Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Οι φιλελεύθερες αυταπάτες και η αδήριτη πραγματικότητα

Οι φιλελεύθερες αυταπάτες και η αδήριτη πραγματικότητα Πώς τα συμφέροντα της Δύσης χρησιμοποίησαν τις αρχές του φιλελευθερισμού για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Η παγκοσμιοποίηση, η υποχώρηση της «πολιτικής» και ο καπιταλισμός. Γράφει ο Κώστας Μελάς.
Η περίοδος 1990-2016 ξεκίνησε με ένα πόλεμο , συνεχίστηκε με άλλους πολέμους και επεμβάσεις , υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων της στο όνομα της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης. Παράλληλα ξεκίνησε και έληξε επίσης με τον φαινομενικό θρίαμβο του φιλοσοφικού φιλελευθερισμού, όπως αυτός εκφράστηκε αμεσότερα στο βιβλίο του Φράνσις Φουκουγιάμα, «Το Τέλος της Ιστορίας».

Χάσαμε τη μια γωνία στο τρίγωνο της διαπλοκής. Στοπ.

Διέρρευσε σήμερα το πόρισμα της πλειοψηφίας για την πιο πολυδιαφημισμένη εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων. Αυτή που θα χτυπούσε αλύπητα τη διαπλοκή και θα παρουσίαζε τα στοιχεία του περιβόητου τριγώνου της διαπλοκής. Ωστόσο κάτι έγινε και τελικά δεν θα υπάρξει καμία συνέχεια για πολιτικά πρόσωπα αφού τελικά τα σχεδόν 400 εκατομμύρια που χάθηκαν στα μαύρα ταμεία των κομμάτων πήγαν και χώθηκαν στην τρύπα από μόνα τους.
 του Κώστα Εφήμερου

Αδιόρθωτοι και «αμετακίνητοι» μπροστά στην ιστορία

Πώς μία χώρα που δέχθηκε 1.260 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε 40 χρόνια κατάφερε να χρεοκοπήσει. Οι λανθασμένες πολιτικές, το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης και ο δημόσιος τομέας. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.
Αδιόρθωτοι και «αμετακίνητοι» μπροστά στην ιστορία
Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν στη νεότερη παγκόσμια Ιστορία χώρες που μέσα σε 40 χρόνια δέχθηκαν 1.260 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτυχθούν και να μεταρρυθμιστούν και κατάφεραν, αντί γι' αυτό, να χρεοκοπήσουν.
Σε κάποιο βαθμό το φαινόμενο αυτό μάς θυμίζει μία ιστορία που του άρεσε να διηγείται ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης: «Εμπιστευθείτε», έλεγε, «σε κομμουνιστές γραφειοκράτες την έρημο της Σαχάρας και κάποια στιγμή θα αρχίσουν να κάνουν εισαγωγές άμμου».