Προειδοποιήσεις Στίγκλιτς για το Bitcoin: Δεν έχει κοινωνική αξία

Ο φημισμένος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως το κρυπτονόμισμα bitcoin "δεν έχει κοινωνική αξία" και πως θα εκπλησσόταν αν το ράλι του συνεχιζόταν στο 2018. Ο Στίγκλιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο ετήσιο Φόρουμ για την Αραβική Στρατηγική στο Ντουμπάι. 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να διακόψει τις συναλλαγές σε bitcoin όποτε θελήσει, είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα 19.000 δολάρια από 3.000 δολάρια τον Αύγουστο. Το Χρηματιστήριο Προθεσμιακών Συμβολαίων του Σικάγο ήταν το πρώτο εποπτευόμενο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο ξεκίνησε τις συναλλαγές σε προθεσμιακά συμβόλαια του bitcoin, οδηγώντας σε άνοδο της τιμής του κρυπτονομίσματος κατά περίπου 26% την ημέρα αυτή.
"Θεωρώ ότι το δολάριο αποτελεί ακόμη το νόμισμα επιλογής, επειδή μπορεί κανείς να αγοράζει με αυτό προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν έχει χάσει τη δύναμή του ως μέσο συναλλαγών, που υποτίθεται ότι προσφέρει το bitcoin ως κρυπτονόμισμα που δεν υπάγεται σε εποπτεία κεντρικής τράπεζας", σημείωσε ο Στίγκλιτς.
Ο ίδιος συνέκρινε το πάθος για το bitcoin με τη μανία για τις τουλίπες στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα. Η μανία για τις τουλίπες, που έχει αποκληθεί και ως η μητέρα όλων των κερδοσκοπιών, εκτίναξε την τιμή ενός λουλουδιού στο ύψος της αξίας μίας βίλας στο 'Αμστερνταμ μέσα σε λίγα χρόνια, πριν την κατάρρευση των τιμών τον Μάιο του 1637, που οδήγησε χιλιάδες αγοραστές τουλιπών στη χρεοκοπία.

Σχόλια