Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Αντώνης Φώσκολος: Η Γεωπολιτική σημασία των Υδρογονανθράκων

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο της Γεωλογικής Υπηρεσίας στον Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στο Ράδιο 9.84, αναφέρθηκε στη τεράστια γεωπολιτική σημασία, των υδρογονανθράκων  στη Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα στα μεγάλα κοιτάσματα νοτίως της Ιεράπετρας και της Γαύδου.
Παράλληλα εξήγησε γιατί οι μεγάλοι παίκτες γεωπολιτικά και σε επίπεδο πετρελαϊκών εταιρειών, είναι υποχρεωμένες να στηρίξουν την Ελλάδα σε μία περίοδο όπου η Τουρκία γίνεται όλο και πιο πολύ ο μεγάλος ασταθής. παράγοντας.


Μνημόνιο «για πάντα»

Κυβέρνηση και Ντάισελμπλουμ συμφωνούν σε… μνημόνιο διαρκείας
Κεντρικό θέμα στην ειδησεογραφία της ημέρας έχει η «κόντρα» της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του Eurogroup για τα αντίμετρα, δηλαδή τα θετικά προληπτικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν (αν εφαρμοστούν) από το 2019. Στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα, απλά με διαφορετική διατύπωση η καθεμία. Τη διατήρηση του μνημονιακού καθεστώτος, με τους υψηλούς στόχους λιτότητας και τις πολύ περιορισμένες δυνατότητες παρέκκλισης, ακόμα και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, το 2018.
του Θάνου Καμήλαλη

Η αόρατη «ήττα» της Γερμανίας

Πραγματική… κηδεία ήταν η Μέρκελ τη Δευτέρα, όταν μίλησε μετά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς είχε λήξει η σύνοδος των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης στο Παρίσι – της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά, γιατί έτσι και σταματήσουμε, όλα όσα έχουμε χτίσει μέχρι τώρα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και συνέχισε: «Πρέπει να δεχτούμε ότι χώρες μπορούν να τραβήξουν μπροστά και μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα από άλλες».

Η «δολοφονία» Μιλόσεβιτς, η δολοφονία των Βαλκανίων και το… «εθνικό» νόμισμα

Ο «Βαλκανικός Δρόμος» και η επικαιρότητα του σαν εναλλακτικό σχέδιο.
1. 11 Μαρτίου 2006, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πεθαίνει στις φυλακές της Χάγης. Είχε επανειλημμένα καταγγείλει ότι τον οδηγούσαν στο θάνατο, αρνούμενοι να του παράσχουν ιατροφαρμακευτική αγωγή για τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε.
«Χασάπης», «εγκληματίας», «δολοφόνος»… που  έκανε «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση».
Ή μήπως όχι;
Δολοφονήθηκε ο Μιλόσεβιτς?  Ή δολοφονήθηκε μια ολόκληρη χώρα (Γιουγκοσλαβία) και τα Βαλκάνια στο σύνολό τους;

Στο 30% η ανεργία στην Ελλάδα – Αβέβαιο το μέλλον για τους νέους.

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την πραγματική  ανεργία στην Ελλάδα η οποία αγγίζει το 30% παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωσή της.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος, μια ανοικτή πληγή που δεν μπορεί να κλείσει.

Στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφέρεται ότι η πραγματική ανεργία βρίσκεται στο 29,6% και οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχιση της λιτότητας. «Η συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας δεν δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Θρυμματίστηκε το δίxτυ προστασίας στην περίπτωση Μαρτίνη και μένουν εκτεθειμένα μέλη της "καλής κοινωνίας".

Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις σε βάρος του Αντρέα Μαρτίνη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Δεν μπορεί να ξέρουμε τι μεσολάβησε και θρυμματίστηκε το δίxτυ προστασίας –προφανώς από πολιτικά πρόσωπα- που είχε ο συγκεκριμένος τύπος και τώρα είναι αναγκασμένος να λογοδοτήσει για τις εγκληματικές ενέργειες τις οποίες του χρεώνουν. Ούτε μπορεί να προδικάσουμε την εξέλιξη που θα έχει η δικαστική περιπέτεια που αντιμετωπίζει.