Αποικιακή συμφωνία Σταθάκη – θεσμών για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Την επίτευξη αποικιακού τύπου συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Ειδικότερα:
– Συμφωνήθηκε να ξεπουληθεί η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ και να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε παραπλανητικά ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί, όπως λένε, επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του, οπότε η αναβάθμισή του κινδυνεύει να γίνει δώρο-άδωρο.
– Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
– Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ. πηγη----------------------
----------------------------
  • Μετά τους Πολωνούς και τους Γερμανούς, τώρα και οι Ισπανοί δεν φεύγουν από το κάρβουνο

    Η "Μικρή ΔΕΗ" των Σύριζα/Ανελ και το "ξεπούλημα με το πιστόλι στον κρόταφο"

    blogger: και τώρα καθήστε αναπαυτικά και απολαύστε ...τις θέσεις του Νικήτα. (Ποιός ο Νικήτας! Σας πιάνω αδιάβαστους. Είναι ο υιός του Γιάννου Παπαντωνίου. Βλέπετε ότι κι' αυτός ξεκινά με ένα όνομα για πολιτική. "Νικη¨τας! -- εμπεριέχει τη νίκη!)

    Ορίζοντας την νέα μικρή ΔΕΗ


    Του Νικήτα Παπαντωνίου*
    Βλέποντας την τελική συμφωνία για την ΔΕΗ, που προκρίνεται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, ειλικρινά θυμήθηκα τις άγριες διαμαρτυρίες από την τωρινή κυβέρνηση το 2014. Επιπρόσθετα θυμάμαι και τις αντιδράσεις από την ΓΕΝΟΠ και τον Σπάρτακο τα γνωστά συνδικάτα της ΔΕΗ. Ήταν η εποχή που ο πρωθυπουργός που δήλωνε με περίσσεια υπερηφάνεια ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας καθώς και απαραίτητο συστατικό για την κατοχύρωση της εθνικής μας κυριαρχίας. Η πώλησή της κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού θα ήταν ένα εθνικό έγκλημα, μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και όλοι προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.
    Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχαν αρχίσει τις γνωστές κινητοποιήσεις το 2014, οι οποίες είχαν σταματήσει με την απόφαση του πρωτοδικείου. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων είχαν να κάνουν βέβαια με τα νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις, το πλήθος των εργαζομένων που θα παρέμεναν στην εταιρεία καθώς και το μισθολογικό κομμάτι της συμφωνίας με τον νέο δυνητικό επενδυτή. Η ΔΕΗ ως εταιρεία εμφανίζει στις μονάδες παραγωγής υπεράριθμο προσωπικό με στρατηγικό στόχο να διατηρεί μόνιμο προσωπικό και για τις εργασίες συντήρησης και της επισκευής. Το μοντέλο αυτό, που δεν περιλαμβάνει πολλές outsourcing υπηρεσίες, είναι εξαιρετικά δαπανηρό και κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν το ακολουθεί. Ο Έλληνας φορολογούμενος το έχει επωμιστεί υποχρεωτικά αρκετά χρόνια γιατί η ΔΕΗ ήταν υπό δημόσιο έλεγχο.
    Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς περιλαμβάνει την πώληση της μονάδας του Μελίτη καθώς και μία άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας καθώς και την πώληση των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης. Τα αντισταθμιστικά μέτρα θα περιλαμβάνουν την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου κατά 14.500 ώρες αλλά και η δυνατότητα στην εταιρεία για την αναβάθμιση της εν λόγω μονάδας. Τέλος αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για τις θέσεις εργασίας, μία λεπτομέρεια με ερωτηματικό, η οποία θα δούμε αν θα τηρηθεί στην τελική συμφωνία.

