Το 1% του πληθυσμού κατέχει περισσότερα από το 99% του παγκόσμιου πλούτου.


Σε μελέτη της της σπουδαίας διεθνούς οργάνωσης Oxfam αναφέρεται ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βαθαίνει δραματικά τα τελευταια χρόνια. Το μερίδιο πλούτου που κατέχει το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως ανέρχεται στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και προβλέπεται να ξεπεράσει το 50% το 2016.Τον ίδιο χρόνο, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερα από το υπόλοιπο 99%.

Αυτές είναι οι αποκρουστικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου κλεπτοκρατικού χρηματιστηριακού καπιταλισμού που έχει επικρατήσει στη διεθνή οικονομία τα τελευταία 25 χρόνια. Του καπιταλισμού των αγορών και των κορακιών που μπορούν να κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά μέσα ελάχιστα λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή οικονομία έχει δεκαπλάσιο τζίρο από τις αποδόσεις της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκεθεση της Oxfam,τo 20% (321) των δισεκατομμυριούχων του Forbes δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ασφάλειες και είδε τον πλούτο του να αυξάνει κατά 11% σε έναν χρόνο.Στην Ευρώπη, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας φέρει τεράστια ευθύνη για την κρίση -τις συνέπειες της οποίας καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες-, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς αυξήθηκε κατά 28 δισ. δολάρια σε έναν μόνο χρόνο το 2014.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ του εύκολου πλουτισμού, κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

  • «Οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι «το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς», ενώ κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».
Η Oxfam ζητεί από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Το στρατηγικό σχέδιο

Η Γουίνι Μπανμίγια, εκτελεστική διευθύντρια της Οxfam, που θα είναι μία από τους έξι προέδρους του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προειδοποίησε πως η τεράστια συσσώρευση πλούτου που σημειώνεται μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008-2009 είναι επικίνδυνη και πρέπει να αντιστραφεί.

Κάλεσε τους πολιτικούς και τους οικονομικούς κύκλους να υιοθετήσουν στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, τη μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, τη θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και τη θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Πηγή: odosdrachmis.gr
---------------
Στα καθ' υμάς δείτε μερικές σχετικές εγγραφές:

ΣΒ. Ταυτόχρονα την ίδια χρονική περίοδο, το 1% των πιο πλούσιων Ελλήνων αύξησε τον πλούτο του από το 48% του συνολικού ελληνικού πλούτου στο 56,7%. Ιδού που πήγε ο πλούτος αυτών που πτώχευσαν. ΠΗΓΗ

  1. ΣΥΡΙΖΑ=ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΠΟΣ: O Ελληνικός λαός εξέλεξε ένα Δούρρειο Ίππο

  2. Ο Δωσιλογισμός ως Πράξη «Ευθύνης» και Διεθνισμού 

  3. "Ήρθε ο καιρός οι κυρίαρχες ελίτ στην Ελλάδα να σαρωθούν από έναν πολιτικό σεισμό"

  4. "Η δικτατορία των ελίτ στην Ελλάδα"

  5. Εκτός οικονομικού ελέγχου

  6. STRATFOR: "Η ελληνική άρχουσα τάξη "έφαγε" τα δάνεια & έφερε χρεοκοπία"

  7. Ο μιθριδατισμός σαν μέθοδος πολιτικής επιβίωσης

  8. «Η Ελλάδα χωρίς ελίτ»

  9. «Η Ελλάδα χωρίς ελίτ»!_2

  10. Τόμσεν: Σε 21 χρόνια η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα

  11. Independent: Έτοιμη για διάλυση η Ελλάδα – Θα γίνει… τροφή στις πεινασμένες για κέρδη επιχειρήσεις

  12. Ρουμανοποίηση - Κεντροδεξιά και ευρωπαϊκή κρίση

  13. Ελλάδα: Η τραγωδία της ανάπτυξης

     

    ΙW: Αύξηση της φτώχειας κατά 40% στην Ελλάδα από το 2008-2015.

  -----

ΔΝΤ: Η Ιρλανδία καταπολεμά την εισοδηματική ανισότητα με κοινωνικές παροχές και φόρους

Το 60% της βελτίωσης της εισοδηματικής ανισότητας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες προήλθε από τις κοινωνικές παροχές, αναφέρεται σε ανάλυση του ΔΝΤ 
Η οικονομία της Ιρλανδίας συνεχίζει να ανακάμπτει από το 2008 που η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς «έριξε» τη χώρα σε μια βαθιά και σοβαρή κρίση, ενώ το ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας παρείχε μια σημαντική προστασία κατά των χειρότερων επιπτώσεων της κρίσης, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το σύστημα φορολογικών παροχών της Ιρλανδίας είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αναδιανομή του εισοδήματος.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η εισοδηματική ανισότητα προ φόρων και μεταβιβάσεων στην Ιρλανδία είναι υψηλή, καθώς το 37% του εισοδήματος κατέχεται από το 10% των εισοδηματιών.
Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις συνιστούν περίπου το 70% του εισοδήματος για το 20% των μισθωτών.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει πώς η Ιρλανδία έχει χρησιμοποιήσει επί σειρά ετών τα κοινωνικά οφέλη και τους φόρους προκειμένου να μειώσει την υψηλή εισοδηματική ανισότητα.


Το πιο κοινό μέτρο ανισότητας εισοδήματος είναι ο συντελεστής Gini, όπου το μηδέν εκφράζει την τέλεια ισότητα και το 100 εκφράζει τη μέγιστη ανισότητα.
Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, περίπου το 60% της μέσης βελτίωσης της εισοδηματικής ανισότητας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, προήλθε από τις κοινωνικές παροχές- ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Ένα άλλο ένα τέταρτο της βελτίωσης αποδίδεται στους άμεσους φόρους, ποσοστό που ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Μέρος της ιστορίας της εισοδηματικής ανισότητας στην Ιρλανδία αφορά επίσης τη γεωγραφία: το 40% του πληθυσμού ζει στο Δουβλίνο, το οποίο έχει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και υψηλότερα εισοδήματα.

www.bankingnews.gr

 

 

Σχόλια