Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Ρήξη με τις ψευδαισθήσεις

Γιάνης Βαρουφάκης «Αν ο πρωθυπουργός εννοεί ότι αυτή τη φορά (!) δεν θα υποχωρήσει, ας προετοιμαστεί για τη ρήξη ώστε να μην την υποστεί»,
Συντάκτης:
Γιάνης Βαρουφάκης
Δύο ήταν οι πρωθυπουργικές ψευδαισθήσεις που οδήγησαν την κυβέρνηση στο σημερινό αδιέξοδο.

Το ΔΝΤ πρέπει να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας και να φύγει

Του 
Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή: ξανά και ξανά, η αποτυχία του να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα έχει φέρει πόνο στους Έλληνες. Όταν τα μέλη του δ.σ. του Ταμείου συνεδριάσουν την Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσουν να διαγράψουν τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσουν.
  • Το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε καν να είχε συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή. Στα τέλη Μαρτίου του 2010, με τις ανησυχίες για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει τα χρέη της να ταρακουνούν τις αγορές, οι ηγέτες της Ευρώπης ήθελαν το ΔΝΤ να μείνει μακριά.  
Οι Ευρωπαίοι φοβούνταν ότι η οικονομική βοήθεια του Ταμείου σε έναν "δικό τους" θα σηματοδοτούσε ευρύτερη αδυναμία στη νομισματική ένωση. Όπως το έθεσε περίφημα ο Jean-Claude Juncker: "Εάν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα προσέφευγαν στο ΔΝΤ".

Δέκα χρόνια από την ένταξη της Ρουμανίας στην Ε.Ε. Γενέθλια δίχως κέρασμα.

Όταν οι «Πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης σχεδίαζαν την δεκαετία του 1950 τους τρόπους που θα υλοποιούσαν την ενοποιητική τους ιδέα γνώριζαν ότι ουσιαστικά επιχειρούσαν να εφαρμόσουν, κάπως τροποποιημένες, τις σκέψεις ενός Ρουμάνου θεωρητικού, του David Mitrany. Έκτοτε πέρασαν δεκαετίες και το 2007 -κατά ειρωνεία- η φτωχή πατρίδα του Mitrany έγινε μέρος εκείνου του φιλόδοξου σχεδίου της δεκαετίας του 1950 με την εισδοχή της στην Ε.Ε. μαζί με την Βουλγαρία. Δέκα έτη μετά, η Ρουμανία αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα έχοντας στους κόλπους της μια δραστήρια ελληνική κοινότητα, μπολιασμένη με τον φιλοκοινοτισμό της ρημαγμένης μητέρας πατρίδας.

του Βαγγέλη Γεωργίου