    • Τα αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι η μείωση της παραγωγής από λιγνίτη κατά 40-70% αφού πολλές μονάδες υπολειτουργούν ενώ οι τιμές πώλησής τους είναι πολύ μικρότερες από το 2014 και ακόμη μικρότερες από το 2009 που είχε γίνει η πρώτη κρούση για απελευθέρωση της αγοράς. 
    Μένει να δούμε τι θα δείξουν τα market tests, με μόνο βέβαιο ότι κανένας Ευρωπαϊκός ενεργειακός κολοσσός δεν θα πάρει μέρος καθώς η οικονομία του άνθρακα βαίνει προς το τέλος της. Επιπρόσθετα, η συμφωνία της κυβέρνησης συνολικά μειώνει τελικά το πελατολόγιο κατά 50% κάνοντας την ΔΕΗ έναν ανομοιογενή «νάνο» παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ανομοιογενή γιατί μεγάλο μέρος του παθητικού περιλαμβάνει τις ανεξόφλητες οφειλές ενώ παράλληλα το προσωπικό είναι ανομοιογενώς κατανεμημένο μεταξύ παραγωγής και διοικητικής υποστήριξης ενώ η εταιρεία καταλήγει «νάνος» διότι μικραίνει κατά πολύ περισσότερο από ότι στην μικρή ΔΕΗ.
    Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ουσιαστικά τεμάχισε με το πιο βάναυσο τρόπο την ΔΕΗ ενώ και χρηματοοικονομικά έχει το χείριστο αποτέλεσμα ως συνέπεια των ιδεοληψιών και προκαταλήψεων. 
    Για τις τελευταίες, το ρητό ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα είναι ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα, και αυτό διότι το να «αδυνατίσει οικονομικά» η ΔΕΗ, είναι αδιάφορο για τους κυβερνώντες, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνει η άλλοτε κραταιά εταιρεία υπό κυβερνητικό έλεγχο. 
    Μένει να δούμε αν και οι συνδικαλιστές θα έχουν την ίδια άποψη, και θα μείνουν αμέτοχοι για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους θεσμική αλλαγή στην εταιρεία.  
    *Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.
    Βlogger: Γράψε ωρέ! "και γιος του Γιάννου Παπαντωνίου". Δεν είσαι περήφανος για τον πατέρα σου; 
    ======================

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ
    Τον Ιούλιο του 2014 ο αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δήλωνε σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης των Σαμαρά – Βενιζέλου να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ:
    «Το σχέδιο εκποίησης – ξεπουλήματος της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την ελληνική οικονομία και της υψίστης σημασίας επιχείρησης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως είναι η ΔΕΗ, είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί και θα αποτραπεί μόνο αν υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή κοινωνική και πολιτική ενότητα».
    Σήμερα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια και την εποπτεία, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να κλείσουν κάποιες ακόμη «λεπτομέρειες» που εμπεριέχονται στην τρέχουσα τρίτη αξιολόγηση.
    Μια από αυτές τις λεπτομέρειες είναι η ΔΕΗ. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της τρίτης αξιολόγησης προβλέπεται η πώληση σε ιδιώτες λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης. Η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει ουσιαστικά κλείσει και περιλαμβάνει τις μονάδες στο Αμύνταιο, στη Φλώρινα, μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή, καθώς και τις σύγχρονες μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4.
    Επιπροσθέτως, για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, εκτός των άλλων (προαπαιτουμένων), θα πρέπει να δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί). Εάν, μάλιστα, δεν υπάρξει ενδιαφέρον, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του market test, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.
    Με άλλα (απλούστερα) λόγια, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ολοφάνερο: το μόνο που αλλάζει σ’ αυτόν τον τόπο από το 2010 που μπλέξαμε με τα μνημόνια και τις εποπτείες είναι οι κυβερνήσεις, οι οποίες πληρώνουν το κόστος της υλοποίησης των πολιτικών (απαιτήσεων) των δανειστών.
    Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ πράγματι αποδεικνύεται χαλκέντερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Ωστόσο, το (πολιτικό) κόστος, όπως είναι γνωστό, πληρώνεται στην κάλπη. Και η ΔΕΗ είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα απόστασης μεταξύ λόγων και έργων της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης… 
    Πηγή: pontiki.gr – Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1997 στις 30-11-2017 
    ========================
    Και δεν υπάρχει ένας/μία να ζητήσει συγνώμη από τα μορμολύκεια της φασιστικής φυλλάδας! 
     ===========

    Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συλλαλητήριο στην Φλώρινα κατά πώλησης μονάδων ΔΕΗ

    (Οι άνθρωποι δεν παίζονται! Αφού τελειώσει το συλλαλητήριο θα πάνε στη Βουλή και θα ψηφίσουν ότι τους πει το Αλ6. Στη συνέχεια θα ψάξουν να δουν το επόμενο συλλαλητήριο για να πάνε να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της Κυβέρνησης, που οι ίδιοι στηρίζουν. Μάγκες τόχετε παραχέσει! Είστε για πολλές κλωτσιές!)

    ==================

    Ο "αριστερός" γερμανοτσολιάς Φίλης φοβάται ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και υπερψηφίζει το ξεπούλημα!

    N. Φίλης: "Φοβάμαι τις επιπτώσεις στα τιμολόγια μετά την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ".
    Μάλιστα. Ο Φίλης φοβάται ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος με το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

    Ερώτηση: Αφού φοβάσαι κάτι τέτοιο, τότε γιατί ρε ΓΕΛΟΙΕ ψήφισες το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες?
    Όταν σήκωνες το χέρι γι αυτό το έγκλημα είχες στείλει το...
    μυαλό σου... τα ξίδι?
    Κροκοδείλια δάκρυα και Φίλιοι χαμαιλεοντισμοί τέλος! Θα πάρετε την απάντηση που σας αξίζει και εύχομαι να μην είναι μόνο σε μορφή ψήφου!

Σχόλια