Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Γιατί το ευρώ πρέπει να γίνει παρελθόν. Η γνώμη 5 ευρωπαίων

ευρώ
Τους 5 Ευρωπαίους που θέλουν, αλλά και μπορούν με μία έννοια να διαλύσουν την Ευρωζώνη, παρουσιάζει το CNN, με αφορμή την άνοδο του “ευρωσκεπτικισμού” στην Ένωση, ένας προβληματικό όρος που δεν αποδίδει ορθά την θετική πολιτική αντίθεση στο ευρώ.

Reuters: Η Γερμανία θα υπερασπιστεί το πλεόνασμά της

Η Γερμανία έχει ετοιμάσει μια σθεναρή υπεράσπιση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ένα paper που καταρτίστηκε εν όψει των διεθνών χρηματοοικονομικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, όταν και αναμένεται να συναντήσει τις αμερικανικές πιέσεις για τη μείωση του πλεονάσματος.
Στο οκτασέλιδο paper, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζουν ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, στο 8,3% του ΑΕΠ πέρυσι, είναι το αποτέλεσμα εταιρικών αποφάσεων που βασίζονται στην αγορά.
"Η Γερμανία δεν εφαρμόζει προστατευτικά μέτρα", αναφέρουν τα υπουργεία στο paper, στο οποίο προσθέτουν ότι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ και της ευρωζώνης έχουν επιδεινώσει τις εμπορικές ανισορροπίες.
"Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και οι εξελίξεις στον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ΕΚΤ να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής", αναφέρουν τα υπουργεία.
"Ένα ισχυρότερο ευρώ, αυτομάτως μειώνει το εμπορικό πλεόνασμα", αναφέρεται.
Αξιωματούχοι από τις οικονομίες της G20 θα συναντηθούν στο περιθώριο του εξαμηνιαίου συνεδρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, το οποίο θα λάβει χώρα από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή
ΠΗΓΗ
Αυτή η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το "ποιόν" των Γερμανών. Οι τύποι είναι αμετανόητοι και επιμένουν να βλέπουν όλες τις χώρες της ΕΕ απλά σαν ζωτικό τους χώρο και όλα τα λοιπά είναι απλά  λεπτομέρειες με τις οποίες δεν θα ασχοληθούν. Όταν οι γερμανοί έχουν την Εξουσία δεν διαπραγματεύονται, αλλά απλά επιβάλλουν την άποψή τους. Γι' αυτό και ιστορικά οι Γερμανοί με την εμμονή τους να σωρρεύουν δύναμη και πλούτο χωρίς διάθεση να μοιρασθούν τίποτα οδηγούν τα πράγματα στο μη παρέκει και σε ποταμούς αίματος. Ρωτήστε τη γνώμη έχουν οι γείτονές τους για αυτούς. Οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Ούγγροι. Η λέξη πλιατσικολόγοι θα είναι κυρίαρχοι σε κάθε περιγραφή τους. 
ΥΓ. 

Γαλλικά λάθη επέτρεψαν τη «γερμανική Ευρώπη»


Η Γαλλία δεν πολέμησε στον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στην Ευρώπη, πιο γνωστό ως Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απλώς ηττήθηκε. Σε αντίθεση με τον πρώτο πόλεμο δεν θέλησε να ριψοκινδυνεύσει υποδομές, οικονομία και τη ζωή των πολιτών της για να αντιμετωπίσει το Γ’ Ράιχ. Η Γερμανία για μια ακόμη φορά επιχειρούσε να κατακτήσει την ηγεμονία στην Ευρώπη. Οι Γάλλοι αντιμετώπισαν με το περίφημο “pourquoi” την απαίτηση «ζωτικού χώρου» από τους Γερμανούς.

Άρης Χατζηστεφάνου : Για πρώτη φορά οριακό το σύστημα της Ευρωζώνης

Οι διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις στην Ε.Ε. , είναι προϊόν  των πιέσων από τα «κάτω» των λαών να βγουν από τον στενό κορσέ των καταστάσεων ζουρλομανδύα αυτής της Ε.Ε. και της επιδίωξης από τα «πάνω» και μέρους των οικονομικών ελίτ , να αλλάξουν το υπόδειγμα, λέει ο Άρης Χατζηστεφάνου , μιλώντας στον 9.84 . Η Γαλλία είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτό το ρήγμα, αφού για πρώτη φορά η κρίση αφορά την καρδιά της ευρωζώνης και όχι μία περιφερειακή χώρα. Εξήγησε γιατί οι εικόνες του πως με όρους εκλογών ο Ερντογάν  κατέλυσε τη δημοκρατία, μπορεί να τις δούμε και στη Ευρώπη.

