V. Putin: Ο προστατευτισμός γίνεται "κανόνας" διεθνώς

Ο προστατευτισμός μετατρέπεται σε κανόνα σε διεθνές επίπεδο καθώς το δυναμικό προηγούμενων οικονομικών αναπτυξιακών μοντέλων μοιάζει να έχει εξαντληθεί πλέον, σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στην επίσημη τελετή έναρξης της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος στο Πεκίνο.
"Οι κίνδυνοι κατακερματισμού του παγκόσμιου οικονομικού και τεχνολογικού πεδίου γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ο προστατευτισμός γίνεται κανόνας, οι μονομερείς, αθέμιτοι περιορισμοί, όπως στις πωλήσεις και στην εξάπλωση των τεχνολογιών, είναι μια έμμεση εκδήλωσή του", ανέφερε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, τα οικονομικά υποδείγματα του 20ού αιώνα βρίσκονται σήμερα σε κρίση.
"Πολλά προηγούμενα υποδείγματα και παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης έχουν πλέον εξαντληθεί σχεδόν τελείως. Η έννοια του κράτους πρόνοιας, που δημιουργήθηκε τον 20ό αιώνα, βρίσκεται επίσης σε κρίση. Σήμερα, όχι μόνο υπάρχει αδυναμία στο να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη της πρόνοιας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να παραμείνει στο επίπεδο που διατηρούσε".
Για τον Πούτιν οι ιδέες των ανοικτών οικονομιών και του ελεύθερου εμπορίου απορρίπτονται όλο και πιο συχνά σήμερα, "ενίοτε από μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές τους".
  • "Η ανισορροπία στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η κρίση του προηγούμενου μοντέλου παγκοσμιοποίησης συνεπάγονται αρνητικές συνέπειες για τις διακρατικές σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
"Δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις εάν δεν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αποτελμάτωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης", προειδοποίησε ο Πούτιν. "Πρέπει να έχουμε επίσης στο μυαλό μας τις απειλές που θέτουν οι περιφερειακές συρράξεις και οι περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις που διαρκούν δεκαετίες κι επιμένουν σε πολλά μέρη της Ευρασίας", συμπλήρωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια