Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Bundesbank: Από το 2008, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από τόκους λόγω των χαμηλών επιτοκίων

Μόνο για το 2016, οι δήμοι και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης των 16 κρατιδίων της χώρας εξοικονόμησαν 47 δισ. ευρώ!
Αν και η Γερμανία βρίσκεται σχεδόν διαρκώς απέναντι από τις πολιτικές του Mario Draghi, φαίνεται πως είναι άμεσα κερδισμένη από το καθεστώς χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί (και) εντός της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) που επικαλείται η Handelsblatt, η ισχυρότερη οικονομικά χώρα του μπλοκ έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από τις πληρωμές τόκων από το 2008, λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων.

Περιμένοντας το μοιραίο...


Toυ Ηλία Δημητρέλλου 

Η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η χώρα σύρεται από Eurogroup σε Eurogroup ελπίζοντας ότι οι δανειστές θα θέσουν ένα τέλος στο μαρτύριο. Η συνεδρίαση «ορόσημο» της 5ης Δεκεμβρίου αποτελεί ήδη παρελθόν, μία νέα ημερομηνία συνεδριάσεως «ανακαλύφθηκε», και παρά τα επικοινωνιακά τρικ, το μήνυμα που όλοι εκτός Ελλάδος στέλνουν, είναι σαφές:Μακρόν: Το ευρώ πιθανόν να μην υπάρχει σε δέκα χρόνια.

To ευρώ πιθανόν να μην υπάρχει σε δέκα χρόνια, εάν το Παρίσι και το Βερολίνο δεν μπορέσουν να ενισχύσουν τη νομισματική ένωση, δήλωσε ο Γάλλος υποψήφιος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι το σημερινό σύστημα ωφέλησε τη Γερμανία εις βάρος των ασθενέστερων κρατών – μελών.
Ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ μέχρι
την παραίτησή του για να δημιουργήσει τη δική του πολιτική κίνηση και να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στις φετινές προεδρικές εκλογές.
«Η δυσλειτουργία του ευρώ είναι για καλό της Γερμανίας, πρέπει να πω», σημείωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας μπλοκάρει μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αύξαναν την αλληλεγγύη μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης. «Το ευρώ είναι ένα αδύναμο γερμανικό μάρκο», είπε, τονίζοντας: «Το στάτους κβο θα είναι συνώνυμο, σε δέκα χρόνια, με τη διάλυση του ευρώ».
Ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ανάπτυξη και για την εξωτερική οικονομική βοήθεια σε χώρες –μέλη που έχουν προβλήματα.
Πηγή:  enikonomia.gr
---------------

Karoshi: πεθαίνοντας στην δουλειά

Τριγυρνώντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα μια καινούργια λέξη που έβαλαν στο λεξιλόγιό τους οι ιάπωνες: karoshi. Υποψιάζομαι ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλος λαός ο οποίος να έχει νιώσει την ανάγκη να εκφράσει μονολεκτικά κάτι που όλοι εμείς οι υπόλοιποι εκφράζουμε περιφραστικά: θάνατος από υπερεργασία.

Το θέμα μού κίνησε το ενδιαφέρον και άρχισα να ξεφυλλίζω την ηλεκτρονική The Japan Times. Σε άρθρο με τίτλο "Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ιαπωνία λέει ότι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πάνω από 80 ώρες υπερωριακή εργασία κάθε μήνα", διαβάζω μερικά ανατριχιαστικά πράγματα. Π.χ., στο 10,8% των επιχειρήσεων υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωριακά από 80 έως 100 ώρες μηναίως ενώ στο 11,9% των επιχειρήσεων υπάρχουν εργαζόμενοι που ξεπερνούν τις 100 ώρες μηνιαίας υπερωριακής δουλειάς. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής (IT workers), αφού στο 44,4% των επιχειρήσεων υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν κάθε μήνα τουλάχιστον 80 ώρες παραπάνω από το κανονικό τους ωράριο. Να θυμίσω εδώ ότι η εβδομάδα έχει 40 εργάσιμες ώρες, οπότε 80 ώρες υπερωρία σημαίνει παραπανίσια δουλειά δύο εβδομάδων.Ιστορίες χρηματιστηρίου 1999