Όπως είπε ο Άρης Χατζηστεφάνου, όπου η Αριστερά έχει κενό απάντησης στο αίτημα των από «κάτω» , η άκρα δεξιά  καραδοκεί να το καλύψει και είναι πιθανόν στις Γαλλικές εκλογές αν συμβεί να έχουμε στο δεύτερο γύρο ένα δίδυμο Λεπέν-Μελανσόν  , να δούμε τμήματα της οικονομικής ελίτ που σήμερα δηλώνουν κατά της Λεπέν να την στηρίζουν ανοιχτά , μπροστά στη προοπτική μίας νίκης Μελανσόν.

 Εξήγησε γιατί στην Αγγλία οι από «πάνω» θέλουν να ελέγξουν το Brexit  με τους δικούς τους όρους και ανέλυσε γιατί τα επιθετικά σχέδια Τράμπ , υποτάσσονται σταδιακά στα επιθετικά σχέδια του υπάρχοντος  βαθέως συστήματος  στις ΗΠΑ.ΠΗΓΗ

FAZ: Ο Σόιμπλε δεν ενδιαφέρεται πια για την Ελλάδα

O Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως σημειώνει η FAZ, δεν ενδιαφέρεται πια για την εξυγίανση της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα το φθινόπωρο.
faz-o-soimple-den-endiaferetai-pia-gia-tin-ellada

«Εδώ και επτά χρόνια ευρωπαϊκά κράτη και ΔΝΤ προσπαθούν να τραβήξουν την Ελλάδα έξω από την κρίση, με ένα μείγμα δανείων βοήθειας, περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Εξαιτίας των δανείων (και παρά το ότι μεσολάβησε ένα κούρεμα χρέους ιδιωτών πιστωτών το 2011) το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί από το 145% στο 180% του ΑΕΠ. Το ότι αυτό το ποσοστό δεν έχει οδηγήσει τη χώρα ακόμη σε χρεοκοπία οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων, οι προθεσμίες αποπληρωμής μετατίθενται για όλο και αργότερα ενώ τα επιτόκια συνεχίζουν να μειώνονται. Το ζήτημα του χρέους αφήνεται να διευθετηθεί σε μια περίοδο, κατά την οποία πιθανώς κανείς από τους σημερινούς πρωταγωνιστές δεν θα βρίσκεται στην ίδια θέση», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων για το ελληνικό πρόγραμμα.

Guardian: Η κατάρρευση της Ελλάδας δείχνει ότι ίσως το ευρωπαϊκό πνεύμα είναι νεκρό...

«Τα προηγούμενα χρόνια έμεινα έκπληκτος από την ετοιμότητα μου να δεχθώ την καταστροφή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, στο όνομα της Ευρώπης»
Η κατάρρευση της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, ίσως είναι μία απόδειξη ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα είναι νεκρό, σχολιάζει ο αρθρογράφος της Guardian, Olivier Tonneau.
Ο κ. Tonneau είναι λέκτορας σύγχρονων γλωσσών στο Homerton College του Cambridge, και μέλος των Parti de Gauche και People's Assembly Against Austerity, οργανώσεων που μάχονται κατά της λιτότητας.
Όπως περιγράφει στο άρθρο του, έχει πολλές φόρες παρευρεθεί ή οργανώσει εκδηλώσεις και πορείες υπέρ της χώρας μας και κατά των σκληρών πολιτικών λιτότητας.
  • «Τα προηγούμενα χρόνια έμεινα έκπληκτος από την ετοιμότητα μου να δεχθώ την καταστροφή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, στο όνομα της Ευρώπης.
  • Έχω τρομοκρατηθεί από τη σκλήρυνση της γνωστικής ασυμφωνίας ανάμεσα σε ιδεώδη υψηλού μυαλού και αδυσώπητες πολιτικές.
  • Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τρόικας, βοήθησα στην οργάνωση εκδηλώσεων υπέρ της Ελλάδας και απελπίστηκα από τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων:
  • Φοβόμουν ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα ήταν πραγματικά νεκρό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Tonneau υποστηρίζει πως βρήκε ωστόσο κάποιον ηγέτη που του δίνει ελπίδα: Τον αριστερό υποψήφιο Πρόεδρο της Γαλλίας, Jean Lyck Melenchon.
  • «Φανταστείτε πόσο όμορφα ένιωσα όταν, στη Μασσαλία, ο κ. Melenchon είπε πως η Γαλλία θα στηρίξει τη διάσωση της Ελλάδας αν ο ίδιος εκλεγεί, και το πλήθος τον χειροκροτούσε επευφημώντας τον!», γράφει, απευθύνοντας το ερώτημα:
«Πότε είδατε τελευταία φορά κάτι παρόμοιο;
Η ευρωπαϊκή ιδέα δεν είχε να κάνει κάποτε με την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών;
Αν απαντήσεις “όχι”, τότε απλά άσε την Ε.Ε. να κατρακυλήσει…
Αν πεις “ναι”, απλά ευχήσου τη νίκη του την Κυριακή»…
ΠΗΓΗ

FAZ: Μία «φάρσα» δίχως τέλος το ελληνικό πρόγραμμα και η ατέρμονη διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ

