Δ. Χιόνης: «Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τα ελληνικά paradise papers»

Την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις για την προέλευση των χρημάτων των Ελλήνων που εμπλέκονται στην υπόθεση των paradise papers, αν, δηλαδή, «προκύπτουν από έκνομες ενέργειες στις γκρίζες ζώνες της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Χιόνης.
Μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και την Ασπασία Βούζη εξήγησε πως,  αν και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, υπάρχει η κοινή συνισταμένη της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης.
Εξέφρασε την απορία του για το «πόθεν» αυτών των χρημάτων. «Είναι απορίας άξιον από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει –αναφερόμενος στους εμπλεκόμενους Έλληνες- ότι στην Ελλάδα της κρίσης «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα αποθέματα που να τροφοδοτούν αυτούς τους λογαριασμούς».

Ερωτηθείς σχετικά, αφού έκανε λόγο για «τρομακτική φοροαποφυγή», εξήγησε πως δεν είναι σίγουρο ότι όλα αυτά τα χρήματα θα έφερναν ανάλογα φορολογικά έσοδα.
Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Ε.Ε. που ζητά να υιοθετηθούν «αποτρεπτικές κυρώσεις» λέγοντας πως «δε θα μπορούσε, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών παραδείσων, να λειτουργεί αν δεν ήθελαν οι προστάτιδες χώρες τους». Μάλιστα, χαρακτήρισε τους φορολογικούς παραδείσους «προτεκτοράτα χωρών της Ε.Ε.». Παράλληλα, επανέλαβε πως αυτή η υποκριτική στάση είναι χάσιμο χρόνου που μας αποπροσανατολίζει από το καίριο ερώτημα «από πού προήλθαν τα χρήματα».

Πηγή: ert.gr

Σχόλια