Κάπου διάβαζα τις προάλλες ότι εντός των ημερών και λίγο πριν την οριστική παραγραφή της υπόθεσης, αρχίζει η νέα δίκη των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο "Χρηματιστήριο-1999". Πρόκειται για τους 36 που αθωώθηκαν το 2013 αλλά θα ξανακαθήσουν στο εδώλιο, μετά την αναίρεση που άσκησε κατά της αθωωτικής απόφασης ο αντιεισαγγελέας τού Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Ο φίλος είναι γιατρός. Τον συνάντησα πρωί-πρωί, τυχαία, στον δρόμο. Μόλις με είδε, πλησίασε κάνοντας τον σταυρό του. "Γιατί σ' έπιασαν τα θρησκευτικά σου, ρε Γιώργη;" ρώτησα. Με κοίταξε σαν χαμένος. "Τώρα που έβγαινα από την πολυκατοικία, άκουσα ψιθύρους από την σκάλα που πάει στο υπόγειο. Πάω να δω τι συμβαίνει και βλέπω την κυρα-Κούλα την καθαρίστρια να μιλάει στο κινητό για κάτι μετοχές που ήθελε να αγοράσει επειδή έμαθε ότι θα ανέβαιναν". Έκανε πάλι τον σταυρό του σηκώνοντας το βλέμμα στον ουρανό. "Μέχρι και η κυρα-Κούλα έχει πληροφορίες, ρε συ. Εμείς τι διάβολο κάνουμε;", συμπλήρωσε με απόγνωση.

Η ιστορία αυτής της δίκης αρχίζει από το 2000. Τότε, ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας άσκησε τις πρώτες διώξεις μετά από έρευνα η οποία αποκάλυψε ευρεία χειραγώγηση μετοχών. Οι ανακρίσεις ανατέθηκαν κατ' αρχάς στην διαβόητη ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, μέχρι που αυτή κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά τους χειρισμούς της σε υπόθεση που αφορούσε τις μετοχές τής "Σιγάλας". Τελικά, ύστερα από διεξοδικό έλεγχο του αντεισαγγελέα Γιώργου Κολιοκώστα, η Μπουρμπούλια καταδικάστηκε σε δωδεκαετή κάθειρξη, έμεινε στις φυλακές για εφτά χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2012.

...επ' αφορμής...

Μετά τη "νέα" συσπείρωση... αντί άλλων σχολίων επαναφέρω μια προγεννέστερη εγγραφή -  Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 201 -

...όταν κάποιοι τιμωρούσαν τους κλέφτες του δημόσιου πλούτου...

Στα χρόνια...
... της αρχαίας Ρώµης οι επαρχίες της γίνονταν συχνά ένα απέραντο πολιτικό διαφθορείο. Οι κυβερνήτες που έστελνε η Σύγκλητος σε αυτές δύσκολα αντιστέκονταν στον πειρασµό να βάλουν χέρι στα πλούτη τους. Ενας από αυτούς τους κυβερνήτες ήταν ο Γάιος Λικίνος Βέρρης, που καταλήστευσε τη Σικελία. Τόσο ήταν το πάθος του για χρυσάφι και ελληνικά έργα τέχνης που βασάνιζε, ακόµη και σκότωνε, ρωµαίους πολίτες για να τα αποκτήσει. Ωσπου τα εξοργισµένα θύµατά του ανέθεσαν στον νεαρό και φιλόδοξο ρήτορα Μάρκο Τύλλιο Κικέρωνα τη δίωξή του.
Στην αγόρευσή του...
... στη Σύγκλητο, ο Κικέρων είπε ανάµεσα σε άλλα τα εξής:

  • «Στη βαθιά αυτή ιστορική κρίση που περνάει η χώρα µας, παρουσιάζεται µπροστά σας ένα ασυνήθιστα πολυπόθητο δώρο. Έχετε τη µοναδική ευκαιρία να κάνετε τη συγκλητική σας ιδιότητα λιγότερο λαοµίσητη και να αποκαταστήσετε την τρωθείσα φήµη σας. Εχει επικρατήσει µια πεποίθηση που οι συνέπειές της είναι µοιραίες για τη χώρα µαςκαι που κρύβει σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τους συγκλητικούς. Αυτή η πεποίθηση βρίσκεται στα στόµατα όλων, τόσο στη Ρώµη όσο και στο εξωτερικό. Και λέει πως στα δικαστήριά µας, όπως είναι φτιαγµένα σήµερα, ακόµη και ο χειρότερος κακοποιός δεν πρόκειται να καταδικαστεί, φτάνει µονάχα να έχει αρκετά λεφτά. Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, παραπέµπεται να δικαστεί ο Γάιος Βέρρης. Ιδού ένας άνδραςπου ο κόσµος έχει ήδη καταδικάσει τη ζωή του και τις πράξεις του και που ωστόσο η τεράστια περιουσία του, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει µεγαλόστοµα, τον έχει αφήσει µέχρι τώρα στο απυρόβλητο. Αν απαγγείλετε µια δίκαιη και ευσυνείδητη ετυµηγορία κατά του Βέρρη, τότε θα κατακτήσετε την καλή φήµη που σας πρέπει. Πενήντα µέρες ερεύνησα προσεκτικά το νησί της Σικελίας. Είδα κάθε έγγραφο κι έµαθα όλες τις αδικίες που υπέστησαν οι άνθρωποι και η κοινότητα. Τρία ολόκληρα χρόνια ξεγύµνωνε και λεηλατούσε τόσο µεθοδικά την επαρχία, που αποκλείεται να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Όση περιουσία έχει αποµείνει πια στους κατοίκους της, είναι επειδή διέλαθε της προσοχής αυτού του άπληστου αγύρτη. Είναι µια αποτρόπαιη ταπείνωση για τη χώρα µας».
Ο Κικέρων...
... ήταν πειστικός. Και ύστερα από πολλές κωλυσιεργίες και αναβολές, η Σύγκλητος έβρισκε επιτέλους ένοχο τον Βέρρη. Εκείνος όµως διέφυγε στη Μασσαλία για να αποφύγει την καταδίκη. Βρήκε τον θάνατο µερικά χρόνια αργότερα από έναν όµοιό του, τον Μάρκο Αντώνιο, που ορεγόταν κι αυτός τα ξένα πλούτη. Ο ηθικός θάνατος του Βέρρη είχε όµως ήδη επέλθει στη δίκη του.

Η αποφορά των ηθικών πτωµάτων της πολιτικής αργά ή γρήγορα βγαίνει πάντα στην επιφάνεια. Η δίκη του Βέρρη απλώς επιβεβαίωσε στον ρωµαϊκό λαό κάτι που ήταν ήδη γνωστό σε πολλούς πολιτικούς, οι οποίοι όµως µέχρι την τελευταία στιγµή κωλυσιεργούσαν, επειδή δεν είχαν ακόµη σιγουρευτεί αν αυτή η αποφορά προερχόταν από το δικό τους ηθικό πτώµα ή των άλλων.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4614179 
Blogger: 
Η παραπάνω εγγραφή είναι παλιά, αλλά παραμένει τόσο επίκαιρη. Από τα πράγματα φαίνεται ότι οι λίστες στα χέρια των κυβερνώντων χρησιμοποιούνται μόνο ως μέσα πίεσης και κατάκτησης πολιτικών στόχων. (Με εκβιασμούς, με απόσπαση δώρων, με  απόσπαση αν όχι υπακουής τουλάχιστον χρήσιμης σιωπής...).
Το πρόβλημα της Ελλάδας που δεν είναι τόσο οικονομικό, αλλά πρώτα πολιτικό, θα μπορούσε να λυθεί μόνο με δυο κινήσεις.
1. Έλεγχο του χρέους (Πως δημιουργήθηκε; που πήγαν τα λεφτά που δανεισθήκαμε; Σε ποιους χρωστάμε;)
2. Έλεγχο όλων των εμβασμάτων προς το εξωτερικό από την εποχή που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα. (Τα λεφτά είναι πολλά για βγούν με βαλίτσες...) Τα στοιχεία τα έχει η Τράπεζα της Ελλάδας. 
Αυτό δεν έγινε, γιατί υπάρχει άλλη κρυφή ατζέντα. Οι δε πολιτικές ηγεσίες στο σύνολό τους διαλέγουν τον εύκολο τρόπο της συναλλαγής  και υλοποίησης του σχεδίου που δεν είναι άλλο από την λεηλασία και καταστροφή της χώρας, που σημαίνει: προδοσία του λαού.  
(Δείτε από το 26 λεπτό τον κ. Κοντογιώργη...)

