Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Ο Τραμπ και το «δίκαιο» διεθνές εμπόριο εναντίον Μέρκελ και «ελεύθερου» εμπορίου.

Κώστας Μελάς
1.Στην πρώτη τους συνάντηση
  • ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε με στόμφο ότι «δεν είμαι υπέρ του προστατευτισμού, είμαι υπέρ του «δίκαιου» διεθνούς εμπορίου.  
  • Αντιθέτως η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε, όπως πάντα, ότι το «ελεύθερο» εμπόριο αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης
Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό οι έννοιες «δίκαιο» και «ελεύθερο» διεθνές εμπόριο είναι κανονιστικές και ως τέτοιες  χρήζουν ορισμού. Χωρίς να ορισθούν οι έννοιες, κάτι που προφανώς απαιτεί την χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων, και συνεπώς προϋποθέτει σύμβαση μεταξύ των συμβαλλομένων και όχι εξ αντικειμένου αλήθεια, οι διακηρύξεις τέτοιου τύπου παραμένουν κενές νοήματος. Βεβαίως τα όσα υποστηρίζουν οι Τραμπ και Μέρκελ αντιστοιχούν με το πώς οι δύο αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα των χωρών τους στη συγκεκριμένη φάση του διεθνούς καταμερισμού εργασίας, και βεβαίως, δεν αποτελούν κάτι το νέο στην ιστορία του διεθνούς εμπορίου. Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε μια μικρή ανασκόπηση των δύο θεωρητικών αντιλήψεων και τα επιχειρήματα που κάθε μια από αυτές χρησιμοποιεί.  

Ο Σημίτης βγαίνει από τη ντουλάπα με τους σκελετούς…

Το σχετικό δελτίο Τύπου από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ είναι… υποσχόμενο. Πολλά υποσχόμενο. Όπως αναφέρεται, αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί ο Κώστας Σημίτης στην τηλεόραση, μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία το 2004. Και την παραχωρεί στη Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα, στην εκπομπή “Ιστορίες” της τηλεόρασης του Ομίλου Αλαφούζου.