Ευρωβουλευτές φέρνουν στην Κομισιόν τη δίωξη σε βάρος του Αν. Γεωργίου

Ευρωβουλευτές φέρνουν στην Κομισιόν τη δίωξη σε βάρος του Αν. Γεωργίου
Να εκφράσει της θέση της σχετικά με τη δικαστική δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώδεκα ευρωβουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν χθες, Τρίτη.
Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές από το Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους αλλά και τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, αφού επισημαίνουν ότι η οικονομική στήριξη στην Ελλάδα παρέχεται υπό προϋπόθέσεις, ζητούν από την Κομισιόν να αξιολογήσει την αναπομπή της υπόθεσης Γεωργίου στη δικαιοσύνη (σ.σ. μετά την αναίρεση της απαλλαγής του από τον Άρειο Πάγο) και να αποφανθεί αν έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των Συνθηκών και των κανόνων της Ευρωζώνης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

«Η οικονομική στήριξη στην Ελλάδα παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει ενίοτε και σκληρές μεταρρυθμίσεις. Η εμπιστοσύνη στο νομικό, δικαστικό και οικονομικό σύστημα της Ελλάδας είναι θεμελιώδης. Η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αλλά ούτε και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, καθώς αποτελούν και τα δύο βασικά στοιχεία της ανάκαμψης.
Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έχει διώκεται ποινικά στα ελληνικά δικαστήρια τα τελευταία έξι χρόνια υπό την κατηγορία ότι διόγκωσε τα αριθμητικά στοιχεία του ελλείμματος για το 2009 (15,4% το 2009, όπως επικυρώθηκε από την Eurostat).
Τον Αύγουστο του 2017, το Εφετείο τον καταδίκασε για το ότι δεν έλαβε έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ προτού δημοσιεύσει τα στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Επιπλέον, μετά τη δεύτερη αθώωσή του από το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επανέφερε την ποινική δίωξη κατά του κ. Γεωργίου για την παραποίηση των αριθμών του ελλείμματος του 2009.
Μπορεί η Επιτροπή να αξιολογήσει τον αντίκτυπο αυτής της δικαστικής απόφασης καθώς και την επαναφορά της υπόθεσης όσον αφορά στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, την εύθραυστη ανάκαμψη της Ελλάδας και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των στατιστικών αρχών;
Θεωρεί η Επιτροπή ότι μια τέτοια περίπτωση έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των Συνθηκών και των κανόνων διακυβέρνησης της ευρωζώνης;»
Οι ερωτώντες ευρωβουλευτές είναι οι: Thierry Cornillet (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη - ALDE), Ramon Tremosa i Balcells (ALDE), Burkhard Balz (Λαϊκό Κόμμα - PPE), Jean Arthuis (ALDE), Lieve Wierinck (ALDE), Petr Ježek (ALDE), Jakob von Weizsäcker (Σοσιαλδημοκράτες - S&D) , Enrique Calvet Chambon (ALDE) , Esther de Lange (PPE) , Nils Torvalds (ALDE) , Sven Giegold (Πράσινοι - Verts/ALE) , Ingeborg Gräßle (PPE).
ΠΗΓΗ

Σχόλια