Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Η Ισλανδία και η πιο παράξενη χρεοκοπία


Έπειτα από ένα αδιέξοδο τριών μηνών, η Ισλανδία σχημάτισε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Μέρος της συμφωνίας των τριών μερών της ήταν η διενέργεια ψηφοφορίας για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα καλωσόριζε, ωστόσο, η Ένωση μια χώρα που φημίζεται για την αθέτηση αποπληρωμής των χρεών της;
 • Τα κράτη με φτωχές οικονομίες και κακή διακυβέρνηση συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Τζαμάικα και το Εκουαδόρ. Ωστόσο η Ισλανδία αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Και αυτό γιατί ενώ είναι μια χώρα που μπορεί εύκολα να πληρώσει τους πιστωτές της, επιλέγει απλά να μην το κάνει.(blogger: Ωρέ παλληκάρια αυτά είναι γνωστά! Έχουν ειπωθεί από την αρχή της κρίσης από σοβαρούς και όχι από πολιτικούς απατεώνες που λένε ότι τους γράφει ο λογογράφος τους..Ακούστε τον Παν. Γεννηματά τι έλεγε για το χρέος _Μάρτιος 2011! Και μετά ήρθε ο Βενιζέλος να μας ...σ(χ)ώσει!!! . Επειδή ...τεμπελιάζεις πήγαινε στο 9ο λεπτό... άσε  τόφερα πιο κάτω δες το, άκουσέ το!.
 • (Όλα αυτά δεν φτάσανε στον πολύ κόσμο, αφού τα ΜΜΕ είναι εξαγορασμένα και τα συστημικά κόμματα όλα στο ..κόλπο. "Εγώ να γίνω υπουργός και να πάτε όλοι να ...ηθείτε!") 
 • Με πληθυσμό 332.000 κατοίκων, η Ισλανδία αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ευρωπαίους επενδυτές τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας και σύντομα οι τράπεζες της χώρας αποπροσανατολίστηκαν. Η παγκόσμια ύφεση χτύπησε δυνατά και η ισλανδική χρηματιστηριακή αγορά έχασε γρήγορα το 80% της αξίας της, σχεδόν το ήμισυ των επιχειρήσεων της χώρας πτώχευσαν και 97% των τραπεζών κατέρρευσαν.
 • Αλλά η Ισλανδία ανέκαμψε
 • Διαθέτει σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με πλούσια συναλλαγματικά διαθέσιμα, ποσοστό ανεργίας 3,1%, πληθωρισμό μόλις 1,7% και τεράστιο πλεόνασμα προϋπολογισμού και πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
  Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της χώρας αρχίζει ως εξής:
  "Η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή με συνεχιζόμενη επέκταση στον τουρισμό, ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και ευνοϊκούς όρους εμπορίου. Η απότομη μισθολογική άνοδος, η αύξηση της απασχόλησης και οι μεγάλες επενδύσεις τροφοδοτούν την εγχώρια ζήτηση".
Πέρυσι, η Ισλανδία, με τη συμβουλή της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, του ίδιου δικηγορικού γραφείου που βοήθησε την Αργεντινή να αποφύγει τους πιστωτές της για περισσότερο από μια δεκαετία, κατασκεύασε μια λογική βάσει της οποίας αρνήθηκε να αποπληρώσει 2,3 δισ. δολάρια από κρατικά ομόλογα που άνηκαν σε ξένους, κυρίως σε Αμερικανούς. 
Ήταν η πιο παράξενη χρεοκοπία στην οικονομική ιστορία. 
Η δικαιολογία ήταν ότι αν το χρέος αποπληρωνόταν στην τυπική ισλανδική ισοτιμία, τότε η κορώνα, το τοπικό νόμισμα στο οποίο αποτιμώνται τα ομόλογα, θα υφίσταντο σοβαρή μείωση, πλήττοντας την ανακάμπτουσα οικονομία. 
