Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Στις 25 Μαρτίου η κηδεία της Ευρώπης

Το νέο Διευθυντήριο των «4» - Το τέλος του ευρωπαϊκού κεκτημένου – Το ευρω-άλλοθι του ΔΝΤ – 0 Τσίπρας πρέπει να ζητήσει την αντικατάσταση των Τόμσεν-Βελκουλέσκου – Τι διλήμματα πρέπει να θέσει στους 27 στη Ρώμη

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η συνάντηση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πάπα Φραγκίσκο δεν προμηνύει κανένα θαύμα για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οράματος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κηδεία της Ευρώπης θα γίνει στις 25 Μαρτίου 2017 στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. 
  • Η «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» υπήρξε μέχρι τώρα και οδήγησε σε κρίση και αδιέξοδο. 
  • Η θεσμοθέτησή της θα είναι και η ταφόπλακά της.  

Το ευρώ και η προφητεία του Φρίντμαν

Blogger: 
Αν υπάρχουν 10 δημοσιογράφοι  που σέβονται το λειτούργημά τους στην Ελλάδα, πρώτη στη λίστα θα έβαζα την κ. Ζέζα Ζήκου. Την είχα χάσει, αλλά τελευταία είδα ότι γράφει στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ που κυκλοφορεί κάθε Σαββατοκύριακο. Παίρνω την εφημερίδα και αφού κρατήσω τη σελίδα με το άρθρο της κ. Ζήκου πετάω την υπόλοιπη. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (4,5-3-2017) έγραψε ένα κείμενο με τίτλο: "Η προφητεία του Φρίντμαν" 
Αξίζει, να το διαβάσετε, αφού έτσι θα καταλάβετε για το που πάει η "Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων"
---------------------
Το ευρώ και η προφητεία του Φρίντμαν  
Μα, θα μου πείτε (σωστά), πως ο κορυφαίος Αμερικανός κεϊνσιανός νομπελίστας, ο Πολ Κρούγκμαν, μας έχει προτείνει ως διαπραγματευτικό χαρτί την αποχώρηση από το ευρώ, ενώ ο έτερος κεϊνσιανός νομπελίστας, ο Στίγκλιτζ, τη μονομερή πτώχευση εντός του ευρώ (όπως και ο διάσημος δημοσιογράφος των «Financial Times», Wolfgang Munchau). Αλλά η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές από το 2010 και μετά, γίνεται σε μια εφήμερη στρατηγική που δεν έχει ούτε σοβαρή επιστημονική βάση ούτε εφαρμογές στην πράξη. Τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνει ότι η διέξοδος από την κρίση δεν γίνεται με μονομερείς «ταρζανιές», ούτε με καταστροφικές απειλές επιστροφής στη δραχμή.

Γ.Κοντογιώργης, Η τηλεόραση: μέσον επικοινωνίας, μέσον ενημέρωσης, μέσον χειραγώγησης ή πεδίο της πολιτικής;


Γ.Κοντογιώργης, Η τηλεόραση: μέσον επικοινωνίας, μέσον ενημέρωσης, μέσον χειραγώγησης ή πεδίο της πολιτικής;
Η ΕΡΤ, η ενημέρωση και οι χειραγωγοί της. Περισσότερα στο κάτωθι βιβλίο

Financial Times: Θα αφήσει ο «πυρήνας» της ΕΕ την Ελλάδα και άλλες χώρες πίσω του, μετά το Brexit;

Η πορεία ενοποίησης της ΕΕ δυσκολεύει, κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης- Με την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στήνεται σκηνικό διάσπασης της Ένωσης
Η ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων δεν είναι καινούργια και δεν αποφασίστηκε κατά τη μίνι σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών χθες 6/3/2017.
Είναι τόσο παλιά όσο η πορεία της Βρετανίας στην ΕΕ από το 1973, οπότε και εντάχθηκε, μέχρι και το Brexit.
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έδωσε το έναυσμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, συνεπικουρούμενοι από τον Ιταλό πρωθυπουργό Paolo Gentiloni και τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy να αποφασίσουν στο παλάτι των Βερσαλλιών μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, όπως γράφουν οι Financial Times.

Τύμπανα πολέμου από παντού


Του Μωυσή Λίτση

  Η είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα εγχώρια  ΜΜΕ: Η Σουηδία επαναφέρει από το 2018 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία είχε καταργηθεί το 2010.
 Μια χώρα η οποία δεν μας έχει συνηθίσει με συμμετοχές σε πολεμικές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, μια χώρα που τη δεκαετία του ’80 πρωτοστατούσε σε πρωτοβουλίες για τη διεθνή ειρήνη, την εποχή του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε, ετοιμάζεται για πόλεμο…

Ο καυγάς για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων»

Μια ιδέα που υπερασπίστηκε ο Ντ. Κάμερον έρχεται τώρα να προβληθεί ως λύση στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Οι καυγάδες και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις, οι διέξοδοι και τα μηνύματα πριν τη Ρώμη.
Ο καυγάς για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων»
των Alex Barker, Paul McClean και Stefan Wagstyl

Η ιδέα είναι τόσο παλιά όσο και η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, ωστόσο το Βερολίνο και το Παρίσι θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη για να δώσει νέα πνοή στο μέλλον του μπλοκ μετά το Brexit: η «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων».

Η «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης Περίπου 450.000 Έλληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008 - 2016

Η «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης

Χρόνιες παθογένειες στην αγορά εργασίας, προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά αυτή σήμερα και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την τόνωση της απασχόλησης, διέκριναν οι ομιλητές σε ημερίδα που οργάνωσε το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.