"Εδώ και επτά χρόνια ευρωπαϊκά κράτη και ΔΝΤ προσπαθούν να τραβήξουν την Ελλάδα έξω από την κρίση, με ένα μείγμα δανείων βοήθειας»
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται δημοσίευμα της FAZ,  που κάνει λόγο για ατέρμονη διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων«Εδώ και επτά χρόνια ευρωπαϊκά κράτη και ΔΝΤ προσπαθούν να τραβήξουν την Ελλάδα έξω από την κρίση, με ένα μείγμα δανείων βοήθειας, περικοπών και μεταρρυθμίσεων σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

European Council on Foreign Relations: Να μην αποκλειστεί η πιθανότητα νίκης της Le Pen

Εάν έχουμε μάθει ένα πράγμα από το annus horribilis το 2016, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι λανθασμένες.
Μετά την απροσδόκητη ψήφο υπέρ του Brexit  και τον απροσδόκητο θρίαμβο του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ίσως φανταστείτε ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ έχουν αναπτύξει λεπτομερή σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν νικήσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα έκανε λάθος αναφέρει Mark Leonard is Director of the European Council on Foreign Relations στο Project Syndicate.

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

Οι Βρετανοί έκαναν αυτό που τους αναλογούσε για τη διάλυση του μορφώματος της γερμανικής ΕΕ, τώρα αναμένουμε από τους Γάλλους να κάνουν το δικό τους χρέος.

Σε ότι αφορά εμάς τους Έλληνες,
ήδη κάναμε το αναλογούν χρέος μας με το 62% στο δημοψήφισμα, αλλά δυστυχώς προδοθήκαμε.
Αυτός εδώ ο τόπος δεν θα έχει σωτηρία, αν δεν ανατραπεί το σάπιο πολιτικό του σύστημα που μας χρεοκόπησε. Το σύστημα που τώρα έχει το πολιτικό θράσος να μας κουνά το δάκτυλο και να παριστάνει και τον σωτήρα, αγνοώντας τη βούληση του λαού.
Πέτρος Χασάπης
 ΠΗΓΗ

Ιασωνοδυσσέας ( ή αλλιώς: στο ταραγμένο μου μυαλό, όλα είναι μπερδεμένα...)

Μπέρδεψε την Οδύσσεια (Σειρήνες) με την Αργοναυτική Εκστρατεία (Συμπληγάδες), έγραφα χθες για τον πρωθυπουργό και σπεύδω σήμερα να υποβάλω την αυτοκριτική μου, καθώς ερμήνευσα επιπόλαια τις σχετικές δηλώσεις του στην Κέρκυρα: «Θέλω να πω ότι είμαι στο νησί των Φαιάκων και ο Ομηρος μάς έχει δώσει το δίδαγμα ότι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη δεν χρειάζεται μόνο δύναμη, αλλά χρειάζεται και μυαλό. Ας διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες Συμπληγάδες».

Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη. Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Απρίλη 1922

Επιμέλεια Αργυρώ Κραββαρίτη
Τάσος Λειβαδίτης: «Γράφω για κείνους που δεν ξέρουν να διαβάσουν»
Ποιητική
Γράφω για κείνους που δεν ξέρουν να διαβάσουν
για τους εργάτες που γυρίζουνε το βράδυ με τα μάτια κόκκινα απ’ τον άμμο
για σας χωριάτες, που ήπιαμε μαζί στα χάνια τις χειμωνιάτικες νύχτες του αγώνα
ενώ μακριά ακουγότανε το ντουφεκίδι των συντρόφων μας.

Γράφω να με διαβάζουν αυτοί που μαζεύουν τα χαρτιά απ’ τους δρόμους
και σκορπίζουνε τους σπόρους όλων των αυριανών μας τραγουδιών
γράφω για τους καρβουνιάρηδες, για τους γυρολόγους και τις πλύστρες.

Γράφω για σας
αδέρφια μου στο θάνατο
συντρόφοι μου στην ελπίδα
που σας αγάπησα βαθειά κι απέραντα
όπως ενώνεται κανείς με μια γυναίκα.

Κι όταν πεθάνω και δε θάμαι ούτε λίγη σκόνη πια μέσα στους δρόμους σας
τα βιβλία μου, στέρεα κι απλά
θα βρίσκουν πάντοτε μια θέση πάνω στα ξύλινα τραπέζια
ανάμεσα στο ψωμί
και τα εργαλεία του λαού.

Γ.Κοντογιώργης, Το παρόν ως παρελθόν είναι η πηγή του σημερινού αδιεξόδου

Γ.Κοντογιώργης ομ.καθηγητής Πολιτικής επιστήμης ,στο Πάντειο κ' Πέτρος Ιωάννου στον Σπορnews 90,1fm της Λάρισας στους ''ακροβάτες του ονείρου'' 19/4/2017. Για το διαδίκτυο sportnews901.gr