Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Η έξοδος από το ευρώ είναι εφικτή και η αναταραχή αντιμετωπίσιμη


Απαντήσεις για την αποτυχία της ευρωζώνης, αλλά και τη νέα κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας εκτός ευρώ δηλώνει πως εμπεριέχει η μελέτη που έχει ετοιμάσει ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας. Μαζί με τους συνεργάτες του στην ολοκλήρωσή της, Θ. Μαριόλη και Κ. Γαβριηλίδη (μέλη όλοι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής), θα την παρουσιάσουν «ως την πλέον τεκμηριωμένη πρόταση εξόδου» σε λίγες μέρες στην Αθήνα.

Η χώρα ολοταχώς σε ασύντακτη χρεωκοπία και άτακτη έξοδο από ευρώ. Εκτός εάν….

Ο πρόσφατος Economist, ναυαρχίδα όσων ομνύουν στην ”παγκοσμιοποίηση”, με μεγάλη του λύπη θεωρεί ότι αναβιώνει και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας, πάνε πιο γρήγορα και εκτιμούν ότι οι μέρες της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι μετρημένες, ενώ ο προαλειφόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ προκρίνει ευθέως ως προτιμότερο το εθνικό νόμισμα για την Ελλάδα.

Η ΕΕ ΕΧΕΙ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Όλοι πλέον το βλέπουμε ότι ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει συνεχώς σε όλη την ΕΕ. Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να ανακοπεί και θα έχει νομοτελειακά ως αποτέλεσμα τη διάλυση της Ευρωζώνης και φυσικά και της ΕΕ, η οποία δεν θα έχει πια λόγο ύπαρξης.

Γι’ αυτό λοιπόν, όσο πιο γρήγορα
το συνειδητοποιήσουμε όλοι και όσο πιο πολλοί συστρατευτούμε στις δυνάμεις που στοχεύουν στην υπέρβαση του προβλήματος και στην επόμενη μέρα αυτού του πολιτικοοικονομικού εξαμβλώματος, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η απελευθέρωση και η λύτρωση.
  • Σε μια περίπτωση μόνο θα μπορούσε υποθετικά να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Στην περίπτωση που θα υπάρξει άφθονο χρήμα και ευημερία σε όλη της ΕΕ, ώστε να θεωρηθεί η παρούσα κρίση ως μια τεχνική αστοχία που διορθώθηκε μόνιμα.
  • Αυτό όμως θα σήμαινε αυτόματα πλήρη και διαρκή αναδιάθεση των πλεονασμάτων του Βορρά προς τα κράτη του Νότου. Υπάρχει όμως κανείς που να πιστεύει ότι θα συμβεί αυτό;
Επειδή προφανώς δεν το πιστεύει κανείς και φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί, κυρίως όσο η Γερμανία κυριαρχεί στην Ευρώπη, για το λόγο αυτό ας βοηθήσουμε όλοι, στην όσο πιο γρήγορη διάλυση αυτού του ολιγαρχικού δυναστικού μορφώματος και την απαλλαγή μας από αυτό μια ώρα αρχύτερα.

Καταλυτικός ο ρόλος του Τραμπ στη διαμάχη Ευρωζώνης - ΔΝΤ για την Ελλάδα, λέει Ευρωπαίος αναλυτής.

Η αποσαφήνιση της θέσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαμάχη της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ.
Αυτή είναι η εκτίμηση στην οποία καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), το οποίο έχει έδρα στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, αυτήν την άποψη συμμερίζονται και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αν το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκλογή Τραμπ θα καθορίσουν και τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στην Ευρώπη, γενικότερα.

WSJ: Οι τρεις επιλογές του Αλ. Τσίπρα.

Στη δύσκολη θέση, όπου έχει βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αναζωπύρωση της διαμάχης ΔΝΤ – Ε.Ε. για το ελληνικό πρόγραμμα, εστιάζει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαθέτει μόλις τρεις επιλογές. 
   Yποχώρηση 
  
 Σ’ αυτό το σενάριο, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας θα
αποδεχθεί τα επιπλέον μέτρα λιτότητας, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας. Μία τέτοια κίνηση, εξηγεί η WSJ, θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία, η οποία δεν θα έχει περαιτέρω περιθώρια ελιγμών, ως προς το ζήτημα του χρέους. 

