώστε και η Ευρώπη να έχει επαρκή αμυντική κάλυψη. Στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τράμπ προέβαλε το εξής επιχείρημα: «23 από τα 28 κράτη-μέλη συνεχίζουν να μην πληρώνουν αυτά που έπρεπε να πληρώνουν και αυτό που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για την άμυνα τους».
  • Κάθε χώρα-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας οφείλει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ του για την άμυνα. Πόσα δαπανά; Ψίχουλα. Αρκεί να σημειωθεί ότι π.χ. η Ολλανδία εκποίησε τα τελευταία τεθωρακισμένα της το 2011. Ας μην μιλήσουμε για την Γερμανία, την Αυστρία ή άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες-μέλη, με εξαίρεση την Γαλλία.
Στο αντιδιαμετρικό σημείο βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία είναι μία από τις πέντε χώρες-μέλη που εκπληρώνουν και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, προσφέροντας σε μόνιμη βάση τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες. Αν μελετήσουμε  τα στοιχεία των ελληνικών προϋπολογισμών με βάθος δεκαετιών, θα δούμε ότι  τα κονδύλια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ξεπερνούν το 2% και φθάνουν το 4 – 5% του ΑΕΠ στα χρόνια της ευημερίας. Μια βασική αιτία για την υπερχρέωση της χώρας και την οικονομική καταστροφή της  είναι τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που προηγήθηκαν, ειδικά επί των κυβερνήσεων Σημίτη.

Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί συνθήκες «ανεστραμμένου καθρέπτη» σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στην Ευρωζώνη και ειδικά στο Eurogroup που ελέγχει κυριαρχικά ο Σόιμπλε.
  • Ο Γερμανός υπουργός και οι ακόλουθοί του ουσιαστικά σπρώχνουν την Ελλάδα στην πλήρη καταστροφή, ζητώντας εκτός λογικής πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2040, προκειμένου να αποφύγουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
  • Ποια είναι η μόνιμη επωδός τους προς την Αθήνα; Η τήρηση των συμφωνηθέντων. Όλα αυτά, όταν οι ίδιοι δεν τηρούν τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 
  • Ακόμα και εάν παρακάμψουμε τις συστηματικές δωροδοκίες των μεγάλων γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών, οι “Λουθηριανοί πάστορες” έχουν κερδίσει μεγάλα ποσά από τα υπέρμετρα εμπορικά πλεονάσματά τους έναντι της νότιας Ευρώπης. Έχουν επίσης κερδίσει μεγάλα ποσά και από την ίδια την ελληνική κρίση. Τώρα μεθοδεύουν τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων ως κλασικοί ευτελείς τοκογλύφοι.
Η ένταση που έχει προκύψει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης λόγω της ευρωπαϊκής ασυνέπειας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες πρέπει να αξιοποιηθεί ως ελληνικό επιχείρημα προς την Ουάσιγκτον. Η Αθήνα  έχει το ηθικό και πολιτικό έρεισμα να ζητήσει (χωρίς τυμπανοκρουσίες) από τον Λευκό Οίκο στήριξη, προκειμένου να διαφύγει από την παγίδα που οι Γερμανοί στήνουν σε έναν πολύ συνεπή εταίρο στο ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ

  1. ΤΡΑΜΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΡΚΕΛ. 

  2. Tageszeitung: Kρυφή εθνικίστρια η Μέρκελ με θύμα την Ελλάδα

  3. Αντεπίθεση D. Trump στη A. Merkel με αιχμές το NATO και το εμπόριο

  4. Fratzscher (DIW): Η Γερμανία να κατέβει από το καλάμι που καβάλησε - Δεν φταίει η ΕΚΤ για τα δικά της λάθη 

  5. Το Ελληνικό Ζήτημα κλονίζει το μεταπολεμικό αξιακό σύστημα της Γερμανίας

Σχόλια