Σαν αποτέλεσμα, το ισλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε το Μάιο έναν νόμο που έδινε στους ομολογιούχους μια επιλογή: είτε να πουλήσουν τα ομολογά τους στην κυβέρνηση σε μία ειδική "offshore" ισοτιμία 190 κορόνες ανά ευρώ, που σημαίνει "κούρεμα" κατά 2/5, ή να κρατήσουν τους τίτλους τους στην Ισλανδία σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό που θα αποδίδει τόκο με επιτόκιο κάτω του 1%. Οι ομολογιούχοι επέλεξαν να μην πωλήσουν. Οι επανειλημμένες τους προσπάθειες για διακανονισμό έπεσαν στο κενό.
Εν τω μεταξύ, η Ισλανδία άκμαζε και, ως εκ τούτου, η κορώνα ενισχυόταν. Η Fossar Markets, μια ισλανδική χρηματιστηριακή εταιρεία, εκτίμησε ότι το νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 16% πέρυσι. Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.
"Τα αποθέματα", επισημαίνει στο report της η Fossar, "είναι διπλάσια σε σχέση με το guidance του ΔΝΤ σχετικά με το πόσο μεγάλα θα πρέπει να είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα" για να παράσχουν επαρκή ασφάλεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ισλανδία δημιούργησε αυτό το μαξιλάρι παρά το γεγονός ότι έχει προβεί σε άρση των ελέγχων κεφαλαίου για τα νοικοκυριά και τις εγχώριες επιχειρήσεις.
Όταν οι έλεγχοι χαλάρωσαν το περασμένο φθινόπωρο, ο Mar Gudmundsson, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας, έδωσε το "πράσινο φως", λέγοντας: "Η οικονομία είναι σταθερή". Έχουμε εμπορικό πλεόνασμα. Έχουμε καλή πιστοληπτική ικανότητα. Το Δημόσιο Ταμείο έχει πρόσβαση στις ξένες αγορές δανεισμού, το ίδιο και οι τράπεζες σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό". Ο Mar πρόσθεσε ότι ο στόχος ήταν "να προετοιμαστούν επαρκώς, ούτως ώστε να καταστεί απίθανη μια απρογραμμάτιστη φυγή κεφαλαίων εάν σταματούσαν οι έλεγχοι. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αμελητέα".
Εάν η πιθανότητα είναι αμελητέα, τότε αναρωτιέται κανείς γιατί η Ισλανδία επιμένει να παγιδεύει τους ξένους ομολογιούχους σε ένα είδος Roach Motel, εκτός εάν ο λόγος είναι η πιο προφανής: ο θρίαμβος της απληστίας πάνω από την ηθική και νομική ευθύνη. Οι ομολογιούχοι περιλαμβάνουν τα hedge funds Autonomy Capital και Discovery Capital και τα δημόσια αμοιβαία κεφάλαια της Loomis Sayles. Δεδομένου ότι αυτά είναι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η Ισλανδία μπορεί να εφαρμόσει διαφορετικούς κανόνες σε αυτά.
Αλλά έχει πλέον αποκαλυφθεί πως η στρεβλή λογική της Ισλανδίας ήταν κόλπο.
Η χώρα έχει αρκετά αποθέματα για να επιτρέψει στους ξένους ομολογιούχους να αποχωρήσουν μέσω της διαπραγμάτευσης των ομολόγων τους στην onshore ισοτιμία των περίπου 120 κορόνων ανά ευρώ -και πάλι να καλύπτει την επάρκεια αποθεμάτων που συστήνει το ΔΝΤ.
Αυτή τη στιγμή, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα παρέχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισλανδίας έναν τεράστιο μηχανισμό απορρόφησης σοκ, αλλά μια ενίσχυση της κορόνας θα βλάψει τελικά τους εξαγωγείς της χώρας.