Πιτέλα: Ο Σόιμπλε παίζει ξανά με την Ελλάδα

Η απαίτηση Σόιμπλε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ σχολιάζεται στον γερμανικό τύπο. Δύο συνεντεύξεις με τον Τζ. Πιτέλα και τον Π. Κρούγκμαν εστιάζουν στην αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.
Συνέντευξη με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. O Ιταλός πολιτικός σχολιάζει, μεταξύ άλλων, την επίμονη στάση του γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Σόιμπλε στο γερμανικό δίκτυο ARD, ο δημοσιογράφος ρωτά τον Τζ. Πιτέλα πώς κρίνει την «απαίτηση του Β. Σόιμπλε από την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να παραμείνει εντός της νομισματικής ένωσης».
O Tζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ασκεί κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
O Tζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ασκεί κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Τζιάνι Πιτέλα απαντά: «Ο Σόιμπλε παίζει με τη φωτιά πάντα όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Τώρα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και να προβούν σε μια αισθητή απομείωση του χρέους.

Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΣ ΕΔΕΣΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Ποιος από εσάς έχει διαβάσει το αριστερό τρίτο μνημόνιο; Τα δύο προηγούμενα ήταν «παιδική χαρά» μπροστά σ’ αυτό.

Στις 12 Ιουλίου του 2015 ο κ. Τσίπρας υπέγραψε, εκτός των άλλων, ότι:

1) Δεν θα νομοθετεί η ελληνική Βουλή χωρίς την άδεια των δανειστών.
2) Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,5% για πολλά χρόνια
3) Ότι θα ψηφιστούν από πριν όσα μέτρα ζητηθούν προκειμένου να βγαίνει το 3,5%
4) Σε περίπτωση που φύγουμε από το ευρώ ή μας πετάξουν εκτός ευρώ, τότε θα καταβάλουμε ολόκληρο το χρέος σε ευρώ, μέχρι το τελευταίο ευρώ και έγκαιρα.
5) Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το μνημόνιο τότε ακυρώνεται το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα χρεοκοπεί.

Το παιχνίδι με το GREXIT


Του Ιάκωβου Ιωάννου
Οι Η.Π.Α. τάσσονται υπέρ της εξόδου, ο Σόιμπλε επιμένει, οι πολίτες έχουν μάλλον πεισθεί, ενώ η κυβέρνηση νομίζει πως με τη δραχμή θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία εφαρμόζοντας μία αριστερή πολιτική και ξεπλένοντας τις προδοσίες του παρελθόντος – οπότε καλό κουράγιο σε όλους μας.
  • «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, οπότε όλα μπορεί να συμβούν ή να μη συμβούν. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε πως, όταν δρομολογηθεί κάτι τόσο σημαντικό, όπως η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη, είναι συνήθως ξαφνικό και απροσδόκητο – συμβαίνει δηλαδή, όταν κανένας δεν το περιμένει".

FT: Χρέος 1,7 τρισ. ευρώ σε γαλλικό δίκαιο θα μετατραπεί σε φράγκα εάν εκλεγεί η Le Pen

Ο Moritz Kraemer, εκ των βασικών στελεχών της S & P επισημαίνει ότι η μετατροπή του χρέους σε άλλο νόμισμα θα αποτελούσε χρεοκοπία. Περίπου 1,7 τρισεκ. ευρώ γαλλικού δημόσιου χρέους θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί σε γαλλικά φράγκα αν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο και η Marine Le Pen κερδίσει στην προεδρική κούρσα, αποτελώντας σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης την μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει σημειωθεί στο πλανήτη αναφέρουν οι Financial Times.