Δείτε την μέχρι τέλους! Μια συνομιλία που έγινε στις 26.01.2012, στην εκπομπή Casus Belli της Δήμητρας Αλεξάκη. Δείτε πόσο σωστός στις προβλέψεις του είναι ο Κοντογιώργης...

Y.Γ. Στην Κίνα - έχοντας μια παράδοση μερικών ...χιλιετιρίδων να πως εννοούν την κάθαρση. 
Δεν κάθονται να κολοτρίβονται με τους απατεώνες....
Στα καθ' υμάς κάποιος εννοιεί να σπάσει όλα τα κοντέρ... να δούμε τι άλλο θα δούμε.  

Θα φτύσω στους τάφους σας...


Ή αλλιώς: 
'Όταν το παλιό δεν λέει να πεθάνει - "σαπίζει εν λειτουργία" - και το νέο αργεί να γεννηθεί!"

 
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος


Όταν οι νεκροζώντανοι συναντιούνται;
ΠΑ."ΣΟ".Κ- ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του ΓΑΠ, προ ολίγου... για να πάνε 'παρέα".:. που;;;!!! "Καλή τύχη"..
Λαλιώτη "Κιγκινάτε" πέθανες, απλά..δεν το γνωρίζεις...
"οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν"!!!
(σας συνιστώ Μπορίς Βιάν: "Θα φτύσω στους τάφους σας") Πηγή
δες σχετικά: 

Παγκόσμια Οικονομία, φορολογικοί παράδεισοι και offshore εταιρείες

Τα εξωτικά μέρη όπου φιλοξενούνται οι περίφημες offshore (εξωχώριες ή υπεράκτιες) εταιρείες, αποτελούν το απόλυτο μέσο φορολογικής απόδρασης για τις νεοφιλελεύθερες ελίτ των πλούσιων και ισχυρών παγκόσμια. Στην Ελλάδα, αλλά και πλανητικά, οι πλούσιοι, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού με τα υψηλότερα εισοδήματα παγκόσμια (είτε είναι ιδιώτες, είτε πολυεθνικές επιχειρήσεις) χάρη σε αυτές, αποφεύγουν σχεδόν ολοσχερώς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου.
Υπάρχουν άνω των 60 φορολογικών παραδείσων στον πλανήτη μας και οι περισσότεροι έχουν έδρα σε εξωτικά νησιά όπως Βερμούδες, Νησιά Κέϊμαν, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι κλπ. Οι σημαντικότεροι όμως δεν βρίσκονται σε τροπικά νησιά με κοκοφοίνικες ή άγνωστες αφρικανικές χώρες, άλλα στα κέντρα των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, όντως σε νησιά όπως το Μανχάταν της Νέας Υόρκης και το Σίτυ του Λονδίνου στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας ή σε ηπειρωτικές χώρες της Ευρώπης όπως η Ελβετία (που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ) και το Λουξεμβούργο (μέλος της ευρωζώνης που πρωτοστάτησε, προ περίπου τριών ετών, στην παραδειγματική τιμωρία της Κύπρου που του υπέκλεψε μέρος της αφορολόγητης ‘πελατείας’ του).