Η λογική κίνηση είναι τώρα να αποπληρώσει τα ομόλογα -να ωφελήσει την οικονομία της Ισλανδίας, να διατηρήσει την κουλτούρα ακεραιότητας του έθνους και να βελτιώσει τις πιθανότητές της να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ είχε ήδη αρκετά κακές εμπειρίες με κράτη που αθετούν πληρωμές για να προσθέσει άλλο ένα.
Πολύ ενδιαφέρον αρθρο απευθυνόμενο προς :
 • 1) Ευρωπη που υποδύονται τους οικονομικούς φιλελευθεριστες,αγνοώντας τα στοιχειώδη του οικονομικού φιλελευθερισμού ! 
 • 2) "Φοβισμένους νοικοκυραίους-κιμπαριδες ",που ζούσαν με το άγχος μήπως μας ...παρεξηγήσουν οι δανειστες ! 
 • 3) "Τρομοκρατημένους" ηλίθιους που διατείνονται οτι θα απομονωθεί η χώρα και θα έρθει ο Αρμαγεδώνας παρέα με την ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ! 
 • 4) "Ειδικούς" που αγωνιούν για την ....επάνοδο της χώρας στις..."αγορές" !
 • 5) ΣΥΡΙΖΑιους μικρονοικους που αναδείχθηκαν εσχάτως σε γνωστές των αγορών,των συμπεριφορών,και των μηχανισμών λειτουργιών τους ! 
 • 6) Ευρωλαγνους καθε εκδοχής με ιδιαίτερες προτιμήσεις στη γνωστή στάση "καμένος"...!!! 
 • 7) Ακαδημαϊκά μορμολύκεια που ανέδειξαν πρόεδρο τους τον ΚΥΡΙΑ ΕΝΕΧΟΜΕΝΟ στη μέγιστη εθνική ΠΡΟΔΟΣΙΑ των τελευταίων δεκαετιών ! 
 • 8) Εγχωρια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ και τους παρατρεχάμενους της ! 
 • 9) Κουτσουμπες και τις παραφυάδες της κομματικής νομεκλατουρας,που προεξοφλούσαν οτι η στάση πληρωμών,αθέτηση χρεους,και έξοδος απο την ΕΖ θα σήμαινε τεράστια εξαθλιώση για τον λαό ...!! 
 • 10 ) κλπ πολλούς άλλους...!!!
ΒLogger: Ενώ όλα αυτά τα ενδιαφέροντα συμβαίνουν στην Ισλανδία, εμείς ασχολούμαστε (είμαστε υποχρεωμένοι!! πρέπει να απαντάμε στο παραλήλημά του...) με τον Βενιζέλο και όλον τον εσμό  πολιτικών ζόμπι του ΠαΣΟΚ που  ξετσουτσούνησε  για να μας σώσει ακόμα μια φορά...

Το «βαθύ κράτος» πολεμάει τον Τραμπ με ανεπαλήθευτους ισχυρισμούς και οι Δημοκρατικοί επευφημούν

Τον Ιανουάριο του 1961, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, αφού ολοκλήρωσε δύο θητείες ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο αρχιστράτηγος επέλεξε να προειδοποιήσει τους αμερικάνους για αυτή τη συγκεκριμένη απειλή για τη δημοκρατία: «Στα συμβούλια της κυβέρνησης, θα πρέπει να προφυλαχθούμε από την αδικαιολόγητη επιρροή, είτε αυτή έχει επιζητηθεί είτε όχι, από στρατιωτικές και επιχειρηματικές κλίκες. Η περίπτωση της ολέθριας ανόδου μιας ανάξιας εξουσίας υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει». Η προειδοποίηση εκφράστηκε πριν από τη δεκαετή κλιμάκωση του πολέμου του Βιετνάμ, των τριών δεκαετιών της μανίας του Ψυχρού Πολέμου και της μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχής, γεγονότα που ενίσχυσαν την ισχύ αυτής της μη εκλεγμένης κλίκας ακόμη περισσότερο.