Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Ο misery index της ελληνικής οικονομικής ελίτΤα φάουλ των αναλύσεων του ΣΕΒ
του Μάκη  Ανδρονόπουλου
Έγιναν πριν μερικές βδομάδες, σχεδόν ταυτόχρονα. Πρώτον, δημοσιεύθηκε ο πίνακας κατάταξης του Δείκτη Εξαθλίωσης (Misery Index MI) που διαμορφώνει το πρακτορείο Bloomberg βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας, όπου η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. 

Γερμανία: Ο Τραμπ απομακρύνεται από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Tα διατάγματα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα εμπορικά ελλείμματα και τη διαφυγή εισαγωγικών δασμών δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να απομακρυνθεί από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπριγκίτε Τσιπρίες.
  • Ο Τραμπ έδωσε προχθές, με δύο διατάγματα, εντολή στην  αμερικανική διοίκηση να εξετάσει τα αίτια των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ και να λάβουν μέτρα κατά χωρών που κάνουν κατάχρηση των κανόνων εμπορίου. Ο Τραμπ είπε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Η Τσιπρίες δήλωσε ότι, αν και τα διατάγματα αποτελούν κατ’ αρχήν μόνο αξιολογήσεις, «δείχνουν, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ προφανώς θέλουν να μετακινηθούν από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τις εμπορικές συμφωνίες.

Πηγή: enikonomia.gr


Blogger: 
Αυτή είναι η σύγκρουση που θα δώσει τη μορφή του κόσμου μας στα επόμενα χρόνια. (Με τη χώρα πεδίο μάχης και πιόνι στην σύγκρουση με ότι συνεπάγεται).
"Ελεύθερο" εμπόριο ή "δίκαιο" εμπόριο; (Οι λέξεις σε εισαγωγικά αφού ο καθένας μπορεί να χωρέσει εν τέλει ότι γουστάρει σ' αυτές. Για την ακρίβεια, ότι του επιτρέπει η ισχύς του).  
Δείτε τις παρακάτω εγγραφές για να βάλλετε τις βάσεις κατανόησης της σύγκρουσης. 
  1. Ο Τραμπ και το «δίκαιο» διεθνές εμπόριο εναντίον Μέρκελ και «ελεύθερου» εμπορίου.  

  2. Τραμπ στην Μέρκελ: “Εγώ είμαι το αφεντικό”… Η ιδιότυπη δημόσια διπλωματία του Πλανητάρχη

  3. Το "σύνδρομο Χίντενμπουργκ" πέφτει πάνω στη γερμανική οικονομική ηγεμονία

Το σχέδιο για τις επώδυνες περικοπές στις συντάξεις.

Πολύ σκληρός θα είναι ο συμβιβασμός με τους δανειστές για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι περικοπές θα είναι δυσβάσταχτες και θα μπορούν να φτάσουν έως και το 30%, αναφέρει η Ημερησία.