NYT: Αναδιάρθρωση χρέους ή έξοδος από το ευρώ οι εναλλακτικές για Ιταλία και Ελλάδα

«Η ανησυχία για το μέλλον του ευρώ κορυφώνεται, καθώς τα χρέη σιγοκαίουν Ιταλία και Ελλάδα», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα
Αν και οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές ενισχύονται, η ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών έχει αρχίσει να χτυπάει κόκκινο, στο ενδεχόμενο τα μακροχρόνια προβλήματα χρέος της Ιταλίας και Ελλάδας, που σιγοβράζουν, να ασκήσουν επιπλέον πιέσεις στο ευρώ.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT), σε δημοσίευμα στις 9 Φεβρουαρίου 2017, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Απαντά το ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι παρακράτησαν τη βοήθεια για την Ελλάδα

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις απάντησε στις διαβεβαιώσεις Ρέγκλινγκ για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, λέγοντας πως ήταν ακριβώς η Ευρώπη που «τράβηξε το χαλί» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012 και το 2015.

Αιχμηρή απάντηση έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ πως ο οργανισμός ζητά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα επειδή δεν καταλαβαίνει τις εγγυήσεις που έχουν προσφέρει στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι.

FT για Ελλάδα: Oι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αξίζουν να ηττηθούν

Στο ζήτημα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί, όχι μόνο μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, αλλά και στο εσωτερικό του Ταμείου, αναφέρεται το κύριο άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με την Καθημερινή.

...κατευθυνόμενη πολιτική...Ευτυχώς που εκδίδουν ανακοινώσεις οι φασίστες της Ουκρανίας και μαθαίνουμε την αλήθεια για το μορμολύκειο της "αριστεράς", το γιουσουφάκι των Rothschild!

 Το ΑΠΕ του Κοτζιά κι η ΕΡΤ Τελ Αβιβ, θα μας πουν άλλα... Όμως, ελέγχουν απόλυτα όλες τις δημοσιογραφικές πόρνες... Ως πότε;

ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ …

Κληρονομικότητα είναι η μεταβίβαση των χαρακτήρων ενός ατόμου στις επόμενες γενεές.
        Το παιδί λαμβάνει από τους γονείς, τους παππούδες, αλλά και τους απώτερους προγόνους. Μάλιστα δε τα προγενέστερα χαρακτηριστικά κληρονομούνται όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Το γεγονός ότι ζούμε αποδεικνύει ότι έλκουμε την καταγωγή μας από όντα που έζησαν σε παλαιότατους αιώνες, όχι κατ’ ανάγκην ανθρώπινα.
        Μεγάλα ερωτήματα ταλάνισαν ανά τους αιώνες τα σοφά (και συνήθως φαλακρά) κρανία αρχαίων και νεώτερων διανοητών, ιδεαλιστών ή μαρξιστών, ψηλών ή κοντών, λεπτών ή παχιών, ευφυών ή ηλιθίων. Ερωτήματα, τα οποία ανεπαρκώς απαντήθηκαν, παρά την δαπανηθείσα, ανά τους αιώνες, φαιά ουσία.
       

Το σχολείο του Γαβρόγλου

«Ποτέ δεν επέτρεψα το σχολείο να επέμβει στην εκπαίδευσή μου» Μαρκ Τουέην
του Απόστολου Διαμαντή
Οι υπουργοί Παιδείας της κυβέρνησης Συριζα- ΑΝΕΛ είναι πολύ δραστήριοι. Το εκπαιδευτικό τους έργο άρχισε με το νέο κατηχητικό των Φίλη και Λιάκου, οι οποίοι προσπάθησαν να κατηχή-σουν τους γονείς για το λεξιλόγιο  που θα χρησι-μοποιούν στο σπίτι. Ακολούθως, το ίδιο δίδυμο, προσπάθησε να καταργήσει και το μάθημα των θρησκευτικών, παρότι βεβαίως το ισχύον Σύνταγμα το επιβάλει ως υποχρεωτικό, εφόσον εξακολουθεί η Ορθόδοξη εκκλησία να εκπροσωπεί την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα. Τουλάχιστον προς το παρόν.