Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Gatestone Institute: Το ακραίο σενάριο κήρυξης «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» στην Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι για να επιβιώσει η Ελλάδα, θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι Έλληνες έχουν σχεδόν φτάσει στα όρια τους.
Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική.

Το Italexit κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ιταλία - Η οικονομική κρίση προβληματίζει τους Ιταλούς

Aπό τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας, μόνον το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό κόμμα έχει απομείνει να υπερασπιστεί τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη στις επικείμενες εθνικές εκλογές που φαίνεται πως θα διεξαχθούν εντός του 2017
Η ιδέα της αποχώρησης της Ιταλίας από την ευρωζώνη (Italexit) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αν και οι περισσότεροι Ιταλοί οικονομολόγοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων συνεχίζουν να υποστηρίζουν θερμά το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η περιπέτεια της Ισλανδίας

Η περιπέτεια της Ισλανδίας (1)

Στο 77ο κεφάλαιο της Ανατομίας του νεοφιλελευθερισμού ("Η Ισλανδία καταρρέει") είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στα αίτια που οδήγησαν την ισλανδική οικονομία στην καταστροφή τού 2008. Τότε, στο υστερόγραφο εκείνου του κειμένου, είπαμε ότι "η ισλανδική κυβέρνηση προσπάθησε να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των πολιτών αλλά κατέρρευσε από τον λαϊκό ξεσηκωμό. Αυτή η αντίδραση του ισλανδικού λαού έχει πολύ ενδιαφέρον αλλά ξεφεύγει από το πλαίσιο αυτών των σημειωμάτων". Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, θα συμπληρώσουμε τα κενά που άφησε εκείνη η αφήγηση. Εννοείται ότι κρατάμε κατά νου όσα είπαμε τότε, για να μην επαναλαμβανόμαστε.

Ρέυκγιαβικ, 2009: Το κοινοβούλιο περικυκλωμένο από διαδηλωτές.
Στην Ανατομία αναλύσαμε τις αιτίες που οδήγησαν σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας και αναφερθήκαμε στην ζημιά που έπαθαν οι ξένοι επενδυτές (κυρίως άγγλοι και ολλανδοί). Όμως, τεράστια ζημιά έπαθε και η συντριπτική πλειοψηφία των ντόπιων καταθετών, όσοι δηλαδή είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που χρεωκόπησαν, αφού η κρατική εγγύηση μόλις που ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ ανά καταθέτη, πράγμα που σημαίνει ότι διασώθηκε μόνο ένα μικρό μέρος τής ιδιωτικής αποταμίευσης.

ΤΑ ΟΠΛΑ «ΞΕΤΥΛΙΓΟΥΝ» ΤΟΝ ΜΙΤΟ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ


Εχω εκφράσει προσφάτως τη ριζική διαφωνία μου για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να μετατρέψουν τη χώρα σε έναν απέραντο λασπότοπο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.